Fyzika nemožného

Fyzika nemožného https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36132/bmid_fyzika-nemozneho-01D-36132.jpg 4 113 28

Ještě před stoletím si byli vědci jisti, že věci, kterými dnes člověk běžně disponuje, jako třeba laser, televize či atomová bomba, jsou fyzikálně neuskutečnitelné. Kaku ve své knize zkoumá, nakolik už věda pokročila a nakolik jsme se přiblížili realizaci technologií, jež zatím fungují jen v science-fiction. Ukazuje, jak lze optiky a elektromagnetismu využít k simulaci neviditelnosti; jak zdokonalení magnetické rezonance možná pomůže číst lidské myšlenky; jak využití supravodičů, nanotechnologií a elektrického pole třeba člověku umožní vyslat za hranice zemské atmosféry ne raketu, ale výtah, jak o tom psal A. C. Clarke.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Přírodní vědy

Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Physics of the Impossible , 2008


více info...

Přidat komentář

zedir
12.08.2023 5 z 5

Tohle je přesně ten typ knih, které mám rád. Zajímavé otázky, podnětné odpovědi, ohromné možnosti. Oceňuji, jak Kaku rozdělil nemožnosti do tří řádů (I. řádu jsou ty, které jsou uskutečnitelné během 21. - 22. století, II. řádu takové nemožnosti, k nimž je zapotřebí tisíců nebo milionů let a možná jsou na hranici proveditelnosti a konečně III. řádu, které pravděpodobně kolidují se samotnými fyzikálními zákony). Perfektní je, že jakkoliv silová pole, teleportace, neviditelnost či cestování rychleji než je rychlost světla zní jen jako typické náměty sci-fi a nic více, Kaku se nad nimi všemi vážně zamýšlí po vědecké stránce a dokazuje, jak by bylo teoreticky možné těchto konceptů dosáhnout - a nejedná se o žádné fantasmagorie. Jen to obvykle má dvě drobná "ale", a to objevení za tisíce let, a z toho plynoucí nutnost rozumnosti lidského pokolení, které se po takovou dobu nesmí vzájemně vyhladit kvůli území, vodě, ropě či náboženství. A i kdyby se nikdy nepodařilo nic z Kakuových témat sestrojit a objevit, knize to na čtivosti a zajímavosti rozhodně ani trochu neubírá.

Adam84
20.12.2022 4 z 5

Snad jednou budou všechny ty super věcičky ze Star Treku a Star Wars realitou, slibuje Michio Kaku, některé dřív jiné později, ale prognózy má spíše optimistické.

Doporučing:
Nezbývá než se těšit, otužovat se, sportovat a zdravě jíst, aby se náhodou nestalo, že zestárnem nebo zemřeme před objevem nesmrtelnosti.


roman9739
04.11.2022 5 z 5

Popravdě řečeno, čím déle jsem se do této knihy dostával, o to delší je její dozvuk po přečtení.
Je to popularizační kniha, plná úžasných analogií na filmy, jež budou pro příští generace zcela neznámé, ale pro mne, čtyřicátníka jsou nejen milou vzpomínkou, ale zároveň jakousi styčnou plochou s mnoha spřízněnými dušemi, mezi něž si dovolím počítat i pana Kaku.
Z počátku jsem nad některými tématy poněkud ohrnoval nos, ale nakonec mne Michio naladil na svou vlnou, stali jsme se koherentními, a v závěru jsem, celý ten velký "příběh" o neuvěřitelném vesmíru, se smutkem opouštěl...

Greenfingers
02.06.2021 5 z 5

Plně chápu, že předvídat, co je v oblasti vědy a techniky reálné a uskutečnitelné, je docela obtížné. Michio Kaku se ve své knize drží tak trochu zpátky, zřejmě i poučen tím, že mnohé z předpokládaných výdobytků pro počátek 21.století se zatím nepodařilo realizovat.
Přesto je kniha velmi zajímavá a srozumitelná i pro laiky.
Takhle nějak si představuji popularizaci vědy.

los
21.02.2021 4 z 5

s ohledem, že kniha byla napsána před objevem Higgsova bosonu a že Kaku je neoblomným zastáncem strunové teorie, se stále jedná o aktuální, originální a velmi poutavé čtení; navíc je poučné vrátit se pár let zpátky a porovnat tehdejší prognózy se současným stavem, v textu je často vytyčen rok 2020 jako milník předpokládaného objevu

jaroiva
14.11.2020

Knížku jsem nedočetla, tak nehodnotím. Přestala mě postupně bavit. Zdá se mi, že by se hodila těm, kdo bych chtěli napsat nějakou dobrou sci-fi. Jako pouhý konzument sci-fi literatury asi nechci vědět, co je a co není možné, protože se chci nechat unášet příběhem a autorovi věřit. I proto jsem raději nedočítala.

Mako123123
30.01.2020 4 z 5

Táto kniha vám ukáže, že scifi a fantasy žáner v nedávnej aj dnešnej pop-kultúre (literatúre, kinematografii...) s vedným a technickým pokrokom súvisia. Dopĺňajú sa, motivujú sa. A popritom sa čo to o tých témach dočítate. Nie je to podrobné, nieje to odborné ale pre približnú predstavu to bohate stačí. :)

Jack Bauer
04.11.2019 3 z 5

Ke knize lze z dnešního pohledu přisupovat jako ke sci-fi. Dnes tomu vědci věří a za pár set let si budou ťukat na čelo, čemu dnes všemu vědci věřili. Nejsem fyzik ani vědec, takže zda je to možné či ne, nemohu posoudit, ale zdá se mi to dost přitažené za vlasy. Autor si sám nechává otevřená zadní vrátka, že to možné bude třeba za stovky či tisíce let pokud vůbec. Takže abych zjistil, zda měl pravdu , si mohu ověřit až za tisíce let. Prostě fantasmagorie, jakou jsem měl rád v dětství. O takových věcech už jsem snil a uvažoval od 12 let a dodnes mě to nepustilo, i když se na to dívám trochu jinak, proto jsem četl tuhle zajimavou, krásně napsanou, leč zbytečnou knihu.

evismaior
03.09.2019 5 z 5

90% - "Kdybychom se vrátili do doby dinosaurů a tam omylem zašlápli savce, který byl shodou okolností naším předkem, mohli bychom nedopatřením vymazat celé lidstvo. Turisté z budoucnosti by se tlačili kolem významných historických událostí ve snaze udělat co nejlepší záběr a dějiny by připomínaly nekončící bláznivý montypythonovský skeč." Tohle je hodně povedená čtivá kniha od autora dobře známého z dokumentárních cyklů o fyzice a vesmíru. Michio Kaku vybírá ze sci-fi románů a filmů ty nejzásadnější vymoženosti, které nám možná připadají nesmyslné (inteligentní roboti, cestování v čase, teleportace, neviditelnost, vesmírné lodě s pohony, které jim umožňují cestovat nadsvětelnou rychlostí) a srozumitelně rozebírá, zda jsou tyto vynálezy sci-fi budoucnosti po technické stránce realizovatelné (byť na to naše civilizace technicky ještě zdaleka nemá). A překvapivě - většinou ano. Citacemi ze zásadních děl sci-fi literatury i četnými odkazy na filmy autor zároveň dokazuje, že i mezi předními vědci jsou snílci, kterým nechybí smysl pro zábavu. Samozřejmě nechybí ani Schrodingerova kočka:-) Možná bych jen pro větší názornost ocenila nějaké ty vysvětlující náčrty, které jednak často dokážou vydat za tisíc slov a za druhé by psaný text oživily.

tynucha
28.08.2019 5 z 5

Parádně napsané i pro naprosté laiky. Líbí se mi, že ze začátku autor vysvětluje jevy, se kterými později často pracuje, např. Maxwellovy rovnice, elektromagnetismus, kvantovou teorii, Einsteinovu teorii relativity. Pro někoho to může být zbytečné, ale mně jako naprostému laikovi to vyhovovalo, naopak jsem se k některým částem musela později vracet nebo si vyhledávat dodatečné informace na wiki. Není to rozhodně lehké čtení na pláž, autor se ale snaží odlehčovat témata odkazy na sci-fi filmy a knihy kde to jen jde a tak celkově dělá knihu stravitelnější.

puml
21.05.2019 5 z 5

Líbilo se mi jak autor využíval literárních děl, filmů a seriálů aby přiblížil o co nejspíš ve fyzice do budoucna půjde. Je také zajímavé, že některé koncepty, které jsou opravdu hodně šílené, jako například antivesmír s časem co jde pozpátku, matematicky fungují a jsou takříkajíc uskutečnitelné. Taky mě překvapilo to, že už dnes se pracuje na spoustě projektů, které se vztahují k projektům a koncepcím, jež jsou zatím jen čistě hypotetické a jejichž samotná realizace se očekává přinejlepším v dalších stoletích, ale dost možná až v dalším tisíciletí. Žel, při popisu těžkostí a především finanční stránky, lze usuzovat, že jestli se v budoucnu některé ze zmíněných koncepcí uskuteční, tak je otázka v jaké geopolitické situaci a co na to starý dobrý fundamentalismus. A je tak otázka, co bude aktuálnější, jestli futuristické předpovědi Michio Kakua nebo lehce apokalyptické vize Václava Cílka. Jestli se spíš budeme učit cestovat časoprostorem nebo rozdělávat oheň. Doporučuji.

puml
11.05.2019 5 z 5

Dobrá kniha. V teoretické rovině se o těch věcech, o nichž autor píše, mluví už dlouho, ale v praxi to je stále hudba daleké budoucnosti, a je otázka, zdali se k něčemu z toho, co je popisováno ve druhé a třetí části lidstvo propracuje... Je dost možné že ano, ale že už to nebudou lidé, tak jak je známe, a jak o nich uvažujeme.

deirdre
29.05.2018 5 z 5

Toto bola už tretia kniha od Michia Kaku a užívala som si ju rovnako ako predchádzajúce, najmä kapitolu o paralelných vesmíroch. Aj keď matematické vyjadrenia fyzikálnych zákonitostí sú pre mňa španielskou dedinou, dá sa to vysvetliť aj tak (a Mr. Kaku to vie!), že človek patrične nastavený môže tie nekonečné možnosti zavnímať intuitívne, až sa mu z toho hlava zatočí. Je to lepšie ako sci-fi, pretože tam máte všetko už hotové (antigravitačný pohon, cestovanie v čase, telepatiu aj teleportáciu a podobné srandy)... v tejto knižke sa však spolu s autorom zamýšľate nad tým, nakoľko sú tieto javy pri dnešnom stave poznania vo fyzike možné alebo..... nie, nič nie je podľa autora nemožné, a mňa práve toto hľadanie možností neskutočne baví. Ako píše ku koncu knihy:
"Tyto "nemožnosti" není nutné považovat za absolutní hranice našeho poznání, představují spíše výzvy čekající na příští věděcké generace. Tyto hranice jsou jako křupavá kůrka koláče, která je tu proto, abychom ji nakousli."
A že vysoká fyzika je odtrhnutá od každodenného života? Tak si prečítajte, ako sa dajú preformulovať tri zákony termodynamiky :-)
"Nelze získat něco za nic.
Nelze hrát beze strát.
Nelze ani zanechat hry."

tygřík2
08.04.2018 4 z 5

To jsou věci!!!

alef
07.02.2018 5 z 5

Díky knihám pana Kaku se mi pootevřely dveře do „jiných světů“ ... ne, nehodlám cestovat časem :-) ... jen jsme se osmělila a nakoukla za jedny hodně zajímavé dveře ... za nimi se mi otevřel svět fyziky. Díky svým občasným krátkým výletům jsem zjistila, že fyzici jsou docela zajímaví lidé :-) ... takový fyzik musí mít ohromnou míru fantazie (a to je mi vážně sympatické) ... toulat se ve světě čisté abstrakce ... zjistila jsem, že takové „výlety“ jsou základem všeho ... při nich vzniká ten prvotní třesk ... záblesk myšlenky ... sám od sebe ale nestačí, ... zachytíte ji a už nepustíte ... jdete za ní třeba na konec světa ... a protože jste fyzik, tak víte, že je to cesta dlouhá, ... takže pokud to opravdu chcete ... vydat se ... a sledovat proud svých myšlenek ... k vzdálenému nejasnému cíli ... musíte mít taky hodně odvahy ... musíte být pořádný dobrodruh :-) ... to, že se cestou zatouláte je dost pravděpodobné a vy musíte mít krom jiného odvahu říct si také dost ... třebas se na půli cesty otočit ... přiznat si, že tahle odbočka nebyla ta pravá ... a třeba se vrátit i dost velký kus zpátky na to ošidné rozcestí, kde jste, jen tušíte, sešli z cesty ... a pokračovat po nově zvolené trase ... musíte mít tedy taky kopec trpělivosti a odhodlání ... položit si otázku: „ zůstane něco neuskutečnitelným po příští stovky nebo miliony let jen proto, že to není možné dnes?“ ... prostě, pokud jste fyzik, musíte počítat s tím, že s novými objevy dochází postupně k falzifikaci převažujících teorií a na jejich místo nastupují jiné, původně alternativní ...

V této knize máte jedinečnou šanci nahlédnout fyzikům pod pokličku, doktor Kaku popisuje, vysvětluje fakta a názorně doplňuje patnáct příkladů inspirovaných sci-fi příběhy, takže pokud jste čtenáři sci-fi, případně vás taky zajímá fyzika, je to knížka pro vás. Doktor Kaku je známý popularizátor vědy, jeho textů se tedy nemusíte bát, nejde o strohé odborné čtení, ale naopak o zajímavě podanou fyziku, nechci říkat pro každého, ale určitě pro čtenáře, kteří nad sci-fi příběhy rádi přemýšlejí.

Sídlištník
14.11.2017 5 z 5

Moc dobrá kniha, která čtenáři přinutí k zamyšlení a podnítí jeho fantazii.

francouz
14.03.2017 5 z 5

Měl jsem zpočátku problém se do knihy začíst. Ale nakonec musím říci, že kdyby se takto podávala fyzika na střední škole, asi bych uvažoval o jiném zaměření. Je to opravdu napsáno velmi poutavě a vysvětlováno velmi příhodně pro nás nezasvěcené laiky, kteří mají rádi magično a uvažují o tom, zda to co bylo prohlášeno za nemožné, je pravděpodobně chybné. A tak jak píše mistr Kaku, jediným způsobem, jak poznat hranice možného, je překročit je směrem k nemožnému. Myslím, že si zde vybere každý to svoje, ať je to vesmír, červí díry, nebo stroj času, či neviditelnost a nebo zbraňe použité ve Hvězdných válkách, jsou to opravdu velmi zajímavá pojednání.

Petrpan9
15.02.2017 4 z 5

Chvílemi příliš "fantaskní", ale rozhodně poučná.

knedlik
21.01.2017 5 z 5

Taky vás na seminářích z fyziky týkajících se vesmíru a nejen jeho napadaly všelijaké otázky, různou měrou "přitažené za vlasy" a báli jste se na ně zeptat? Taky jste koukali na všechna ta sci-fi a přemýšleli, co by tak ještě mohlo být zrealizovatelné a co už bude určitě nějakému fyzikálnímu zákonu odporovat? Tak Michio taky. A protože je matematicky a fyzikálně daleko lépe vybaven než já, tak se nad problémem nejen zamyslel, posbíral historická data a perličky z konferencí, ale i nadnesl, kdy a za jakých okolností by co nejspíše realizovatelné být mohlo. A nadnesl to zábavným a poutavým způsobem jemu vlastním. A přesto, že jsem Fyziku nemožného četla přerušovaně asi tři roky, tak jsem si každou kapitolu nesmírně užívala.
Michio Kaku je mým oblíbeným popularizátorem fyziky a jsem mu vděčná, že sepisuje knihy jako je tato a rozšiřuje mi tak obzory na polích, kde si nejsem úplně jistá v bagančatech. Díky a na viděnou.

Vincos
31.12.2016

Pro ty, kteří mají zájem přečíst tuhle knihu a zároveň spadají do kategorie lidí, u kterých zájem a znalosti o fyzice skončily pokusy o rozsvícení žárovky na jednoduchém elektrickém obvodu, mám důležité upozornění: NENÍ to kniha pro Vás, pro úplné laiky (a tedy ani pro mě).
Pokud se do ní přesto pustíte, připravte se na to, že si budete muset spoustu věcí dohledávat, zvláště v druhé části knihy.