Potopa

Potopa https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58756/bmid_potopa-r5q-58756.jpg 4 43 12

Potopa série

1. díl

Ocitne se naše civilizace za třicet let pod vodou? Rok 2016. Další vlhké léto, další rok plný bouří a přílivových vln. Tentokrá ale protipovodňová bariéra na Temži povolí a střed Londýna je zaplaven. Voda ustoupí a život jde dál, ekonomika se začíná vzpamatovávat, zatímco obyvatelstvo sleduje zprávy o dalších záplavách odehrávajících se po celém světě. A pak začne mořská hladina znovu stoupat. A stoupá dál. Lily, Helen, Garry a Piers jsou rukojmí propuštěnÍ na svobodu po pěti letech zajetí ve Španělsku. Vracejí se do Británie a dozvídají se o prvních projevech potopy přímo biblických rozměrů Hladina moří začíná stoupat závratnou rychlostí. Svět mizí ve vlnách. Začíná zoufalý závod s časem s cílem zjistit, co se vlastně děje.... celý text

Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Flood , 2010


více info...

Přidat komentář

Lumír23
17.04.2021 4 z 5

Ono to bylo zajímavé, ale strašně dlouhé. Popisy byly zbytečně podrobné, když to přeženu, co chcete psát o stavu po potopě - voda, voda a kolem voda. Ne, přeháním, ale přijde mi, že důležitější věci - chování zbytků civilizace, adaptace na nové prostředí, to bylo v minimální rovině, proti popisům co je zaplavené, nad čím právě pluje loď, ponorka... A to je asi trochu škoda.

modroocko
17.07.2019 3 z 5

Kniha mne celkem bavila, ale i tak jsem čekala trochu víc - pořád jsem čekala, že by se situace nějakým způsobem zlepšila - bylo by to myslím si i zajímavější, než když se nedovíte, zda generace, žijící pouze v lodi nějakým způsobem přežije...


bouncer
06.11.2017 4 z 5

Téma a název je spíš odstrašující. Potopa je sice téma časté v literatuře už od starověku/Bible, ale nyní spíše evokuje béčkové katastrofické romány či filmy. Baxter se toho ale chopil po svém a vše má perfektně vědecky podložené, vše má nastudované a řekl bych, že krásně odhadl i jak by se lidstvo chovalo. Když sek tomu přidá výborná čtivost (což je u Baxtera také zvykem), tak se jedná o výbornou knihu. Možná mohla být kniha o trochu kratší a začátek záživnější, takže ve výsledku 4*.

a.r.nick
20.06.2017 5 z 5

Zezačátku byla kniha spíš nudná - pořád pršelo, lidé pozorovali vodu stoupající v ulicích světových velkoměst a kde nic, tu nic. Jenže když voda stoupala i dál a pod hladinou začaly mizet obrovské plochy pevniny, začal být děj opravdu zajímavý - jak se lidstvo snažilo v těchto podmínkách přežít... jak se obyčejný, běžný, spokojený život změnil v nepohodlí, ve věčné putování za souší, a nakonec i v boj o přežití... a to ne o přežití jednotlivých hlavních hrdinů, ale o přežití lidstva jako druhu...
POZOR - SPOILER: Bylo zajímavé a zároveň velice depresivní si číst o tom, jak "málo" stačí k tomu, aby z civilizace, která se vyvíjela tisíce let, nezbylo nic víc než plastové odpadky plující na hladině jednolitého oceánu rozprostírajícího se přes celou planetu... Zůstalo jen málo lidí, kteří si ještě pamatovali něco z vědy a snažili se tyto vědomosti předat dětem, nová generace ale už o tyto informace neměla zájem, ostatně - jak by taky mohla, neznala nic jiného než vodu... Konec románu byl opravdu svým způsobem smutný a takový až bezvýchodný... Za mě opravdu skvěle napsáno, když to ve mně dovedlo probudit takové emoce.

Ronnie68
31.03.2017 3 z 5

Kniha nebyla zas tak špatná, ale nedokázala jsem ji číst jedním dechem, tak proto 3 hvězdičky .... ten konec mi připadal dost smutný ...

AlenaF
29.03.2017 1 z 5

Zpočátku zajímavý děj, poté zdlouhavé, depresivní.

ivzu77
30.10.2016 4 z 5

Kniha je velmi čtivá, Napínavý děj, Neobvyklé katastrofické téma, osud lidstva ... potopa.
Za mne kladné hodnocení A DOPORUČUJI.

Finn69
14.06.2016 4 z 5

Něco pro zájemce o ekologii, problematiku globálního oteplování, stoupání hladiny moří atd. Co kdyby se uvolnily zásoby vody uložené v zemské kůře a vylily se na povrch? Co se stane s civilizací, s lidstvem, s celou planetou?
Baxter to má jako obvykle všechno vědecky podložené, navíc čtivě a poutavě napsané, u mě dobrý :-)

Laf
11.12.2015 4 z 5

Knihu shledávám velmi výbornou. Je napsána velmi čtivě a zajímavě a navíc toto téma mě zajímá, takže to bylo jen plus při čtení. Ovšem souhlasím s názorem, že to bylo zbytečně zlouhavé a natahované. Mimo jiné je tato kniha dobrá v tom, že dává hodně podnětů k zamyšlení.

ferda
06.03.2013 3 z 5

Knížka by byla výborná, protože tohle téme se mi líbí, ale ten rozsah..Zbytečně zdlouhavé okecávání a natahování děje.

HiRes
14.10.2012 5 z 5

Stephen Baxter....... můj oblíbený autor, šestá kniha, kterou jsem od něj četl. Téma je zvoleno fantasticky (možná nás něco takového taky čeká), kapitoly rozvržené dobře. Popis děje, popis okolí a prostředí je zvolen výborně. Možná, že kdyby se kniha zkrátila o 100 stran, děj by byl svižnější, občas se mi zdálo, že Baxter se ztratil a zbytečně popisuje několik dějových situací, které jsou zbytečné. Ale když to s prominutím řeknu, překladatel by si zasloužil pár facek - mnoho překlepů, občas si spletl i jméno (Kontroloval jsem anglický originál), ale přesto nesundám ani jednu hvězdičku, není to chyba autora. Už se těším na druhý díl ARCHA.

Juliatta
05.06.2012 3 z 5

Na můj vkus zbytečně moc odborných termínů a zeměpisných pojmů, ovšem téma vcelku zajímavé, takže jsem se statečně prokousávala a trochu si rozšířila znalosti.

Štítky knihy

povodně

Autorovy další knížky

Stephen Baxter
britská, 1957
2013  79%Dlouhá země
2014  78%Dlouhá válka
2005  81%Oko času
2009  76%Císař
2009  79%Dobyvatel

Kniha Potopa je v

Právě čtených1x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce68x
Chystám se číst26x
Chci si koupit3x