Historky z Noční strany

Historky z Noční strany https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245651/bmid_historky-z-nocni-strany-245651.jpg 4 58 5

Noční strana série

< 13. díl

Vítejte na Noční straně. Je to tajné srdce Londýna, které si bije svým vlastním rytmem, pumpuje životodárnou krev do žil ulic a uliček ukrytých ve věčné temnotě, kde se shromažďují tvorové noci a kam se slunce bojí posvítit. Je to místo, kam jdete, když chcete popustit uzdu temným stránkám své osobnosti, a k čertu s případnými následky. Historky z Noční strany obsahují deset makabrózních detektivních povídek vrhající paprsek kalného světla do nejtemnějších zákoutí města, aby odhalily tajemství, která by nikdy neměla vyjít na povrch. Vydejte se na cestu s takovými smrtelně nebezpečnými obyvateli Noční strany, jako jsou Břitvák Eddie, Mrtvý chlapec a Larry Zapomnění, kteří se tu setkávají s tvory a bytostmi ještě méně lidskými a nelidštějšími, než jsou oni. A nenechte si ujít ani dosud nepublikovaný případ Johna Taylora, soukromého očka s talentem nacházet ztracené věci, v němž se utká se sirem Francisem Varneyem, králem vampýrů. Možná ve tmě skutečně není nic, čeho byste se museli bát, ale docela určitě byste se měli bát spousty věcí na Noční straně...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Tales from the Nightside , 2015


více info...

Přidat komentář

Seabeast
03.09.2019 5 z 5

Není to tak dlouho, co jsem od Simona R. Greena přečetl tento soubor povídek z fiktivní Noční strany. První setkání, první dobrá. Jedná se o vybroušenou směsici detektivky, hororu, fantasy, která místy odkazuje na jiné autory podobného zaměření (viz třeba Lovecraft) a dává dohromady pestrou plejádu nezapomenutelných charakterů doprovázející příběhy. V některých se jejich osudy navzájem propojí. Greenův styl psaní je dost čtivý v doprovodu neotřelých imaginací z autorovy hlavy. Co je hlavní plus, že kniha jako celek se vůbec nebere vážně a na několika místech jsem se docela nasmál. Ale jedná se o takový ten typ odlehčujícího humoru, který nesráží atmosféru příběhu. Celá série (vyjma této povídkové) čítá na 12 dílů a vypráví příběh soukromého očka Johna Taylora na kterou mě tento soubor dostatečně namlsal. Některý díly se hůře shánějí, tudíž musíte zabrouzdat do antikvariátů, ale Historky z Noční strany jsou snadno dostupné v obchodech. Takže hurá do čtení bando!

pavel.2
14.03.2019 4 z 5

Velmi příjemné čtení. Kniha je doslova napěchovaná originalitou, skvělými (a zábavnými) popisy světa, postav a jejich charakterů, příběh zdatně plyne a hlavní hrdina využívá svých zvláštních schopností, které jsou zřejmě ještě v rozpuku. Míchá se zde (potenciálně) temná budoucnost, které by měl být příčinou, městské fantasy, magie... No v komentáři to prostě nelze uspokojivě vypsat, každopádně výsledný mix je výtečný a čte se s lehkostí.
Moje první setkání s tímto autorem dopadlo na výbornou.


Finskej
08.04.2017 5 z 5

S určitým překvapením zjišťuji, že krátké historky z Nightside jsou snad ještě zábavnější než vlastní série. Která sama o sobě je zábavná docela dost. Green sice možná není ojedinělým géniem ve vymýšlení zápletek a snad se občas opakuje v popisech a představování postav, jak je mu v některých komentářích vytýkáno (nikoli zcela neprávem), ovšem jestli v něčem předstihuje řadu ostatních autorů, je to neuvěřitelná imaginace, kterou projevuje právě při vymýšlení všech možných postav a postaviček a jejich charakterů, vlastností a legend. Je to zkrátka neuvěřitelně pestrý, nápaditý a barvitý cirkus a panteon. A v povídkovém sborníku se, logicky, celá ta přehršel sejde na jednom místě :-)

Sarkyss
10.07.2016 4 z 5

Moje první setkání s tímto autorem. Jednotlivé historky zasazené do mystického podsvětí Londýna mě nadchly, stejně jako hlavní postavy příběhů. Jsem zvědavá na další díla tohoto spisovatele.

Alena_S
17.05.2015 4 z 5

Jak na povídky moc nejsem, rozhodně bych si nenechala ujít várku příběhů z Noční strany - ta opět nezklamala, Historky jsou čtivé, v rámci žánru věrohodné a ladí s atmosférou Noční strany, jak ji máme rádi. Rozhodně stojí za přečtení, ať už fanouškem nebo čtenářem Noční stranou nepolíbeným. Jen kdyby se některé popisy - kdo četl sérii, pozná je hned :) - pořád neopakovaly; někdy na začátku, někdy i víckrát za příběh. Vím, že pan Green se opakuje rád a obrnila jsem se trpělivostí - Jak říká jedna klientka Johna Taylora: "Vy se rád posloucháte, že?" :) - ale tohle na mě byla už moc velká koncentrace na malém prostoru. :) Ale dává to smysl, pokud byly povídky původně určené čtenářům, kteří NS neznají. Jinak výborný čtenářský zážitek.