Hlídač č. 47
Autor: Josef Kopta
Psychologické drama o válečném veteránovi, který se vyrovnává se svým osudem, životními zkušenostmi, láskami a s osudovou žárlivostí. Hrdina, který nadevšechno miluje lidi a k životu nutně potřebuje kontakt s nimi, hrozí se návratu do tvrdé, samotářské služby a po vyléčení svou hluchotu předstírá. V této hluchotě však pozná všechnu drsnost, sobectví a zlomyslnost lidí. Knížka se stala literární předlohou nového filmu Filipa Renče s Karlem Rodenem v hlavní roli. Román Josefa Kopty zfilmoval poprvé v roce 1937 Josef Rovenský s hercem Jaroslavem Průchou. Druhou verzi, v níž spojil režii s hlavní rolí, natočil roku 1951, už v americkém exilu, Hugo Haas pod názvem Pickup. (méně textu)
http://www.databazeknih.cz/images/22_/228/hlidac-c.jpg 4.217Žánr: Literatura česká - Romány
Rok vydání: 2008, počet stran: 256 (více)
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání originálu: 1977
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7388-111-5
Komentáře knihy Hlídač č. 47:

Výborná kniha se zajímavým srdceryvným příběhem, filmové ztvárnění není špatné, ale jelikož jsem nejprve četla knihu, nedám na ni dopustit. (24.01.2012)

Kniha mě nadchla daleko více než film, u filmu jsem se i nudila. Doporučuji přečíst (31.07.2011)

Josef Kopta
(1894 - 1962)
Česká republika
- Třetí rota (1929)
- Modrý námořník (1958)
- Třetí rota na magistrále (1927)
- Adolf čeká na smrt
- Chytrý Honza z Čech (1957)
- Kratochvilné děje z naší vlasti (1952)
- Láska v pěti podobách (1979)
- Zahrada lásky - staročeský dekameron (1978)
- Pět hříšníků u velryby (1930)
- Antonín a kouzelník (1955)