Gataca

Gataca https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218687/mid_gataca-218687.jpg 4 332 96

Komisař Sharko série

< 4. díl >

V mrazivo strhujúcom príbehu sa znova stretávame s hlavnými postavami predošlého Thilliezovho románu Syndróm E, komisárom Sharkom a poručíčkou Henebellovou. Archeológovia nachádzajú pozostatky skupiny neandertálcov, ktorých zavraždil kromaňonec. Jedenásť mužov za mrežami. Spáchali barbarské zločiny a všetci sú... ľaváci. Aké prepojenie môže existovať medzi vraždami, ktoré od seba delí viac než 30 000 rokov? Je tajomstvo zla ukryté v genetike? Dedí sa z generácie na generáciu prostredníctvom génov, alebo je podmienené spoločnosťou a kultúrou, v ktorej žijeme? Napätie, nečakané zauzlenia, prekvapivé súvislosti a informácie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

Gataca , 2011


více info...

Přidat komentář

zanekzoltecu
20.11.2023 5 z 5

Bichla mě vokradla vo šlófčení - nemoh sem ju přestat lóskat a ráno sem byl jak zavalené horník. Fakt těžká špica, jenom z tech řetězců DNA mě málem šlehlo. A ještě ve finálce zjištění, že i druhá datlica vod hemonky je ťuhýk...

Jack Bauer
18.09.2023 3 z 5

Začátek velmi pomalý, samé vyšetřování a pátrání bez napětí či akce, ale jinak velmi zajímavé čtení. Po předchozích knihách jsem čekal něco víc. Nepřipadalo mě to dost odborné jak tu někteří píší, vše je srozumitelně vysvětleno, jen ten příběh je zbytečně natahovaný. Nejvíc se mě líbilo Slovo na závěr : fikce a skutečnost jsou téměř shodné, leváci můžou zapátrat v odborné literatuře. Příběh založen na pravdivých vědeckých faktech což se mě na Thilliezových románech líbí.


ElfkaEleanor
14.08.2023 5 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou, není to žánr, který bych aktivně vyhledávala. Ale uchvátil mě. Striktní dělení linek dodržovalo děj přehledný a přesto konzistentní. Dějová linka mě nadchla obzvlášť v návaznosti na vědecké odkazy. Chápu, že pro někoho může být příliš detailní a vědecká fakta vyčerpávající, mě to vzhledem k mému oborů studia sedlo.

bigben
23.07.2023 2 z 5

Trochu moc komplikované zápletka, hodně informací o DNA a osobní problémy hlavního hrdiny a jeho (ex)partnerky.

1v8na
15.06.2023 3 z 5

Osobně jsem s touto knihou měla problém a to celkem velký. Nemohla jsem se začíst - rozjezd byl pomalý, pak to však nabralo spád.
Nicméně pro mě byl kámen úrazu odbornost. Chvílemi jsem tomu nerozuměla a musela jsem číst několikrát po sobě.
Děj měl spád, kniha byla svižná, ale moc technická.
Ovšem nebrání mi to, avych si přečetla další autorovi knihy.

moudivlacek
06.04.2023 5 z 5

I když předchozí díly se mi moc líbily, tenhle byl zatím nejděsivější. Aniž bych cokoliv chtěla prozradit z děje, tak název knihy napovídá vlastně vše. A pokud jste důvtipní, hlavní motiv je nasnadě.
Sharko tentokrát se znovu střetne čirou náhodou se svou bývalou kolegyní, a i když to není lehké, začnou spolu pracovat, jenže je to hodně nebezpečné, každý navíc prochází svým soukromým peklem. Každý se vydává zprvu jinou cestou vyšetřování.
Tolik o DNA a neandrtálcích, kromaňoncích a domorodcích jsem už dlouho nezjistila, jako zde. A rozhodně ne nudnou formou.

oleg
18.02.2023 5 z 5

Velmi zajímavý příběh,sice jsem musela místama číst pomaleji,abych to pobrala ale stálo to za to,super.....

allart
06.01.2023 4 z 5

Tento diel som prečítal po dlhšej prestávke, tak som chvíľu tápal. Napriek tomu som bol celkom spokojný. Dobrý námet, aj keď trochu komplikované vyšetrovanie a nie každému čitateľovi bola jasná problematika genetiky. Typické pre ľudstvo, že v snahe po poznaní sa hrá na Boha a pritom nepoznáme sami seba. Vždy sa nájde nejaký šialenec, ktorý to chce zneužiť, nie na to aby tvoril, ale aby ničil a ešte to považuje za prospešné.

evismaior
27.09.2022 4 z 5

85% - Trochu mě mrzí, že jsou definitivně pryč ty doby, kdy k nám autor promlouval v ich formě přímo ze Sharkovy hlavy a ještě k tomu používal (ve srovnání s jinými detektivními příběhy) neobvykle pestrou květnatou mluvu plnou přirovnání, čímž se v mých očích příjemně odlišoval od "konkurence". S objevením se Lucie Henebellové v předchozím románu Syndrom E, dělí vyprávění mezi Sharka a právě Lucii, a i když je náhled do jejich uvažování pořád nečekaně hluboký, už to v porovnání s prvními dvěma romány není ono. To je ovšem jen to málo, co mě na tomto thrilleru mrzí. Autor tentokrát zkoumá násilí napříč časem a prostřednictvím zločinů, které hlavní protagonisté vyšetřují, si klade otázku, zda lze násilí jakýmsi způsobem zakódovat už do samotné lidské DNA. Je patrné, že toho o tématu má autor hodně nastudováno - a to mě vždy baví, když se při čtení také něco málo dozvím. Jak souvisí kosterní pozůstatky kromaňonce nalezeného v jeskyni vysoko v Alpách společně s kostrami neandrtálské rodiny, kterou surově vyvraždil, s podobně agresivním vražděním, které se Lucie tak osobně a tragicky dotýká? A jak souvisí s tajemným amazonským kmenem? A proč jsou to všechno leváci, které zkoumala první z obětí studentka Eva Loutsová? A mají Sharko a Lucie poznamenaní na celý život obdobně tragickými událostmi, které je připravily o to nejdražší, vůbec naději na společnou budoucnost? Popravdě tihle detektivové, které pohání vpřed až patologická touha něco si dopadením pachatelů v sobě vyřešit, jsou v současné detektivní tvorbě už poněkud obehraní (a těžko věřit tomu, že by je dohromady svedla taková náhoda), ale jsou napsaní čtivě a člověk to s nimi prožívá ať už chce nebo ne.

birgitte
17.09.2022 5 z 5

Vynikající román se zajímavým tématem DNA, hodně odborných věcí z tohoto tématu, ne vždy jsem všemu porozuměla. Nicméně velmi čtivé od začátku až do konce, přečtena jedním dechem

Prateri
07.09.2022 4 z 5

Za to jací jsme vděčíme DNA. Tato kniha se zabývá negativními vlastnostmi, které potomci mohou v rámci DNA podědit a když se do toho vloží ještě šílení vědátoři, máme tady slušný příběh. Sice to složité rozebírání nositelky genetické informace v první části knihy by mi stačilo stručnější, ale zvládla jsem to. A používání levé ruky vůbec neznamená, že z člověka vyroste násilník. Vím to bezpečně, tak se mě to dotklo, pane Thilliezi :-).

Mateo67
09.08.2022 4 z 5

Díl, který mě s konečnou platností připoutal k této sérii. Oblíbila jsem si ústřední dvojici a případy, které spolu řeší a budou řešit, beru jako napínavý doplněk:-). Navíc mám ráda detektivky, které odkrývají i něco víc než postupné pátrání po zločincích. A jelikož jsem již dříve četla 7. díl, věděla jsem, že pro hlavní hrdiny bude i líp, a mohla si tak klidněji vychutnávat veškeré dějové zákruty a zvraty.

Čmeláček
28.05.2022 5 z 5

Vynikající thriller z Francie. Otevřený konec z předchozího dílu tady hezky navazuje. Zase ale hodně brutální.

Simstr
07.02.2022 5 z 5

Nemohu jinak než dát plný počet. Jedna z nejlepších krimi vůbec. Doporučuji číst knihy od začátku série, je to pro pochopení děje nejlepší. Vše navazuje. Ale nic se nestane, pokud tak neučiníte. Těším se na další díl :-)

georginaa
24.11.2021 3 z 5

První kniha, kterou jsem od tohoto spisovatele četla. Pro mě to bylo dost odborně popisující, až jsem se někdy přistihla, že vůbec nevím o čem je řeč a vzápětí jsem vše zapomněla, takže jsem měla spíše v hlavě zmatek. Asi mi nesedí styl psaní, nebo nevím čím mě tato kniha neupoutala. Takový ten výňatek z knihy by mi seděl víc, bez plno věcí kolem.

šipek
15.10.2021 4 z 5

Na můj vkus v této knize bylo dost odborných témat, na druhou stranu vše bylo dobře vysvětlováno. Za mě komisař Sharko si získal velké sympatie a já budu v této sérii pokračovat dále.

Lachtaan
16.09.2021 5 z 5

Strach mě kdysi trochu vyvedl ze zajetých kolejí, které v rámci románových detektivek představoval jen severský Nesbø, ale i přes všechny nejasnosti si mě natolik zaháčkoval, že jsem si pořídil všechny předchozí Sharkovy případy. Syndrom E už mě silně chytil a nepustil až do samotného konce a Smrtící DNA se zarývá ještě hlouběji. Bere si na paškál téma genetiky, ohromně působivého odvětví, o kterém se obyčejný smrtelník nedozví jinak než takovýmito prostředky. Od začátku intenzivní nekompromisní čtení, které sice trochu uspěchá svůj konec, to vše ale na úkor otevřených vrátek na další spolupráci i soužití té naší dvojice policejních mučedníků.

BlackWidow
27.08.2021 5 z 5

Byla to moje druhá kniha tohoto francouzského spisovatele, která mě hodně nadchla. Už dlouho jsem se tak šíleně nezačetla jako u téhle knihy. I první kniha, kterou jsem četla (Krvavý anděl) byl napínavá a měla spád. Tahle kniha mě vtáhla do děje ještě více a já se nestačila divit, co všechno se dá zneužít či použít, aby bylo vytvořeno monstrum. Těším se na další jeho knihy a na to, čím nás, čtenáře překvapí. Už teď jsem ho si určitě právem uložila mezi své oblíbené spisovatele.

lenuskav
13.08.2021 4 z 5

náročná ale úžasná

PaníLenka
13.06.2021 3 z 5

Ale jo, bylo to napínavé, ale vrstvení neuvěřitelných náhod mi trochu vadilo, stejně jako popis toho, jak může vypadat “pátrání na vlastní pěst” s policejní průkazkou vytištěnou z internetu....nicméně jsem se při čtení nenudila.

Štítky knihy

Paříž

Autorovy další knížky

Franck Thilliez
francouzská, 1973
2016  85%Syndrom E
2019  80%Krvavý anděl
2021  89%Pandemie
2019  89%Strach
2017  88%Smrtící DNA

Kniha Gataca je v

Právě čtených5x
Přečtených437x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených27x
Knihotéce264x
Chystám se číst180x
Chci si koupit36x
dalších seznamech7x