Box 21

Box 21 https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119843/bmid_ewert-grens-box-21-Khy-119843.jpg 4 351 96

Ewert Grens série

2. díl >

Do stockholmské nemocnice přivezou ztýranou ženu a lékaři zděšeně zjišťují, že byla brutálně zbičována. Jmenuje se Lydia, je z Litvy a stala se obětí obchodu s bílým masem – několik let žila uvězněna v luxusním bytě, dokud si neodpracuje „dluhy“. V téže nemocnici kriminalisté Ewert Grens a Sven Sundkvist pátrají po důkazech k usvědčení nájemného vraha, muže, jehož má Grens už pětadvacet let důvod upřímně nenávidět. Příběhy dvou lidí posedlých touhou po pomstě a trestu se protnou v nečekaném dramatu: s dvojicí těl provrtaných kulkami a nemocniční márnicí plnou rukojmí. Kdo je však viník a kdo oběť?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Box 21 , 2005


více info...

Přidat komentář

Maky806
23.08.2023 5 z 5

Aha, tak touto knihou jsem se vrátila na začátek příběhu. No hned mám jasno jak to začalo. Je to drsný a čtivý.

vera4669
21.04.2023 4 z 5

Po knihách Minulosti neuteče, Spinkej sladce a Věř mi jsem se konečně dostala k začátku série a musím říct, že se mi hodně věcí vyjasnilo... A kdybych četla první Box 21, tak by mě kniha Věř mi asi tolik nerozsekala pro mě šokujícím odhalením, které je již v tomto díle :) rozhodně jde o slabší díl, než jsem zvyklá z novějších knih, ale vůbec mi to nevadilo, kniha byla čtivá a téma náročné, já jsem spokojená a jdu dohnat resty s dalšími díly :)


Kami33
18.04.2023 3 z 5

Tak co na to říct. Knížka byla sice čtivá, ale to je za mě asi tak všechno. Drsný děj, příšerní detektivové, nic moc konec. V půlce jsem chtěla knížku odložit, pak se trochu zlepšilo a nakonec jsem litovala, že jsem ji neodložila. Nevím, jestli dalším knihám této autorské dvojice dám ještě šanci. Asi ne.

oleg
13.03.2023 4 z 5

Je to síla,musí to být šílený,takto zacházet s lidskou bytostí.....

LuckaLO
01.03.2023 4 z 5

Mně se to líbilo, a to krimi moc nečtu.
Ze začátku jsem měla trochu zmatek v postavách, pak jsem se zorientovala a nemohla knihu odložit. Zápletka je moc zajímavá.
Doporučuji i seriál, celkem se povedl. I když je (klasicky) spoustu věcí jinak než v knize.

alca-212
31.01.2023 4 z 5

Přečetla jsem Minulosti neutečeš a Spinkej sladce - dvě knihy s Ewertem Grensem, které se tvářily jako samostatná série. Z děje knih jsem vyrozuměla, že Ewert už pár případů vyřešil a tak jsem se vrátila téměř na začátek - ke druhé knize (první u nás zřejmě nevyšla).
Celá natěšená jsem Box 21 začala číst. Nebavilo mě to. Ale četla jsem. A četla. A dobře jsem udělala :-) Nějak se pak stalo, že bylo těžké knihu odložit.
Za pro mě nezáživnější začátek strhávám jednu hvězdu a jedu s Ewertem dál :-).

Danago
09.09.2022 5 z 5

Příběh asi z počátků severské krimi. Usuzuji z videokazet a podobné již nepoužívané techniky. Poměrně syrový a drsný za mě ovšem překvapivě dobrý. Je zde spojený kriminální případ s psychologií postav. Což mě osobně bavilo.

Box 21 je trochu jiná severská krimi, než známe. Ukazuje drsnou realitu současné doby, hlavní téma je obchod s lidmi, novodobé otroctví a nucená prostituce od čehož se odvíjí hlavní zápletka.

Děj je sice zpočátku pomalejší, ale i tak se mi poměrně pletly postavy, takže to bylo dobře, ale od poloviny knihy děj postupně graduje. Příběh je vystavěn logicky a závěr ukazuje skutečný život a není úplně uzavřený.

Jediné, co mě mrzí, že tato kniha je druhý díl ze série a první díl u nás evidentně nevyšel. Jako vždy nechápu tuto logiku. V knize je sice hlavní příběh nezávislý na předchozím díle, ale odehrává se tu i vedlejší linka, jejíž počátek si čtenář musí tak trochu domyslet, i když se nás autoři snaží do něj, co nejvíce zasvětit.

katerina6763
29.05.2022 1 z 5

Bohužel mě tato kniha příliš nenadchla. Jedná se sice o zajímavý námět, ale nějak jsem se do příběhu nedokázala začíst. První polovinu knihy jsem sice přečetla, ale pouze proto, že jsem doposud ještě nikdy neodložila nedočtenou knihu. Druhá polovina už byla čtivější, více akčnější. Dávám dvě hvězdičky, asi i proto, že mám za sebou několik dílů Harryho Holea od Jo Nesba, a po něm je pro mě asi každá další severská detektivka mírným zklamáním.

mol378
03.02.2022 2 z 5

Námět drsný, zneužívání dívek z východních evropských zemí. Nápadité momenty v zápletce, temná atmosféra, závěr mírně překvapivý. Není to špatné kriminální čtení, ale ničím výjimečné.

Leona333
11.11.2021 4 z 5

Tuto severskou krimi, vnímám jako takovou zlatou perlu mezi těmi ,,bílými."
Očividně tohle knižní dílo, není od těchto dvou pánů, autorů tolik známo, či jednoduše uniklo větší pozornosti čtenářů drsných, skandinávských detektivek. Děj je vážně velice temný a pro hlavní postavy bezútěšný... Hlavní téma v něm o nejstarším řemesle..., sexuálním otroctví, drogách, lidské frustraci, je vykreslen opravdu bravurně - děsivě.
K závěru knihy se vyjadřovat nehodlám. Už se zde vyjádřili jiní. Což i díky jeho síle chápu.

KnihovniceVěra
10.04.2021 4 z 5

Dobře napsané, na můj vkus v první půlce příliš mnoho krve, druhá půlka se mi četla sama. Ale nejsem milovník thrillerů právě pro ten pocit beznaděje a zkaženosti světa, který autoři vyvolávají.

alexis818
21.03.2021 4 z 5

Ou,to bylo drsný,syrový,no tak to asi opravdu je.Ale tak nějak to strávit,chvili mi to trvalo.CHvíli mi trvalo,než jsem si zvykla na neobvyklý způsob psaní,ale pak to byl fičák.Zkusím ještě něco od těchto autorů.

amanda99
21.08.2020 1 z 5

Nedokázala jsem se začíst,nedočteno.

kramlinka88
27.04.2020 3 z 5

Kniha nebyla spatna, ale uprimne jsem si predstavovala uplne jiny konec, docela me i nastval :/ Ale jinak se kniha cetla celkem dobre, jen jsem se trosku ztracela ze zacatku v tech policejnich postavach :) Urcite zkusim i jine knihy autoru :)

Malarkey
09.08.2019 4 z 5

Co jsem tak pochopil, tak kniha Box 21 stála na počátku období zaplavení českého trhu skandinávskými kriminálkami. A nutno podotknout, že v rámci známých autorů jsou pro mě Roslund a Hellström zrovna ti méně známí. O to více mě ale tato kniha zajímala. Námět je například jedna velká pecka. Z knihy je patrné, že se na ní podíleli dva autoři. Rozhodně víc, než z manželské dvojice Lars Kepler. První půlka knihy je v režii prvního autora, čtení doslova přicházelo samo, námět skvělý, Ewert Grens se jeví jako neskutečný morous a do popředí jde spíše jeho kolega Sven Sundkvist, který mi jediný přijde sympatický..a to až do samotného konce knihy. Tady se buddy detektivky opravdu nedočkáte. Nicméně po půlce knihy se otočí psaná forma a je vidět, že se vyprávění chopil druhý ze spisovatelů. Příběh se vyvíjí daleko těžkopádněji a chvíli mi trvá, než se do jeho vyprávění dostanu. Nakonec se to sice podaří, ale já si ke konci uvědomuji, že takovou depresi jsem ve skandinávské literatuře snad ještě nezažil. Ten závěr, to teda byla velká síla. Nakonec zasloužené čtyři hvězdy, ale s pocitem, že jsem s plno věcmi nesouhlasil. Proč se zrovna série jmenuje po Ewertovi? Kvůli němu bych si další díl určitě nepřečetl...ale kvůli Svenovi rozhodně ano. Velice rozporuplný, ale rozhodně zajímavý kousek ze Švédska.

soukroma
05.05.2019 3 z 5

Věci hnusné, odsouzeníhodné, trestné, které se dějí kolem nás, nejen na fyzické úrovni, ale i morální. Ohavnostmi kniha začíná a nepolevuje v nich do samotného závěru, který si jen nepatrně přisadí (dalo se to čekat). Začátek se nepříjemně vleče, protože se plácáme v bahně, pak přijde opravdu velká akce, která začíná poodhalovat skutečnosti. Takže v druhé polovině knihy víme, kdo jsou hlavní viníci. Jenže poznání prokazatelné pravdy nemusí znamenat zhola nic - i s pravdou lze nakládat zločinně. A tady je předložen nejhorší možný scénář.
Velmi nepříjemné pocity, pachuť, (v dnešní době naneštěstí už jen mírná) nevěřícnost, to kniha ve mně vyvolala. Autoři ovšem zdůrazňují stud, na různých stranách, ale já tam vidím spíš jasný vztek, zlobu až nenávist.
Pro to téma a celou zápletku se mi kniha nelíbila, zatímco Odplata byla skvělá.

Dajine
05.01.2019 5 z 5

Co lidi dovedou dělat jiným lidem. Bohužel tuto knihu nelze brát jenom jako fikci. Mnohdy chceme někoho ochránit před následky chování blízkých a ani sami netušíme, jak málo si to zaslouží.

Space.Junkienka
12.11.2018 3 z 5

Oprati 3 vteřinám se mi tato kniha četla hůř. Nevím, jestli to bylo mnou nebo to jenom tolik netáhlo...Každopádně děj je zajímavý...Jenom to za mě chtělo trochu více "šťávy".

Eicherik
11.11.2018 4 z 5

Příběh je to dobrý, ale strhávám jednu hvězdu za slovosled, který mi moc neseděl, a za osobu Ewerta Grense, jež je většinu času taková nevýrazná. Ewert Grens je nejspíš první postavou hlavního vyšetřovatele, která mi byla nesympatická. Určitě se ale pustím i do dalších dílů.

Gi-Gi
17.10.2018 3 z 5

tak jo, dobrá kriminálka, kterou se mi nechtělo dočíst, protože jsem se bála, že skončí jak skončila. Je to srozumitelný? Přiznám se, že jsem v této knize neměla svého hrdinu. Hlavní polda je drsný, protivný starý dědek, který mi byl sympatický pouze u Anni. ale jinak... Prostě jsem nechtěla, aby to tak bylo, a protože to tak bylo, tak bych asi měla dát víc hvězdiček, ale mě naštvalo, že to tak bylo. Byť člověk chápe a rozumí.. Nejlepší pasáž byla v úvahách o studu a vině...