Foxové z Harrow

Foxové z Harrow https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76161/bmid_foxove-z-harrow-TPy-76161.jpg 5 54 16

Stephen Fox byl opravdický chlap. To o něm věděli všichni, ač jedni ho poznali jako gentlemana v cylindru a nóbl vestičce a druzí ho považovali za podvodníka, falešného hráče a taškáře. Do Ameriky přišel před několika lety a do New Orleansu připlul po Mississippi v roce 1825. Přivezl si sem svůj sen – vytvořit dynastii synů, mít vlastní sídlo a plantáže. Tak začíná krásný a poutavý příběh dvou generací Foxů a dvou generací jejich otroků. Stephen – zakladatel rodu – zprvu „kupí svou hromádku“, vždyť New Orleans byl pravý hráčský ráj a Stephen se v kartách vyznal. Jde za svým snem, zamiluje se do krásné dívky a pro ni a pro sebe buduje na zapleveleném pozemku a v zarostlé lesní krajině u řeky nad městem rodinné sídlo – Harrow s rozsáhlými plantážemi třtiny a bavlny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Foxes of Harrow , 1946


více info...

engelbert
engelbert
17.01.2023 3 z 5

Jako lehké čtení kniha nenudí. Na mně působila poněkud schematicky. Hodný pokrokový otrokář, jako hlavní hrdina, aby měl kdo svým životním postojem kritizovat lehkovážný neproduktivní otrokářský systém.

alekis
alekis
04.08.2022 5 z 5

Chvíli jsem byla v jiném světě než v tom, který znám celý život, a v jiné době, jejíž zář dávno pohasla.
Velkolepý román... a závěr, tak to byl konec který korunuje dílo...
Spousta věcí jen v náznacích, protože nelze vtěsnat do jedné, ba ani do tisíce knih nějakou dobu, události, životy lidí...

Skvělá kniha, kterou mi doporučil přítel encyklopedie - díky kámo :-). Až po nějaké době jsem zjistila, že jsem ji už četla, před lety, dávno před Kuvajtu napadení, a nezůstalo z ní v mojí paměti skoro nic.
Naštěstí knihy jsou tu pořád, co bylo zapomenuto, dá se opět připomenout.
Kdo má rád výpravné romány, plné živých lidí a dramatických událostí... ať se vydá do Harrow! Bez váhání!
:-)

Podotýkám: anotace, a tak to má být, nenapovídá skoro nic! Nedejte se odradit...


Anette99
Anette99
12.01.2020 5 z 5

Jo, tohle se mi líbilo. Velice zajímavý příběh, který sledoval Stephnena od jeho krutých začátků. Neměl to on (a později) ani jeho rodina vůbec lehké. Poslední cca čtvrtina zabývající se vyostřujícím se konfliktem Severu proti Jihu, který nakonec vyústil ve válku, byla fakt zajímavá. A taky se mi líbilo, že po celý děj knihy byla věnována velká pozornost i životům Foxovo otroků.

jarmuk
jarmuk
09.12.2019 4 z 5

Opravu čtivá kniha, která by mne k přečtení nelákala tématem. Stojí za to si ji přečíst

Palorizek85
Palorizek85
11.05.2019 5 z 5

Když jsem knihu bral do ruky, ani jsem nečekal, že mě tak zaujme. Většina románů z té doby měla v sobě hodně popisů věcí a míst a tomu jsem nikdy nefandil. Tato kniha je však čistý a nefalšovaný děj spolu s filosofickým zamyšlením o postavení otroků v americké společnosti.

Kopretina
Kopretina
15.10.2018 5 z 5

Nic zvláštního jsem od knihy neočekávala a velmi mě překvapila svou čtivostí! Nemohla jsem se od ní odpoutat. A to přesto, že jsem nenašla ani jednu sympatickou postavu. Jo, jak se lidem vrací na dětech jejich chyby ;)

kaja77
kaja77
26.09.2017 3 z 5

no...... bohužel se nemůžu zbavit srovnávání se svou velmi velmi oblíbenou knihou sever proti jihu a pro Foxovy to u mně vychází dost špatně. ale číst se to dalo, postava etiena mi byla tak strašně strašně nesympatická že bych ho okamžitě propleskla. takový hejsek odporný :) no, chválabohu, že je dneska jiná doba a že člověk není jižanskou dámou, protože co ty holky musely překousnout a ustát... nezávidím.

Kabalenka
Kabalenka
29.04.2017 5 z 5

Úžasný román odehrávající se v New Orleansu před a během americké občanské války. Krásně vykreslené prostředí a zvyky v N.O. Do toho skvělý příběh, kterak hazardní hráč vybudoval nádhernou a bohatou plantáž a založil rodinu. Krásný milostný příběh. Také bylo velmi zajímavé se dočíst o tehdejší "módě" mulatských milenek bohatých plantážníků. Po této knížce jsem se zamilovala do New Orleansu. Pokud se vám toto prostředí zalíbilo, tak doporučuju Dědictví New Orleansu od A. Ripley. Je to i z podobné doby.

evask
evask
01.01.2017 5 z 5

Moc hezká knížka, při čtení takových pokaždé lituju, když končí.

anna7042
anna7042
29.09.2016 5 z 5

V jednom olomoucké antikvariátu byla na policích, kde vše bylo za čtyři koruny. Za tuhle knihu jsem se hluboce urazila, neboť ji řadím mezi moje nejvíce oblíbené. Taková dekadence!

Hřibče
Hřibče
24.08.2016 5 z 5

Tak pro mě osobně jsou Foxové z Harrow knihou s velkým K! Už dlouho jsem tak skvělou věc nečetla. Jednoznačně excelentní sága - naprosto strhující! A těch zvratů, co v knize je!
Celý příběh je příjemně zamotaný a spletitý, ani chvíli jsem se při čtení nenudila.
Postavu Stephena Foxe jsem si doslova zamilovala, pro mě osobně představoval ideál mužského literárního hrdiny, co se povahových vlastností týče. Knize dávám 5* - maximální spokojenost. :)

(Příběh mě tak chytl, že jsem si o něm vyhledala nějaké informace na netu a příjemně mě překvapilo, že byl i zfilmován. Bohužel už velmi dávno, někdy ve 40. letech. Divím se, že to zatím nikoho nenapadlo natočit znova. To by byl panečku námět na velkofilm! :) )

Izu
Izu
05.09.2015 4 z 5

Tak na brilantni Jih proti Severu to nema, nicmene zaslouzi ctyri hvezdy.

JeKa
JeKa
18.07.2013 5 z 5

Skvělá rodinná sága z prostředí amerického jihu v první polovině 19. století. Patříte-li k milovníkům knih jako je Jih proti severu nebo Forsythové, šáhněte i po Foxech, nebudete litovat! ;-)

Nahnilaruka
Nahnilaruka
12.03.2013 5 z 5

Tato kniha je jednoznačně jednou z nejlepších, kterou jsem četl. Úvodní kapitoly jsou sice "pomalejší", ale to dílu neubírá na velkoleposti. Kniha mě opravdu uchvátila a přečetl jsem ji za pár dní jedním dechem. Vřele doporučuji.

Alix
Alix
30.11.-0001 5 z 5

Nádherné, výstižněji to nedokážu popsat. Postavy, příběh, prostředí, všechno je dokonalé.

pajonek
pajonek
30.11.-0001 5 z 5

nemám moc rád "otrokářské" romány- na tomhle jsem si ale smlsnul

Štítky knihy

americká literatura otroctví rasismus rasová diskriminace New Orleans

Autorovy knížky

Frank Yerby
americká, 1916 - 1991
1974  91%Foxové z Harrow

Kniha Foxové z Harrow je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených11x
Knihotéce61x
Chystám se číst36x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x