Osudný polibek

Osudný polibek https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215721/mid_havrani-bratrstvo-osudny-polibek-syU-215721.jpg 4 347 77

Šestnáctiletá Lila se narodila do rodiny senzibilů a jasnovidců. Ve svém osudu má napsáno, že až políbí svou pravou lásku, dotyčný zemře. Lila se proto rozhodne, že nikdy nikoho líbat nebude. Kluci ji nezajímají a hlavně ne ti z Havraního bratrstva, party bohatých studentů místní elitní školy. S těmi jsou jenom potíže. Jenže když ve své první jasnovidné vizi spatří Ganseyho, vůdce Havraního bratrstva, který má během příštího roku zemřít, nedokáže ho vyhnat z hlavy. Když se s ním pak setká tváří v tvář, polibek smrti se stane reálnou hrozbou...... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy , Dívčí romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Raven Boys , 2012


více info...

Přidat komentář

Jaehyun
04.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Pořád nevím, zda dát 3,5 nebo 4 hvězdičky.

Na začátku knihy jsem se moc nechytala, hlavně u Ganseyho částí, Glendowera a geomantolických linií. Postupně to ale začalo být zajímavé a dost se mi zalíbilo to téma, nejvíce prostředí lesa, který mění roční období a šeptá latinou a to tajemno kolem Noaha. U něj mi bylo jasné, že s ním není něco pořádku, částo na něho všichni zapomínali, občas se někde objevil a zase mizel. Na konci se mi vlastně potvrdilo to, co jsem si celou dobu myslela.
Všechny postavy byly jinak fajn, nejvíce mě zaujal věčně naštvaný Ronan s tím svým havranem a Adam u kterého by mě zajímalo, co se s ním na konci vlastně stalo, zda skončil jako Noah nebo ne.

Dost by mě zajímalo pokračování ale až pozdě jsem si všimla, že další díly u nás nejsou přeložené a asi už ani nikdy nebudou, z čehož jsem docela zklamaná. Ve slovenštině to číst nechci a k originálu se asi hned tak nedostanu.
Pokud se tedy na Havraní bratrstvo chystáte, tak se s českou knížkou ani neobtěžujte a běžte si přečíst originál. Už i proto, že v originále jsou jiná jména než v českém překladu (Lila - Blue, Roup - Whelk) a měli byste z toho v hlavě guláš.

Luciluc
08.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Obsahuje spoiler. Už delší dobu mám čtenářskou krizi a doufala jsem, že mě z ní tato kniha vytrhnea docela se jí to podařilo :) Příběh mě sice začal bavit až v momentě, kdy Lila nastoupila s kluky z Havraního bratrstva do vrtulníku, ale pak už jsem se nemohla od čtení odtrhnout. Zápletka s Noahem mě hodně překvapila. Hlavní postavy byly fajn: sympatický podivín Gansey; záhadný drsňák Ronan; chytrý, hrdý a ctižádostivý Adam, kterého bije otec; chudák Noah a pohodová Lila, která žije s matkou a jejími kamarádkami věštkyněmi. Z počátku mě moc nebavila dějová linka o Glendowerovi a geomantické linii, ale nakonec se mi to zalíbilo. Hodně mě zaujal les s měnícími se ročními obdobími, stromy šepotajícími v latině a dutina stromu, která každému ukazovala jiný konec. Ocenila jsem, že hned nedošlo na romantickou linku Gansey-Lila, a jsem zvědavá, kdo je ve skutečnosti její pravá láska. Štve mě, že další díly nejsou přeloženy do češtiny, v originále si na to netroufám a nevím, zda shánět slovenský překlad. Ale ráda bych se dozvěděla, jak to bude všechno pokračovat dál. První díl hodnotím kladně, ale je to opravdu jen malá ochutnávka toho všeho, takže pokud nemáte rádi otevřené konce a nechcete číst v originále či slovenštině, nepouštějte se do toho, jen se zbytečně navnadíte.. jinak to ale za přečtení rozhodně stojí. 4,5 *


SimonaA.
12.04.2023 5 z 5

Knihu jsem začala číst jakožto zařazenou do LGBT žánru, který je můj oblíbený. Tato kniha ale LGBT vůbec není, gay linka tam je, ale jen náznakem, decentně. Každopádně nelituji, protože kniha je úžasná, přečetla jsem s velkou chutí všechny 4 díly. Všechny hrdiny jsem si zamilovala, i když mi už dávno není 16. Jen mne mrzí, že u nás vyšel jen první díl a zbytek na Slovensku. Sehnat se ale dá i tady. Jen je to škoda. Nezávisle začalo vycházet i pokračování o Ronanovi, no toho se u nás už asi vůbec nedočkáme a za neanglicky mluvící čtenáře je to velká škoda.

chodícírohožka
20.03.2023 5 z 5

Knížky jsem se trochu bála - přece jen "Osudný polibek" zní jako trapné puberťácké klišé, na které už jsem fakt moc stará... Navzdory hloupému názvu se ale jedná o skvělý příběh, v němž těch slaďáren nakonec moc není, zato je plný akce, úžasných postav, pěkných vtípků, napětí, nadpřirozena, legend... Upozorňuju ale, že se jedná o první knihu čtyřdílné série, takže konec není úplně uzavřený - a další díly bohužel nejsou přeložené do češtiny. I tak stojí za to si Osudný polibek přečíst (a zbytek zvládnout v angličtině, které se u těchto knih není třeba bát). Autorka má příjemný styl psaní i spoustu skvělých nápadů, které člověka prostě baví.

trollkvinna
04.09.2022 4 z 5

Měla jsem trochu strach, že to bude nějaká náctiletá přeslazená romanťárna. Musím ale říct, že jsem byla velmi mile překvapena. Hlavní hrdinka se mi charakterem líbí, není to žádná princeznička, právě naopak. A je mi o něco víc sympatičtější, že je to brunetka s vlasy na mikádo. Gansey a jeho kamarádi Adam, Noah a Ronan jsou také zajímaví. Každý přidává do party svým dílem a každý je svým způsobem originál. Samozřejmě by se dalo i říct, že jsou to takové trošku stereotypy, ale asi mi to nijak zvlášť nevadí.
No a co si budem, ale tenhle pomalu rozvíjející se romantický vztah mezi dvěma postavami, to já tuze ráda. I když to možná je až moc pomalé. Tenhle "friends to lovers" a možná vlastně i "forbidden love" tropes jsou hodně známé a používané, ale co už. Tady mi to tolik asi nevadí.
Příběh je hezky napsán, fantasy linka je do toho dobře zasazena a já okultní tématice holduji, takže za mně velké plus. V knize je dobře znázorněno přátelství, kterému bylo dáváno přednost před láskou, což není úplně špatně. Takže záleží, co kdo preferuje.
A nechci knihu srovnávat, určitě ne ve zlém, ale strašně mi to připomínalo sérii Mediátor od Meg Cabotové, kterou jsem četla "kdysi dávno" a naprosto jsem si ji zamilovala. Takže pokud jste fandové, zkuste dát šanci i Osudnému polibku. Za mne velice příjemné počtení a už jsem zvědavá na další díl.

Patro
28.01.2022 4 z 5

Velice příjemná a čtivá fantasy, která za nenápadnou a skoro povrchní premisou schovává mnohá závažná témata a záhady. Jediné, co bych vytkla, je že Lila je vysloveně popsána jako "ne jako ostatní holky" - myslím, že přes tuhle tropu už jsme se docela všichni přenesli. Dál musím bohužel zkritizovat některé trošku nesmyslné slovní obraty, které nepochybně vznikly díky překladu.
Určitě sáhnu i po dalších dílech.
(z kompletně jiného soudku, ten název "Osudný polibek" knize strašně podkopává autoritu, jezdit s touto knihou hromadnou dopravou byl opravdu zážitek)

Nelly
03.08.2021 3 z 5

Za tři lepší hvězdičky. Proč? Ačkoliv námět je celkem originální a zajímavý, jeho přenesení na papír mi přišlo takové neumělé, nepohlcující - možná to částečně zavinil i překlad, nevím. Věděla jsem, že je to první díl ze série, jejíž další díly v češtině nevyšly, ale doufala jsem, že to bude aspoň nějak ukončeno - no nebylo - hodně věcí je stále opředeno mnoha otázkami, takže snad se mi někde podaří sehnat další díly aspoň ve slovenštině. I když, co už, pokud další díly nepřečtu, svět se nezboří.

Knihomollla
24.03.2021 5 z 5

Nikdy v životě jsem nečetla knihu, která by mě takhle nadchla a přinutila si koupit všechny ostatní díly ve slovenštině. Zamilovala jsem si celé Havraní bratrstvo společně s Lilou. Všem moc, moc doporučuji.

Arte
22.10.2020 4 z 5

Zvláštní kniha, trochu děsivá, napínavá. Poslouchala jsem ji v angličtině na spotify. Měla jsem chvílema problém se orientovat v ději - "tajemství" se tam odhalují postupně a já si v tu chvíli nebyla jistá, jestli jsem danou informaci (třeba kdo je kdo) zapomněla, přeslechla, nebo informace ještě nebyla sdělena a má to čtenáře napínat. Děj se zpočátku trochu táhl, v půlce se to ale příjemně rozjelo.

Skyer
15.03.2020 4 z 5

Kniha byla čtivá a bavila mě, i když mě na prvních stránkách tolik nezaujala. To se pak ale změnilo a i problémy, které jsem s knihou měla, se v průběhu vysvětlily.
Celou skupinu kluků jsem si oblíbila, akorát jsem měla problém s Blue, protože mi nepřišlo, že by měla nějakou výraznější osobnost a nějak se vyjadřovala. Podobný problém jsem měla s Lucy z Lockwood & Co, kde se to ale v dalších knihách napravilo, tak doufám, že se to tady stane taky.

Nikoll2
23.09.2019 4 z 5

Kniha mne zaujala už na začátku a to především svou originalitou. Nejen děj/téma, ale i postavy byly jistým způsobem originální a já si je opravdu oblíbila. Můj první závěr bylo tedy 5 hvězdiček bez jakéhokoliv zaváhání. Po delším popřemýšlení jsem si však vybavila části, které byly trochu zmatené a v jiných se všechno odehrálo, na můj vkus, příliš rychle. Proto tedy hvězdy 4. Přesto doporučuji přečíst!:)
PS: Kéž by se nějakým zázrakem rozhodli přeložit i zbylé díly do čj. :D

4129
23.08.2019 3 z 5

Co se musí nechat, je originalita příběhu. Děj je promyšlený a napínavý. Kniha uteče jako voda a troufla bych si říci, že Havraní bratrstvo bude o hodně lepší série než Vlci z Mercry Falls. Co mi trochu celou knihu pokazilo, že autorka psala tak, že jsme většinou byly spíše nezúčastnění pozorovatelé. Kvůli tomu jste se skoro vůbec nevžili do postav a většinou jste museli počkat, až vám autorka napíše jak se vlastně hrdina cítí. Určitě ale doporučuji přečíst.

šneki
20.06.2019 3 z 5

Prvních 200 stránek jsem si říkala, co na téhle knížce může někdo vidět. Pak se to ale obrátilo k lepšímu, děj se rozjel a postavy mi více přirostly k srdci, dokonce jsem jednou uronila slzu. To však nic nemění na tom, že 200 stránek je příšerně dlouhá rozjezdová doba a konec byl takový nedomrlý - vím, že je pokračování, ale nijak mě nenavnadil si ho přečíst. Zkrátka lehký, ale opravdu lehký nadprůměr.

marcus0379
04.04.2019 5 z 5

fakt dobrá. Ostatní díly pouze ve slovenštině.

DracoMalfoy
03.03.2019 4 z 5

4.5* Na to, že se jednalo o první knihu ve slovenštině, kterou jsem četla, to bylo zvláště čtivé. Příběh byl zajímavý, vtipný, a zejména od druhé poloviny jsem nemohla přestat číst. Těším se na další díly a jsem ráda že jsem neudělala chybu, když jsem se tuto knihu rozhodla zkusit.

AniDi
05.12.2018 5 z 5

Perfektní, zase kniha, která zaujme a konec není jasný hned v první polovině knihy. Moc mě baví příběh, hned jsem si koupila druhý díl. A neodradí mě ani slovenština, aspoň mi čtení vydrží déle :)

whiolet
25.09.2018 3 z 5

Bylo to celkem fajn čtení,až na to,že ve spoustě věcí to bylo dost nedotažené a to knize ubralo na hodnocení. Jsem zvědavá jak se autorka popere s druhým dílem.

Barbara182
19.09.2018 3 z 5

Maggie Steifvaterovou mám ráda, ale Havranní bratrstvo mi nějak nesedlo, nejspíš tím tématem neuchopitelného nadpřirozena, kterému vlastně žádná z postav nerozumí a nikdo neví, jak funguje :-( Škoda, jinak je kniha napsaná čtivě a postavy jsou sympatické, trochu mi to připomínalo Nádherné bytosti.

Danah
07.06.2018 4 z 5

Pokud máte tu možnost, doporučuji přečíst v angličtině. Je to milionkrát lepší než překlad, včetně jmen a celé atmosféry. V češtině ta nádherná skladba vět jednoduše není vůbec vidět. A věřte mi, tahle série stojí za zápasení s angličtinou. Příběh tady vyznívá jako sladká YA o lásce (Osudný polibek...jako vážně?), přestože kniha je mnohem, mnohem víc.

Silmarien
04.06.2018 4 z 5

Pridávam jednu hviezdu k pôvodne zamýšľanému hodnoteniu, lebo som to čítala v období, keď som prakticky nemala čas čítať a čítanie po 5-10 stranách celému dojmu príliš nepomohlo.

Páčil sa mi príbeh, rodina Blue, tie chalanské medzihry ma príliš nebrali, ani celé pátranie po siločiarach, ale postupné odhaľovanie situácie bolo zaujímavé a som zvedavá čo bude ďalej. Napísané to bolo dobre, aj keď je fakt, že som sa pri čítaní cítila extrémne vzdialená od cieľovej skupiny.

Štítky knihy

kouzla láska romantika pro mládež

Autorovy další knížky

Maggie Stiefvater
americká, 1981
2010  79%Mrazení
2014  82%Osudný polibek
2013  86%Ve znamení Štíra
2011  82%Váhání
2011  82%Splynutí

Kniha Osudný polibek je v

Právě čtených6x
Přečtených460x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených43x
Knihotéce219x
Chystám se číst469x
Chci si koupit113x
dalších seznamech10x