Hlas krve

Hlas krve https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17106/bmid_hlas-krve-qR2-17106.jpg 4 168 22

Lidé si odjakživa vyprávěli hrůzostrašné příběhy, strach a hrůza člověka vždy svůdným způsobem přitahovaly. Tyto emoce se odrážely spolu s plameny ohňů v očích pravěkých lovců se stejným účinkem, s jakým rozšiřují zorničky moderního člověka filmové horory na plátnech kin. Hrůza je naším neodbytným stínem. Z krajiny stínů pocházejí i příběhy v této knize. Je to nebezpečná, nejistá krajina, v níž strach určuje světové strany a plíživý děs naznačuje směr putování. Hlas krve vás zve na cestu… Sestavil Ivan Adamovič.... celý text

Přidat komentář

bertrand
14.12.2023 5 z 5

Když Adamovič dělá angologii znamená to skvěle odvedenou práci, kvalitní výběr, zasvěcené medailonky, prostě fanservis. Toto bylo pro mne ve své době zjevení.

Eicherik
26.02.2023 5 z 5

Velice povedená sbírka britských a amerických hororových povídek. Velmi se mi líbí to rozdělení autorů na Praotce hrůzy, Otce strachu a Syny děsu. Nejlépe hodnotím tuhle temnou desítku: Byl to démon, Černý muž s rohem, Hlas ve tmě, Hlídač, Hřbitovní krysy, Kde jsi, rytíři?, Krysy ve zdech, Mrtvý muž, Žárlivý duch a Zapovězené. Vyznavačům makabrózního umění tuhle umrlcovu šperkovnici vřele doporučuji.


Lenka.Vílka
08.02.2022 5 z 5

Na téhle sbírce musím pochválit víc věcí. Už jenom obálka je super. Potom se mi moc líbí, jak je kniha strukturovaná v rámci obsahu. Hodně se mi líbí, že kniha obsahuje medailonky autorů. (Jak moji věrní čtenáři ví, na tomhle si já ujíždím.) Navíc, byť všechno nemusí být obsahově totální top, výběr každé povídky v antologii dává smysl...

...protože zde si sestavovatel dal vážně velkou práci a přes nějaké technické problémy (a taky emoční), u výběru vážně přemýšlel. Protože ten výběr je fakt dobře sestavený  :)

Nejvíc se mi libily (Loterii nepočítám) povídky Jeho rostlinná manželka, Kde jsi, rytíři? a Tváře v Borových dunách. Další byly taky dobré (což lze vidět na hodnocení), ale tyhle asi nejlepší.

Co mi ale udělalo velkou radost, je fakt, že jsem měla možnost podruhé číst povídku Byl to démon. Té jsem poprvé dala tři hvězdy. Což se tady změnilo na pět. A samozřejmě klasiku (v tomhle vydání) Krysy ve zdech jsem si přečetla znovu hodně ráda  :)

Nerada hodnotím sbírky, raději pouze povídky. Zde by to průměrem vyšlo spíš na čtyři, ale vzhledem k tomu, jak si na knize dal Adamovič záležet, tak musím dát pět. Ale je to jenom číslo.

Ale pokud by někoho strašně moc zajímalo, jakej mám názor na povídky, tak stačí kliknout ;)

Disease
03.01.2022 5 z 5

Plný počet hlavně za ediční počin. Ne všechny povídky se mi líbily, ale jako přehled vývoje horrorového žánru je to super.

anája
20.08.2021 5 z 5

Na knihu jsem se těšila. Četla jsem nejdříve povídky, které tady čtenáři vychvalovali. Zajímavé na tom bylo, že se mi vůbec nelíbily a okouzlily mě úplně jiné. Asi má každý jiný vkus. Bylo to zajímavé čtení. Trápení s detičkami,S úctou váš Jack Rozparovač, Byl to démon,Zapovezene a Žárlivý duch byly nejlepší.

Atanone
02.10.2020 4 z 5

Za mě spokojenost. Jak už to s antologiemi bývá, jednou nahoru, podruhé dolů, ale byl to příjemně strávený čas a ochutnávka z prací autorů, které běžně nečtu.

osip667
29.09.2020 5 z 5

Některé povídky slabší,ale většina je naprosto skvělá. Tak už to většinou bývá. Tudíž se přikloním k pěti hvězdám.

jaroiva
26.08.2020 4 z 5

Je tu opravdu dost povídek na to, než aby se mi líbily všechny. Takže za mě spíš lepší průměr. Něco mezi 3 a 4 hvězdičkami. Ale některé se mi líbily fakt hodně. Třeba Kde jsi, rytíři? nebo Noemovy děti, Loterie...

Kalidor
19.06.2020 4 z 5

Je to rozhodně zajímavá sbírka více či méně strašidelných povídek. Asi jsem měl velké očekávání hrůzostrašných povídek. Místo toho jsem se dočkal docela poutavého a pestrého čtení, které mi moc husí kůže nenahnalo. Co se týče pestrého čtení na dané téma - spokojenost. Co se týče vlastní hororové nálady - spíše mírné zklamání.

Däniken
17.06.2020 5 z 5

Osobne si myslim, ze tohle je ta nejlepsi hororova antologie vydana v Cesku.

Corso
03.06.2020 4 z 5

Antologie su ako bonboniery. Nie kazdy cukrik je fajny. Ale to plati vseobecne o kazdej. Kazdopadne som hrdym majitelom tejto knihy a 90te roky povazujem za zlate obdobie publikovania fantastiky u nas. To porevolucne rozmrazenie bolo uzasne. Zbierka poviedok v tejto antologii je naozaj to "najesencialnejsie" co zaner ponuka. Ozajstna hororova citanka ktora obsahuje to dolezite. Mnamka. Inak hororove pribehy mali u nas v case normalizacie celkom stastie. V slovencine vyslo brozovane hnusne Volanie o pomoc, ale tiez plne vybornych poviedok, vysla rada Hitchcockovych strasidelnych antologii, vysla zabudnuta zbierka mysterioznych pribehov Usmev Giocondy. Takze niektore poviedky sme uz mali tu cest citat predtym.

Seabeast
28.02.2020 4 z 5

Pěkná sbírka hororových povídek od autorů z tohoto děsu plného žánru. Za skvělý krok považuji chronologické rozdělení od prvopočátků hrůzy až po současnější autory. Lze tak krásně porovnat mezi sebou jednotlivé styly a slohy obsažených spisovatelů. Ke každému z nich Ivan Adamovič napsal kratičký medailonek, který autora o něco více přiblíží. Jediná nevýhoda antologie je pro mě ta, že jsou povídky kvalitativně nevyrovnané. Polovina je průměrných až slabších a druhá polovina nadprůměrných až vynikajících. Ale i přesto "Hlas krve" stojí za to přečíst a několik zásadních žánrových perliček se určitě vryje do kůry mozkové jakbysmet.

Zemiakol
04.09.2019 5 z 5

Nejlepší antologie hororu, která v ČR kdy vyšla. V knize není ani jedna jediná povídka, která by byla vyloženě slabá, naopak těch výborných je v ní plno. Za mě nejlepší Holubi z pekel, Byl to démon, Noční stíny, Cesta domů a Šesté přání.

martinstefko
22.06.2019 5 z 5

Knize „Hlas krve“ je skutečně možné vytknout jen málo. Je zde skvělý výbor zajímavých autorů, z nichž mě pravda nejvíce zajímají ti lovecraftovští, ale ani ostatním se nedá vzít jedno zásadní – mají co říct a říkají to různými tématy a způsoby, čímž jen ukazují, jak je světový horor bohatý. A to je na něm to krásné. Není to jen King, který zde nemá nijak silnou povídku, jsou zde i jiní a možná i lepší, minimálně v rámci tohoto výboru. A tak by moje výtky směřovaly snad jen k tomu, že by kniha zasloužila ještě jednu korekturu. A hodně mi zde chyběl Edgar Allan Poe.

Janadvorackova
08.10.2017 4 z 5

Dvacet z těch povídek jsem hodnotila šedesát a víc, tak si myslím, že se mi to líbí víc, než Knihy krve. Ale zase v nich bylo méně možností výběru.
Já jsem na horory docela náročná, protože filmové mě neděsí a knižní moc neuspokojují. Možná bych se divila, zažít něco na vlastní kůži. Jenomže tady vím, že vzhledem k těm mnohdy šíleným námětům, se to nestane. Takže... se vlastně není čeho bát???

evickakyticka
23.04.2017 5 z 5

Tato kniha čekala na mém seznamu "chci si přečíst" celé tři roky. A tak jsem si dala předsevzetí že vymažu ze seznamu další čekající knihy a trochu si ho pročistím. Určitě v něm objevím další klenoty, jako je tento. Když se tak dívám na ohodnocené jednotlivé povídky, vidím záplavu hvězd. Většinou nerozdávám plný počet jen tak, povídka či kniha musí mít něco do sebe. Pokaždé se nemůžete trefit do chuti čtenáře - každý má jiný vkus na to, co ho při čtení děsí či navozuje strašidelné pocity.

Ráda bych knihu sehnala a přiřadila ji po boku Tiché hrůzy a dalších hororů, které zabírají většinu mé knihovny.

wooloong
06.11.2015 3 z 5

Pokud je knížka kvalitní, dokážu si vybavit i po dlouhé době nejen děj, ale i pocity, které mě při četbě doprovázely. Prostě ve mně ta knížka dlouho zůstává. Poté, co jsem dočetla tuhle antologii, a chtěla jsem o ní napsat komentář a hodnocení, u mnoha povídek jsem se nedokázala ani rozpomenout, o čem vlastně byly. Mezi ty, co opravdu uvízly, patří - Hřbitovní krysy, Byl to démon, Loterie, Netvor z hlubin, Mrtvý muž, Noční stíny a Zapovězené.

Ben Nevis
06.01.2015 5 z 5

Antologie je jako bonboniéra pro ochutnávku různých autorů. Stejně jako v bonboniéře mi některé kousky chutnaly více, některé méně, ale je tu poznat zkušená ruka autora, který si dal s výběrem práci, aby si žádný milovník hororu nepřipadal ošizen.

Osobně dám přednost Kingovi nebo Bradburymu před Lovecraftem a jeho žáky s jejich neustálým "Byla to hrůza". Ze staré gardy chyběl Poe a je možná škoda, že výběr zamrzl v osmdesátých letech.
Někteří autoři dostali zbytečně místo pro dvě povídky, takže prostor pro širší škálu by byl.

Rup
25.10.2013 4 z 5

Výhodou takovýchto sbírek je, že si každý může najít to své. Nevýhodou je, že by si tam každý dal jen to své. Řešením by mohlo být vydat sbírku o velikosti Encyclopedia Britannica v kroužkové vazbě, aby mohl kdokoli to nepotřebné vyhodit. Za mě lehce nadprůměr.

doktorking
02.03.2013 5 z 5

zapovězené ,s úctou Jack Rozparovač a nechte dítek jíti ke mně a možná ještě hřbitovní krysy zbytek pro mě byl velmi pruměrný o dost kvalitnější je pro mě Nekros takže tady lepší pruměr