Stínová královna

Stínová královna https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297474/bmid_stinova-kralovna-eP0-297474.jpg 4 199 61

Havraní říše série

1. díl

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morcantu se Lorelein otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou. Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky. Lorelei, která po své matce zdědila magické schopnosti, poznává v mocichtivé maceše silnou soupeřku. Poté, co Irina krále zabije a zmocní se trůnu, Lorelei a jejímu bratrovi nezbývá než utéct a žít ve vyhnanství. Postupně získává na svou stranu nejen vesničany sužované Irininou krutovládou, ale i mladého krále Kola, vládce Eldru, obývaného Dračím lidem. Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly a černou magií. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Shadow Queen


více info...

Přidat komentář

Nathally
06.11.2023 4 z 5

Některé pasáže byly až moc nudné a zbytečně se prodlužovaly. To mě strašně odrazovalo a trvalo mi než jsem knihu přečetla. Celkový děj se mi líbil a budu ráda za pokračování.

lucyvase4
12.09.2023 4 z 5

Mne se kniha líbila. Jedná se vlastně o pribeh Sněhurky. Tedy spíše filmu Sněhurka a lovec. Jen tady se objevují ještě obri, draci a velká magie. Lorelei má na místo Sněhurky ještě bratra Lea a svou věrnou pomocníci Sašu. A za zády draka, který ji chce zabít.
Moc se mi líbili obě hlavní postavy. Hnedka jsem si je oblíbila a od pasáže, kdy se dorozumívali beze slov jen myšlenkami to bylo fakt dokonale. Tolik síly a odhodlání v tak malé zene. Ale jak řekl jeden moudrý muž v knize: "Do bitvy se nechodí protože jsi si jistá vítězstvím ale bojuješ, protože víš, že je to správné!"


ElessaRiverbow
24.05.2023 2 z 5

Nejen, že se jedná o retelling Sněhurky, které mám moc ráda, ale v knize se objevují i draci, takže jsem byla hodně milé překvapená. Dalším plusem je mapka, díky které jsem se mohla orientovat, kde se postavy nachází. Trochu mě mrzí, že není pořádně vysvětleno, jak funguje magie. Také mi to hodně připomínalo film Sněhurka a lovec. Lorelei i Kola jsem si oblíbila, ale nejradši jsem měla Sašu. V některých částech mi kniha ale přišla strašně předvídatelná a jednoduchá. Konec mě celkem zklamal, čekala jsem něco epického, ale bohužel nic takového se nestalo, a navíc to bylo až moc rychlé.

Kate3003
24.11.2022 3 z 5

Byl to můj první knižní retelling a musím říct, že až na pár věcí se mi kniha líbila. Celý příběh ve mě dost vyvolával vzpomínky na film Sněhurka a lovec. Kladné hlavní postavy jsem si zamilovala a zlou macechu svým způsobem také i když jsem jí vlastně i nesnášela za to jaká je . Líbilo se mi jiné pojetí “Sněhurky” která nebyla jen ta křehká spící princezna jak to známe s Disneyovek, ale byla to opravdová královna se srdcem na správném místě i když teda ne podle zlé královny, která by ho zřejmě raději viděla na stříbrném podnose. Celý nápad byl hezky vymyšlený, ale chybělo mi tam zasvěcení do historie jednotlivých království a bližší seznámení s jejich obyvateli. Bylo zmíněno několik království a jejich obyvatelé, ale žádné bližší informace. Začátek byl trošku zdlouhavý, ale ve druhé půlce už jsem se od knihy nemohla odtrhnout a zapomínala jsem i lepíkovat.

M.C.SMITH
16.11.2022 3 z 5

Byl to takový střed, který podle mne ani nenadchne a ani neurazí.
Nebylo to zlé, ale nebylo to ani světoborné.

Áža707
06.09.2022 1 z 5

Musím přiznat, že pár retellingů už skončilo na seznamu přečtených knih a žádný z nich mě tak moc nenudil jako tento. Kdo by se nikdy nesetkal s retellingem, tak se jedná o převyprávění známého příběhu po svém. Vždycky jsem velmi zvědavá, jak autor uchopí myšlenku a čím mě zaujme, ale tady to za mě
prostě nefungovalo.

Nejprve bych chtěla velmi pochválit obálku, která mě zaujala a kniha mě díky ní přitahovala. Celková myšlenka nebyla až tak  špatná a oceňuji směr, kterým se autorka vydala, jen bych řekla, že bohužel to špatně uchopila a pravděpodobně se do toho trochu zamotala. Velmi zajímavá myšlenka je, že magii neoplývá jen "Zlá královna", ale i samotná "Sněhurka" a myslím, že zrovna tato část by stála za větší rozvinutí.

Z postav (pokud se tomu tak dá říkat ) jsem si asi nejvíce oblíbila rarocha Sašu, která měla velmi vtipné myšlenky a tenhle společník Lori vás vždy donutil k úsměvu (a jak ochotná byla podělit se o myši ). Lori i Kol byly rozhodně zajímavé charaktery, trochu jako oheň a voda, ale přesto měli hodně společného a jejich odvaha pro království neznala hranic.

Ráda bych vám tu řekla ještě něco pozitivního, ale bohužel mě to nenapadá. První polovina knihy (a myslím, že se to zlomilo až jaký kus za půlkou) se četla ohromně pomalu, nic se tam nedělo, děj se opakoval a mě to strašně moc nudilo. Bylo to k uzoufání, vážně nekecám. A po tom, co se v podstatě 2/3 knihy vlekly, tak nám autorka dala velmi rychlý a nečekaný konec, který ani neměl patřičnou gradaci a nebo wow efekt.

Autorka nám sem dala plno věcí a mě to přišlo až zbytečně překombinované skoro bych řekla až (Mám pro to speciální slovo a všichni prosím prominou) přepí*ený! Pokud mám být upřímná, tak mi kniha přijde jako kombinace klasické Sněhurky, seriálu Once upon a time, filmu Sněhurka a lovec a aby toho nebylo málo přidáme draky. Možná kdyby se někde nějaký kousek ubral a zbytek by se více propracoval, bylo by to lepší a pro čtenáře stravitelnější.

Z této série byl zatím přeložen jen tento první díl, ale rozhodně je dobře ukončen, takže nebudete mít zuřivou potřebu hledat druhý díl. Já tuto sérii s ledovým klidem odkládám nedočtenou.

⭐ 2/5

nela3812
20.01.2022 2 z 5

Bohužel ani tento retteling (v pořadí můj druhý) mi příliš nesedl. Autorčin styl psaní mě příliš neoslovil a samotný příběh měl velmi pomalé tempo až do samotného konce, kde to autorka vzala hopem.

Už od poloviny knihy jsem měla tušení, že příběh skončí náhle a žádného velkého souboje mezi Lori a Irinou se nedočkáme. Při čtení mě držela pouze myšlenka na epický konec příběhu, který jsem se bohužel nedostala.

Líbili se mi zde hlavní hrdinové. Sebevědomá, sečtělá, ale i přesto stále sympatická Lori. Odvážný, upřímný a trochu bláznivý Kol. Krásně se doplňovali, jak svým charakterem, tak i svými magickými schopnostmi. Dohromady mě ti dva opravdu hodně bavili. Zvlášť od chvíle, kdy si navzájem viděli do hlavy. Pokud jde však o postavy, tak naprostou třešničkou byla Saša. Tohohle ptáčka si zamiluje opravdu každý! Už jenom kvůli ní byste knihu měli číst.

Příjemným ozvláštěním příběhu byli obři a draci, kteří celkovému dojmu přidávají body. Co body ubírá je prakticky neomezená magie, jak se strany Lori, tak ze strany Iriny. Musím však uznat, že autorka všechny kouzla hezky detailně popsala a čtenář si tak můžu udělat velmi dobrou představu o tom, co se právě stalo.

Celkový dojem však kazí tempo příběhu a jeho příliš uchvátaný konec. Hodnotím 2,5-3/5

orangerose
30.12.2021 5 z 5

Pěkně napínavá, skoda ze nejsou další díly, konec dopadl dobře :)

Ellis03
25.08.2021 4 z 5

Hezké čtení. Četlo se to samo a rychle. Bavilo mě to, ale přiznám se, ze ke konci už to na mě bylo asi zdlouhavé a preskakovala jsem odstavce. Možná kdyby to bylo o 50-100 stran kratší tak super.

katerina7986
21.01.2020

Super knížka. Za mě jedna z nejlepších.

Medasek
19.10.2019 3 z 5

Kniha měla zajímavý spád, ale styl psaní mě moc nebavil.

wotana
23.04.2019 5 z 5

Za mě super kniha. Dost mě štve, že druhý díl se nechystají vydat :-(

Tesset
21.04.2019 1 z 5

Nevím, ale asi na ty retellingy moc nejsem, další kousek a vůbec mě opět nezaujal. 350 stran nudy a zbytečného protahování. I postavám se měnil charakter jak na běžícím pásu, hlavně teda Kolovi. Za mě nedoporučuji.

Radovan_R
14.04.2019 4 z 5

Dost slušná kniha, zvlášť v porovnání třeba s Dračím městem. Místy to trošku připomíná Sněhurku bez trpaslíků, ale celkově jsem spokojen - draci, souboj čarodějek, souboj dobra a zla, nechybí mi nic.

Damonka12
13.04.2019 3 z 5

Průměrný příběh, ničím nevyniká ale poměrně rychle a dobře se čte. Spíše na relax. Nedá se od knihy čekat žádný wow.

jana79
24.02.2019 4 z 5

Knihu mi pujcila sestra,neni to sice muj salek kavy,ale dej vas rychle vtahne a cte se jednim.dechem. Je to moc hezka pohadka pro dospělé,doporučuji

polly23
01.05.2018 5 z 5

Tak tato kniha mě chytla od začátku. Neskutečně se mi líbil jako postava Kol,části kdy se přeměňoval v draka byly zajímavé. Lorelei byla také zajímavé,autorka si velmi vyhrála s popisem kouzlení-velmi šikovně,vždy jsem tohle hltala. Plus musím přidat i špatné postavě královně Irině,připadala mi jako zlomená žena,která se mstí z nenávisti-což vlastně i byla,stejně jako byla i tajemná.
Nemám co bych tomuhle příběhu vytkla,autorčino psaní mi prostě sedlo. Dávám plný počet bodů. :)

Adriana21
25.01.2018 2 z 5

Tak musím říct, že tahle knížka mě opravdu nezaujala. Četla se mi docela těžko, protože mě nechytla. Nevím, nebyl to prostě můj šálek čaje.

Terry.89
25.01.2018 3 z 5

Ze začátku jsem se nemohla vůbec začíst a ještě pár kapitol trvalo, než si příběh získal mou pozornost. No a pak se stalo to, co by podle mého měřítka měla udělat dobrá kniha a vě mě se probudila zvědavost. Netvrdím, že je kniha nějakým veledílem, ale autorka si s příběhem pohrála a vtiskla mu svůj osobitý ráz. Nevím, jestli bych se pustila i do dalšího dílu, ale Stínová královna mě nakonec upoutala a posledních pár kapitol jsem se nedokázala odtrhnout, jak ve mě hlodala zvědavost.

Lorej
11.12.2017 4 z 5

Zdálo se mi, že se některé motivy často opakují, jinou výtku ke knize nemám.
Jako retelling se mi příběh moc líbil. Bylo tam pár velmi překvapivých momentů, které dost zaskočily a o to více se mi kniha líbila.
Rozhodně doporučuji milovníkům fantasy a pohádek.

Autorovy knížky

C. J. Redwine
americká
2016  73%Stínová královna

Kniha Stínová královna je v

Právě čtených2x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených18x
Knihotéce151x
Chystám se číst245x
Chci si koupit60x
dalších seznamech6x