Paskřivec a další příběhy

Paskřivec a další příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257800/bmid_hellboy-10-paskrivec-a-dalsi-pribeh-2NK-257800.jpg 4 88 15

Hellboy série

< 10. díl >

V jubilejní desáté knize „Paskřivec“ se Hellboy musí vypořádat s ďábelským případem čarodějnictví, bezhlavým pirátem, posedlým malířem i vlastním mateřským znaménkem. Na příbězích se podíleli Mike Mignola, Richard Corben, Duncan Fegredo a Jason Shawn Alexander.

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Hellboy: The Crooked Man and Others , 2010


více info...

Přidat komentář

Hor89
23.02.2023 3 z 5

Desátý díl Hellboye je znovu povídkový - skládá se z jednoho delšího a tří kratších příběhů. Úvodní Paskřivec má docela dobrý svižný děj, ale velké mínus je pro mě její kresba. Druhá povídka s Černovousem zaujme kresbou a námětem. Třetí povídku V kapli Molochově sice nakreslil sám Mignola, ale příběh bohužel moc povedený není. A poslední povídku Mateřské znaménko zabil příšerný konec.

trudoš
10.01.2022 4 z 5

Tentokrát spokojenost. Především proto, že se znovu neopakuje motiv Hellboye coby strůjce zkázy lidstva, ale jednotlivé povídky fungují zcela samostatné v rámci celého univerza. Rozdílná práce kreslířů má přitom něco do sebe – například příběhy Paskřivec nebo Ti, kteří se vydávají v lodích na moře, které slepě nekopírují tvorbu Mikea Mignoly. Naopak, kráčí ve vlastních šlépějích, přičemž světe div se, ono to funguje naprosto skvěle, obzvláště v kontrastu se samotným stvořitelem pekelného chlapce. (Mimochodem, miluju například scénu, kdy Abé pod vodou potkává Černovousovu vřískající hlavu, jíž stahují mrtví do hlubin.) I scénáře se povedly, třebaže je tu stále ten nešťastný vzorec, kdy je Hellboy nejdříve poražen, aby pak pomocí nějakého náhodného magického udělátka vrátil úder otevřenou dlaní. Pořád si však cením nápadité kombinace různých legend, která sice občas působí značně přeplácaně, a ne všechny motivy se povede zdárně uplatnit, ale ta hororová atmosféra je i nadále fantastická.


sgjoli
21.01.2021 5 z 5

Už jsem to u některých svazků s Hellboyem zmínila - většinou mne více baví delší příběhy zabírající jeden samostatný svazek než svazky povídkové. Ale tento povídkový svazek se mi dost trefil do noty.
Každá povídka měla v sobě něco, čím mne zaujala a připoutala si mne k sobě. Ať už to byl svižný napínavý děj (Paskřivec), zajímavé postavy (Ti, kteří se vydávají v lodích na moře), výborné hlášky (V kapli Molochově) či nečekaná, ale hodně silná pointa (Mateřské znaménko). U toho Mateřského znaménka jdu asi proti proudu, ale mně to špatné vůbec nepřišlo. Ale v pořádku, chápu, každý máme jiný vkus. :-))))
Styl jednotlivých kreslířů se mi hodně líbil. Byť byl každý v něčem trochu jiný, tu atmosféru hellboyovských příběhů a Hellboye samotného vystihli všichni podle mne na výbornou.
Já jsem rozhodně spokojená a těším se na další svazek.

jirincz
04.01.2021 3 z 5

Mateřské znaménko bylo v podstatě odpadem, ostatní povídky byly slušné

3DD!3
19.02.2020 4 z 5

Série skvělých povídek z nichž Paskřivec je totální majstrštyk. Tajemné pátrání poměrně mladého Hellboye Appalačskými horami nabízí ryzí mystiku a skvělou Corbenovu kresbu. Nikdo neumí nakreslit vysvlečenou lidskou kůži jako on.

Terva
04.02.2020 4 z 5

Našli tě v kostele, povídáš?
To je skvělý.
Každej přece ví, že ďábel
nemůže vkročit do kostela.
(Paskřivec)

Graham Wilson napsal k této knize „Předmluvu“, ale upřímně, musel jsem se smát, jak to pojal. Jako kdy chtěl lézt někomu do....hmmm. Taky mě trochu naštval, když vyzdvihl Shazama. Tuhle postavu nemám rád a upřímně, neměla poznat světlo komiksového světa. BUM. Naopak na konci knihy je na tři stránky povídání o Manly Wade Wellmanovi, tvůrci Amerických mýtů. Tento článek rozhodně stojí za přečtení.

Citát: No, Helboyi, vám se to nestydím říct, ale je to pro mě ohromně vzrušující.
Hellboy: Doufejme, že to nebude vzrušující až moc. (Ti, kteří se vydávají v lodích na moře)

Nejlepší povídka je ta hlavní, podle které je pojmenována tato sbírka. Paskřivec totálně vede. Na druhém místě je kratší povídka s nejdelším názvem (Ti, kteří se vydávají v lodích na moře). Být tak o hodinku delší, je z ní geniální příběh. Příběh o Molochovi se řadí na třetí místo, pěkně podle pořadí v knize. Nejhorší povídkou tak je ta čtvrtá a zároveň poslední v této sbírce. „Mateřské znaméno“ má velmi špatnou pointu. Tohle bych o Mika Mignoliho vůbec nečekal. Obrovské zklamání.

Citát: Hmmmm....to nevypadá dobře. (V kapli Molochově)

Detaily, Malé ochutnávky, pár citátů, hodnocení a samostatné komentáře ke všem povídkám jsou k mání v sekci povídky u této knihy a nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Po příbězích si pak můžete proštudovat Skicář, který obsahuje i několik celostránkových barevných kreseb. Ze všech příběhů jsem vybral dvacet šest citátů, popíjel jsem Gambrinus 11° Excelent a přikusoval česnek. Při čtení těchto čtyřech povídek jsem poslouchal mezinárodní sympfonickou metalovou skupinu Leavesˇ Eyes a jejich alba Lovelorn (2004), Vinland saga (2005) a Legend Land (2006)

Citát: Pane Bože, byl to jen sen! (Mateřské znaménko)

milan1935
02.02.2019 3 z 5

Hellboy paskřivec sice není špatný díl, ale co jsem slyšel jsou i lepší. Příběhy jsou někdy trochu divné, ale někdy i napínavé. Z kresby se mi nejvíc líbila Mignolova. Ostatní mi přišla eh.

madonna6956
06.11.2017 5 z 5

Legendy mě velice zajímají.
Hellboy, týpek, který je z pekla.
Pracuje pro Úřad paranormálního výzkumu a ochrany. Je to dobrej chlapík. Ovšem k němu temnota promlouvá, neustále. Kdo je vlastně Hellboy a proč tu je?
Co je důležitější? Hellboyovo rozhodnutí o jeho životě, či otázky ohledně jeho předurčení vypustit armádu pekel?
Miluju Hellboye, postavy sympatické. Líbí se mi, jak k Hellboyovi vždycky temné entity promlouvají ''Osudu svému neunikneš,...'' a Hellboy ''Teda ty kecáš'' nebo ''Drž hubu'' a nebo ''Už si skončil?'' :D

Wojta777
28.10.2017 5 z 5

Musím říct, že mě baví víc tyhle povídkové hellboyovské komiksy, než ty příběhový.

Disease
18.04.2017 3 z 5

Další Hellboy v řadě. Po dvou výborných celopříběhových kouscích opět povídky. A opět proměnlivá kvalita. Komu se líbí kresba Corbena, klidně hvězdičku připočítejte.

martinstefko
15.03.2016 4 z 5

Hellboyovy příběhy jsou kvalitní, ale neměl jsem z nich jednoduše pocit výjimečnosti, které se dostavily v době, kdy jsem se s Hellboyem seznamoval poprvé.

Wheelcrusher
07.02.2016 5 z 5

Prostě nesmírně čarokrásnej komiks! Moje první seznámení s Hellboyem i Abem na papíře a jelikož MOC žeru filmovou sérku, nebylo ani naškodu začít až desátkou knížkou... hlavně se zevšeho nejradši taky toulám lesem;)

Kapis
26.08.2015 5 z 5

Je až s podivem, jak dokáže původně nevinně neutrální a žádné zvláštní emoce nebudící slovo "odvézt" zkazit dojem ze čtení, když je blasfemicky zkurveno do odpudivého patvaru "vodvýzt". Von ten překlad první povejdky vobzvlášť je celej takovej vošklivě vodpornej a voslizlej, voči mám vykutálený z toho, houkavej vauťák mě vodvezl několikrát, vasi si půjdu vuvařit rejži do vejtahu hele! Tfuuuj! No nic, na co používat pěknou češtinu, přijatelně řízlou obecnou, když se to dá přeložit komplet celé jak nám zobák narost no ni? U těch incestních buranů, žijících opuštěně v takových krajích by se to dalo pochopit, ale proč tak mluví všichni? Doporučuji Lovecrafta, mluví tam snad někdo i v těch nejzapadlejších prokletých krajích takhle? NE! Buduje kvalitní jazyk sám o sobě atmosféru? ANO!

Tak dojem zkažen sice, ale ne zas tolik, abych si to neužil, Corbenova kresba a hutný bradavičnatý Mignolův scénář dokázaly namixovat napjatou a hrůznou atmosféru, jakou jsem u Hellboye dlouho nezažil, opravdu dokonalé. Další jednohubky byly také zajímavé a tak široký kresební rozptyl kupodivu knize taky neublížil, ba naopak. Je dobře, že je zde i výtvarná práce samotného Mignoly. Bylo to hned jako pěst na oko v dobrém slova smyslu. To je ten prapůvodní temný, s jasnými hranami, hříšnými zákoutími, pekelnými výrazy, zuby a pokřivenými těly, vycizelovaný Hellboy. Bravo, Fegredo to pak pěkně ukončil, dle mého je to on, ten pravý následovník Mistra.

Tak hele ty kráso, vuvažuju vo tom, jak moc mě vosrala ta tak vokatá vobecná čeština v každý větě, ale vo moc míň než devadesát vočividně dát nemohu. Zlatej překlad Ragemooru! A už ať je tu pokračování toho, čeho jsem byl svědkem na konci Divokého honu, tyhle povídky super, ale jak bude pokračovat hlavní linie mě rajcuje přece jen kapku více.

DennisMoore
16.07.2015 5 z 5

Ano, v porovnání s tím, jak velkolepě Hellboye v poslední dvou knihách rozjeli pánové Mignola a Fegredo, by Paskřivec snadno mohl působit jako o něco chudší příbuzný. Ale povídky jsou prvotřídní, zklamání se nekoná. Upozadění Hellboye v té titulní mi nevadí, není to koneckonců poprvé, kdy z povzdálí pozoruje, aby v pravou chvíli do někoho pořádně praštil, příběh s Černovousem se mi líbil velice a doufám, že ho Mignola v budoucnu ještě nějak využije, a stejně tak věřím, že v rámci velkého Hellboyova příběhu by mohl na návštěvu zaskočit i Moloch. Takže jsem spokojen. Závěrečná povídka typicky mignolovsky doplňuje knihu Temnota vábí a díky vtipné narážce, která v ní je, jsem dostal chuť přečíst si i toho Pražského upíra, kterého jinak (jako jediného) příliš v lásce nemám.

memphisz
14.07.2015 4 z 5

Změť hellboyovských příběhů bez ladu a skladu, ale jinak příjemná jednohubka. Příběh The Crooked Man je vcelku zajímavý a napínavý, i když je zde Hellboy spíše vedlejší postavou, ale Corben je Corben... Příběh They That Go Down to the Sea in Ships je pouze průměrná pirátská historka, In the Chapel of Moloch by měl potěšit plným autorstvím Mignoly, ale to, že Hellboye nekreslil již několik let, je přece jen znát. Vše zachraňuje až kratičký The Mole, který má tu pravou atmosféru. Shrnutím spíše slabší hellboyovské příběhy.