Farma zvířat / Animal Farm

Farma zvířat / Animal Farm https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29635/bmid_farma-zvirat-animal-farm-ErQ-29635.jpg 5 185 25

Bilingvní, anglicko-české vydání světoznámého románu, který proslul jasnozřivou alegorií principů bolševické revoluce. Pozoruhodná bajka začíná vzpourou zvířat, která vyženou majitele farmy a začnou si vládnout sama. Zprvu ušlechtilé, idealistické myšlenky o rovnosti, svobodě a blahobytu záhy berou za své a jejich místo postupně zaujme propaganda, nesvoboda a totalitní diktatura. Farmu zvířat Orwell dopsal v roce 1944!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Příroda, zvířata

Vydáno: , Argo
Originální název:

Animal Farm , 1945


více info...

Přidat komentář

Misantrop
26.04.2022 4 z 5

K vizionáři Orwellovi jsem se musel knižně vrátit po zhlédnutí sci-fi snímku 1984 před dvaceti lety a následnému zúčastnění divadelní verze. Tehdy jsem byl obeznámen, že 1984 a Farma zvířat jsou jeho nejlepší knihy i dnes a hlavně dnes nemůžu proti tomuto tvrzení říct ani popel. Orwell dodnes zůstává ikonou vzdoru proti totalitním tendencím a politické manipulaci všeho druhu.

Venda32
17.04.2022 5 z 5

Vynikající práce, pane Orwelle! Za mě osobně lepší než 1984. Svižně čtení příběhu, který opravdu baví. Sonda do socialismu, při které mě trošku mrazí. Myslím, že spousta zmíněných principů a způsobu chování a jednání je poplatná každé době. I té naší.
"Ale nebylo už možné rozlišit, která tvář patří člověku a která praseti." Beze slov:-)


Jitka6
03.01.2022

úžasná studie totalitního režimu

Munchkin451
30.06.2021 5 z 5

Tahle kniha je prostě famózní a napsaná tak dobře, že je snad nemožné, aby někoho nebavila. Doporučuju všem!
„Tato práce byla přísně dobrovolná, ale každé zvíře, které by se jí snad nezúčastnilo, čekalo zkrácení přídělů žrádla na polovinu.“

Emily82
26.06.2021 5 z 5

Není co dodat. Alegorie s naprosto beznadejnym koncem, jak je u autora typické už z 1984. Aneb jak se dobrý úmysl může zvrtnout. Paralela se Stalinovym režimem je naprosto zřejmá.

Lena79
21.05.2021 5 z 5

Co napsat k díle, o kterém už bylo řečeno mnohé..? Kniha mi pomohla pochopit socialismus jako takový. Určitě stojí za přečtení.

Elevant
08.11.2020 5 z 5

Farma zvířat je vyjímečná kniha. Skvěle napsaná, takže žádné pasáže nepůsobí absurdně či nepřirozeně, ačkoliv zasazují do jediné dějové linky postavy farmářských zvířat a porevoluční politické dění na jejich farmě. Co je však nejdůležitější, Farma zvířat funguje jako dokonalá alegorie k totalitní politice stalinistického ruska. Orwell zvládl naprosto přesně vystihnout všechny aspekty tohoto historického období velmi přímočaře a jednoznačně, leč nadčasově. Neboť syžet Farmy zvířat se dá aplikovat nejenom na stalinismus, ale vůbec na totalitarismus. Ovšem na druhé straně se dá vnímat také jako Orwellova obžaloba kapitalismu. A právě zde se s autorem jakožto kapitalista názorově rozcházím.
(Následuje SPOILER a hned po něm několik dalších.)
Ačkoliv by to dnešní čtenář očekával, tak ve Fermě zvířat se zřejmě neobjevuje kritika směřující proti kapitalismu. Hned na začátku knihy kanec Major (tedy Orwellovo zpodobnění Marxe) přichází s proroctvím rovné společnosti, které snad působí idealisticky, avšak nesměřuje k teroru. Teror totiž přichází, až když Napoleon (Stalin) vyžene Kuliše (Trockého) a nastolí autokracii. Zároveň s tím také popře socialismus. A co čteme na samém konci knihy? Prasata se ujala vlády nad farmou, udržují obchodní vztahy s lidmi, de facto se stávají lidmi - tedy kapitalisty. Tedy vykořisťovateli. Samozřejmě se nabízí otázka, zdali Orwell "fandil" zvířatům v jejich revoluci, ačkoliv věděl, kam směřuje, a zdali s nimi sdílel sen o rovnější společnosti. To však nyní nedokáži posoudit. A možná mi to ani nepřisluší.

HaD542
19.06.2020 5 z 5

Kniha je ze začátku úplně nevinná. Nějaká zvířata chtějí svoji farmu, ale postupně se to začne spouštět a vám začnou docházet ty podobnosti s minulým režimem. Dílo je absolutně úchvatné, až mě samou překvapilo, jak se mi kniha líbila. Určitě bych ji doporučila každému.

SugarDolly
17.01.2019 5 z 5

Famózní kultovní záležitost, nesmírně chytře napsaná originální alegorie. Výstižně analyzuje principy, na nichž funguje konstrukce totalitní moci a mechanismus její stabilizace (pokud možno na věčné časy a nikdy jinak). Výstižné je rovněž i konečné vyhnání establišmentu - tak to totiž zatím vždycky dopadlo (naštěstí). Krásné jsou ale i epizodické niternější sondy do lidské povahy, do postojů vůči vládnoucímu zlu.

markéta783
22.11.2018

Velmi nadčasová kniha o tom jak se i nejlepší idea dokáže zvrhnout. Orwell byl skvělý vizionář a jeho knihy rozhodně stojí za přečtení. Tahle je snad nejlepší. nejprve se tváří jako nevinný příběh o zvířátcích, ale pak člověku začnou tvrdnout rysy.

rozvera
24.09.2018 4 z 5

Skvěle napsaná alegorie , platná nejen pro dějinné období, pro které byla psána, ale její platnost je stálá, stále bude asi aktuální ,že cituji:" Všichni lidé jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější."

ALadin1905
20.05.2018 4 z 5

(SPOILER) [Čteno v originále.] Základní dílo moderní (zdaleka nejen britské) literatury je bajkou, která na první pohled kopíruje události předcházející sovětskému převzetí kontroly nad rozpadajícím se Ruským impériem ... Při druhém - anebo možná jen trochu pečlivějším - pohledu se nám v Orwellově alegorii zjevují hlubší pravdy o povaze lidské (totiž zvířecí), o vývoji a fungování společenských systémů, o tom, co znamená aforismus, že „... revoluce požírá své děti.“ Jednoduchým jazykem a bravurním vykreslením jednotlivých rolí v celé hiearchii autor ukazuje, jak jsou bohulibé ideály, zrozené "zespodu", autenticky, dříve či později zákonitě zprzněny a zneužity v neprospěch potřebných ...
Historie se opakuje, byť nikdy doslova.

... ještě dodávám, že mou nejoblíbenější zvířecí postavou je tažný kůň Boxer, jenž celý život poctivě dře, se lví statečností čelí lidským útokům, je ochoten pro původní myšlenku Animalismu obětovat vše - a nakonec je bez váhání poslán na jatka za pár zlatých poté, co už není schopen dál pracovat, zatímco ostatním zvířatům je předložena báchorka o tom nejlepším veterináři, který už nic nezmohl ... Jak smutně příznačné.

Sabinaski
12.02.2018 5 z 5

První jsem četla 1984, které bylo ohromné. Ale dopředu jsem věděla, že mě Farma bude bavit ještě víc. Na první pohled dojemný příběh, kdy se zvířata vzbouří svým majitelům na farmě a určí si, že všechna budou mít stejná práva, a že budou konečně svobodná. Pak se ale idea poněkud zvrhne. Stejně jako totalitní režim. Nejoblíbenější postavou je rozhodně osel Benjamin s ohromnými ironickými poznámkami.

hroneczek
19.10.2017 4 z 5

Stejně jako 1984 je Farma zvířat alegorií k totalitním režimům a jejich společenským i morálním zkázám.

mschmidtova
01.09.2017 2 z 5

Bohužel jsem knihu nnedočetla. Moc jsem se snažila, chtěla jsem si vzít ponaučení, ... Třeba někdy jindy...

angelice
17.10.2016 5 z 5

Jak se idee umí zvrhnout si můžeme ukázat v naší historii tolikrát, že už to člověka přestává bavit tak, že vztek a následná apatie nad tím, jaká je vlastně naše nátura jsou nevyhnutelné... Orwel nám však tyto ,,komplikace" (protože každá ideologie nějaké trhlny napočítá) dokázal tak umně přiblížit, že se člověku nakonec nechce být člověkem...ani ovcí

Nikolka001
14.01.2016 5 z 5

Velmi příjemná povinná četba.

katallinka
19.02.2014 4 z 5

Skvělá kniha. Jednoduše popsané totalitní režimy se všemi hrůzami i prvními pěknými úmysly.

MissBlack
16.06.2013 5 z 5

Skvělá kniha, vůbec jsem si nemyslela, že by mě mohla tak chytnout - resp. neřekla bych, že někdy v devatenácti budu tak nadšená z bajky. Ale Orwell si mě získal a chystám se i na další jeho knihy.
Až budou zase nějaké penízky navíc, určitě si pořídím do knihovničky.

Abes
10.06.2013 4 z 5

Tady není strašidelná ani tak předpověď a její naplnění, jako fakt, že lidstvo se tíhou své povahy prostě poučit nemůže.

Štítky knihy

angličtina dvojjazyčná vydání

Autorovy další knížky

George Orwell (p)
anglická, 1903 - 1950
2000  91%Farma zvířat
2021  91%1984
2015  86%Na dně v Paříži a Londýně
2007  81%Válečný deník
2015  87%Hold Katalánsku

Kniha Farma zvířat / Animal Farm je v

Právě čtených5x
Přečtených301x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených32x
Knihotéce61x
Chystám se číst24x
Chci si koupit5x
dalších seznamech3x