Fantastická zoologie

Fantastická zoologie https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169596/bmid_fantasticka-zoologie-AAr-169596.jpg 4 91 9

V Borgesově díle se vypravěčské nadání zpravidla snoubí s jedinečnou erudicí. Vynikajícím příkladem toho je jeho Fantastická zoologie, jakýsi novodobý, svérázný bestiář, v němž se na rozdíl od bestiářů tradičních setkávají bájné bytosti vytvořené západní imaginací se svými protějšky z Blízkého i Dálného východu, z Číny, arabských zemí, světa Bible i z duchovního světa židovských chasidů. Najdeme zde baziliška stejně jako evropské i orientální draky, evropského i čínského fénixe, harpyje a řadu dalších bytostí, o nichž se zmiňuje Hérodotos, Marco Polo, Mandeville, Aldrovandi, ale také zvířata „sférická“, číhající v zrcadlech, a v neposlední řadě tvory, které si vysnili tvůrci jako Flaubert, Poe, Kafka či Chesterton. Borgesův bestiář není mechanickou kompilací, ale pečlivým výběrem, podřízeným autorově uměleckému záměru. Ilustrace pro nové vydání vybral Pavel Růt, který je také autorem původní grafické úpravy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

El libro de los seres imaginarios , 1957


více info...

sharik
sharik
21.04.2022

Slavná fiktivní encyklopedie, moderní a intertextuální verze středověkých bestiářů, Jorge Luise Borgese a Margarity Guerrerové je (podle předmluvy, která je v tom dost přesná) jakýmsi výletem do fantaskní Zoo. Dítě, které zoologickou zahradu navštíví poprvé v životě, zažívá těžko popsatelný pocit úžasu. Dospělý už bohužel ne. Ale když čte tuhle knihu, mohl by. Autoři sestavili prazvláštní panoptikum mytických, mytologických, fiktivních a fantastických, výjimečně i skutečných zvířat obsažených v literatuře, náboženství, různých mytologiích nebo pověstech. Je za tím cítit práce s obrovským množstvím pramenů a výsledek je jedinečný. Jak obsahem, tak formou (v některých případech třeba namísto popisů autoři jen vložili citáty, opakovaně z Kafky; jinde skládali různé zdroje, komentovali, místy s komikou a ironií). Tahle kniha se moc nedá číst najednou, na to je místy příliš akademická, jindy zase textově divoká, ale je radost si ji postupně dávkovat delší čas.

Tyet
Tyet
07.04.2021 3 z 5

Povedený doplněk k různým středověkým bestiářům nepostrádající vtip. Nenáročná, roztomilá knížečka.


gwineth
gwineth
31.08.2020 3 z 5

Myslím, že název by mohl znít "Fantastická zoologie aneb co mě zaujalo..." Je to takový průřez nejznámějšími i méně známými fantastickými bytostmi nejen bájí, pověstí a pohádek, ale také beletrie a poezie. Je to trochu letem světem, něco z Ameriky, něco za Asie... Dobře se to čte, hesla jsou velmi úsporná, takže člověk může slupnout jedno zvíře a zase zavřít. Pěkné. Místy se čtenář dočká i menšího výkladu a ne jen velestručného popisu. Je to příjemná populárně naučná knížečka, která by v moderním hávu s bohatým obrazovým materiálem mohla být fakt super. Osobně bych ji nebýt výzvy asi nedočetla, nabízí jen povšechný pohled. Pro většinu zájemců o dané téma ale určitě naprosto dostačující.

witiko
witiko
24.01.2019 5 z 5

Nádherná knížka, ve které se akademická serióznost a intelektuální khihomolství volně mísí s lehkou ironií a nespoutanou fantazií. Dnes se především zásluhou J. K. Rowlingowé strhla lavina zájmu o fantastická zvířata, ale moc bych přál dnešním dětem, aby nakonec dospěly i k téhle klasice. Můj syn naopak od ní začal, když ji náhodou našel v knihovně... To jen dokazuje, jak moc je podmanivá.

eseona
eseona
03.12.2018 3 z 5

Spíš takové výkřiky do tmy. Kniha není příliš obsažná a neposkytuje komplexní pohled na problematiku. Občas se v ní ale najdou zajímavé informace a příšery, o kterých člověk do té doby neslyšel.

alef
alef
16.07.2017 3 z 5

"Vyschlá země a půda, jež k užitku není, vsakuje do sebe jed, jenž skapává z mokvavé rány ...
... jsi čarovným výtvorem, tak navrať se svému prachu ..."
Kdopak jsi? ... nesourodá podoba ... cosi nemožného ... falešná představa ... odpoutaná obrazotvornost ...
"... spatřili, jak se blíží ... měl lví pazoury, tělo pokryté šupinami, nohy jako spáry supa, na čele rohy divokého býka a ocas s pohlavním údem mu splýval v hadí hlavu"
... seznamte se prosím, tohle je CHUVAVA, strážce cedrového lesa z babylonského eposu o Gilgamešovi, ... anebo byste se rádi dozvěděli, jak vypadá jednorožec? ... či jiná nepozemská, fantazijní, mytologická, bájná či vybájená bytost?
... pak jste tu nejspíš správně, vítejte v "mytologické zahradě", kterou se pro nás, čtenáře, pan Borges pokusil vytvořit ...
... vysledoval, vystopoval, vyhledal pro nás snad všechny známé, méně známé, polozapomenuté i zcela zapomenuté ... myslitelné i nemyslitelné bájné bytosti ... a pěkně nám je naservíroval v uceleném přehledu ...
... no a to je přesně ten důvod, proč se mé hodnocení zastavilo na slabých třech hvězdičkách ...
... sám Borges kdesi řekl, že "sny si zaslouží naši zvláštní pozornost, neboť jsou patrně nejstarším literárním žánrem" ... a co jiného jsou všechny tyhle mytologické bytosti než naše zvláštní, vyjímečné a úžasné sny ... a tak mi přišlo, že je to prostě málo, vzít "sny" a srovnat je v ucelený přehled ... pan Borges připadl na vyjímečné téma ... ovšem jeho zpracování už mi, bohužel, tak vyjímečné nepřipadlo, ... spíš právě naopak ... dostala se mi do rukou taková skoro průměrná encyklopedie ... s úryvky "slavných" děl, pověstí, bájí, pohádek ... ze kterých lze čerpat "údaje" ... vystopovat "původ" ...
... a za mě ... je to prostě málo ... chtěla bych víc, daleko víc ... poznat, co se za těmito symboly skrývá, ... zjistit jejich význam, ... ten zřejmý ... i ten skrytý ... znát proč jsou tak neuchopitelné, nepředvídatelné, někdy nepochopitelné, nebo nepochopené, ... zkrátka, proč jsou tak tajemné, záhadné ... a tím i lákavé :-) ...
... a to je hodně těžký úkol pro autora ... tak snad ... někdy ... někdo :-)

"hrdinské činy vítězí nad časem ... a zůstávají v paměti potomků"

angloumene
angloumene
21.11.2015 5 z 5

Kniha nabízí prostý výčet nejrůznějších fantaskních tvorů, o kterých jsou vedeny zmínky v historických pramenech. Kromě obecného úvodu a popisu tvora jsou z pramenů často vybrány trefné, zajímavé citace, takže si čtenář dokáže daného tvora snadno představit. Kromě toho je také často uveden historický kontext a chápaní daného zvířete vzhledem k době jeho vzniku. Celkově mohu doporučit všem milovníkům fantastiky, případně dalším, kteří se potřebují inspirovat.

tenax
tenax
20.07.2015 3 z 5

Zajímavé z hlediska autorových znalostí antické, biblické a orientální literatury, ale nesdílím všeobecné nadšení nad knihou, která není ani klasickou encyklopedií, ani originálním autorským dílem. Asi jsem barbar.

Samaret
Samaret
05.03.2015 4 z 5

malá encyklopedie tvorů ze světa fantasy a z mýtů. přesně tohle je tady potřeba. jen mi tam některá stvoření chyběla