Heydrich: Muž so železným srdcom

Heydrich: Muž so železným srdcom https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344997/bmid_heydrich-muz-so-zeleznym-srdcom-A1m-344997.jpg 4 501 119

Prominentného nacistu Reinharda Heydricha prezývali pražský mäsiar a kat. Šéf gestapa, ktorý naplánoval holokaust a riadil tajnú službu, sa stal protektorom Čiech a Moravy. Po sérii podlých vrážd českých generálov a vlastencov dostal Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš z hnutia odporu poverenie Heydricha zabiť. Kniha opisuje kariéru nacistu až po smrteľné zranenie na pražskej zákrute v Kobylisiach – jediný úspešný atentát na vysokopostaveného esesáka počas vojny. Zrodil sa brilantný román o akcii Antropoid riadenej z Londýna. Filmové spracovanie knihy Laurenta Bineta HHhH (Marenčin PT, 2010) prichádza do slovenských kín 15. júna 2017 spolu s druhým vydaním knihy pod rovnomenným názvom Heydrich: Muž so železným srdcom.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Marenčin PT
Originální název:

HHhH , 2010


více info...

Přidat komentář

adorjas
15.03.2024 5 z 5

Super! Skvelé! Autor sa s nami zahráva a síce viete, ako to skončí, ale i tak trošku dôfate, že to bude inak, že tí dobrí vyhrajú.

Kabuky
02.03.2024 5 z 5

Zajímavě napsáno. Velmi dobře zpracovaná část dějin 20.století.


esma
19.01.2024 5 z 5

Laurent Binet byl coby malý kluk okouzlen vyprávěním svého otce o českém odboji a o hrdinství českých parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše. Jak vyrůstal, jeho zájem o tuto část naši historie neubýval, naopak, pročetl a prostudoval co mohl, nějakou dobu byl v Čechách i na Slovensku pracovně, a tak měl možnost být přímo i na místech, která souvisí s příběhem. Jeho osobní nasazení je v knize znát, přes zjevnou silnou citovou angažovanost se snaží fakta předávat co nejblíže skutečnosti. A dělá si sám korekci, protože po tolika letech pamětníci už nejsou a jak často říká, do hlavy nikomu nevidíš, musíš to vidět v kontextu doby. To bylo na knížce sympatické.
Celá ta zvrhlá doba, které asi nikdy nebude konec a příběh člověka, který přijímá různé role, podle toho, jak ho jeho svědomí navádí. Od těch, kterých jména známe, až po ty, kteří zůstali bezejmenní, bez možnosti dožít svůj život, protože cena byla daná. Mně osobně se knížka velmi líbila a autorovi děkuji za zprostředkování silných emocí.

joanb
12.01.2024 5 z 5

Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich
Poutavý dokumentární román o Heydrichiádě i samotném Heydrichovi a o procesu zjišťování informací o celé operaci Athropoid včetně historických souvislostí.
Líbilo se mi, že se do odboje zapojili i sokolové z Proseka. Knížku nechávám v knihovně.

Pavlaj
23.08.2023 5 z 5

Jsem nadšená. Z více důvodů. Pro nás je krásné číst všechen ten obdiv k parašutistům i členům odboje ("jeden z největších odbojových činů lidských dějin a nesporně největší odbojový čin druhé světové války"). Co se faktů týče, zas tak moc se o operaci Anthropoid nedozvíte, jen ty základní věci plus hodně nesouvisejících nebo volně souvisejících zajímavostí. Ale ta forma, wow, ta forma je úžasná. Vypráví příběh Heydricha a atentátu, ale stejně tak vypráví o autorově posedlosti, tvůrčím hledání i o lásce k Česku, Slovensku a Praze.
"Vidím tu nejkrásnější kulisu na světě, chrám Panny Marie před Týnem, černou katedrálu, ježící se věžičkami, tu, před kterou bych pokaždé, když smím obdivovat šedivý majestát její zlověstné fasády, nejraději padl na kolena. V hrudi mi buší srdce Prahy."
Strhující. Přesto, že se autor uprostřed napínavého líčení střelby v holešovické zatáčce najednou odkloní od tématu a začne se věnovat úvahám o literární formě a procesu psaní. Nebo vlastně právě proto.

Monnyska
03.07.2023 4 z 5

Velmi čtivé, zajímavý pohled do světa autora a jeho psaní, jeho pochodu myšlenek i jeho fascinací... Snaží se nám poukázat různá díla i prameny, pochybnosti či pravdy a nepravdy... Některé útržky o odboji jsou zjednodušené, aby se v nich čtenář dokázal vyznat a je na to samozřejmě upozorněno... Pokud se chce někdo dozvědět o té době více, doporučuji, je to čtivá alternativa :)

luc_hru
20.04.2023 4 z 5

Poslouchala jsem knihu jako audioknihu a rozhodně je to nejlepší dílo, které jsem kdy slyšela/viděla s tématem jak Heydricha tak atentátu na něj. Velmi příjemný byly i občasné promluvy autora o tom jak si jednotlivé kusy historické skládačky pořizoval a jaký na ně má názor, to dokázalo oživit knihu i tam, kde jsem trochu ztrácela pozornost.

Šárka_D
05.04.2023 5 z 5

Geniální. Kniha o atentátu, která však kromě knihy o Heydrichovi, Gabčíkovi, Kubišovi a těch ostatních je vlastně daleko víc knihou o spisovateli, který knihu připravuje a který je příběhem pohlcen, fascinován, a zdánlivě nám dává nahlédnout do procesu své tvorby. Binet je velice inteligentní (a ví to o sobě), vtipný, trefný, dokáže vtáhnout - já jsem tu pravotočivou zatáčku jasně viděla, tak dobře, jako bych tam sama byla, cítila jsem napětí vojáků v kryptě a hrůzu, když si přišli pro Moravcovy. Dodám ještě, že se mi líbí, jak cizinci píšou o Česku a jak píšou o Praze - líbilo se mi to v HHhH, líbilo se mi to i v Mawerově Pražském jaru.

Kackac77
26.02.2023 5 z 5

Bylo to hodně dobře napsané. Autor uvádí hlavně fakta o atentátu na Heydricha, a pokud někde nepíše přesná fakta, tak to vždy řekne, např. : "myslím si, že to mohlo být takto" nebo "představuji si, že se stalo toto...", apod. Je vidět, že ho téma hodně zajímalo a řekla bych i pohltilo a že má opravdu hodně nastudováno a zjištěno. Líbilo se mi, že i když téma knihy byla operace Anthropoid, autor dopodrobna rozebral nejenom tuto akci, ale i dával některé věci do historických souvislostí. V jedné části se dostal až k Přemyslovcům. Zároveň, je kniha velmi napínavá, i když jsem samozřejmě předem věděla, jak to dopadne.

jaroiva
25.12.2022 5 z 5

Nejdřív se mi zdály divné ty průběžné úvahy autora. Postupně jsem si na to zvykla a začalo se mi líbit toto rozptýlení od jednolitého textu. A ke konci jsem byla ráda, že tam trochu toho roztříštění jednolitého vyprávění bylo. I když ví člověk, jak to dopadne, stejně nedýchá.

los
16.09.2022 4 z 5

ale tohle přece vůbec není kniha o Heydrichovi, ani o Gabčíkovi, ani o Kubišovi, tohle je analýza metanarace, autor sám ji jednou v textu označí za infraromán, chápu tento termín jako klíč k jeho čtení: význam se skrývá v druhém plánu, mezi řádky, v tom, JAK je to napsáno, ne o čem (kdyby Binet zkoumal třeba Červenou karkulku, poslání románu to nijak nezmění, stejně tak jako všechny vypravěčské masky a postupy)

román těží z pradávného oxymórického napětí slovního spojení "historický román", tedy řekněme něco jako "reálná fikce", a je napsán evidentně dobře, když se většina čtenářů nechala nachytat na první plán vyprávění (tj. mladý francouzský historik okouzlený českou minulostí a Prahou zde shání dokumenty a snaží se co nejvěrohodněji popsat průběh operace Anthropoid) a ještě se zlobí, že uvedená fakta nejsou přesná (znovu zdůrazňuju: román je fikce, autorem přiznaná, a jako taková se zříká faktické přesnosti ve prospěch narace)

Etule
09.09.2022 3 z 5

Jak je zmíněno pode mnou, kniha je určena spíše zahraničním čtenářům. Nějak mi nesedl styl psaní, byť to bylo zajímavé, až příliš tam autor popisoval, jak vlastně informace hledal a tak. Kdybych neposlouchala jako audio, tak bych nejspíš ani nedočetla.

jan.para
30.06.2022 3 z 5

Kniha je určena spíše pro zahraniční čtenáře, než pro domácí. Obsahuje spoustu nepřesností.

ZuzanaK.
30.06.2022

Posloucháno jako audiokniha při řízení, takže možná nepříliš soustředěným poslechem mi ta kniha ale nepřišla "strhující", jak láká anotace.
Není to špatné, ale nesdílím většinové nadšení. Snad je mou chybou, že jsem čekala spíše román na základě skutečných událostí, ale pro mne to byla kniha autorovi, kterak tvoří knihu o události pro čechoslováky tolik zajímavé, že je určena snad právě jen pro ČR a SR. Nicméně pohled z venčí je uřčitě přínosný.

Pítrs85
09.05.2022 3 z 5

Zvláštní knížka, určena spíše zahraničním čtenářům, které by tato dějinná událost mohla zajímat. Pokud ale o operaci Anthropoid víte víc, než že o tom nedávno natočili film 's tím hercem z Padesáti odstínů šedi', tak HHhH nejspíš odmávnete. O Gabčíkovi, Kubišovi a hlavně o Řezníkovi z Prahy existuje určitě mnoho lepších knih.

kuky921
10.03.2022 3 z 5

Úplně jiné, netradiční zpracování známé události, které je plné autorových úvah.

Jadla
01.02.2022 5 z 5

Velmi mne autor zaujal a oslovil. Knížky cizích autorů o českých událostech a osobnostech mě zajímají vždy. Naopak knížky o druhé světové válce téměř nečtu, hrozně mě rozrušují, trápí, nemůžu pak spát a je mi z nich hodně úzko. Tahle je ale výjimečná tím, že tváří v tvář té odlidštěné mašinérii na hrůzu a děs nejste sami. Je s vámi s osobním prožitkem právě autor. Nemusíte s ním ve všem souhlasit, ale máte ho při sobě.
Pro mě neskutečný čtenářský zážitek. Merci :)

kedlubajz
14.01.2022 4 z 5

Je dost matoucí řadit tuhle knihu do kategorie "román". Mnohem spíš je to roztáhlá osobní úvaha nad historií a psaním historických románů doplněná o barvitě pojatou literaturu faktu k příběhu H a parašutistů. Podstatné ale je, že pro milovníky historie je to zábavné i poučné zároveň. Takové pěkné svěží okno do zahraniční recepce nám známé události. Autor si za tu práci a nadšení, s jakými se pustil do oživování českého mýtotvorného příběhu, zaslouží palec nahoru.

Jack333
29.12.2021 4 z 5

Pro mě netypicky napsané dílo o námi známé / neznámé události, která rozpoutala zvěrstva v podobě Lidic a Ležáků. Příběh je vyprávěn v krátkých kapitolách z pohledu autorova pátrání po ověřených faktech a románově obohacené o některé scénky ze života hlavních aktérů. Přípravě na atentát je věnovaná poměrně obsáhlejší část knihy než atentát samotný, přesto se mi styl vyprávění zalíbil. Určitě dílo bude využitelné třeba i k obohacení výuky moderních dějin.

AlenaŠ1
02.11.2021 5 z 5

Stejně jako Gabčík a Kubiš se nesmíte vzdát při prvním nezdaru. Po přečtení mě zapálila naděje a hrdost, že jsem součástí toho statečného slovanského národu a to je v této době vzácnost. Ještě když k tomuto opojnému pocitu jste doveden Francouzem a dojde Vám, že nejsme neviditelní a jak dokáže jedinec změnit osud, a to nejen svůj.
První část knihy je složitá a říkáte si, kdy to už skončí nebo už to je ono, je to jen úvod? Ale když pochopíte tu jedinečnost a vyváženost vyprávění, začtete se pod řádky a ztratíte se v Praze roku 1942 v ruku v ruce s Binetem, neuděláte chybu. Doporučuji vydržet a dočíst.