Gravitace

Gravitace https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21848/bmid_gravitace-el1-21848.png 4 213 61

Thriller z prostředí kosmických výzkumů řeší problém výskytu nové, zákeřné choroby způsobené neznámým organismem. Hlavními hrdiny románu jsou astronauti, především mladá lékařka Emma Watsonová, která je vyslána NASA jako náhradnice na Mezinárodní kosmickou stanici ISS. V té době se už ale na stanici začínají dít nevysvětlitelné změny na pokusných zvířatech a později na záhadnou nemoc umírá jeden ze členů posádky. Emma se snaží najít přičiny a postupně vycházejí najevo nové šokující skutečnosti. Astronauti na kosmické stanici umírají a ohroženo je i celé lidstvo. Podaří se Emmě a odborníkům na Zemi přijít na účinný prostředek proti zhoubnému organismu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Gravity , 1999


více info...

Přidat komentář

jprst
20.01.2023 4 z 5

Autorka se pustila do poněkud jiného žánru a prostředí, ale její schopnost zaujmout čtenáře a vtáhnout ho do děje se projevilo i u tohoto příběhu.

Milosz
08.12.2022 4 z 5

O nakažlivé chorobě, co propukne mezi astronauty na orbitální stanici. Hodně v Crichtonově stylu, ale lepší než cokoli, co od něj vyšlo po roce 2000. Doporučuju.


Belanna
20.06.2022 5 z 5

Tuto autorku teprve poznávám, ale už po její druhé knize musím uznat, že je to paní spisovatelka. Perfektní jazyk a smysl pro detail, příběh, který měl hlavu a patu a navíc mnoho odborných technických i medicínských znalostí, dokázala nenásilně a chytlavě skloubit.
Možná většina namítne, že se tu mnoho věcí i závěr knížky dal předvídat, ale v tomto případě to prostě jinak dopadnout nemohlo.

Aymira
04.04.2022 2 z 5

Kniha se četla dobře... jen je to takové celé přitažené za vlasy. A přitom nejsem skeptik a věřím, že může existovat nějaká forma mimozemského života. Přesto mi na příběhu vadilo, jak v něm nebylo žádné napětí ani překvapení. Jako čtenář přesně odhadnete, kam se chce autorka se svým vyprávěním posunout. Závěr už byl hodně zrychlený a asi až příliš nereálný.

ladaol
25.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Celkem čtivý a vzrušující příběh.
Jenom takový renonc mně překvapil - a to Bill Haning. Prostě si najednou zmizí ze scény a nic? Přitom byl u počátku pokusů na palubě atd.

Vera Silent
21.06.2021 5 z 5

Me kniha moc bavila a cetla se skoro sama. Ano, konec byl sice predvidavy nebo alespon prostredky, ktere budou pouzity, ale to necimu nevadilo. Jelikoz knihu jsem mela pujcenou od chlapa, tak jsem se na zacatku bala, do ceho jsem se to zase nechala ukecat (ehm, kosmonauti?), ovsem brzy me to chytlo a musim rict, ze me autorka velice uspesne nakrmila tematikou, ktera me samu od sebe jinak vubec nezajima. Ta reserse ke knize musela byt silena.

Hm, pokud toto je autorcina nejslabsi kniha, tak o to lepe pro me, az budu cist dalsi.

Johhanka79
30.03.2021 3 z 5

Dávám pouze tři hvězdy. Kniha mě moc nechytla. Příběh dobrý, ale přijde mi nevyužitý potenciál této knihy.

Metla
29.09.2020 3 z 5

“Gravitace” připomíná jeden z těch hollywoodských filmů, jejichž financování by trumflo roční rozpočet většiny afrických států. V hlavní roli pár hrdinných astronautů s lékařskou specializací, ona: atraktivní a kurážná, on: odhodlaný správňák, každý zvlášť musí čelit neznámé hrozbě, která postihla lidi na snad nejméně přístupném místě - ve vesmíru. Prostředí je tedy zajímavé a Tess Gerritsen nepodcenila přípravu, na románu jsou znát konzultace s odborníky z řad NASA i z jiných oblastí lidského snažení. Pokud ovšem chcete vědět víc, nahlédnout pod pokličku problematiky vesmírných letů podrobněji, doporučuji autentické zážitky Chrise Hadfielda v “Astronautově průvodci životem na Zemi”.
Autorka je většinu času roztomile nelítostná, postavy nijak nešetří a vymyslela nepřítele, z jakého mrazí hůř než z různých přerostlých příšer opatřených zubatým chřtánem a ostrými spáry. Protože navzdory veškeré hrůze nepůsobí přemrštěně... narozdíl od závěru knihy, kdy jsem si procvičila krční páteř při nevěřícném vrtění hlavou.
Proč tak nízké hodnocení, ptáte se? I kdyby ne, stejně vám to prozradím. 1) Již zmíněný přestřelený závěr. 2) Na efekt uplácané, ploché charaktery mi byly šumák, jejich peripetie jsem tudíž ani zdaleka neprožívala na plné vaječníky. 3) Překlad. Pravděpodobně celkem věrný co do významu, bohužel plný anachronismů, jaké se do moderního thrilleru na pomezí sci-fi absolutně nehodily. Musil, myslil, bydlil, vbrzku, pohlédl naň, není-liž pravda, “dokázal vyloudit úsměv na tváři a dbal na to, aby doň nepronikly žaludeční šťávy” atd. Odehrávat se román třeba před 60-ti lety, chválila bych překladatele za styl jazyka podporující dobovou atmosféru, ve 21. století je však výrazivo Rychlých šípů mimo mísu. Občasné pokusy o uvolnění textu byly spíše na škodu. Proč by seriózní vědci měli používat slova jako “venkoncem”, “jebem ti boha”, proč se astronauti “chlámali”, místo obvyklého “smáli”, proč vysoce postavení papaláši sklouzávali do pražskýho žargonu? Desítky a desítky nepadnoucích obratů, při kterých mi překladatel, zřejmě starší pán, takřka zapichoval jehly do mozku a přestříhával nit četby. Alespoň vyřešil mé tradiční dilema na hraně 70%, tentokrát se bez váhání přikloním ke třem hvězdám.

biairicia
27.09.2020 2 z 5

Za mě nejslabší kniha od Tess. Miluju její knížky, ale tahle mi až tak nesedla. Téma mi nevadilo, ale prvních cca 200 stran jsem bojovala, zda knihu neodložím :( Spisovatelka ovšem musela nastudovat mraky materiálu, aby toto napsala, za což klobouk dolů.

tofudo
03.08.2020 2 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších autorek detektivek. Za mě její nejslabší knížka. Neměla takový spád na jaký jsem zvyklá, nezáživné pasáže, které, ač to nedělám, jsem přelétala. Ale na druhou stranu zajímavé prostředí příběhu a spousta věcí, které člověk, který není fanda do kosmu, neví.

Lolila
11.05.2020 5 z 5

Knihy Tess Gerritsen mám veľmi rada. To, že je výborná spisovateľka, už som si potvrdila pri predchádzajúcich knihách, ktoré som od nej prečítala, hlavne krimi. A ani táto téma s vesmírnou tématikou ju nezaskočila. Musela naštudovať veľa informácii hlavne z vesmírnej oblasti, a tiež z oblasti lekárskej.
Zaujímavý dej, akčné, napínavé,....výborne napísané.

Astonius
13.04.2020 4 z 5

I když byl konec hódně přitažený za vlasy, neskutečně mě to bavilo. Kniha je velmi čtivá a napínavá, kdybych mohla, seděla bych nad ní, dokud bych ji nedočetla najednou. A ty nesrovnalosti a otázky, které se mi vybavovaly během čtení, jsem pomíjela - musela jsem prostě vědět, jak to bude dál a jak vše dopadne :-) Knih s námětem vesmíru jsem mnoho nečetla, takže toto pro mne byla příjemná změna a musím říct, že autorku obdivuji za to množství podrobností a odborností, které musela nastudovat. Její popisy mrtvol a umírajících byly velmi realistické a detailní, v tomhle nezapře spisovatelku kriminálních románů. Velmi doporučuji.

Barakoudel
22.03.2020 3 z 5

V této knížce je hodně znát, že se autorka teprve hledala. Sci-fi příliš nemusím, obzvlášť ne tu vesmírnou. Napětí zde gradovalo nenápadně a intenzivně. Rozuzlení bylo překvapivé.

genie
19.12.2019 4 z 5

Slušná sci-fi prostředím i zápletkou, svižný děj. Některé postavy a jejich kroky jsem však někdy nepobírala. Musím nicméně uznat, že autorka umí nejen krimi.

danny_21
05.08.2019 4 z 5

Povedený thriller z mého oblíbeného prostředí - vesmírného nekonečna. Autorka si musela dát velkou práci s nastudováním všech lékařských termínů, problematiky kosmických letů a technických detailů a i přes fakt, že vysílá raketoplány a moduly na oběžnou dráhu ve frekvenci rychlíků Ostrava-Praha, astronauti místy vystupují jako všemohoucí ( např. trepanace lebky vrtačkou na ISS ) a přidala slaďoučkou romantickou limču, mě dokázala přikovat ke stránkám a já jsem neměl problém ponořit se do děje se a celý ten nemilosrdný souboj s nekompromisním virem a časem profrčet kvapíkovou rychlostí - 80 %

DericCaster
04.06.2019 4 z 5

Lehce akční sci-fi z prostředí vesmírné stanice ISS. Neznámá superzabijácká nákaza na vesmírné stanici. K tomu tajnosti armády, hledání léku a záchranná mise... V podstatě hotový scénář k B-čkovému sci-fi filmu... A přesto se se mi knížka líbila. Příbeh byl čtivý a i když jsem měl chvílemi tendenci ťukat si na čelo, přesto jsem se nemohl dočkat další strany.

Adhara
15.05.2019 2 z 5

Kniha spočiatku vyzerala sľubne. Zdalo sa, že autorka je zbehlá vo fungovaní NASA, prípravy na let, v lekárskom prostredí, a pritom nezabúda na hĺbku, sympatickosť a uveriteľnosť postáv. Žiaľ, čím ďalej dej pokračoval, tým sa stával plytkejším, absurdnejším a klišéovitejším. Námet infekcie síce nie je príliš originálny, no originálnym sa zdal aspoň jeho pôvod – kým sa to všetko nezvrtlo na stokrát prevarený čaj. Uveriteľnosť tiež šla postupne dolu. Astronauti trénovaní na ISS nevedia, aký je tam kde modul? A potrebujú prednášku o dôvodoch, prečo na ISS robia pokusy? Štarty kozmických lodí sa absurdne urýchľujú, časové okná nesedia s realitou, čím ďalej tým viac nezrovnalostí so známymi faktami (Edwards AFB nebola pre NASA základňa na možnosť poslednej voľby pristátia raketoplánu, atď.), netrénovaní ľudia robia – samozrejme úspešne – kaskadérske kúsky, vývoj deja je úplne predvídateľný... a začína pripomínať filmy a la Armageddon či Jadro... Psychológia postáv, zo začiatku celkom pekne rozvinutá vrátane prepracovaných reakcií na prvé úmrtia, ku koncu tiež veľa priestoru nedostala.

pingu1
05.03.2019 5 z 5

Pěkná čtivá sci-fi, neznámý organismus na vesmírné stanici likviduje posádku... Na to, že sci-fi normálně nečtu, se mi knížka moc líbíila :-)

malagreta
17.02.2019 5 z 5

Super scifi, dokonce i ta trocha červené knihovny v ní se dala vydržet, přečteno velmi rychle.

monyp
22.01.2019 5 z 5

Skvělá akční scifi. Za mě super kniha.

Štítky knihy

kosmonauti, astronauti

Autorovy další knížky

Tess Gerritsen
americká, 1953
2011  92%Závěje
2006  89%Hříšnice
2005  90%Učedník
2007  91%Neznámá
2009  89%Zahrada kostí

Kniha Gravitace je v

Přečtených289x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených20x
Knihotéce185x
Chystám se číst79x
Chci si koupit14x
dalších seznamech4x