Francouzská jízda

Francouzská jízda https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335056/mid_francouzska-jizda-vMd-335056.JPG 3 57 18

Konečně bude zachráněna! Ivaně se splnil sen – nejenže se dostala na Filozofickou fakultu a studuje divadelní vědu, ale jede na jazykový kurz do Francie. Do sladké Francie, na Západ, za hranice, které si myslela, že nikdy nepřekročí. Vyráží do Paříže, potkává mnoho nových lidí, seznamuje se s cizinci a stopem jede do Toulonu. Je to životní zkušenost, která ji změní, i když úplně jinak, než si myslela. Protože žádná cesta není taková, jakou si ji představujeme…... celý text

Přidat komentář

klarinet02
11.05.2023 5 z 5

Asi jsem četla jinou knihu, než ostatní komentující. Kniha mě nadchla. Byla plná pocitů a vnesla nám pohled do života dospívající dívky, která žila v nelehké době za železnou oponou. Příběh a styl psaní nemusí být pro každého. Ale svou poetickou stránkou mě naprosto učaroval a těším se, až si příběh přečtu znovu.

DominaCZ
28.02.2023

Pubertální čubkoidní triproad.
To už tak u tohoto vydavatelství bývá běžné.


vendula5352
31.10.2020 3 z 5

Knížka byla příjemná. Pravdou je, že kdybych sama na vysoké nestopovala po Francii a právě proto se mi při čtení nevybavovaly vlastní humorné, i když méně erotické vzpomínky než ty vypravečciny, asi bych ji neslupla na jeden zátah. Prostě příjemné oddychové čtení. Navíc se konečně odhodlám dočíst Cizince :).

Adelhyskova
29.03.2020 2 z 5

Tak tahle kniha nic moc. Příběh mi přišel nereálný a trochu přitažený za vlasy. Chápu někomu se tato kniha může líbit, ale mě osobně na ni zaujala jedině obálka. Od Ivany Perotkové jsem již četla lepší knížky.

Svica
29.07.2019 2 z 5

Velké zklamání. Příběh tak nějak o ničem, dost nereálný a to knize strašně ubíralo.

planet129
13.05.2018 1 z 5

Tak za mě hodně slabé... Čekala jsem úplně něco jiného. Při čtení mi vadil autorčin styl psaní, který se velmi podobal líčení. K autorce se nejspíš už nevrátím

bookwoman
21.03.2018 3 z 5

Tato kniha mě zaujala hlavně obalem a tím, že mám ráda Francii. Ale bohužel mě moc nezaujala dějově.Asi jsem od této knížky čekala něco víc. Na druhou stranu ale nemůže říct, že tato kniha je propadák, to ne, ale četla jsem lepší knížky. Přišlo mi, že tato kniha nemá žádnou zápletku, jen je popisována cesta Ivany do Francie, a to jaké lidi potkává.

ronnie_vrh
27.01.2018 4 z 5

Narozdíl od ostatních musím říct, že se mi kniha četla úžasně, nedokázala jsem se odtrhnout a měla jsem ji přečtenou během chvíle.
Možná to je tím, že jsem ve věku Ivany.
Možná to je tím, že o Francii v poslední době hodně sním.
Ať už to je jakkoliv, mě knížka ohromně bavila, i když teda byla chvílemi trochu slabší, ale dle mého názoru opravdu jen trošku.
No prostě krásná oddychovka, která mě během zkouškového období na chvíli uklidnila a vnesla mi do života trochu té lehkosti a Francie.

saint.klara
30.10.2017 2 z 5

Myslela jsem, že to snad nikdy nedočtu. Děj je nudný, vše je nepřehledné, jediné co se mi líbí je prostředí.

Torino
24.10.2017 2 z 5

U této knihy nějak nevím... Styl psaní se mi nelíbil, často jsem se ztrácela, co se přímo děje a co si hlavní hrdinka vymýšlí, představuje nebo vzpomíná... Ale děj jako takový nebyl špatný, jen ho napsat nějak jinak a některé zajímavější část více rozepsat. Ale rozhodně to nemůže být špatná kniha, když jsem se u jejího závěru dojala.

RoseDadas
31.08.2017 3 z 5

Z Ivaniny perspektivy sledujeme její počínání a nahlížíme do jejích myšlenkových pochodů. Ivana cestuje po Francii a navštěvuje různá místa. V cizí zemi si musí mladá dívka umět sama poradit. Ivana nalézá pomoc především u opačného pohlaví, a tak se její cesta jeví jako přechod z náruče jednoho muže do náruče muže jiného. To, s jakou lehkovážností, se Ivana chovala, mi místy dost vadilo. Vyspat se s cizincem jen pro kus oblečení? Opravdu?! A kde je důstojnost?

veru_nedvedova
30.08.2017 5 z 5

Tato kniha mě nečekaně, ale příjemně překvapila. Je napsaná krásnou češtinou. Až tak jako básnicky a to bych v tomto žánru nečekala.
Krásný příběh o slečně, která se sama protlouká Francií. Miluju to!

RosaRoses
10.08.2017 1 z 5

Nemám slov!
Tahle kniha mi vůbec nesedla, nevím jestli je to tím že je to roadtrip, nebo stylem jakým je to napsáno, ale vůbec se mi to nečetlo dobře. Hodně jsem se v tom zklamala a vzhledem k tomu, že autorka by měla být na humbooku, je mi to o to víc líto.
Ta jedna hvězdička je za obálku a snahu, protože kdybych hodnotila příběh...

KatChiss
04.08.2017 2 z 5

Obálka je vážně povedená. Obsah už tolik ne. Tuto knihu bych nepovažovala za beletrii. I z konverzace se toho člověk dozví více než z této knihy. Žádné detaily, žádné popisy, jen holá fakta. Věta o dvou třech slovech na jednom řádku. Žádná zápletka, žádné vyvrcholení. Od mé češtinářky na střední škole je příběh bez zápletky nedostačující. A pro mě je to také tak. Kdybych nebyla v Paříži, po přečetní této knihy by mě do ní nic nelákalo. Přitom je tak krásná.

Christianne.K
18.07.2017 3 z 5

Zdálo se mi to jako takový průměr. Něco se mi líbilo. U něčeho bych do toho příběhu nejradši skočila a hlavní hrdince něco řekla. Ale zase zde bylo spoustu zajímavých částí, které byly super. Jediné co mne tak trošičku nudilo byl závěr.

bagel
19.06.2017 2 z 5

Před vydáním jsem se na ni hodně těšila, ale pak jsem četla několik nepříliš nadšených recenzí a musím s nimi souhlasit.

teresinha
11.06.2017 4 z 5

Ježíš, to bylo tak svěží a dobrý!

Cleo De Nile
07.05.2017 4 z 5

Poslední dobou komentáře ke knihám nepíšu, ale tady udělám výjimku.
Na úvod musím podotknout, že jsem podle obálky, anotace a faktu, že to vydalo CooBoo, čekala něco úplně jiného. Že se jedná o příběh, který prožila sama autorka (a neodehrává se v současnosti), jsem si všimla až doma. To je dobře, jinak bych si totiž knihu nejspíš nekoupila a to by byla škoda.
Moc se mi líbí autorčin netradiční styl vyprávění. Chvílemi jsem měla pocit, že osmáctiletá Ivana s cigaretou v ruce a sukní z obarvených plínek sedí naproti mně a vypráví mi to. Není to žádná óda na Francii a na její překrásné památky a kulturu, ale přesto mám po přečtení pocit, že jsem z jejího vyprávění tehdejší Francii poznala víc, než bych myslela. Ivana Peroutková to prostě píše tak, jak to tehdy bylo, jak to sama v tu chvíli cítila. V knize se objevuje spousta postav, které se jí nějakým způsobem připletly do cesty, a na konci se dozvíme, jak to s většinou z nich dopadlo.
Mně byla Ivana sympatická, prostě reálná, náctiletá dívka, které nechybí kuráž. Vlastně ani neví, co chce, ale je si jistá tím, co nechce. Alespoň tak na mě působila. Osobně bych s ní na podobný trip klidně ráda vyrazila.
Přečetla jsem to za jedno dopoledne, což se mi obvykle u tohoto žánru nestává. Nejprve jsem knihu hodnotila 5*, po chvilce přemýšlení dávám 4*, přeci jen jsou i lepší knížky :)