Futurista: Život a filmy Jamese Camerona

Futurista: Život a filmy Jamese Camerona https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123205/bmid_futurista-zivot-a-filmy-jamese-came-F9u-123205.jpg 4 57 16

James Cameron, jenž má na kontě snímky jako Terminátor, Vetřelci, Titanic a Avatar, odjakživa dokázal diváky uchvátit poutavým příběhem, a zároveň posouvat hranice filmové techniky. Tato kniha vůbec poprvé podrobně zkoumá veškeré stránky tohoto režiséra. Vyvrcholením knihy je pak exkluzivní pohled za kulisy natáčení Avatara. Díky spolupráci se samotným režisérem a okruhem jeho kolegů z řad filmařů a oblíbených herců vypráví Futurista fascinující příběh života a díla muže, který vytyčil cestu do budoucnosti filmu jakožto fenoménu masové zábavy, působícího na všechny lidské smysly.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Umění

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Futurist: The Life and Films of James Cameron , 2009


více info...

Přidat komentář

Berny97
29.11.2019 5 z 5

James Cameron je takový Steve Jobs filmového světa. Precizní vizionář, technický inovátor a šikanující manažer. Zákulisní informace z natáčení propasti, terminátora či titanicu potěší i šokují každého filmového nadšence. Autorka ukazuje filmové řemeslo v plném světle, řemeslo neskutečně náročné, které si normální smrtelník pravděpodobně dokáže ani představit.

hippiesak
28.10.2018 4 z 5

Dobrá knížka, líbila se mi. Koupil jsem ji vyloženě jako fanda Cameronových filmů a tak jsem se ke knížce i přistupoval. Ona to nebyla taková ta typická bio-kniha jako třena "Jobs" nebo knížka od Schwarzeneggera, ale byla to nudná 1/5 z dětství a mládí a pak zbytek knihy je vlastně "making of Vetřelci" a "making of Terminátor" atd. mohl bych pokračovat až k Avataru. Takže jako biografie ne, ale jako kniha pro fandy Cemeronových filmů určitě ano :) Je tam spousta zákulisních informací o tvorbě jeho filmů. Já se bavil :)


filispin
13.03.2018 4 z 5

Určitě by se nenašel nikdo, kdo by neviděl alespoň jeden z jeho nejvýznamnějších filmů. A pokud by tomu tak přeci bylo, po vyslovení jména Jamese Camerona by se i u toho největšího kulturního zabedněnce objevilo nepatrné přikývnutí hlavou. Proč tedy brát do ruky tuto knihu, když o něm to nejpodstatnější víme a mnohdy nám to k životu bohatě stačí? Proboha, je to přece James Cameron! Renesanční člověk, který světu přinesl novátorské a propracované filmy, které vždy využívaly nových technologických postupů nejen pro svou potřebu ohromit diváky, ale zároveň tyto postupy mnohdy vytvořené jím samotným, dokázaly posunout hranice i ve vědecké oblasti. Cesta tohoto „krále světa“, ať už profesní nebo osobní, je nesmírně poutavá, zábavná a pro nás obyčejné smrtelníky těžko uvěřitelná. A to je možná ten důvod, proč si tento životopis přečíst. I když se s režisérem třeba nikdy ve svém životě nesetkáte, může Vás skrze řádky této knihy inspirovat a vyburcovat k mimořádným výkonům. Protože někdy se prostě vyplatí riskovat.

J.Connor
10.12.2017 4 z 5

Možná jsem jen dlouho nečetl nějaký životopis, ale bavil jsem se náramně, navíc za 20,- v LK skvělý kauf. Jako fanoušek filmu bych možná uvítal i větší detailnost, je však možné, že by to bylo na úkor čtivosti. Je taky fakt, že bych se zrovna u takové knihy ani nebránil tradiční foto příloze.

pulcher
14.11.2017 5 z 5

Pro fanoušky Camerona a jeho díla výborná kniha. Dočtete se spoustu zajímavostí z jeho osobního i pracovního života. Škoda, že není aktuální k roku 2017.

Matty
05.08.2017 4 z 5

Životopis, který se nachází o level výš než většina u nás vydávaných režisérských a (zejména) hereckých publikací tohoto typu. Mimo jiné díky zvýšenému zájmu autorky o technickou stránku věci. Popisy postupů, jimiž Cameron dosáhnul realizace svých smělých představ, jsou na knihu, jež má být primárně o člověku, ne o technice, možná zbytečně detailní, ale zároveň velmi poučné (zejména pro čtenáře, který si informace o konkrétních postupech jinak nevyhledává a bonusové filmy o filmech nesleduje). Oceňuji také střízlivý postoj vůči hlavnímu objektu zájmu, díky němuž může být Cameronovo vizionářství „mírněno" třeba poukazováním na jeho kubrickovskou nemilosrdnost vůči hercům nebo přehnané (jakkoli v lecčem oprávněně) sebevědomí.

p3tris
04.08.2017 5 z 5

Velmi zajímavé kniha o člověku, s kterým není jednoduché vyjít, ale který, i přes své renomé, také nemá na růžích ustláno. Rozmanitý kaleidoskop názorů kolegů z branže a náhledů do Cameronova soukromí. Kapitoly jsou seřazeny podle jednotlivých režisérových filmů a dozvíme se z nich obrovské množství zajímavostí z natáčení.

buchio
16.06.2017 5 z 5

Konecne vim jak se natacely me oblibene filmy a proc jsou tak uspesne. Skvely pohled do cameronovy duse a na jeho vize a sny ktere jednou provzdy zmenily filmovy prumysl a z jeho filmu se staly legendy. A konecne vim jak se natacela moje oblibena propast.

schizmo
24.01.2017 5 z 5

Futurista. Autorka si nemohla vybrat trefnější jméno pro knihu o filmovém velikánovi, protože tím James Cameron opravdu je. Pokud k někomu s velkým respektem na filmařském poli vzhlížím, tak je to právě tento génius, který dal život paletě (pro mě) zásadních filmů jako je Terminátor 1,2, Vetřelci, Pravdivé lži, Titanic nebo Avatar. Fajn, těch filmů je vlastně jen pár, ale kolik režisérů se může pyšnit tím, že jsou autory několika nejdražších i nejvýdělečnějších filmů historie? Ale o tom Jimův přístup vůbec není, což ostatně kniha říká na každé druhé straně. JC je opravdu mimořádný člověk, který se od stavitele kulis vypracoval až na kandidáta letu do vesmíru. Pokud neexistovala technika k natáčení jeho filmů, sám si ji navrhnul a nechal sestrojit, je autorem mnoha patentů, díky kterým se kinematografie posunula dál. Stál za vznikem několika trikových studií a produkčních společností a jeho filmy měly vždy ty nejpokrokovější efekty. Stál u zrodu 3D kamery, realizace ponorek i podvodních modulů, kterými prozkoumával vrak Titaniku nebo se podílel na vyřešení záhady potopení bojového křižníku Bismarck. Stál u vzniku techniky pro na NASA a rovněž se zvažovalo, že se bude podílet na expedicích do kosmu, protože jeho převratné vynálezy posunuly kosmonautiku zase o kus dál. Já nevím jak vy, ale já jsem orosenej, jen to píšu. Na jednu stranu je kniha nesmírně čtivá a vypichuje asi to nejzajímavější z Jimova života, na druhou stranu oproti Arnoldově životopisu je to opravdu chudý příbuzný soustřeďující se spíš na pracovní život. Tak či tak, ta kniha mi pomohla milovat Cameronovy filmy ještě mnohem víc! Doporučuju!

LordSnape
11.11.2016 5 z 5

Naprosto neuvěřitelná kniha, pohlížející na Camerona se všemi klady i zápory. Člověk, který se živil jako řidič náklaďáku, aby pak díky svému tahu na branku, workoholismu, imaginaci, pefekcionismu, jisté dávky drzé nevybíravosti a pedanství stvořil takové klenoty jako Terminátor či Vetřelci, které mě osobně v mém dětství velikou měrou ovlivnily.

Djkoma
30.06.2016 4 z 5

Ve skrze perfektní biografie. James Cameron je se správnou mírou nadhledu představen jako autor, vizionář, inženýr, průzkumník a diktátor. Jeho osobnost je natolik různorodá a zajímavá, až je pro mě překvapením výsledná délka knihy. Autorka se dotýká všech zásadních míst Cameronova života a dává do souvislostí jeho sebevědomí, postoje vůči studiím i fantastickou vizi, kterou u svých děl má. I jeho deseti letá pauza dává díky knize větší smysl a nezůstává bokem ani náznak "rodinných pout". Škoda je pouze to, že kniha končí ve fázi příprav vypuštění Avatara do kin. Následný úspěch a příprava dalších dílů (která trvá již roky), jak to je dále s Battle Angel nebo dalšími projekty, už se bohužel nedozvíme. Na revizi po pár letech se však těším. Velice pěkné.

Pedros
14.01.2015 3 z 5

Kdo má rád tohoto režiséra a i zákulisí Hollywoodu, doporučuji. U knihy sem se moc bavila a mylý Jamesík Cameron je opravdu neobyčejný člověk.

michael4483
02.10.2014 4 z 5

Svižný, zaujímavý a pútavý portrét jedného z najväčších mien súčasného Hollywoodu. Keeganová nie je nijaká prehnaná na slovo vzatá odborníčka, takže technické podrobnosti či hlboký rozbor Cameronových filmov tu nehľadajte. Stručného, ale atraktívneho sprievodcu jeho filmovou kariérou, zákulisím a okrajovo i osobným životom áno. Koniec koncov, Keeganová má už za sebou nejeden hollywoodsky portrét a dlhoročné pôsobenie vo filmovej rubrike istého istého ikonicky známeho plátku. Ak sa chcete dozvedieť, ako to u Jamesa na pľaci vyzerá, ako začínal a za čo všetko mu môžeme byť vďačný (našťastie, napriek pasovaniu do role mentora technologického pokroku a v istom zmysle tak trochu moderného proroka i osobným sympatiám je Keeganová viac-menej objektívna), ste na správnej adrese.

Rodaw
29.08.2014 3 z 5

Miluju Titanic a celého Jamese Camerona a toto je vážně zajímavá a skvělá kniha. Pokud se o Jamesi chcete dozvědět něco nového, určitě si ji přečtěte! Nejvíc mě bavily pasáže o Terminátorovi (na filmy jsem se koukla, když jsem knížku četla, úplně mě na ně nalákala :) ) a o Titanicu :-)

Standa Šebek
06.09.2013 5 z 5

Svižná, zajímavá a často velmi zábavná kniha o opravdu zajímavém člověku - James Cameron není jen despotickým režisérem veleúspěšných filmů, ale vskutku výjimečným géniem, který dokázal všechno na place dělat sám a lépe než jednotliví odborníci. Už jako malý přeskakoval třídy základní školy, ze stavitele kulis béčkového filmu se během chviličky vlastní iniciativou vypracoval na vedoucího výtvarníka filmu a pak prostě začal režírovat. Technicky nadaný člověk, který se k vraku Titanicu potopil víckrát než kdokoli jiný a když bylo zapotřebí lepších podmořských robotů nebo speciálních kamer, tak je prostě navrhl a vyrobil. Režisér, který způsobil trikovou revoluci, dokázal lidi nadchnout, ale zacházet s nimi i jako s dobytkem, aby z nich dostal maximum a naplnil svou vizi.
Bez rozpaků nahradil kaskadéra, natáčel pod vodou, dokud mu nedošel kyslík, točil nejdražší filmy a přežil i natáčecí den Titanicu, kdy někdo zdrogoval celý štáb:-)
Pro všechny filmové fandy doporučuji!

jantar31
14.05.2012 5 z 5

Velmi dobrý životopis , který se hlavně zaměřuje na umělecký život. Autorka popisuje nelehké zrody filmů , až po jejich premiéry a dopady na kritiku , filmové ceny a výdělky v kinech. Ale co zamrzí , že nejúspěšnější ( tedy na poli komerčním ) dílo AVATAR je popisován jen do půlky. Ale i přesto doporučuji všem Cameronovým fanouškům a de facto i odpůrcům aby nahlédly do srdce jedné ze žijících legend stříbrného plátna.

Štítky knihy

Titanic (loď) filmování film Terminátor režiséři filmová režie filmový průmysl vetřelec

Autorovy knížky

2012  87%Futurista: Život a filmy Jamese Camerona

Kniha Futurista: Život a filmy Jamese Camerona je v

Právě čtených1x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených9x
Knihotéce48x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x