Fronta

Fronta https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28432/bmid_fronta-fyu-28432.jpg 4 24 6

Vladimir Sorokin, konceptualista z prostředí neoficiální sovětské kultury, prezentuje dokonalý odposlech ruského člověka, který v nenáviděné, ale s kýženým materiálnem neodmyslitelně spjaté frontě ztrácí zábrany a otevírá svou duši, aby pohovořil o Brežněvovi, stalinismu, směnném obchodě, filozofii či sexu. Sovětská realita tak získává rozměr ještě drastičtější, v němž je skutečnost viděna očima zoufalců, touto skutečností dlouhodobě rozleptávaných...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Malá Skála
Originální název:

Очередь (Očereď) , 1985


více info...

Přidat komentář

SSTknihy
09.09.2023 4 z 5

Originální, vtipný a sarkastický pohled na obyčejného člověka, s jeho malostí, hloupostí a omezeností, to vše v období reálného socialismu v Rusku a během čekání v nekonečné frontě na cokoliv, včetně samotného žití.
Připravte se, protože jakmile se jednou do téhle fronty postavíte, už nebude úniku, dokud se nedostanete až na samý konec.

freejazz
15.11.2017 5 z 5

perfektné. dielo i preklad Jána Štrassera. chcel by som to vidieť ako divadelnú hru.


wosch
12.04.2017 5 z 5

Geniální obraz absurdity socialistického konzumerismu.

zarivybagr
22.10.2015

Formálně vynikající sarkastická kniha. Davový příběh nekonečné fronty na zboží v dobách ruského reálného socialismu. Přesvědčivé, velmi jemně vypozorované slova, dialogy, šum davu, natolik realistické, že se zdá, jakoby autor nahrával reálnou situaci na diktafon a poté ji přepisoval. Mikropříběhy většinou bezejmenných lidí z davu fronty, v mnoha okamžicích je hlavní postavou sama fronta, její zákruty, její čas, její přesuny (například přesun o pár ulic dál ke kontejneru s kvasem). Pohled zvnějšku, skrze hovory, slova, prázdnou vatu na lidský pobyt v absurdní situaci. Zakončeno scénou, kdy jeden z fronty se schová před deštěm k ženě, s níž se nakonec pomiluje a která se ukáže být prodavačkou fronty. Skrze soulož si tak pro další den získá přednostní místo. Přes nespornou ironizaci je zde i velké pochopení pro malé lidské příběhy, pro trapnost, ale i milost lidského mnohdy bezduchého hemžení.

Salci
06.08.2015 5 z 5

Vladimir Sorokin humorně poukazuje na absurditu sovětského režimu. Pro nás, kteří dobu socialismu a fronty na potraviny/oděv nezažili, má román jistě i naučný účinek. Ačkoli se jedná o prvotní dílo tohoto autora, již zde můžete vysledovat specifický Sorokinův humor a různé další maličkosti, kterými se Sorokin od ostatních soudobých autorů liší.

Pista
05.09.2011 5 z 5

Moc jsem se pobavil. Tak to opravdu bylo. Doporučuji si přečíst.