Hodina dědiců

Hodina dědiců https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13244/bmid_hodina-dedicu-vqc-13244.jpg 4 65 20

Bouřlivý čas série

< 3. díl

Pokračování rozsáhlé rodinné kroniky, v jejímž centru stojí stará, bohatá a neobyčejně cílevědomá žena, která za svůj život překonala řadu existenčních i citových krizí, nikdy neztratila odvahu a chuť do života a totéž očekává i od svých potomků. Osmdesátiletá Felicia Lavergneová, pocházející z bohaté rodiny Východního Pruska, má za sebou více než dobrodružný život, v němž poznala přepych i lásku, ale také bídu, hlad a ponížení. Za 2. světové války přišla o domov i rodinu, ztratila dva manžely, prošla frontou, ruským zajetím i poválečnou krizí, musela se ale starat o své děti a zbytek příbuzných a tak se zakrátko díky odvaze riskovat a určité tvrdosti stala uznávanou podnikatelkou v Západním Německu. Na křtu její první vnučky se v roce 1957 setkává celá rodina, která je na ní většinou existenčně závislá. Dramatické osudy rodinných příslušníků provázejí pak čtenáře Evropou a částečně i Spojenými státy v celé druhé polovině 20. století, se všemi politickými změnami, od poválečného rozdělení Německa až k jeho sjednocení a počátku 90. let. Rodinná dramata dokáže stará žena celá léta zvládat pevnou rukou, uvědomuje si však, že její nezdolnost a životaschopnost zdědila v plné míře jedině její nejstarší vnučka Alexandra, která je jako jediná schopná převzít rodinný podnik i za cenu osobní oběti.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

Die Stunde der Erben , 2006


více info...

Přidat komentář

Jiparis
28.03.2022 5 z 5

Komplexní příběh, zachycující rodinné i obchodní tragédie jedné rodiny mě naprosto pohltil. Je tu zobrazeno mnoho aspektů životů osobních i celé společnosti.

Kanimůra2
11.12.2021 5 z 5

Paní Link je moje oblíbená a rodinné ságy taky. Tak už není co dodat. I závěrečný díl se mi moc líbil.
Někdo přede mnou si stěžoval na autorčino černobílé politické vidění. No, kdo přišel ze Západu, musel být fakt vyděšený. Tolik k popisu vesnice a obyvatel... A mě se naopak líbila ta část, kde se rodina snaží dostat na Západ a co s ní neúspěch udělá. Jak jí to úplně rozbije. Protože si myslím, že tak by to přesně bylo.
Celkově velká spokojenost


bábuška
12.05.2021 4 z 5

Poslední část této trilogie mně tolik nezaujal, přibyla spousta nových postav, hlavní hrdinka Felicie zestárla, ubyla jí energie, někteří z potomků se rozběhli po světě a skoro nikdo nebyl, kdo by hlavní postavu nahradil. Zůstalo jen odcházení nejsilnějších a nejzajímavějších, přesně tak, jak to život přináší.

AlenaF
05.09.2020 5 z 5

Pěkné čtení. Jinak zcela souhlasím s komentářem PavlínaAlžběta.

astroweb
03.08.2020 1 z 5

Tentokrát jsem třetí díl nedokázal číst. Autorčino černobílé politické vidění historie dosáhla pro mě nepřekonatelných mezí. Východní Německo podle ní představovalo zemi Půlnočního království z Pyšné princezny. Vše otřískané, zanedbané, lidé na vesnici tupí, udření a chlapi jenom a jenom opilí. Dál už jsem fakt nedokázal pokračovat.

faraonka
15.07.2020 4 z 5

Docela dobrý

Prateri
08.09.2018 4 z 5

Hodina dědiců zakončila důstojně celou trilogii. Nečíst nejdříve první dva díly této ságy, určitě bych dala plný počet hvězdiček, ale Bouřlivý čas a Divoké lupiny - to teda byla špička. Drama rodiny, drama celých národů, drama Němců, kteří měli nesmyslné války taky plné zuby, vše úžasně vyprávěné paní spisovatelkou.
Hodina dědiců to už je současnost, je více o životě rodiny, o potomcích Felicie Lavergneové. Zarazilo mě, a to ve všech dílech, jaký měly chladný vztah matky s dcerami. Zřejmě za to mohla práce, zajištění rodiny a na city nebyl asi čas.

alexis818
25.06.2018 5 z 5

Krásné,úžasné čtení.Celá trilogie byla čtenářský zážitek.Nemám nic,co bych autorce mohla vytknout.Prosím jen o více takovýchto úžasných knih.

PavlínaAlžběta
20.12.2017 4 z 5

Závěrečný díl rodinné trilogie od spisovatelky Charlotte Link, kniha žánrově patří jak do romantické beletrie, tak i do žánru historického románu. Celkově trilogie, byla skvělé čtivo a co se týče třetího dílo, byl závěr velmi slušný. Kniha obsahující napětí o německé šlechtické rodině, která již bez hlavní hrdinky svým odkazem zakončuje nejen svůj příběh, ale celkově zakončuje rodinnou ságu. Témata doby konce 20. století, které hýbaly po konci války světem, jsem se prokousávala už hůře a chvílemi nebyl děj tak zajímavý. Přesto knihu hodnotím kladně a doporučuji.

Jane100
22.07.2017 5 z 5

Strhující závěrečné dílo fantastické trilogie.

Vojslava
18.03.2017 3 z 5

Oproti předešlému dílu šla opět kvalita trochu dolů - prostě jen dovyprávěný příběh, abychom věděli, jak to dopadlo. Lineární, přímočaré, a tím, že z děje vypadla hlavní hrdinka jako hybatel, příběh přestal mít tak trochu spád. A redakční práce znovu víc kulhala - najdu-li občas v textu zapomenutá německá slovíčka, nesvědčí to o pečlivosti. Ale jsem ráda, že je příběh uzavřený a pro lehké dny odpočinku je to dobrá výplň.

akdar72
10.02.2017 5 z 5

Člověk je teprve opravdu tak starý, když už si nepřeje být mladý... Krásné zakončení rodinné ságy...

Tesssay
02.12.2016 3 z 5

Musím se přiznat, že třetí díl mi z celé série přišel nejslabší. Měla jsem z něj dojem, že se spisovatelka akorát snaží "narvat" sem, co nejvíce světových událostí a obecných problémů lidstva např. sebevraždy, alkoholismus, potraty, AIDS, rakovinu, rozdělení Německa, válka v Izraeli...na úkor původního příběhu, který se více soustředil na život Felicie Lavergneové a členů její rodiny.

Babo
25.06.2015 5 z 5

Konec dvacátého století,konec příběhu událostmi nabytého života neobyčejné ženy . naprosto přirozeně a poutavě nás autorka provedla první i druhou světovou válkou až do doby docela nedávné.
Je to skoro až rouhání říct , že doba po vraždění ve druhé světové válce působola téměř nudně.
Tak trošku jako by autorce docházel dech .Je to asi přirozené , nic nemůže být strašnější než žít v době padajících bomb, v době koncentračních táborů, v době kdy smrt se stává součástí života.
I ve třetím díle zachytila spoustu věcí charakteristických právě pro tuto dobu.Útěky z východního Německa , AIDS, drogy .Ale také vyrovnávání se s pocitem viny za otce válečného zločince.
Za tento díl bych asi dala 4.5 hvězdičky , to ale nejde ,tak dávám 5.

Marika Vanova
26.02.2015 4 z 5

Celá trilogie byla moc pěkná a čtivá, jen tento třetí díl mě nezaujal úplně tak jako předchozí dva. Období světových válek mě bavilo víc, ale celkově moc moc pěkné, myslím, že tuto autorku dlouho nepustím.

Šánka
29.12.2014 4 z 5

Krásné zakončení celé trilogie, kde v postavách vnoučat Felicie, pokračuje její životní odkaz.
Moc pěkné čtení.

Jossie
15.09.2014 5 z 5

Kupodivu se mi třetí díl líbil nejvíc, i když zasahuje téměř do současnosti.Možná je to tím, že děti nebyly tak pomatení tím, že by milovaly tu nesprávnou osobu, což byla vlastnost, která mi neuvěřitelně lezla na nervy u hlavních postav v předchozích dílech.

pavlina2874
31.03.2014

zajímalo by mě zda některá z jejich knih je zfilmovaná našla jsem jen jednu pěstitelka růží,ale ta je v němčině tady jí ještě nikdo nezdaboval škoda...

renatah
18.10.2013

Pořád stejně čtivá, jako předešlé díly.

trilinio
05.03.2013 5 z 5

Třetí díl skvělé ságy o životě německé šlechtické rodiny, moc pěkné a hlavně napínavé čtení.