George Harrison: Za zamčenými dveřmi

George Harrison: Za zamčenými dveřmi https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218590/bmid_george-harrison-za-zamcenymi-dvermi-218590.jpg 4 36 8

Vynikající obsáhlá biografie Graema Thomsona nás provede celým Harrisonovým životem po cestě od skromných liverpoolských začátků až na honosný novogotický zámek Friar Park se sto dvaceti pokoji. Po cestě, jejíž odbočky vedou třeba do Hamburku, himálajských ášramů nebo skrytých útočišť na Havaji. Sledujeme na ní životní příběh kytaristy, člena nejslavnější kapely všech dob, důležitého představitele světové kultury své éry, ale také neúnavného duchovního hledače, manžela a otce, zdráhavé superhvězdy a písničkáře, který občas těžce hledal inspiraci, zatímco jindy jako by ho osvítilo samo nebe. Pro většinu lidí zůstává nejoblíbenějším a také nejtajemnějším Beatlem. Někdy byl milý a vřelý, jindy zase až krutě upřímný. Svět zná Harrisona hlavně díky Beatles, těm však náležela jen jedna z jeho mnoha tváří. Byl jedním z prvních, kdo širokému západnímu publiku představili hudbu a kulturu vzdálené Indie. Uspořádal Koncert pro Bangladéš, první velké dobročinné vystoupení v dějinách rocku. Jen díky jeho finanční podpoře vznikl legendární film Život Briana z dílny komediální skupiny Monty Python. Harrisonova filmová společnost HandMade produkovala mnohé z největších perel britské kinematografie své doby. Hlavní náplní druhé poloviny jeho života bylo nicméně neutuchající hledání duchovního osvícení, což občas nešlo příliš dohromady s obvyklým životním stylem rockového muzikanta, právnickými tahanicemi a problémy v osobním životě. S přibývajícími léty se postupně stahoval z očí veřejnosti, závěr jeho života krutě poznamenala nemoc i násilný útok pomateného fanouška. Zemřel v listopadu 2001, jeho odkaz ale žije dál. Za zamčenými dveřmi je rozsáhlé a poctivé životopisné dílo – autor dlouze zpovídal Harrisonovi nejbližší, přátele i spolupracovníky, shromažďoval dobové materiály a při zkoumání písničkářova života se nebránil ani kritickému pohledu. Ukazuje také paradoxy, neopakovatelné momenty a vtipné historky z dřevních dob showbyznysu. Působivý intimní portrét hudební legendy odhalí mnoho nového i lidem, kteří již o Beatles a o Harrisonovi ledacos vědí. Kniha zaznamenala úspěch na obou březích Atlantiku.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , 65. pole
Originální název:

George Harrison: Behind The Locked Door , 2013


více info...

Přidat komentář

mahdal
01.11.2023 5 z 5

Velmi povedená biografie. O Beatles se zajímám už nějaké ten pátek, a tak tato kniha byla povinnou zastávkou na dlouhé cestě. Musím říct, že velmi povedenou. Harrison nepatří mezi mého nejoblíbenějšího Beatla, ale bez něj byl skládanka nebyla celá.
Musím říct, že mě překvapil kontrast jeho života v kapele a po něm. Nebylo to úplně explicitně vyjádřeno v této monografii, ale v knihách o Beatles se dočtete, že Harrison měl rád své finance pod kontrolou. V dobách Beatles (dle mnohých publikací) se pečlivě zajímal o finanční stránku celé věci. Proto bylo pro mě velmi zajímavé, do jakých finančních potíží se dostal v závěru života. Jako mnoho lidí se svěřil do špatných rukou. S tím souvisí i kontrast jeho osobnosti: na jednu stranu velmi zbožný člověk, který věřil v posmrtný život, na druhou stranu si dovedl velmi užívat světských věcí (ať už materiálních, či drog).
Kniha obsahuje i mnoho smutných kapitol - věčné spory s bývalými spoluhráči, s vydavateli; nejsmutnější kapitolou byla však ta úplně poslední. Děkuji, nejen Harrisonovi za úžasnou skladbu Something, ale i autorovi za biografii.

Any26
28.06.2023 5 z 5

Za mě velmi obsáhlá biografie o Georgi Harrisonovi. Prvně bych začala vzhledem. Knížka je hezká, desky se mi líbí, přebal super; kvalitní papír, obrázkové přílohy, i dělení kapitol super.
Knížka má za mě jedno mínus, a sice že se tam spousta věcí několikrát opakovala. Obsahově nebo spíš stylem psaní a vyprávění rozhovorů mohla být knížka možná trochu lepší, ale tuším že je to dost těžký napsat takhle životopis, takže OK.

Na Harrisonově životě mě opravdu mrzí to, kolik lidí ho nakonec zradilo.
Závěr knížky už byl velmi rychlý (tisíciletí a (alt0134 = konec)), o to víc to ale bylo smutné...


RoBertino27
15.12.2022 3 z 5

Fanoušci Beatles a najmě George Harrisona si vyberou asi ty nejbodavější písně a pošlou je mým směrem. Bohužel jsem mohl číst i některé další publikace, a tato mi přijde jako takové napucované "best of" - a na řadové, obyčejné písně se zapomíná. Momentálně si nevybavuji, zda bylo někde zmíněno, že obálka je převzata z nejslavnějšího Harrisonova trojalba All Things Must Pass. Před necelými deseti lety toho moc nového vyhledat nešlo, v některých pasážích, postižen jinými materiály, jsem dokonce měl dojem, že jsou poněkud odbyté. Leč, jak jsem uvedl na počátku - kdo sám tvoří o Beatles různé materiály, nejspíš bude až příliš náročný...

Pítrs85
04.05.2022 1 z 5

Áchich ouvej, tak tohle bolelo. Od biografie mého nejoblíbenějšího Beatla (samozřejmě po Lennonovi, ale Lennon je nad vším) jsem si sliboval hodně, navíc mě už na první pohled zaujala pěkná obálka a taky krásná (a kvalitní) vazba. Pouze černobílé fotky uvnitř knížky už naznačily, že všechno tak úplně košer asi nebude, ale to by byl ten nejmenší problém. Ten největší problém je, že to Graeme Thomson naprosto a úplně zmršil. Takhle špatnou biografii jsem už dlouho nečetl (minimálně se "vyrovná" životopisu "Mick" od Christophera Andersona, ale ani ten nebyl až takhle kritický a negativistický). Celá knížka na mě působí dojmem, jako kdyby autor na Harrisonův bohatý život jednoduše žárlil, a tak mu to dal ve své knížce pořádně sežrat. Jasně, George Harrison nebyl nejzásadnějším hudebníkem naší historie, ale minimálně respekt a úctu ke všemu, co tu po sobě zanechal, si určitě zaslouží. Thomson jej však vykreslil jako náboženskou arogantní trosku, která se šťastnou shodou náhod dostala do nejlepší kapely všech dob a jen se vezla. Fuck you, Thomson!! Takže pokud si chcete přečíst životopis o "nejkomplikovanějším Beatlovi", hledejte jinde (samozřejmě nejlépe autobiografii I, Me, Mine, kterou tu btw autor zkritizoval taky). A ještě jedna věc se Thomsonovi "povedla"- tím, jak na každé druhé stránce adoruje Boba Dylana (vážně, jeho jméno je tu zmíněno min. ve stejné kadenci jako to Harrisonovo), mi tohoto imho přeceňovaného zpěváka slušně zprotivil. Brrr, never more (jedna hvězda za -fyzickou- kvalitu knížky, druhá pak speciálně pro George, víc dát opravdu nemůžu).

Jura999
28.04.2019 5 z 5

Od této dlouhé diskografie nečekejme jen samou chválu na George Harrisona - na rozpůlenou osobnost(tím myslím asketického a zároveň požitkářského) George je pohlíženo naprosto objektivně a s odstupem. Děkuju za to!

marabart
28.12.2017 5 z 5

Velmi kvalitní kniha, čtivá, plná zajímavých informací, dobře členěná. George Harrison toho stihl za pouhých 58 let opravdu moc. Byl to zdaleka ne dokonalý, ale bezesporu výjimečný člověk. První písničku od Beatles, kterou jsem kdy slyšel, byla Here Comes the Sun. A jsem za to moc rád.

Marley44
28.10.2014 5 z 5

Výborně napsané a ještě lépe přeložené

michael5527
03.10.2014 5 z 5

Výborná kniha. Skvěle napsaná, skvěle přeložená. Chválím nakladatelství 65. pole za tak výbornou publikaci! Přečetl jsem už dost biografií, které se týkaly muzikantů či kapel, ale tato kniha se u mě vyjímá. Doporučuji! Chválím autora za vynikající práci!

Autorovy knížky

2014  89%George Harrison: Za zamčenými dveřmi

Kniha George Harrison: Za zamčenými dveřmi je v

Právě čtených2x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených11x
Knihotéce37x
Chystám se číst29x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x