Ghost story

Ghost story https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41626/bmid_ghost-story-y6C-41626.jpg 4 62 15

Kniha, kterou označil Stephen King za nejlepší dílo novodobého hororu. Román o skupince starších mužů, kteří si vyprávějí na pravidelných setkáních strašidelné příběhy, uložené ve vlastním povědomí, aby se nakonec postavili společné hrůze, která pojí jako velké tajemství jejich životy... Chowderova společnost – několik staříků, kteří se setkávají, aby si vyprávěli podivuhodné příběhy z mládí. Když začínají za záhadných okolností umírat, zjišťují, že jsou jejich příběhy spojené víc, než se zdálo. K tomu přispějí i mladý spisovatel hororů a intriky krásné ženy mnoha tváří. Členů společnosti ubývá a nastává chvíle posledního boje proti síle, která na sebe dokáže vzít jakoukoli podobu a která si cílevědomě pohrává s lidskými osudy podle vlastních, nepochopitelných plánů...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Beta-Dobrovský , Ševčík (Plzeň)
Originální název:

Ghost Story , 1979


více info...

Přidat komentář

Luigi1
07.06.2023 5 z 5

Velice dobře napsaný hororový příběh

Janniska
02.04.2023 1 z 5

Chtěla jsem tomu dát,fakt chtěla!Ale i přes to že miluju Kinga,nemáme stejný vkus.Neprokousala jsem ani první stovkou stran :-(


evaval
29.12.2022 5 z 5

Dlouho jsem se na knihu chystala. Za mě super, přesto že obsahuje na můj vkus hodně postav a je potřeba se v nich nejdřív zorientovat. Já jsem spokojená, čtení jsem si užila. Dala mi to, co od hororu očekávám - mystika, ponurá atmosféra, pomalý plíživý strach. Skvěle napsané, škoda jen, že kniha už dlouho nevyšla a jen tak se k ní nedá dostat. V knihovně jeden kousek a poslední strana z části zalepená neprůhlednou páskou, co dodat, knihovnice asi svoji práci nemá moc ráda.

danny_21
14.11.2022 2 z 5

Ač se King, jakožto autorův kámoš a v jiných dílech spoluautor prsí, že se tento román řadí k nejelpším hororovým kouskům, já říkám rozhodně ne ( stejně jako se to říkalo o Barkerovi ) . Za mě má několik neduhů - 1) hromadu postav, z nichž ani jedna mi nepřirostla k srdci ( možná malinko maldý Peter ), 2) třetina knihy se táhne jako smrad a za 3) mystika tvářící se jako něco neobvyklého schovaná za standartní bubáky včetně zápletky, která mě absolutně neuspokojila. Jestli je toto moderní horor, děkuji nechci - 45 %

tazkykamen
30.08.2020

Musíš zabiť rysa ! a odhaliť spoiler !)
Nie náhodou označil Stephen King túto knihu za najlepšie dielo novodobého hororu. Fakt je , že Ghost story je lepšia ako väčšina oveľa známejších Kingových kníh, ale čo je dôležitejšie je v nej obsiahnutá celá filozofia moderného hororu, vymedzené hranice podstaty a pôsobenia boja dobra so zlom, ktoré vo svojich ďalších dielach neprekročili ani King ani Baker. Zabudnite na starovekú mytológiu,pojednania o duši, duchu a duchovnej podstate sveta. Moderný horor je dieťa svojej doby a jeho živnou pôdou je nevedomosť a strach z nej prameniaci. Bytosti stojace nad ľuďmi majú len silnejšiu vôľu a tuhší "korienok", inak sú vlastne v porovnaní s ľuďmi kriplami. Ľudia so svojimi hlúpymi každodennými problémami a starosťami sú centrom celého vesmíru- toľko k materialistickému odkazu moderného hororu.
Samotnú knihu som si, ale vychutnal. Oproti Kingovi trochu stráca v psychológii, ale zasa má lepší cit pre príbeh. Pomalé prvé dve tretiny Straub starostlivo rozostavuje figúrky na šachovnici a uťahuje napätie, aby to v poslednej tretine naplno roztočil. Teraz si myslím, že väčšinu z Talizmanu musel napísať Straub. King pravdepodobne vytvoril len úvod. Postava vlkodlaka je určite temným dvojníkom najsympatickejšej postavy z Talizmanu,vlastne viaceré kladné charaktery z neho akoby v Ghost story mali svoje protipóly. Vďaka celkovej prepracovanosti poskytuje príbeh viacero interpretácii, napr. aj možnosť vysvetlenia, že hlavný hrdina teda vlastne hrdinovia sú len obyčajní zvrátení vrahovia. Rovnako aj, že táto kniha vlastne vôbec nie je o duchoch, lebo tí sú len manipulačnými predstavami spomenutých vyšších bytostí.Takže možno aj sci-fi )

Lobelie
03.06.2020

Vynikající mrazivý příběh (žádný div, že autor několikrát spolupracoval i se Stephenem Kingem), který bohužel v české verzi zabíjí naprosto, naprosto otřesný "překlad" a neexistující jazyková redakce. Už několik let marně doufám v nové vydání zpracované někým povolanějším, bohužel zatím to nevypadá, že by se k tomu nakladatelství chystalo. Nezbývá tedy než doporučit: pokud máte v plánu si knížku přečíst a dostatečně vládnete angličtinou, sežeňte si ji v originále. Zážitek si odnesete nesrovnatelně lepší, protože ta pseudočeská verze opravdu fyzicky bolí a pan Reitmayer a paní Faloutová by zasloužili ruce urazit, aby už nemohli zprznit nic dalšího. Kdo četl Kingův Talisman taktéž jejich v režii, může si udělat obrázek, ale vězte, že Ghost Story to schytalo ještě mnohem hůř.

eraserhead
14.04.2020 5 z 5

Ono to snad bude už (přes?) dvacet let, co jsem knihu četl naposledy, takže vlastně jsem k ní přistupoval jako k dosud nečtené knize (věděl jsem o co trochu půjde a pamatoval jsem si jeden příběh - což jen svědčí o jeho kvalitě). Zpočátku mi chvíli trvalo, než jsem do Millburnu zapadl a říkal jsem si, co mě na tom předtím tak hrozně bavilo a proč je tohle považováno za jeden z nejlepších a nejpůsobivějších horrorových románů, ale pak to všechno naskočilo a co myslíte? Bylo to tam. Takže ano, Ghost story je jednoznačně nejlepší kniha, co jsem od Strauba četl, která byla přeložená do češtiny a jeden z nejlepších literárních horrorů, s nímž jsem měl tu čest. Komplexní, promyšlené a chytlavé dílo. Jen by si zasloužilo nový český překlad a nové vydání. Vždyť už to bude za chvíli celé čtvrt století, co to vyšlo naposledy.

Enigmatic
16.05.2019 5 z 5

Kniha, která více než oprávněně, patří do žánru horor!, neboť se skutečně jedná o horor se vším všudy. Ponurá atmosféra, chlad, mystično, strach... Veškeré ekvivalenty, které hororu patří. K významnému plusu se musí přičíst element "vyprávění hororových příběhů v samotném hororovém příběhu". Takové 2in1.
Za pravdu musím dát čtenářce "daviskaaa", kdy jsem se také z počátku ztrácel v množství jmen a představování hlavních postav, ale v průběhu se čtenář zorientuje. Napětí průběžně graduje, dokáže udržet u četby a styl skutečně připomíná Stephena Kinga. V tom musím plně souhlasit se čtenářem "Pennywise"!
Jediné, co musím negovat, je překlad a jazyková redakce. Mnohdy až krkolomné obraty, které v jednotlivých pasážích vyvolávaly zmatečno.
...ale já hodnotím pouze příběh...

DennisMoore
04.05.2019 5 z 5

No tak tohle bylo počteníčko. Celá kniha je velká duchařská historka, jejíž příběh Straub tajuplně (a děsuplně) splétá z menších příběhů, které se postupně víc a víc prolínají a čekají na závěrečný, který dá všemu smysl. Je to velmi dobře napsané a od začátku do konce to vyžaduje pozornost, protože i v tom nejkratším odstavci se může něco skrývat (a většinou také skrývá). Historky se vypráví ideálně u krbu, ve večerních oblecích a se sklenkou whisky v ruce, případně se zapisují do deníku... Straub na klasické duchařiny odkazuje nejen stylem vyprávění a jmény některých hlavních postav, vlastně celé Ghost Story připomíná "novodobý" (uvozovky vzhledem k době, kdy kniha vznikla) viktoriánský horor, ve kterém jdou lidé osudovému zlu čelit se sekerou v ruce, zatímco je dohání temná minulost, mrtví je svádivě vábí na druhou stranu a v celém městě se dějí špatné věci. Znáte to.____P.S. A teď jedna výtka - Ghost Story má STRAŠNÝ překlad! Plno pravopisných i faktických chyb, kostrbatá a těžko čitelná souvětí... Přesto jsem si ho užil. Nicméně bylo by fajn, kdyby kniha vzhledem k nesehnatelnosti a k tomu, jak skvělá je, vyšla znovu až po důkladné revizi.

Knihomolová
04.12.2018 5 z 5

Všichni spí, dům utichl. Ten správný čas uvařit si kávu, udělat si pohodlí a začíst se do Ghost Story. Říkáte si. Čtete a čtete. Co to prasklo v koupelně? Na té chodbě někdo je? Proč ten pes vrčí? Víte, že je to jen příběh. Jen kniha. Ale strachu nejde poručit. Strach nejde jen tak ovládnout. Strach je jako mlha. Nikde nic a najednou nevidíte dál než na pár metrů... A jste v tom. Vyděšení, rozechvělí, chcete pryč z té mléčné tmy, chcete vidět na cestu. Ale mlha se ne a ne rozplynout. Drží se vás chlad. Bílá šeď okolo vás. A strach.

Na první pohled béčková obálka béčkové duchařiny. Na ten druhý naprosto skvělý mrazivý příběh, který mě po několik večerů patřičně děsil. Doporučuji číst za mrazivých prosincových nocí, nejlépe až budete sami doma. Trocha děsu přece nemůže nikdy uškodit. Nebo ano?

Pennywise
12.05.2016 5 z 5

Straub prostě také umí! Jablko nepadlo daleko od "stromu" // tedy KINGA! Je tam hodně společných prvků a dost se toho tedy naučil. Určitě doporučuji všem KING fans a radím - Vydržet! Těžko jsem tuto knihu sháněl a nakonec sehnal novou a nečtenou v jednom zapadlém antoši. Doporučuji!

Lilith1
02.04.2015 3 z 5

Tak tahle knížka mě zrovna neoslovila, spousta postav, ale během čtení se mi nějak nepovedlo s nimi navázat žádný vztah. Navíc jsem nenašla ani odpovědi na spoustu otázek, které během příběhu automaticky vyvstaly. Děj mi připadal zbytečně natahovaný, až ke konci to dostalo větší spád. Celkem zklamání, čekala jsem mnohem víc.

mailo-s
18.04.2014 4 z 5

Taky jsem si knihu pořídil, přečetl a musím říct že je to moc dobrý příběh a jsem velice rád že vlastním první vydání je to opravdu rarytka a ted se chystám přečíst Koko. Z panem Straubem se určitě nudit nebudete.

Thanyss
19.06.2013 5 z 5

Opravdu velmi kvalitní hororový příběh, který jsem doslova hltala a který mi připravil nejednu mrazivou chvilku. Tahle kniha mě rozhodně navnadila na další Straubovy knihy.

daviskaaa
30.11.-0001 5 z 5

U této knihy je velká škoda, že ji skoro nikdo nezná. Ze začátku je to trochu zmatené než si člověk zvykne na jména a podobné věci, ale jakmile se kniha rozjela nedalo se odejít. Po dlouhé době jsem z nějaké knihy nadšená. Asi ne nadarmo má s Kingem pár knih.

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura horory metafikce

Autorovy další knížky

Peter Straub
americká, 1943 - 2022
2014  82%Černý dům
1997  68%Julie
2020  47%Stínozem
1997  80%Ghost story
2014  76%Talisman

Kniha Ghost story je v

Přečtených74x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce52x
Chystám se číst84x
Chci si koupit31x
dalších seznamech4x