Filozof a ústřice

Filozof a ústřice https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72117/filozof-a-ustrice-72117.jpg 4 84 18

Americký humorista a satirik James Thurber (1894 — 1961) je pokračovatelem tradice, kterou proslavil Mark Twain a na filmovém plátně k ní přispíval Charlie Chaplin. Jeho bajky se svéráznými kresbičkami lidiček a celé plejády nejrůznějších zástupců zvířecího světa okouzlují nápaditostí i humorně ironickým pohledem na svět amerických středních vrstev. Thurberova úsměvná kritika si při vší ironii zachovává vlídné sympatie k nehrdinským hrdinům a spolu s jazykovou i obsahovou vynalézavostí autora je tajemstvím uměleckého i čtenářského úspěchu tohoto nejvýraznějšího humoristy moderní americké literatury.... celý text

Literatura světová Humor Povídky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Middle-Aged Man on the Flying Trapeze, Further Fables for Our Time , 1956


více info...

Přidat komentář

Lele61
05.04.2024 3 z 5

Soubor krátkých satirických povídek na různá spíše všední témata a bajek prodchnutých jemnou ironii. Knížka je zároveň doplněna kresbami samotného autora. Literární kvalita je trochu kolísavá, střídají se lepší a horší momenty. Celkově tak průměr, občas se ale zasmějete.

vvikingg
06.12.2023 1 z 5

Nalezeno v knihobudce , dotyčný věděl proč se knihy zbavit, přečteno 40 stran povídek, nuda, suchý, plytký humor,přeskočil jsem na bajky, v druhé polovině knihy, nezaujali, vráceno zpět do knihobudky.


Zelený_Drak
18.10.2023

Nedočetla jsem. Vydržela jsem asi do čtvrtiny, ale spíše smutné satiry proložené občasnou lehce absurdní humerskou mě neoslovily. Dělí nás s autorem skoro století, a ani věkem ani životní fází nemám k jeho hrdinům blízko. Dovolím si zkopírovat závěr Hanky, protože nic výstižnějšího nevymyslím: "čtení tak do časopisu v čekárně, nic, co by mi mělo zabírat místo v knihovně".

lordchaos
06.04.2021 3 z 5

Četl jsem na "doporučení" M. Horníčka (Chvalozpěvy). Je vidět, že autor měl dobrý postřeh a uměl psát, přesto se neubráním srovnámí s Jeromem Klapkou Jeromem, který mi přijde více nadčasový. Thurber mě spíše minul, ne že by tam nebyly univerzální momenty, ale celkově mi to přijde zastaralé. A ty pointy mi někdy také úplně nepřišly tak oslnivé. Veřím ovšem, že např. sečtělí čtenáři ocení minimálně literární parodie.
Přesto se asi čtenář neubrání tomu, aby s autorem v mnoha jeho postřezích souzněl...

Filozof - člověk, jenž hledá zvlášť významná vysvětlení pro svou bezvýznamnou existenci. (Filozof a ústřice, str. 241)

ZuzaP
12.05.2020

Prodavač se mě zeptal, co si přeju.
"Máte bednu?" zeptal jsem se, "takovou velkou bednu? Potřebuju bednu, abych se do ní mohl schovat."
"Bednu?" zeptal se.
"Potřebuju bednu, abych se do ní mohl schovat."
"Jak to myslíte?" zeptal se. "Myslíte jako takovou velkou bednu?"
Řekl jsem, že myslím takovou velkou bednu, abych se do ní vešel.
"Já bedny nemám" odpověděl. "Jenom kartony, co v nich chodějí konzervy."
Zkusil jsem to ještě v několika obchodech se smíšeným zbožím, ale nikde neměli tak velkou bednu, abych se do ní mohl schovat. Nedalo se dělat nic jiného než prostě pohlédnout životu nebojácně tváří v tvář. Necítil jsem se nijak silný a byl jsem plný té mohutné touhy schovat se na dlouhou dobu do bedny.
"Co tím myslíte, že se potřebujete schovat v té bedně?" zeptal se mě jeden kupec.
"Je to jistá forma úniku", vysvětlil jsem mu, "když se člověk schová do bedny. Člověk si tím omezí starosti a zúží si tak prostor svých úzkostí. A taky nevidí žádné lidi."

Hanka_Bohmova
29.04.2020 3 z 5

Povídky v první části knihy se mi vesměs líbily, dokonce jsem některé předčítala doma nahlas, mám občas náladu na "šílený humor s vážnou tváří". Ale především bajky mi přišly nezajímavé a zapomenutelné, čtení tak do časopisu v čekárně, nic, co by mi mělo zabírat místo v knihovně.

s.macuska
18.02.2020 3 z 5

Povídky a bajky občas zábavné a vtipné, ale občas nijaké. Jako lehká četba do tramvaje dobré, ale hlouběji mě nezasáhla.

Greenfingers
19.12.2019 5 z 5

Knížka je plná inteligentního humoru a satirických šlehů. Mé díky patří kromě autorovi také překladateli, který odvedl precizní práci. Povídky nejsou zbytečně upovídané, ale naopak krátké a výstižné. Bajky jsou ovšem báječné. A ty autorovy ilustrace také nemají chybu. Vřele doporučuji všem čtenářům, kteří hledají nejenom pobavení, ale i poučení a inspiraci.

mrkvivit
19.11.2016 4 z 5

Vynikající kolekce povídek a bajek. Povídky mají sice v mých očích celkem kolísavou kvalitu, ale většinou jsem se bavil dobře, někdy přímo královsky. Leckdy se mi stane, že si takhle někam vykračuju a vzpomenu si na "zadržování dechu", "fidlíci vlése" nebo "oko zaplácnutý mejdlem" a musím se začít smát. Thurber má cit pro vymýšlení vtipných historek na zdánlivě obyčejná témata a dokáže je dobře vypointovat (většinou). Rád se ke knížce čas od času na chvíli vracím.

jarmik
15.08.2016 5 z 5

Nevybavuji si jiné tak smutné a hořké humoristické povídky. Pojednávají většinou o vztazích mezi manželi středního věku. Zpočátku jsem si myslel, že se ponesou na vlídné notě vzájemného porozumění mezi manžely a sdíleného běžného šílenství. Velice rychle se však tón povídek vyvíjí k tomu, že dlouholeté manželství je utrpením: sice jemným, nenápadným a rafinovaným, avšak utrpením. Mužové se odhodlávají svrhnout nadvládu svých nesnesitelně panovačných manželek a utíkají za štěstím se sekretářkami apod.

kalache
01.12.2015 5 z 5

...tato kniha mě poučila o jednom důležitém životním pravidle,"Nikdy nevyhazujte věci,které si oblíbil váš bulteriér...

Janek
22.09.2014 4 z 5

Některé povídky a bajky byly báječné, jiné lepší, některé horší, občas mi to připomínalo Hrabalovu poetiku, jindy Saturnina...

grafen91
04.06.2014 3 z 5

Kniha mne povídkami zklamala, ale bajky se mi zalíbily.

magnolia
03.06.2014 2 z 5

Na knihu jsem se chystala hodně dlouho. Zpočátku mě autorův humor bavil, některé povídky byly překvapivě dobré, některé zvláštní a potom mě to nějak přestalo lákat. Do bajek jsem se už nepustila. Ještě zkusím Muže na létající hrazdě.

dusty
30.12.2013 5 z 5

Některé povídky (bajky) jsou dobré, některé výborné a u "Všechno je divočina" jsem "řval" smíchy.

Ikkju
29.11.2011 4 z 5

Výborné čtení, už vím proč si nemám na plesech/večírcích z nudy z paměti počítat x), vím jaké to je hrát s nudnými spoluhráči karty na "divočinu" nebo co nejspíš dělají manželské páry u krajnice silnice, když žena najíždí s rozsvícenými světly na klečícího manžela. Takže buď jsem našel knihu, nebo jsem ztratil zábradlí!

WEIL
27.06.2011 2 z 5

Lehce stravitelná kniha, pro někoho vtipná, já se moc nebavil.

Giro
30.11.-0001 5 z 5

Perfektní knížka.Nejlepší povídka je "Nejbáječnější muž světa" avšak i "Muž ve vlaku" má něco do sebe