Genom

Genom https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261256/bmid_genom-oSv-261256.jpg 4 106 20

Genom série

Je druhá polovina 22. století, lidstvo osídlilo několik planet a navázalo kontakt s mimozemštany. Pokroky v genetice umožnily vytvořit osoby vyšlechtěné pro optimální výkon povolání – takzvané speciály. Klony jsou rovněž běžnou součástí života, zatímco lidé s neupravenou DNA se nazývají naturálové. Alex Romanov, velitel posádky kosmické lodi, který je zároveň klonem Sherloka Holmese, musí vyšetřit případ vraždy hmyzí princezny, jinak vypukne válka. Podaří se odhalit viníka? Zakázané planety, genetika dotažená do extrému a morální aspekt s tím související, spiknutí, mimozemšťané, tajní agenti, to vše nabízí román Genom. Je možné geneticky odstranit schopnost milovat a přesto zůstat ještě člověkem?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

геном , 2003


více info...

Přidat komentář

lazarus
31.10.2021 4 z 5

Chytře vystavěná space detektivka s mnoha nápady v nichž nejde nevidět Grega Egana a jemu blízká témata genové manipulace a možných důsledků pro lidstvo. V Genomu je příběh navíc říznutý Agathou Ch. a Asimovem. Pobavilo a na druhý příběh stejného universa navnadilo

Jarka_rybář
05.07.2021 5 z 5

Parádní kniha. Zajímavý svět, byť vzbuzující značné etické otázky, a zajímavý, výtečný závěr.


Schary
19.07.2020 4 z 5

Podařené scifíčko: propracovaný obraz budoucnosti, velice kladný sympatický hlavní hrdina, lidé s nadlidskými schopnostmi, cesty vesmírnou lodí po různých planetách, mimozemské entity a na závěr troška detektivní zápletky.Co víc si přát! Hlavní hrdina na začátku knihy zachrání dívenku. V tomto světě,ale jsou vylepšení lidé a ta dívenka je jednou z nich-bojovník speciál speciál....Stejně jak její zachránce, ten je kapitán hvězdné lodi a zrovna má nový vesmírný koráb...

LucieT.
17.02.2020 4 z 5

Sherlock Holmes ve vesmíru? Vlastně proč ne, třetím závěrečným operonem se příběh mění v detektivní vyšetřování, čímž dodává celému příběhu lehce zábavný a satirický rozměr. Jinak celkem zajímavý alternativní svět, zajímavé postavy, kolonizace vesmíru, kastovní systém, tajemná loď. A především otázka svobodné vůle, co z nás dělá člověka a co nás dělá jedinečnými - vývoj technologií neznamená, že svět bude lepší a lidé šťastnější. To mě u Lukjaněnka baví nejvíc, vždy přináší něco navíc k zamyšlení.

A je asi úplně jedno, jakou knihou v sérii začnete - jestli to bude prequel Tance na sněhu nebo Genom, který autor napsal jako první - spojujícím prvkem je asi jen svět geneticky modifikovaného lidstva v budoucnosti.

protokol
08.04.2019 odpad!

odpad ked to ma bit scifi nech je scifi
pchat do toho detektivku ne

Ládja
09.03.2019 4 z 5

Dalo by se říci, že klasický Lukjaněnko. Aspoň první 2/3 knihy. Mnoho popisků, mnoho nápadů, ale zároveň vlastně o ničem. Čte se to samo, lehce, čtenář čeká na každý nový detail, na každou novou novinku, kterou Lukjaněnko vytáhne z kapsy. Stejně jako u Hlídek. Ale pak to trochu spadne a jako detektivka to moc nejede. Vlastně to detektivka není. Jen soupis pro a proti a kdo a co a kdy. Za přečtení určitě stojí.

jindra_z
15.12.2018 5 z 5

Včera jsem ji přečetl na jeden zátah. Super!
První část je velice napínavá a přitom "o ničem" a ta druhá pak může za to, že jsem šel spát v 3.20

AURIL
15.08.2018 3 z 5

Lukjaněnko mě baví pro svou fantazii... tu rozehrál i v genomu. Ukázal svět, kde se lítá z planety na planetu, kde se lidé "kamarádí" s marťany, kde je člověk běžně geneticky modifikován k nadlidským schopnostem a může vykonávat své povolání šťastně a dokonale. Potud všechno dobrý a čtivý, jenže pak... pak se Lukjaněnko rozhodl napsat meziplanetární detektivku. Proč? Toť záhada.

Neurazí ani nenadchne.

Fanda321
13.06.2018 5 z 5

Tak tohle se Lukjaněnkovi opravdu povedlo, tradičně se drží otázek svobody (asi je to pro ruského psychiatra hodně důležité téma). Děj byl dobrý, rozuzlení také a konec pohladí.. Přečetl jsem od něho téměř všechno a tahle kniha patří k nejlepším.

Martin-cze
14.09.2017 5 z 5

Do poloviny knihy se nic neděje, ale přeci je to zajímavé. Přečteno jedním dechem.

Eyghon
23.08.2017 5 z 5

Velmi dobré, v první půlce knihy není žádná akce a přesto je to napínavé, že se nedá odtrhnout. Dobře vymyšlený příběh, až do konce jsem netušil, kdo je vrah :)

kalache
01.07.2017 4 z 5

...nezklamala ani nenadchla...

józi.odkudkam
14.03.2017 4 z 5

Genom je vlastně ne až tak okatá antiutopie s hezky vymyšlenými světy, pilotáží kosmických lodí i samotným způsobem létání, kterou zabíjí nekonečné hňahňání se v citech, přílišné tlačení na pilu v otázce lidskosti a ůžasný (s kroužkem!) kapitán Alex, který je tu evidentně od toho, aby se mu mohutně podkuřovalo. Bože, jak ten mi lezl po nervu.
Velká škoda, Genom potenciál měl.
Bohužel jen 4 slabé ****

toni-az
11.02.2017 4 z 5

Konečně po několika knihách jiných autorů, které mě bohužel moc nevzaly se objevila perla. I když je třeba uznat, že jsem to už dopředu čekal, poněvadž Lukjaněnko mě zatím nikdy nezklamal.

Kniha odsýpá, děj je pestrý a nepředvídatelný, najde se akce, popisy a hodně také romantika. Jsem nadšen, i když musím přiznat že přes to přese všechno tomu chybí nějaké nedefinovatelné něco, co by mě přimělo dát plný počet jako v případě prequelu Tance na sněhu.

Rozhodně doporučuji všem přívržencům space sci-fi.

wildavk
04.01.2017 4 z 5

Po Nočních hlídkách čtu úplně vše od Sergeje Lukjaněnka.
Není to úplně nejlepší jeho kniha, ale rad jsem si ji přečetl. Zase nové světy, nové civilizace.
Pro mě tato kniha nebyla dějově a tématicky moc obsáhlá a po přečtení jsem měl spíš pocit , jako bych přečetl delší povídku. Váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdami. Protože je to Sergej tak 4.

SONP
02.09.2016 3 z 5

Ruská sci-fi je si už od dob Alenky z planety Země hodně podobná. I Lukjaněnko rád tvoří planety s těmi neroztodivnějšími obyvateli. Zde se sice blíže seznámíme jen s jednou z ras - insektoidními a mírně zapáchajícími Chygu s včelí civilizací, ale k zahození není ani nápad s rozdělením lidstva na geneticky nezasažené naturály a vždy ke konkrétními zaměstnání geneticky upravené speciály. Původně to vypadalo na poněkud špinavá dobrodružství kosmopilota bez práce, ale s odlepením vesmírné jachty z povrchu kosmodromu začíná komornější část knihy a přibývá detektivní zápletka. A možná přijde i Sherlock Holmes.
Celkově je toto dílko celkově spíše neakční a dosti filozoficko-konverzační. Detektivní linie knihy mi nevadila, romanticko-sexuální linie už tak záživná nebyla. 70%

Allebith
28.04.2016 3 z 5

Dlouho jsem váhala mezi 3 a 4 hvězdičkami. Jde o to, že a) se mi první kniha z prostředí Říše zdála akčnější a obsah této by se obešel i bez 100 a více stran zdlouhavého začátku b) opět přichází v potaz rozporuplné využití profláklých charakterů (Holmes)... Na druhou stranu mám ráda představu speciálů a ani zápletka nebyla špatná.

Jossie
01.04.2016 3 z 5

Detektivka ve sci-fi mě moc nebavila, hlavně neustále opakované důvody, proč měl každý motiv. Jinak byl svět speciálů a naturálů hezký.

Jonny
26.02.2016 4 z 5

Prima. Děj nebyl moc předvídatelný. Pěkně rozkreslený svět s "naturály", "speciály", klony a cizáky. Jediné co mě rozčilovalo byla sexuální přelétavost, která je dle všeho vlastní celému světu knihy Genom - nejen hlavnímu hrdinovi.

ziriant
16.01.2016 4 z 5

Je pravda, že rozuzlení mi úplně nevyhovovalo, vzhledem k dynamice příběhu se mi zdálo zbytečně pohaslé a slabé - trochu jsem měla pocit, jako by autor požil onen přípravek s posádkou a už to prostě nebylo ono. Přesto další skvělá kniha i pro čtenáře jako já, který není příliš nadšeným fanouškem vesmírných dobrodružství.