Hniezdo

Hniezdo https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330026/bmid_hniezdo-8in-330026.jpg 3 51 13

Každá rodina má problémy, ale Plumbovci vyčnievajú ešte aj medzi tými najproblematickejšími. Roky napätia hromadiaceho sa pod povrchom vyvrcholia v jeden chladný októbrový deň v New Yorku. Melody, Beatrice a Jack Plumbovci sa zídu, aby si pohovorili so svojím charizmatickým, ale ľahkomyseľným starším bratom Leom, ktorého práve prepustili z protidrogového liečenia. Leo totiž prednedávnom zdúchol z bratrancovej svadby v aute spolu s príťažlivou devätnásťročnou čašníčkou. Za volant si sadol pod vplyvom drog aj alkoholu. Jeho následná nehoda ohrozí spoločný fond Plumbovcov zvaný Hniezdo, ktorého prostriedky majú súrodencom o niekoľko mesiacov konečne vyplatiť. Hodnota Hniezda nečakane vzrástla a všetci sa už dlho spoliehajú, že tie peniaze im pomôžu vyriešiť problémy, ktoré si sami spôsobili. Melody, vzorná manželka a matka žijúca na „lepšom“ predmestí, má na krku hypotéku a pred sebou hrozivú vyhliadku školného, ktoré bude musieť platiť dcéram-dvojčatám, až začnú chodiť na vysokú. Jack, obchodník so starožitnosťami, si tajne vzal pôžičku a zaručil sa za ňu plážovou chatou, ktorú vlastní so svojím manželom Walkerom. A Bei, kedysi sľubnej autorke krátkych poviedok, sa akosi nedarí dopísať dlho očakávaný román ani nájsť si partnera. Zachráni Leo súrodencov a tým aj ľudí, ktorých milujú? Alebo budú všetci musieť prehodnotiť starostlivo naplánovanú budúcnosť? Súrodenci spoja sily a pustia sa do boja so starými spormi aj súčasnými problémami. Za Leovu nehodu všetci napokon draho zaplatia v svojom citovom aj materiálnom živote a túžby musia prispôsobiť realite.... celý text

Romány Poezie Filozofie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Nest , 2017


více info...

Přidat komentář

Dani25
01.11.2021 4 z 5

Dej zaujímavý, postavy vierohodné. Problémy jednej rodiny, z ktorej každý člen čaká na peniaze z dedičstva. Uveriteľný príbeh, čítalo sa mi ľahko.

Jurajovamaka
03.03.2021 odpad!

Veľmi slabý priemer.
Dejová línia by aj bola dobrá, no mám pocit, že autorka zlyhala na celej čiare v podaní.
Celá kniha sa tiahne veľmi pomaly, detailne všetko zachytáva a zrazu záver je veľmi chaoticky zhrnutý v dvadsiatich stranách.
Neodporúčam :-(


grillica
03.01.2021 2 z 5

"Baví" mě tyhle rodinné historie, rozepře, frustrace, nepochopení a mlčení, trvající celá desetiletí. Společné dědictví, kolem kterého se celý děj točí, znělo slibně. Přesto cítím po dočtení, ke kterému jsem se musela trochu nutit, velké zklamání. Styl psaní mi úplně nesedl. A ten růžovoučký konec.. No, jednou stačilo.

Lemurka
20.01.2020

Knihu jsem odložila na 40.stránce, nesedl mi styl psaní, téma a ani mě to nevtáhlo do děje.

milan.krimsky
15.03.2019 5 z 5

Co všechno se může stát, pokud Vám zemře otec a zanechá docela tučné dědictví? Ale,... pokud máte více sourozenců a z balíčku dědictví se musí zaplatit nutné výlohy pro jednoho z nich, nastává dosti napjatá situace.

OliP
24.10.2018 4 z 5

Pěkná sonda do života jedné rodiny, četlo se mi rychle a lehce, doporučuji

KACABAK
05.06.2018 2 z 5

Dědictví chce každý, ale zde otec zemřel již hodně dávno, přesto se jeho "povedené" děti nemohou dědictví dočkat, až bude jeho nejmladší dceři 40 let, apk se otevře tzv. "polštář" s penězi. Každý již dlouho plánuje, jak s penězmi naloží. Nikdo z nich svým chováním své okolí nepřekvapí, u všech se to dalo předpokládat. Ale co ten věčně nezodpovědný Leo..ten to posune úplně nejdál. Zajímavý příběh, ale kniha je občas zdlouhavá.

magnolia
08.10.2017 5 z 5

To bylo příjemné čtení, jako naducaný polštář pod hlavou. Zpočátku jsem se zhrozila, že to bude o problémech bohatých lidí, a takovým knihám zrovna nefandím. Naštěstí se příběh pozvolna zaplňoval postavami a osudy, které mě zaujaly a čtení bylo stále lepší a lepší. Současné, sice s obyvateli NY, ale v mnohém blízké i jiným lidem a rodinám. Je to hezký román o vztazích, důvěře, toleranci, sobectví i zodpovědnosti, o lásce, rodičovství a přátelství. O penězích je to taky, ale ne v té první řadě.

iška
04.10.2017 4 z 5

Velmi dobře se mi to četlo. Že peníze ovlivňují naše životy ať jsou či nejsou, to je víc než zřejmé. Autorka tuhle skutečnost velice dobře využila k prokreslení postav, vzájemných vztahů i vztahu k životu.

TomTomis
09.09.2017 4 z 5

Kniha neurazí. Každý si v ní může najít něco. Tato autorčina prvotina je jakási ukázka toho, jak lidé myslí víc na budoucnost a díky tomu si uzpůsobují a žijí svou přítomnost. Není tedy vůbec snadné žít v přítomnosti a z ní se radovat. Místy mohly být některé pasáže kratší.

RenataP
24.07.2017

Hladivá, hezká kniha, kde máte možnost se plně ponořit do děje, souznít s postavami a doslova na své kůži cítit všechny odstíny lidských osudů, dobrých, zlých, chudých i bohatých. A také vzájemné prolínání a opětovné sbližování čtyř sourozenců. V každé postavě má čtenář možnost se poznat. Kniha má spád, přitom umí vykreslit reálie tak, že se v nich doslova ocitáte rovnýma nohama.

boticelli
12.06.2017 5 z 5

Velice zábavné! Kvartet různorodých (moc dobře napsaných) sourozenců, plejáda povedených vedleších postav (diversity go!) a jedno velké dědictví. Takže vzhůru do New Yorku na Manhattan ať se dozvíme kdo bude kasírovat!

iprochazkov
11.06.2017 3 z 5

Od Polštáře jsem toho moc nečekala a bohužel jsem se nespletla. Autorka zjevně umí psát, protože se to čte lehce a stránky ubíhají, ani nevíte jak. Ale jsou tady nedostatky, které nelze přehlédnout, pokud jste náročnější čtenář. Tak například i když se kniha hemží postavami, které mají vcelku dobrý potenciál, autorka ho prostě nevyužije a nebo přímo zabije americkým rádoby feministickým koncem, ze kterého můžete klidně dostat cukrovku. Na druhou stranu musím uznat, že je kniha konstrukčně docela dobře promyšlená a téma "polštáře" ať toho finančního nebo v podobě rodinných vztahů, které vás podrží, zvládla zpracovat technicky velmi dobře. Podle mého názoru je kniha dobrá na jedno přečtení na dovolené, kde můžete s klidem odpustit ten nuceně dobrý konec i reklamu na singel život, která se moc nepovedla. Polštáři prostě chybí to něco, co dělá z knihy dobrou knihu - zkrátka trochu víc kachního peří :D