Germanizovat a vysídlit: Nacistická národnostní politika v českých zemích

Germanizovat a vysídlit: Nacistická národnostní politika v českých zemích https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249780/bmid_germanizovat-a-vysidlit-nacisticka--S8W-249780.jpg 4 12 4

Ve své nejnovější práci se Detlef Brandes zabývá především opatřeními a plány nacistického Německa ohledně dalšího nakládání s českým obyvatelstvem Protektorátu Čechy a Morava, které zahrnovaly „rasové“ hodnocení, asimilaci, přesídlování a začlenění do Velkoněmecké říše. Cílem „národnostní politiky“ bylo okupovaný prostor germanizovat. Autor popisuje nejen konkrétní události mezi roky 1938–1945, ale sleduje i dlouhodobé cíle třetí říše, pro jejichž realizaci mohly být během války položeny základy a měly být dokončeny až po vítězství tažení na východě. Všímá si situace jak v Protektorátu, tak i v tzv. Říšské župě Sudety. Na základě zevrubného studia protektorátních dokumentů dokládá, že význam Protektorátu pro německý zbrojní průmysl vyžadoval opatrnější germanizační politiku než třeba v Polsku, protože zde panovaly obavy ze sabotáží a odporu českého obyvatelstva, které by mohly narušit plynulost a výkon výroby. Germanizační záměry a opatření většího rozsahu byly tedy připravovány částečně skrytě – vyvlastňováním v rámci rozšiřování vojenských prostorů, restrikcemi českého školství nebo „rasovým hodnocením“ českého obyvatelstva maskovaným lékařskými prohlídkami. Rasová kategorizace měla vymezit obyvatelstvo vhodné k asimilaci (což byla většina), zbylí „rasově nestravitelní“ měli být po skončení války odsunuti na východ a tam eliminováni. Jak autor dokládá, Češi měli postupně ztratit znaky kulturního národa, tomu mělo napomoci zavření českých vysokých škol, výrazná redukce českých středních škol, povinná dvojjazyčnost s upřednostněním němčiny. Česká inteligence měla být omezena a předpokládalo se, že se Češi převážně vyučí dělnickým profesím. Naproti tomu nacistická správa protežovala „etnické Němce“, snažila se vytvořit německé koridory bez českého obyvatelstva či podporovala německé kulturní spolky. Rovněž z arizace židovského majetku profitovali především etničtí či protektorátní Němci. Brandesova kniha je pro českého čtenáře velmi cenná tím, že na základě archivních údajů detailně a věcně informuje o průběhu a rozsahu vyvlastňování a odsunu českého obyvatelstva po záboru Sudet i po vyhlášení Protektorátu, jakož i o rozsahu germanizačních plánů a míře jejich realizace německými a protektorátními úřady. Pečlivě vytvářená mozaika, složená z nesčetných archivně podložených faktů, mezi jiným jasně ukazuje, že nelze zpochybňovat dlouhodobé nacistické záměry, mířící k násilné „rasové“ selekci a následné asimilaci většiny českého obyvatelstva. Autor rovněž na základě studia nacistické germanizační politiky přesvědčivě dovozuje, že tyto snahy zavdaly československé exilové vládě důvody k pozdějšímu odsunu německého obyvatelstva. Rovněž orientaci na SSSR pak shledávala exilová vláda méně nebezpečnou než germanizační záměry okupační správy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Prostor
Originální název:

„Umvolkung, Umsiedlung, rassische Bestandsaufnahme": NS-„Volkstumspolitik“ in den böhmischen Ländern , 2012


více info...

Přidat komentář

d.p.
29.07.2021 5 z 5

Tahle kniha musela dát autorovi opravdu spoustu práce a vážně se mu povedla. Mám rád, když se knihy o historii snaží ukazovat pravdu očistěnou o propagandu z obou stran. Jak německá, tak proti německá propaganda rozšiřovala mnoho mýtů, které přežily (aspoň tady v Sudetech) do dneška a byl jsem vážně rád, když dal autor touto knihou nahlédnout do skutečných materiálů těch, co to tady tenkrát vedli, že si na to může člověk udělat svůj vlastní názor.

TaťkaMF
07.02.2021 4 z 5

Velmi kvalitní syntéza o problematice vysidlování a poněmčování. Množství informací, čísel a dalších podrobností ocení spíše odborníci a badatelé, ale i tak se jedná o dílo, které v této problematice nalézá jen málo konkurence.


KejmlP
21.12.2020 4 z 5

Kniha je spíš takovým rozšířením autorova stěžejního díla "Češi pod německým protektorátem". První část mi přišla velmi zajímavá, druhá, dokud byla řeč o plánech protektorátního uspořádání, rovněž. Jak ale zmiňuje i dearkiki, když došlo na sáhodlouhé líčení potíží s přesunem obyvatelstva při plánovaném rozšiřování cvičišť, docela jsem se v textu ztrácel. Třetí část mohla být zpracována nějak komplexněji, přišlo mi, že autor spíš řeší jen některé vybrané problémy. Ocenil bych třeba větší analýzu ideologických postojů nacistů a jejich postojů k českým fašistům či protektorátním představitelům. Jinak ale užitečná studie.

dearkiki
03.12.2015 4 z 5

Až na prostřední část, která zahlcuje čtenáře statistikami o přesunech obyvatel, kteří museli uvolnit místo pro nová, či rozšiřující se vojenská cvičiště, je to kniha velmi zajímavá. Jak už název napovídá, věnuje se převážně germanizaci českomoravského prostoru, která probíhala rádoby nenápadně prostřednictvím uzavírání českých škol, obsazování úřadů a podobně. Ovšem ani mezi "okupanty" neexistoval jednotný názor, jak řešit "českou otázku" a vzhledem k válečné situaci se i cíle politiky v Protektorátu musely poopravovat. K zamyšlení nutí zvlášť poslední kapitola - byla to skutečně agresivní germanizační politika, která donutila národy v zájmu vlastního přežití, zvolit menší zlo a "přidat se na stranu bolševismu v boji proti nacismu"?

Štítky knihy

okupace Protektorát Čechy a Morava germanizace nucené vystěhování

Autorovy další knížky

Detlef Brandes
německá, 1941
2000  91%Češi pod německým protektorátem
2015  87%Germanizovat a vysídlit: Nacistická národnostní politika v českých zemích
2012  91%Sudetští Němci v krizovém roce 1938
2002  100%Cesta k vyhnání 1938-1945: Plány a rozhodnutí o „transferu“ Němců z Československa a z Polska
2003  100%Exil v Londýně 1939-1943

Kniha Germanizovat a vysídlit: Nacistická národnostní politika v českých zemích je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce21x
Chystám se číst11x
Chci si koupit6x