Frida / Frida
Autor: Bárbara Mujica
Životní drama osobité mexické malířky Fridy Kahlo-Rivery.
http://www.databazeknih.cz/images/75_/7509/frida-25931.jpg 4.719Žánr: Naučná literatura - Biografie a memoáry
Rok vydání: 2003, počet stran: 408 (více)
Nakladatelství: Metafora
Překlad: Ivana Muková
ISBN: 80-86518-63-9
Nejprve se musíte přihlásit.
Komentáře knihy Frida:
Domenica

Je zajímavé sledovat život Fridy Kahlo z nového pohledu. Frida byla naprosto pozoruhodná osobnost a to nejen z uměleckého hlediska. Líbila se mi surovost s jakou byla kniha psaná, pomohlo to ke skutečnému vykreslení Fridy. Ona milovala všechno co jí nejvíce ubližovalo, ale bez čeho žít nemohla, ať už se jedná o divoké večírky nebo samotného Diega Riveru. Jediné co mi na knize trochu vadilo, byly španělské výrazy u kterých jsem postrádala poznámky pod čarou, ale nebylo to nic, co by ve výsledku knize jako celku uškodilo. Při čtení určitě není na škodu prohlédnout si obrazy z té či oné doby jejího života. Frida v nich znázornila své pocity, takže kromě pohledu její sestry, vidíme co v jisté životní etapě skutečně Frida cítila, jak si připadala a jak to na ni všechno působilo. (20.09.2011)

Suri.kata + 1

Po tom, co už jsem měla zkouknutý film a pustila se do druhého čtení, jsem si mohla už lépe vychutnat celý příběh. Ten je líčen smíšeně. Autorka knihy v něm Fridině sestře Christině klade otázky, ta ji odpovídá a rozvíjí se příběh. Christina se ve svých myšlenkách pohybuje různě v čase podle toho, co ji zrovna napadá. Občas mi přišlo složité si v celém příběhu vytvořit kontinuitu Fridina života - kdy se co stalo. Příběh je až příliš vykreslen na to, aby si někdo pamatoval takové detaily. Brzy mi tedy bylo jasné, že se nejedná o přímou zpověď Christiny, ale že ty odpovědi jsou zcela smyšlené (ale vycházejí ze skutečnosti). (19.02.2011)

Má oblíbená kniha, kterou jsem četla dokonce už dvakrát. V některých momentech jsem se ale ztrácela, protože jsem nebyla tak důkladně obeznámena s kulturou a historií Mexika. Velmi mi v tom však pomohlo to, že jsem shlédla stejnojmenný film Frida. Právě v něm může člověk hezky sledovat vývoj její tvorby a to, jak každý obraz souvisí s určitou částí Fridina osobního života. Celé je to navíc oživeno skvělou hudbou. Sledovat přechod mezi obrazem a skutečností v knize bohužel nejde. Z tohoto důvodu doporučuji, aby si budoucí čtenář přibral k této knížce i nějakou knihu s obrázky Fridiných děl (na zahraničním trhu je jich jistě dostatek), nebo si jako v mém případě pustil film.
Autor knihy:
Bazar knih - vložit inzerát