Herbář aneb Od anděliky k žindavě

Herbář aneb Od anděliky k žindavě https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266777/mid_herbar-aneb-od-andeliky-k-zindave-ML9-266777.jpg 5 45 16

Již od vynálezu knihtisku v 15. století se nejrůznější herbáře, bylináře a knihy lékařské těšily velké oblibě a hned vedle Bible byly součástí domácností a rodinného dědictví. Zdobily je stále dokonalejší ilustrace, které se v průběhu 18. a 19. století staly díky malířské a tiskařské technice opravdovými uměleckými díly. Z obdivu ke starým herbářům, z úcty k pozorovacím schopnostem předchozích generací vznikl i Herbář aneb od anděliky k žindavě. V knize ožívá na mistrných vyobrazeních 161 bylina využívaná v tradiční medicíně k léčení. Vedle estetického zážitku přináší kniha řadu zajímavých rad, tipů a praktických doporučení, učí léčivky poznávat, sbírat a užívat, snaží se probudit hlubší zájem o vlastní fyzické i psychické zdraví v souladu s přírodou. Součástí publikace jsou přehhledné tabulky: co, kdy a jak sbíráme, použitelné recepty i mnohdy bizarní úryvky ze starých herbářů.... celý text

Přidat komentář

Žlutotemenný
05.02.2023 5 z 5

Perfektní průvodce s nádhernou a výstižnou kresbou. Vše, co byste měli vědět o léčivých rostlinách. Vyčerpávající informace. Dokonce i kdy máte léčivky sbírat. Paráda.

vlkodlaq
19.09.2022 5 z 5

Fotky by byly lepší, přesto má tento ilustrovaný herbář něco do sebe. Nabízí tu zvláštní atmosféru babiččiny kuchyně a tím brnká na tu správnou nostalgickou strunu. K tomu podává cenné informace, k čemu ta či ona bylinka slouží, případně nabízí rovnou návod na zpracování. V kombinaci s encyklopedií rostlin tvoří slušný základ pro domácí bylinkářství.


bernadeta9876
14.07.2022 5 z 5

Veľmi pekne spracovaný herbár. Áno, má aj drobné nedostatky - ilustrácie nie sú úplne presné, respektíve bylinky, ktoré som pozbala sa až tak nepodobajú na seba v tomto herbári. Ale pre mňa ako bylinkárku, úplnú začiatočníku sú tam stručne popísané informácie - recepty ako bylinku spracovať, jej popis, kde ju nájdem, ako ju sušiť a jej benefity. Pre mňa má táto kniha všetko čo som od nej čakala, dokonca aj viac Jedna z troch kníh, ktoré mám doma a ku ktorej sa vraciam.

boxas
01.02.2022 5 z 5

Já si opravdu vybírám, kterou knihu si koupit a kterou si jen půjčit v knihovně. U této knihy jsem ale vůbec neváhala, prostě jsem ji chtěla mít doma. A nelituji! Tento herbář je jeden z nejhezčích a nejlépe zpracovaných, které znám!

efka.saf
02.01.2022 5 z 5

Můj oblíbený herbář, který jsem navíc dostala darem od nejlepší kamarádky. Je moc krásný, dýchá určitou starobou a archaičností a obsahuje většinu základních informací ke každé bylině. Často se k němu obracím, když potřebuji nějakou bylinku trošku prolustrovat. I když ilustrace bylin jsou překrásné, pravdou ale je, že ne všechny bylinky jsem na první pohled podle kresby poznala. Často si tedy doplňuji vizuální podnět i prostřednictvím fotek. Jinak herbář ale vřele doporučuji.

Atanone
11.08.2021 5 z 5

Přehledné, obsažné, krásné

viviann
08.07.2020 5 z 5

Miluju bylinky, tento herbář jsem si pořídila, protože obsahuje mojí nej - pelyněk. Pár bylinek mi tam schází, ale nevadí...

hu_87
27.05.2020 5 z 5

Úžasný.

lucinkaV
28.02.2020 5 z 5

Tento herbář byl "láska na první pohmat" líbí se mi nažloutlé listy z papíru který není křídový, působí tršičku staře. Líbí se mi nákresy bylin. Přehledné tabulky kdy co sbírat. Různá upozornění, typy i recepty.

DavidGreňa
28.01.2020 3 z 5

Celkom pekná kniha. Pri každej bylinke je aj jednoduchý postup na prípravu. Bylinka je vierohodne nakreslená. Farby rastlín sú trošku iné ako v skutočnosti.Ale inak kniha prehľadná. Obsahuje základné bylinky o ktorých popisuje kedy a čo sa z nich zbiera a načo sa používa.

Miro.slav
09.06.2019

Takto nejak si predstavujem herbár! Kniha je zvládnutá naozaj perfektne, prevedenie je luxusné, informácií je tak akurát. Každá dvojstrana je venovaná jednej byline. Okrem krásne prevedenej ilustrácie byliny a popisu, je tu takmer vždy dáky recept čo a ako z byliny pripraviť, nachádza sa tu aj zmienka zo starých spisov a herbárov, čo sa o bylinke tradovalo v minulosti, prehľadne je zobrazená doba zberu rozličných častí rastliny. Naozaj famózny herbár.

Ale...

Veľké mínus má kniha za to (spoiler), že tu vôbec nenájdeme takú tradičnú a dosť využívanú rastlinu, ktorou je repík!!!

cernydrak
19.10.2018 5 z 5

Snad můj nejoblíbenější herbář. Má krásné ilustrace, je přehledně strukturovaný - člověk snadno najde, co potřebuje.

showes
16.02.2018 5 z 5

Skvělá kniha.Krásná.Přehledná a o bylinkách napsáno vše ,co je třeba :-D Určitě si ji v knihovně ponechám

jana.hud
12.12.2017 4 z 5

Velice zajímavá a praktická kniha.
Má jediné mínus z mé strany a to, že úplně nesedí zobrazení barvy bylin. Možná je to způsobeno tím, že obrázky jsou na jemně žlutém podkladu.

noni
30.08.2016 5 z 5

Krásná kniha s krásnými ilustracemi.

alnahu
22.04.2016 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o léčivých rostlinách, v knize najdeme rostliny abecedně řazeny, u každé je popis jak vypadá, kde ji najdeme , co a kdy sbíráme i barevné vyobrazení .A také jak se používá v lidovém léčitelství .U každé je nějaký léčivý recept.