Goon #2: Mé vražedné dětství

Goon #2: Mé vražedné dětství https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153268/bmid_goon-2-me-vrazedne-detstvi-153268.jpg 4 90 15

Goon série

< 2. díl >

Po obrovském úspěchu prvního dílu série Goon, přinášíme záhy díl druhý. Ještě před příšerami a mafií, ještě před zkázou Lonely Street a dokonce i před událostmi v čínské čtvrti musel Goon čelit mnohým neštěstím. Když ho gangster Labrazio připravil o jedinou blízkou bytost, kterou měl, přivedla pomsta Goona na cestu zločinu, která ho svedla dohromady s upovídaným Frankym a společně vyrostli v nejobávanější vymahače ve městě. Pěti komiksovými Oscary ověnčená komiksová série Goon konečně vychází i u nás. O jejích kvalitách svědčí i to, že si ji vybral ke zfilmování David Fincher (Sedm, Hra, Klub rváčů a další). Mistrovský autorský komiks Erica Powella Goon v sobě mísí hororové prvky s drsností gangsterek a svérázným humorem inspirovaným Monty Pythons.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Goon vol. 2: My Murderous Childhood , 2011


více info...

Přidat komentář

Atlantis
26.06.2023 4 z 5

Pořád se bavím, mohl bych vlastně kopírovat svoje komentáře z předchozích dílů. Ale zároveň cítím lehoulinkou únavu materiálu a nedovedu si představit, že mě bude bavit to samé i po osmé. Uvidíme, zatím jsem spokojený.

Morbidus
05.03.2023 4 z 5

Tento kus jsem kdysi objevil v městské knihovně, aby mi o pár let později přistál doma. K mému překvapení Goon nezestárl ani o den. Ano, stále je to četba infantilní stejně jako drsná. Tato nesourodá kombinace generuje humor černější než moje kafe a současně je motorem (až akcelerátorem) celého vyprávění. Navíc si autor velice umně hraje s grafikou jak se mu zrovna hodí, což střelenost celé záležitosti umocňuje na zbrusu novou úroveň.
Nejsem si úplně jistý, v jakém věku bych Goona ocenil více či méně. Drží si totiž svůj specifický, nekorektní styl. Ale fakt, že forma mnohdy (záměrně) převáží nad obsahem popřít nelze; dění je tak v pár případech spíše absurdní anekdotou než plnohodnotným příběhem. Nicméně pevně věřím, že v kombinaci s ostatními díly série se příběhová mozaika řádně prohloubí.
To pravé pro milovníky staré školy, ujetého humoru a bizarních zápletek.


eraserhead
21.02.2020 3 z 5

Mno... Dostat se ke Goonovi před nějakými třiceti lety, asi bych tu klidně napálil i pět hvězd. Dneska už jsem na něj asi moc starý a on na mě poněkud infantilní. Zde výrazně a dominantně převažuje forma nad obsahem, zajímavá až výborná kresba nad prostým, v nejednom případě absentujícím příběhem. 2.5*

Wojta777
21.10.2018 5 z 5

Tento díl není ani příběhový, spíše doplňkový a povídkový. Přiblíží nám to, jak se poznal Goon s Frankym. A poté následuje pár příběhů, které až vybuchují absurdností.
Ale to jsme u Goona zvyklí. Hodnotím 5 vymahačskými hvězdičkami.

trudoš
23.08.2017 4 z 5

Stejně příjemně svérázné, jako předchozí Nic než utrpení. Navíc je album dějově trochu sevřenější, neodkazující se tolik na události, jež neznáme, díky čemuž se to čte dvakrát tak lépe. Rychle pak člověk propadne Goonovu kouzlu, jeho přístupu k životu a jiným zombíkům. Občasné úlety od jakékoliv reality jsou vtipné a bezchybné, přesně vystihující nepříčetnost autorovy mysli, což prostě nelze nemilovat. Znáte to, bláznům se odporovat nemá. A samozřejmě že největší šéf je Franky, protože kdo by řek něco jiného, riskuje židlí do oka.
V čem je ovšem Eric Powell skutečný borec nad borce, je umělecké pojetí komiksu. U scénáře je znát, že ještě stále hledá sám sebe, ale stran výtvarného zpracování má až jeden pocit, že ho je pro tohle podřadné umění škoda. Teda dokud si neuvědomí, že žádné lepší umění vlastně není. Kromě vlastní imaginace okouzlí jak kresbou, tak malbou a prakticky každé jedno okénko by si zasloužilo vystavit. Nezbývá než doufat, že tahle všestrannost vydrží tvůrci co nejdéle.

Dragonian
23.04.2016 5 z 5

Tam kde končí první díl, druhý pokračuje. Noví záporáci, nové hlášky. Goona prostě milujete ještě více.

jirincz
01.04.2016 4 z 5

Hodnotím s celkem odstupem od četby, takže si to moc nepamatuji, ale pamatuji si, že mě to bavilo více než první díl, který mi přišel spíše nudný. K dalším dílům se stěží dostanu, protože z edice Na přání se to asi do knihoven nedostane a kupovat teď najednou pět dílů se mi zrovna nechce.

Kapis
18.03.2016 4 z 5

Kdo by řekl, že mě taková ztřeštěnost bude tak moc bavit. Nejlepší jsou příběhy hlavní linie s páterem a jeho povedeným gangem, ale i menší bokovky stojí za to. Stejně jako všechny vedlejší postavy. Myslím, že Eric Powell by to byl schopen celé rozjet v mnohem děsivějším a drsnějším (vulgárnějším) stylu, ale drží tomu ten povedený retro jakože "slušňácký" styl, říznutý nevinnýma brutalitama. ,,Broskvička Valentýn je hovínkový umělec!", je taková špička, kdy to trochu překročil a dík za to, tahle krátká vtipná parodie s Archiovými se vskutku nadmíru povedla. Autor nám karty ukazuje jen pomalu a ta kresba, juj, ta kresba, to je fantazie. Každý drobný detail je geniální. Ta pozadí s trubkama a rozpadlýma barákama mne přivádějí do menších extází.

Jediné, co mi to trochu kazí jsou ceny. Nenaskočil jsem včas, abych si Goona kupoval "na přání", ale i tak se mi povedlo nakoupit 1. díl u CC za 399, OK, další dva díly od jednoho komiksového kolegy za 500, bomba - ale další díly už jen za 499 přímo u CC (a jinde ještě dráž) a to se mi zdá kapku moc, přece jen, nejsou to žádné bichle, luxusní vydání je sice fajn, ale asi bych z něho slevil, ani ta záložka zde není úplně nutností. Kdyby stál díl 350 - to mi přijde jako akurátní cena. Holt asi budu muset vyčkávat, abych to někde koupil z druhé ruky a další díly si předobjednat (tento styl mi ve finále nevadí, když to zaručí vydání dalších dílů).

Jinak jsem ale z Goona v rámci jeho oddechového žánru nadšen...ne až na pět hvězd, ale na maximální počet v rozsahu čtyřky.

martinstefko
15.12.2015 5 z 5

Eric Powell mě napodruhé naplno přesvědčil, že jeho autorská série rozhodně stojí za pozornost většiny komiksových fandů. I když je zombíků trochu méně, rozhodně o ně nepřijdeme, a já si jsem jistý, že třetí díl (předpokládám a doufám, že vyjde) nás nadchne stejně, jako tyto dva aktuální. Jakékoli ocenění pro tuhle specifickou a vyloženě autorskou sérii je na místě. Mimochodem, Eric Powell si hodně nedovolí pouze po slovní stránce, ale myslím, že budete překvapeni i tím, jak dokáže pojmout kresbu a jaké prvky do panelů vkládá. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/260-goon-2-me-vrazedne-detstvi-90.html

3DD!3
26.11.2015 4 z 5

A už jsou tady odpovědi. Goonovo dětství, původ i začátek onoho velkého kamarádství. Origin story na jedničku. Pořád je to stejně zvhrhlé a ujeté. Doktor Slitina je na scéně... chci víc.

DennisMoore
27.04.2015 5 z 5

Eric Powell je šílenec. Díky bohu za to!

borknagar
18.12.2014 4 z 5

Goon je skvělé, zábavné a tak trošku ujeté počteníčko. Perfektní příběhy z dětství obou hlavních hrdinů, super delší příběhy "Goon a hrobníci" a "Goon ve spárech ďábelského Dr. Slitiny" a hodně ujetý spot "Svět je krásný, když jsi idiot" + povedené reklamy - to se povedlo. Na druhé straně, fracek co utíká z domova a najde komiks a dva ze tří kratších příběhů na konci knihy - to se nepovedlo a nudil jsem se. Pro mě horší než první kniha s Goonem, ale pořád dost nadprůměrné počteníčko. Už aby tu byl další díl.....

Covenant
12.10.2014 5 z 5

Mě se tento díl líbil víc, než předchozí. Po přečtení jsem měl pocit, že v něm bylo vše. Příběhy z dětství, ale i krátké příběhy, trhlé. Příběh se záporňákem, který chce jen pomáhat ostatním, ale trochu se mu to vymyká z rukou. A také pár vtipných reklam a jeden takový krátký spot, kterak si pořídit vlastního debila. Scéna, kde zombík matlá výkaly po stěně a malá holčička to komentuje slovy: ,,Broskvička Valentýn je hovínkový umělec!", mě dostala. Eric Powell je ujetej magor, ale kdyby nebyl, nevyšla by asi tahle zábavná šílenost.

Gahanka
06.11.2013 5 z 5

no, dlouho jsem se nesmála u komiksu tak od srdce :D

RaptoR
15.06.2013 5 z 5

Dalo by se říci, že druhý díl je možná o chlup horší než první, ale na pět hvězd v klidu dosáhne.

Autorovy další knížky

Eric Powell
americká, 1975
2012  85%Goon #1: Nic než utrpení
2015  87%Goon #3: Samej průšvih
2013  87%Goon #2: Mé vražedné dětství
2018  75%Neuvěřitelné příběhy
2015  85%Goon #4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí

Kniha Goon #2: Mé vražedné dětství je v

Přečtených106x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x