Experiment, teorie, praxe

Experiment, teorie, praxe https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69431/bmid_experiment-teorie-praxe-Rq1-69431.jpg 5 4 2

Objevy neznámých vlastností hmoty v blízkosti absolutní nuly. Pokusy se silnými magnetickými poli. Úvaha o podstatě kulového blesku. 23-048-82

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Eksperiment, těorija, praktika , 1977


více info...

Přidat komentář

pismeno
07.04.2019

Čteno dávno. Dnes už to asi nebude taková bomba. Nevim, jestli bych se odhodlal otevřít to znova. Pozor ale, vyšlo to za zatuchle normalizovaného socíku a je to vyprávění vědce, který nebyl zrovna konformní se sovětským systémem, v tomto systému pracoval, v tomto systému o něm takto mohl napsat... je to knížka, v které se píše o věcech, o kterých se tady oficiálně nemluvilo, v době, kdy vyšla. Mimo jiné .. je to knížka o tom. Proč to mohl napsat, proč to mohlo vyjít? Toť otázka. Stalin si byl vědom, že své fyziky potřebuje a trochu si je chránil, přiměřeně ... a ta tradice tam v té či oné podobě zůstala i po Stalinovi.

Jinak zajisté pozoruhodná osobnost, tenhle Kapica.
Jinak sem tam zajímavá fyzika, v té knížce.

Komplementem téměř nutným zdá se mi kniha Andronikašvaliho - Vzpomínky na kapalné hélium. Totiž pracoval v tom ústavu, kterému Kapica šéfoval, a o kterém Andronikašvili píše, že mu říkali kapišnik ... mile posměšné označení, které tu oficiálně vyšlo... v té tehdejší atmosféře tady to bylo zvláštní.

Hvězdičky si netroufnu, než bych to prošel znova.

JiříŠkorpík
25.08.2013 5 z 5

Kniha pro každého kdo dělá výzkum a vývoj a nebo chce dovést něco z pouhé myšlenky k realizaci. Je to také sondou do vývoje myšlení geniálního vědce v průběhu jeho dlouhého života.


Štítky knihy

teorie a hypotézy

Autorovy knížky

Pjotr Leonidovič Kapica
ruská, 1894 - 1984
1982  95%Experiment, teorie, praxe

Kniha Experiment, teorie, praxe je v

Přečtených5x
Knihotéce18x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x