Frida

Frida https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25931/mid_frida-Rpc-25931.jpg 5 184 32

Životní drama osobité mexické malířky Fridy Kahlo-Rivery.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Frida , 2001


více info...

Přidat komentář

Danago
16.04.2023 5 z 5

Když jsem navštívila muzikál Frida - malovat a milovat, tato malířka mě zaujala a chtěla jsem o ní vědět víc.
Příběh života mexické významné malířky Fridy Kahlo vypráví její sestra Cristi psycholožce , což udělalo ze životopisu zajímavý román. Cristina do svého vyprávění dává veškeré své emoce, které rozhodně nejsou jen pozitivní.
Román o životě, kontroverzní osobnosti Fridy, která žila v první polovině 20. století v Mexiku a jejího manžela, světově proslulého malíře fresek, avšak stejně výstředního a kontroverzního Diega Rivery.
Je zde velmi dobře zachycena i politická situace a atmosféra v Mexiku v této době.
Frida byla tělesně postižená, jednak v dětství po obrně, jednak následkem těžké autonehody, ale přes všechny těžkosti až do konce života žila velmi divoce , a užívala si život jak jen to šlo a hlavně malovala, především autoportréty.
Knížka mě velmi zaujala a bavila více než jsem čekala.

pichova.veru
17.03.2023 5 z 5

Krásně napsáno. Knihu jsem četla jedním dechem


uzivatel6305
05.02.2023 5 z 5

Skvělé! Kniha, která vás naprosto vtáhne, až máte pocit, že jste to všechno s Fridou prožili, nebo byli dokonce členy její rodiny. Poopravila jsem si o Fridě mínění, ve filmu mi až tak nevadila, ale podle knížky to byla naprosto rozmazlená, nevychovaná, sobecká, náladová, sebestředná, nevděčná a nevyspitatelná ženská. Chápu její neskutečné zdravotní komplikace, ale trocha pokory by nevadila. Ale o to víc člověka tento příběh baví. Je zde spousta informací z historie, o Mexiku, o Diegu Riverovi, komunistech, ale hlavně celý příběh dokazuje, že lidé jsou stále stejní a žádné horší generace neexistují, takové to “To za nás nebylo!” Bylo! A všechno. Moc doporučuji.

jaroiva
21.02.2022 5 z 5

Frida mě fascinuje už dlouho, viděla jsem i film, což u mě nebývá zvykem.
Ale kniha je kniha. Líbí se mi styl vyprávění z pohledu sestry a vůbec... celé se mi to líbilo, výborně zpracovaný příběh.

Mi--LADA
21.01.2022 4 z 5

Líbilo. Poučné a zajímavé. Životopisný příběh osobité mexické malířky Fridy Kahlo, která žila v první pol. 20. století. Těžko posoudit, jak moc se drží faktů, ovšem četl se dobře a základ určitě sedí podle toho, jak, co a kdy se jí stalo. Film mi tolik nezaujal jako knížka.

Vendomila
05.12.2021 4 z 5

Zajímavý příběh slavné umělkyně Fridy Kahlo. Film nebo kniha? Za mě určitě kniha. Byl to román, a ne biografie, čtení bylo poměrně rychlé a příjemné. Pro mě bylo velmi osvěžující číst z pohledu Fridiny sestry, a ne z pohledu Fridy, nebo nějakého spisovatele, který se zabývá psaním biografické literatury. Kniha se mi velmi líbila. Je to jedna z mála knih, kterou musíte přečíst až do konce. Doporučuji.

IvaKo
26.05.2021 5 z 5

Velice čtivě napsaný román o životě slavné mexické malířky, komplikované a kontroverzní osobnosti, se kterou se život nemazlil a ona se ze všech sil snažila těžkému osudu vzdorovat, ovšem vždycky po svém. Příběh působivě vypráví její sestra Cristine, což celý děj obohacuje. Asi si znovu pustím stejnojmenný film, který se mi před časem líbil.

Dela111
23.03.2021 5 z 5

Před lety jsem viděla úžasný film natočený podle této knihy. Až teď jsem se dostala k přečtení předlohy a jsem opět nadšená. Životní příběh mexické malířky Fridy Kahlo tady vypráví její sestra Cristina. Nejde o biografii, ale o poutavý román. Cristi popisuje sestru nejen jako výjimečnou umělkyni, ale i jako člověka se všemi klady i zápory.

Když se velký talent, nespoutaná povaha a určitá sebestřednost protnou s nemocí a úrazem je z toho třaskavá směs. Stejně jako jiní umělci i Frida potřebovala úspěch, cítit obdiv a být viděna. Byla divoká a i přes nemoc a velké bolesti si nedokázala odepřít nic z životních radostí. Chtěla malovat, tančit a milovat. Manželství s výstředním malířem Riverou bylo bouřlivé i volné zároveň.
V knize je dobře zachycena i politická situace a atmosféra v Mexiku v první polovině dvacátého století.

Život Fridy Kahlo byl krátký, ale stál za to. Byla to divoká jízda a tato kniha nám něco z ní přibližuje.
90 %

tereza1198
30.08.2020 5 z 5

Musím přiznat, že mi celou dobu běžel před očima film. Bylo těžké nevidět Fridu jako Salmu Hayek. Kniha ukázala celý příběh v trochu jiném světle a čtení mi parádně ubíhalo. Opravdu skvělá kniha, které mě vtáhla do děje a pustila až na poslední stránce. Ať si o Fridě myslím, co chci. Žít takový život - to je síla.

m_martina
07.06.2020 5 z 5

Jako první jsem před lety viděla film, ale kniha je mnohem lepší. Frida byla opravdu hodně osobitá, ale zároveň ji člověk musí i svým způsobem obdivovat.

medlovice
17.12.2019 5 z 5

Moc pěkně čtivě napsaná kniha. Je totiž napsána jinak, ne jako životopis nebo vychloubání talentované malířky, ale autorka dala Frídě jiný život, nechala její příběh vyprávět sestrou Cristi a ta Frídu viděla nejen jako krásnou, vášnivou a žádoucí, ale i nesnesitelnou, žárlivou , vypočítavou a mstivou , Frída je zlá i milá , najdeme ji rozervanou bolestí nejen fyzickou, ale zlomenou duševně , rozervanou na kusy a znovu zázračně slepenou , Frídu, která chtěla milovat a být milována , mít dítě i toho ošklivého záletného muže a to všechno měla , třeba jen na chvíli , její život v té krásné zemi, v zemi vášnivých lidí byl velmi zajímavý. I kdyby nemalovala nežila nadarmo. Krásně jsi to vyprávěla Cristino , vystoupila jsi ze stínu.

vladka321
15.03.2019 4 z 5

Opravdu strhující příběh. Sice mi maličko bylo proti srsti to sestřino vyprávění a jakási zášť, kterou jsem zde cítila. Přesto ale po uchopení postav a událostí a s googlováním skutečností i autentických podob postav v příběhu uváděných jsem si dramatický příběh užila. Ano, možná je podbarven fantazií i nějakou tou sentimentalitou. Nicméně je to příběh z něhož čiší až vražedná dramatičnost a opravdovost - rozhodně doporučuji.

Doubravka1975
22.12.2018 4 z 5

Surrealistická mexická malířka Frida mě učarovala, když jsem byla před půl rokem na slovenském muzikálu Frida - malovat a milovat, v hlavní roli Katarína Ivanková. Na film se skvělou Salmou Hayek se teprve podívám. Kniha se mi líbila, ale na konci poznámka autorky, že mnoho příhod a postav je dílem její fantazie, tak to mě trochu zklamalo. Autorka se prý snažila uchopit podstatu osobnosti, nikoli zdokumentovat její život. Ale Frida je prostě jedinečná, nesmírně vitální, ctižádostivá navzdory svému značně nalomenému zdraví. S Diegem se k sobě myslím hodili, oba umělci - bohémové, určitě vyhledám ještě nějakou knihu o Fridě a její tvorbě

rozvera
11.01.2018 4 z 5

Román o životě mexické významné malířky Fridy Kahlo , kontroverzní osobnosti , která žila v první polovině 20. století a jejího manžela, světově proslulého malíře fresek, avšak stejně výstředního a kontroverzního Diega Rivery. Rámec románu tvoří neklidná situace v revolučním i porevolučním v Mexiku. Autorka děj románu stylizovala do vyprávění Fridiny sestry Cristi psychiatričce. V knize jsem se chvílemi ztrácela v řadě postav, některých skutečných, jiných zřejmě fiktivních. Skutečná Frida byla tělesně postižená, jednak v dětství po obrně, jednak následkem těžké autonehody, ale přes všechny těžkosti až do konce života malovala, především surrealisticé autoportréty. Autorčin popis událostí, zvláště Fridiných zdravotních komplikací se někdy zdá být až krutě syrový. I když jsem se některými pasážemí knihy musela prokousávat, přesto mě ta kniha obohatila a donutila mně dovědět se něco více o obou malířích i o Mexiku 20. století.

Msourkova
16.08.2017 5 z 5

Krásný příběh neobyčejné Fridy. Rozhodně bylo zajímavé se poniřit do víru mexických barev, dějin a života velké umělkyně. Vadilo mi ale občasné přehánění (třeba ohledně Fridy jako dítěte a jejích až přemrštěně vyspělých názorech) a taky fakt, že značná část příhod byla vymyšlená. I tak mě ale příběh zaujal a stejně jako životopis Marlene Dietrich mi byl inspirací. Všem také doporučuji film Frida.

Ajli
28.11.2016 5 z 5

Pro mě jako Fridinu obdivovatelku skvělý čtenářský zážitek :))

Pistácie
26.08.2016 3 z 5

Knihu jsem konečně dočetla. Ale jsem plná rozporů. Moc nevím, co si myslet o Fridě, všech popisovaných příbězích o ni a o všech dalších postavách v ději. Frida byla bezpochyby neskutečná osobnost, která mnoho prožila a vytrpěla si. Ale v knize z ní udělali neskutečnou fňuknu, která jen souloží, nebo brečí a stěžuje si a neustále na sebe strhává pozornost. Nelituju... kniha mě bavila. Ale jako celek je chaotická.

romana3473
01.08.2016

Frida je mojí oblíbenkyní již mnoho let, tudíž je pro mě zklamáním, jaké světlo na ni vrhá tato kniha... Zosobňuje ji jako sobeckou a ješitnou mrchu, přičemž Cristi jako oběť snad všeho možného i nemožného...
Jinak knihu hodnotím jako pěknou a čtivou, opomeneme-li některé pasáže, jež jsou přitažené za uši.

Renatecka
29.06.2016 3 z 5

Mám z knížky rozporuplné pocity. Na jednu stranu mi Fridy (hlavně ke konci) bylo líto, musela kvůli nemocem asi hodně vytrpět. Ale vůbec mi nebyla sympatická, taková do větru - prostě umělkyně. O Diegovi Riverovi se ani nevyjadřuju, obšourník největšího kalibru. Asi se navzájem sami sebe navzájem zasloužili.

Vojslava
12.03.2016 5 z 5

Zajímavý beletristický životopis slavné malířky - stylizace do psychoanalytického vyprávění její mladší sestry mu dává punc stylizace daný pohledem druhého člověka, zároveň to čtenáře vtáhne do mexické reality velmi přesvědčivě. Volné vyprávění se zrychluje až k rázně utnutému konci. Možná nebude od věci podívat se i na film... každopádně je to podnětná četba a ráda jsem se nechala vtáhnout...