Světlo a stíny

Světlo a stíny https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331275/mid_grisa-svetlo-a-stiny-hsi-331275.png 4 2048 411

Griša série

1. díl >

Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)
Originální název:

Shadow and Bone , 2012


více info...

Přidat komentář

smardice
09.04.2024 5 z 5

Fantasy se spoustou mágů, kouzelníků a nestvůr, akce a s prvky romantiky. Neokoukaná, skvěle vymyšlená fantazie s nádechem východních slovanských pověstí a bájí, která mě zaujala hned od začátku příběhu. Originální a napínavé, skvělá interpretace. Doporučuji nejen pro vrstevníky a milovníky tohoto žánru.

Ivi10
03.04.2024 5 z 5

byla to skvělá četba a rozhodně doporučuji


Jaruš7
16.03.2024 4 z 5

Audiokniha.
Esteticky vypracovaný projekt dobra a zla.
Mládí nadané silou záře, kterou ještě nedovede rozpoznat je zajato mnohaletou silou temna.
Pro velkolepé plány na nápravu hrozby hradby Rafky je třeba oběti.
Láska musí čelit kouzlům zla, v sázce je budoucnost Rafky.

Poutavá četba.

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Úvodem bych rád předeslal, že nejspíš nepatřím do cílové skupiny této knihy. Jednoznačně to bylo znát, protože od začátku jsem bojoval s tím, že jsem měl chuť hlavní hrdinku proplesknout - neskutečná nána. Každého, kdo se na ni jen křivě podívá ihned nesnáší a nejraději ho zabila. Veškeré emoční reakce má vyhnané ad absurdum a nedá se říct, že v průběhu děje prochází nějakým zdárným vývojem k lepšímu. Kniha obsahuje spoustu zajímavých a vcelku originálních nápadů (vrása, inspirace carským Ruskem), nicméně bohužel nedokáže naplno využít jejich potenciál. Místo toho se neustále dokola probírá vzhled jednotlivých postav (vlasy, líčení...), žárlivost a milenecko-platonické trojúhelníky. Byl jsem si vědom, že tenhle román je řazen do YA sekce, ale upřímně jsem nečekal, že bude natolik prolezlý klišé a těmi nejhoršími tropy. Zejména prostřední část knihy je v tomto opravdu šílená. Jak rád bych napsal alespoň, že systém "magie" je propracovaný, ale bohužel. Nedozvíme se vlastně nic o tom, jak to v daném světě funguje a musíme se smířit s tím, že když to nechápe hlavní hrdinka, tak to také nebudeme chápat. Autorka velmi ráda používá "kouzelnou vílu", kdy nám předkládá něco nepřirozeného bez jakéhokoli pokusu objasnit, jak to patří do jejího světa. Jinou událost třeba i vysvětlí, ale dále nikdy nepoužije (držet se poučky, že když se autor věnuje popisu nějaké zbraně, měl by ji pak někdo alespoň použít- jinak jde o mrtvé řádky).
Nebýt dobrého úvodu a celkem povedeného záběru, bylo by mé hodnocení ještě nižší. Byl jsem nalomený dát pouze 2 hvězdy, ale nakonec převážilo, že scény ve vráse byly celkem solidní a vlastně celá poslední čtvrtina nebyla až tak špatná. Tahle knížka se četla skoro sama, ale ne proto, že by byla tak dobrá, ale spíše kvůli tomu, že měla celkem velká písmena a obrovské mezery mezi řádky - skoro jako když se někdo snaží natáhnout školní esej.
Zkusím druhý díl a doufám, že bude výrazně lepší.

Iwíček
20.02.2024 4 z 5

První díl série mě překvapil. Abych pravdu řekla, moc jsem nevěděla, co si pod pojmem Griša představit. Když jsem se pak pomalu začala nořit do víru příběhu, byla jsem mile překvapena. Svět titulu je zpracován poměrně zajímavým způsobem. Stejný pocit jsem měla i z postav, avšak nechci, aby to vyznělo, že kniha je bezchybná. Drobnosti se tu určitě najdou. Některé postavy jsou vykresleny jen velmi povrchně, což si myslím, že je v některých případech škoda. Na druhou stranu si ale myslím, že je to daň za poměrně malý formát. Ve čtečce má příběh pouhých 265 slidů. I tak je to ale podle mého velmi kvalitní dílo, které určitě stojí za pozornost a přečtení. Již teď se těším na pokračování.

ReziEngli
11.02.2024 3 z 5

Dočteno. Co k tomu říct? Asi nejsem už cílovka, protože mi to přišlo jako hodně těžký průměr. Hlavní hrdinka Alina mi vůbec nepřirostla k srdci, naopak mě dost bavil Temnyj, i když je vlastně za "zloducha". Měla jsem dost problém se vůbec začíst, do poloviny jsem trochu trpěla, druhá polovina knihy už byla v pohodě. Sice má autorka docela čtivý styl psaní, ale charaktery postav mi přišly takové ploché, málo popsané. Nicméně v sérii i tak pokračovat budu.

SumýšIrena
10.02.2024 3 z 5

Asi jsem čekala víc. Kniha je čtivá, Vrása stínu je skvělé vymyšlená, sebepoznávání Aliny je taky perfektní, ale ten konec je uspěchaný, nedovysvětlený. Uvidím, jaký bude druhý díl.

sgjoli
28.01.2024 3 z 5

Z nějakého důvodu mám pořád čas od času chuť se pustit do knih, u nichž nejsem zrovna cílová skupina. Jako je třeba první díl série Griša, kdy věkově jsem už mimo cílové publikum a YA fantasy taky nikdy nebyl zrovna žánr, co bych pravidelně hledala. Ale tak ráda si rozšiřuju obzory svého obvyklého literárního rajonu, takže proč ne.
Tuto knihu jsem poslouchala jako audioknihu, což mně osobně vyhovovalo. Myslím, že mi díky tomu příběh lépe odsýpal a pomohlo mi to prokousat se i pasážemi, které by mi v tištěné podobě připadaly možná trochu nudnější a lehce hluché. Příběh sám o sobě má celkem fajn zápletku, která nezní vůbec špatně. Zpracování příběhu je pro mne osobně spíš jednodušší, ale to připisuju tomu, že to je příběh hlavně pro mladší čtenáře. Některé zvraty mi ty připadaly předvídatelné, některé mne naopak příjemně překvapily.
Celkově musím říct, že je to docela zábavné dílko, u kterého člověk vypne. Není to nijak náročná literatura, která by vás udolala příliš komplikovaným světem a příliš rozvětveným dějem, takže pokud hledáte něco lehčího, tohle není úplně marné. Osobně bych si uměla představit lépe propracované postavy - za mne působily spíše plošším dojmem. A třeba atmosféra by mohla být trochu hutnější a stejně tak by mohlo ubýt výplňových pasáží. Ve výsledku je to pro mne sice průměrné dílko, které ale není úplně nejhorší a člověka to zabaví.

Kate3003
23.01.2024 3 z 5

Z téhle knihy mám trošku rozporuplný pocit. Autorka vymyslela opravdu zajímavý svět i zápletku, ale věnovala spoustu času nezáživné omáčce. Celá zápletka týkající se Temnyje i osudu Ravky a Grišů byla opravdu velmi dobře vymyšlená, ale omáčka kterou nalila autorka kolem celý příběh dost ubíjí a zápletka je díky tomu dost utahaná.
Měla jsem pocit jako kdyby mezi jednotlivými zvraty bylo zbytečně moc vycpávek, které způsobovalo, že zvrat celkově tak postupně zanikl, namísto toho aby dál gradoval. Přitom se na spoustě událostí dalo krásně stavět a děj by mohl mnohem lépe gradovat.
Celý svět je vymyšlen velmi zajímavě a opravdu se mi líbil systém, který autorka vložila do řazení Grišů i jednotlivé vlastnosti, které jednotlivým skupinám dala. Stejně jako to, že ponechala i pár vyjímek, které vystupovali ze systému. Grišové i celý svět jsou vymyšleni hezky do detailů a autorka se popisů rozhodně nebojí i když bych řekla, že v tomhle případě by se mohla držet toho, že méně je někdy více.
Nešťastná byla i volba vypravěčky, protože hlavní hrdinka mi většinu času přišla trošku na ránu. Jakože dobře sice hrdinku trošku hodí do situace o které nic neví, ale ona se ani nesnaží nad tím přemýšlet a většinu času lituje sama sebe. Jejím pohledem sledujeme hlavně to co má kdo na sobě, ale zajímavější věci jsou jen tak nakousnuté a většinou trvá dost dlouho než dojde k nějakému prozření.
Alina je celkem typická představitelka YA hrdinek. Její chování tak nějak vyvažoval Temnyj, který byl za mě jako postava mnohem zajímavější a lépe zpracovaný. Některé vedlejší postavy byli zajímavé, jiné byli píše tak do počtu. I přestože hlavní hrdinka ani styl psaní mi tak úplně nesedl, tak svět který autorka vymyslela mě zaujal a zkusím tedy i další díly.

Karcoolka2210
20.01.2024 3 z 5

K tejto knihe som sa dostala cez seriál, ktorý sa mi celkom páčil, no keďže ho po druhej sérii zrušili, tak som siahla aj po knihe, aby som sa postupne dopracovala ku koncu. Leigh Bardugo vytvorila vcelku zaujímavý svet a mágiu, no jej postavy konajú tak ako čitatelia pre ktorých je táto trilógia určená ;) V porovnaní s inými fantasy knihami a sériami, ktoré sú oveľa viac prepracované a náročné, je toto len taká oddychovka. AJ

ardeas
17.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Skvelý, neokukany svet s nádychom vychodu. Temnyj je skvelá postava, ma svoje pre i proti, ako aj všetky postavy na jeho strane... Žiaľ tie kladné postavy mi neprídu tak dobre prepracované až veľmi naivne jednoduché. Tie zle veci idú niekedy samé, ale vedieť vystavať kladného hrdinu je proste umenie, ktorému sa mi tu nedostalo. Možno sa to zmení v ďalších dieloch, uvidím :)

depth
11.12.2023 4 z 5

Na trilogii Griša jsem se těšila od momentu, kdy jsem dočetla Šest vran a Prohnilé město (díla, která jsem si opravdu zamilovala) a pro má vysoká očekávání byla z hlediska postav i stylu psaní spíše zklamáním. Hlavní hrdinka mi nebyla sympatická a obecně mi přijde plochá, kniha je psaná jednoduše právě z pohledu Aliny. Jako obrovské plus mi naopak přijde promyšlený svět grišů a obecně práce s atmosférou příběhu, jehož pointa a celkový děj také patří mezi klady.

LuciaSangster
19.11.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že jako první jsem četla duoligii Šest vran, která se stala mojí number one.

Tím mě to zavedlo na samotnou trilogii Griši samotné. Ovšem, že i seriál mě nalákal. Všichni jsme určitě viděli seriál. O tom žádná. Příběh Aliny v první sérii vlastně máte zde v první knize, kde to máte pořádně všechno vysvětlené.

Hlavně některé rysy postav se lišily. Jsou tu zde pořádně popsané. Hodí vás rovnou do děje, kde s Alinou zjišťujete situaci. Takže vás to nenudí.

Četlo se to rychle. Příběh byl napínavý a dokázal vás udržet v napětí.

Doporučuji i audioknihu, která je také super.

Knížka se mi neskutečně líbila. Ano bylo to zase trochu jiné čtení, kde je to opět jinak napsané, ale každý autor má svůj styl psaní.

Celý svět Grišů mi přišel zajímavý. Popisy jejich schopností a jejich kefty, které nosili.

Tenhle svět mě osobně pohltil, takže se stal jeden z mých oblíbených.

Betulefetule
19.10.2023 5 z 5

Jako první jsem viděla seriál na Netflixu, a zajímalo mě, jak moc je blízko ke knize. Některé části byly od knihy úplně odlišné, a jiné úplně stejné. Ale zpět ke knize. Přečetla jsem ji za pár dní, a podle mě byla skvělá. Takže jestli máte náladu něco originálního a napínavého ze světa fantasy, vážně doporučuji právě Grišu :).

Bookworm345
12.09.2023 4 z 5

Tahle kniha je taková průměrná. Svět grišů mě zaujal a přišel mi zajímavý. Temnyj je skvělý záporák a asi jediná opravdu zajímavá postava tady v prvním díle. Alina je taková klasická klišé YA hrdinka, ale neštvala mě. Mal je absolutně nezajímavá a nudná postava. Zároveň je na celém Grishaverse vidět jak se Leigh zlepšuje ve psaní postav, protože většina z nich je skvěle napsaná. Griša mi přijde slabší než Šest vran. A co se týká seriálu, ten se mi moc líbil a myslím, že byl o kousíček lepší než knihy. 4* si ta knížka určitě zaslouží.

Paintka01
10.09.2023 5 z 5

Musím říct, že jsem byla knihou mile překvapena. Měla jsem ji koupelnou už pár let a pořád ne a ne se k ní dostat... až teď, když jsem si chtěla přečíst Šest vran a bylo mi doporučeno nejdříve přečíst Grišu, abych tento svět pochopila lépe. Kniha se četla sama, za víkend přečtena. Uvidíme, jak se děj bude vyvíjet dál.

renda5135
29.08.2023 3 z 5

Sérii mám dočtenou, a dle mého názoru je první díl nic moc.
Alina je opravdu promyšlená postava. Jediná věc, která mě na ní štvala v tomto díle, byla ,,Temnyj tamto, Temnyj tamhleto", které mlela stále dokola jak mlýnek na kávu.
Jinak je to krásně propracovaný svět, kde se vám místy zatají dech a jste napjatí, co se stane dále.
Vřele doporučuji.

isabokmal
09.08.2023 4 z 5

ČETLA JSEM V AJ.

Když se mi v hlavě zrodila myšlenka na Grishaverse, ani na vteřinu jsem neuvažovala nad tím, že bych sáhla po originále. Ale byla jsem ukecaná kamarádkou, čehož ani trochu nelituju! Ačkoliv začátky byly dosti krušné.
Musela jsem se seznámit s anglickými názvy, pochopit a "naučit se" všechny termíny.. no prostě to chtělo čas, abych se do knihy pořádně ponořila. Jenže, jakmile se mi to povedlo, byla to jízda. Neustále se něco dělo, kniha si držela perfektní energii a já se nemohla odtrhnout.
Nečetla jsem anotaci, ani nekoukala na seriál, takže jsem vůbec netušila, co mne čeká a nemine. Jo, už před knihou jsem zaregistrovala nějaké střípky ze seriálu a Bena Barnese jako Darklinga - ale to mi nijak neznemožnilo si užít knihu (ba možná naopak, když vždy, jakmile se na scéně objeví Darkling, vidíte Bena :D)

Upřímně jsem nenašla ani jednu postavu, která by mi byla zcela nesympatická nebo mi vadila. Vlastně Zoya, kterou jsem na malou chvíli měla chuť někde zavřít, ale ve finále jsem jí brala jako součást knihy a přijala ji. Tak špatná popravdě opravdu nebyla.

Hlavní postava Alina - nemohu říct, že bych se do ní úplně "zamilovala", ale byla mi sympatická a chápala jsem její chování.
Ehm.. Darkling... dobře, tam to bylo, no.. Já tu postavu prostě žeru, i když bych mu občas natáhla cihlou! Za mne je to velká a mocná postava, která se dle mého teda mohla chovat trochu "drsněji", což bych mu zajisté odpustila, ale uvidím, co mne čeká v dalších dílech.. třeba se dočkám.

Ve zkratce tedy knihu doporučuju. Je velmi čtivá, Darklinga si jistě zamilujete a věřím, že se bude líbit.

Tereziee
31.07.2023 3 z 5

Griša byla na mém TBR velmi dlouho. Vím, že má velkou fanouškovskou základnu nejen tento svět, ale i autorka samotná. A tak na ni konečně došlo a musím říct, že pociťuju lehké zklamání. Začátek byl slibný, ale kniha se potom neuvěřitelně dlouho táhla. Děj mě vůbec nenutil číst dál a Alina si jako hlavní hrdinka moje srdce nezískala. Konec byl takový jaký jsem předpokládala a sama teď nevím, jestli mě navnadil číst dál. Nechci to s autorkou vzdát, ale asi bude chvilku trvat než se pustím do pokračování.

Cherry1824
20.07.2023 3 z 5

Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Leigh Bardugo je v této době považována za jednu z nejlepších autorek YA fantasy. Vydala jsem se tedy na cestu do Grishaverse přesvědčit se, zda je to pravda, nebo jen velké bum okolo ničeho. Dopadlo to tak, že stále nevím.
Autorka (nevím, jak moc v tom hraje roli překlad) píše velice, ale velice čtivě. Sloh plyne, je to zábavné, umí psát i romantické scény i ty akční. Její příběh je vystavěn skvěle a začátek knihy je jeden z nejlepších, jaký jsem kdy četla. Většina autorů má s úvodem do příběhu problém, ale Bardugo to riskla a vyhrála. Vrása stínů a celkové napětí bylo úchvatné. S radostí jsem se vracela k mapě a tetelila se blahem, jak úžasný to byl nápad vytvořit něco jako Bezmoří.
Dalším pozitivem je pro mě zasazení do ruské kultury. Tato východní tvář je pro západní svět stále neokoukaná a pro mě to bylo obrovské plus.
Sympatické postavy v krásně vystavěném příběhu, který má své body a pravidla - autorsky dobře zvládnuto.
Griša byl skvělým nápadem. Líbí se mi jejich hierarchie a rozdělení. Opět se to vztahuje k ruské kultuře a - jsem nadšená! Scény, kdy plují po Vráse a grišáci tam stojí v tichu s vojáky připraveni bojovat. Famózní.
A teď ta negativa...
Nemohla jsem si pomoci, ale od poloviny jsem si říkala: "Kdybych byla její beta, rozhodně bych jí napsala, že to stagnuje." Příběh jako kostra funguje, bohužel ale nemá nic jiného co nabídnout. Je to klasická YA, kterou jsme četli už stokrát. A co mě tedy zarazilo, byl nedostatek děje. Když jsem knihu zaklapla, nemohla jsem se ubránit myšlence, že se tam vlastně... nic nestalo. Začátek byl slibný a opravdu jsem si ho užívala. Od Os Alty (či jak) jsem začínala trochu uvadat s pozorností a od útěku jsem už jela stylem: Šup, šup... dělejte.
Alina je klasická YA hrdinka. Neurazí, nenadchne. Nějak jsem ale doufala, obzvlášť po ohlasech k Bardugo, že bude vystavěna na větším základu než jen: Ach, Male. Ach, Temnyj (odmítám, prostě o-d-m-í-t-á-m ho skloňovat na Temnyje). Ach, jsem nic. Ach, jsem silná a neporazitelná, ale vlastně stále nic. Hrozně mi její charakter zaváněl k Mary Sue - i když se to autorka snažila zamaskovat různými detaily typu: nepěkná hrdinka (přesto se do ní všichni, ale všichni zamilují), nic neumí (přesto dokáže na konci něco, co ani hlavní záporák nečekal, protože... to prostě nemohlo takto dopadnout, že), nikdo ji nemá rád (proto ji doslova všichni obskakují), je děsně skromná (nadává na zbohatlý život šlechty, ale celou stranu řeší, proč si nevezme černou barvu - protože skromnost nade vše, že, Alino...) a nezapomeňme na její neoblomný charakter (ano, koukám na tebe, jelene). Bohužel je to pro mě klasická YA Mary Sue.
Ostatní charaktery se vcelku povedly. Temnyj - och, bože. Úžasný charakter. To, co s ním Bardugo provedla, bylo nejen nečekané, ale... och. Jsem opravdu nadšená.
Mal - nemastný, neslaný... Klasický trojúhelník, kde ale bohužel nefandím ani jedné straně. Bodíky za originalitu, hádám? Ostatní vedlejší postavy jako Zoja, Žeňa (či jak), Ivan dobré a zábavné.
Ruská kultura. Další kámen úrazu. Na jednu stranu patří k velkému plusu, na druhou stranu - ach. Kde jen začít? Ruská slovíčka prásklá doprostřed knihy - aby byl vidět ten ruský duch, že - nepřesnosti...
Konec. Nedokážu si pomoct, ale bylo to trochu stylem japonských drah. Rychle a fofrem jako blesk. Žádná výstavba v příběhu, nic. Řešení hlavního klimatu bylo - neuspokojivé? A pokud jsem si do té doby nemyslela o hrdince, že je Mary Sue, po konci rozhodně.

Podtrženo a sečteno. Leigh Bardugo je slibná spisovatelka a dle hodnocení Šesti vran je asi už více vypsaná. Rozhodně bych nelitovala, že bych knihu měla v poličce, o to víc mě tedy mrzí to hodnocení (když ještě vezmu, že některým knihám mnohem ale mnohem horší kvality jsem dala pět hvězd). Bohužel na to, jaký je kolem toho humbuk, jsem dostala obyčejnou YA, která je skvěle napsaná a vcelku s originálním zasazením, která ale bohužel víc nabídnout nemůže.