Gjorkové: Tajemství minulosti

Gjorkové: Tajemství minulosti https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122353/bmid_gjorkove-tajemstvi-minulosti-sAs-122353.PNG 4 28 8

Pod hladinou oceánu leží svět, o jehož existenci nemá lidstvo dodnes, ani ponětí. Dvanáctiletá Nefas o něm už pár let ví, ale teprve dnes nastal čas zařadit se mezi své. Mezi Gjorky. Nefas nechce nic víc, než najít konečně domov, pár přátel a zjistit proč vlastně musela vyrůstat stranou. V novém světě ji ale otevřená náruč rozhodně nečeká a její touha po kamarádech, se v mžiku smrskne na snahu proplout, a být neviditelná. Brzy sice zjišťuje, že pomoc může přijit z míst, odkud by ji nikdy nečekala, ale také, že kdo se ptá, mohl by dostat odpověď o kterou vlastně vůbec nestojí. Vstupte spolu s Nefas do místa, kde je všechno stejně nebezpečné, jako krásné a fascinující. Kde mají všichni svá malá tajemství a odraz minulosti je příliš silný na to, aby se dal jen tak překonat.... celý text

RomanL2
RomanL2
25.03.2023 4 z 5

Velmi pěkné čtení, inspirované evidentně Harry Potterem, ale dle mého názoru to není vůbec na škodu. Také závěr mě překvapil velice příjemně, hrozně rád bych si přečetl další pokračování.

Kory98
Kory98
05.06.2022 3 z 5

Nemít předtím přečteného Harryho Pottera, asi bych knihu ocenila víc, takto se i když neúmyslně neubráním srovnání. Nefas je tak trochu Harry v holčičím vydání a spousta dalších věcí v knize je podobná. Ale i tak se mi líbí nápad na podvodní čarodějnou říši. Navíc jako dospělý čtenář jsem určitě ovlivněna spoustou dalších aspektů oproti hodnocení dětí. Závěr je podle mě připravený na pokračování a bylo by škoda jej nenapsat ať už je hodnocení této autorčiny knihy jakékoli. I já bych si jej ráda přečetla.


knižnífanda
knižnífanda
07.03.2021

Hezká a napínavá knížka ale zklamal mě závěr. V tom nejnapínavějším je konec jako když vás v detektivce napínají a kdo je pachatel se nedozvíte :( Další díl asi žádný není alespoň jsem žádný nenašla. Škoda.

Eslem
Eslem
12.12.2020 3 z 5

Hodně rozporuplná kniha, která se sice výborně čte a je z ní znát talent začínající autorky, ale celou jí natolik prosvítají motivy, dějové linie a charaktery z HP, až to dost zavání plagiátem. Jestli se po letech opravdu dočkáme pokračování, chtělo by to buď uvědomění a změnu z autorčiny strany, nebo opravdu důsledné betačtenáře, kteří by ji od kopírování Rowlingové nasměrovali někam dál.

KTera
KTera
30.06.2019 5 z 5

Úžasně čtivá a zajímavá kniha. Škoda že nejsou další díly.

Zirkon
Zirkon
04.12.2015 5 z 5

Ano je to Harry Potter v šatech, ale to vůbec nevadilo, možná naopak. Jelikož Harryho mám už přečteného nespočítaně tak vyhledávám podobné knížky a tahle od české autorky mne bavila, dokonce měla uplně schodné některé prvky s Harrym což bylo příjemné, v některých případech až úsměvné, ale já to vzal, protože mě knížka zkrátka bavila. Jenom škoda, že není víc dílů.

Temný snílek
Temný snílek
22.11.2013 4 z 5

Kniha je velmi čtivá a napínavá, čtenář nemá čas se nudit, protože ho autorka neunavuje dlouhými dialogy a přílišným popisováním, přesto je podmořský svět velmi dobře vykreslen, takže jsem si vše mohla dobře představit i vychutnat.
Moc pěkné dobrodružné fantasy plné emocí určené pro mládež od dvanácti let, ale i starší čtenáři si to mohou užít. Mě je skoro pětadvacet a zamilovala jsem si jí.
Pokud máte rádi dobrodružství plné tajemství, fantasy světy a střet trochu naivního pohledu hlavní hrdinky a vcelku kruté reality, tak pro vás tato kniha bude to pravé.

Lenny33
Lenny33
14.08.2013 3 z 5

Někde jsem četla, že je to takový "Harry Potter pod vodou" a musím říci, že v určitých věcech je to opravdu výstižné. :)
Pro mě to bylo příjemné počtení, takový lepší průměr, spíš pro mladší čtenáře. Těším se na další díl! 3,5*

Štítky knihy

česká fantasy dívčí hrdinka podmořský svět

Autorovy knížky

Tereza Benešová
česká, 1985
2012  79%Gjorkové: Tajemství minulosti

Kniha Gjorkové: Tajemství minulosti je v

Právě čtených1x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce35x
Chystám se číst27x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x