Evangelium podle Satana

Evangelium podle Satana https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45307/evangelium-podle-satana-45307.jpg 4 155 39

Maria Parksová série

1. díl >

Když vyšel ve Francii začátkem roku 2007 román Evangelium podle Satana, stal se záhy nejčtenějším francouzským thrillerem. Již po třech měsících se mu dostalo prestižního ocenění „Prix de la presse“, které je svazem francouzských knihkupců každoročně udělováno nej­za­jí­ma­věj­ším dílům. Píše se rok 1348 a Evropu pustoší epidemie černého moru. Matce Izoldě Trentské, představené bolzanského kláštera augustiniánek, se dostane do rukou apokryfní evangelium. Současně s ním pronikne do kláštera i démonický mnich, který postupně povraždí celou Izoldinu kongregaci. Vrah nese znaky uctívačů ďábla a své oběti přibíjí ke kříži. Aby se před ním zachránila, zazdí se matka představená i s rukopisem ve sklepení kláštera. Rok 2006, Hattiesburg ve státě Maine. Asistentka okresního šerifa Rachel pátrá po čtyřech pohřešovaných mladých servírkách, načež se sama ztratí. Vyšetřování Rachelina zmizení se ujme Maria Parksová, psycholožka FBI obdařená nadpřirozenými schopnostmi a specializovaná na křižáky – sériové vrahy, kteří cestují po světě. V opuštěné kryptě najde Maria Rachelino zmučené tělo i ukřižované mrtvoly čtyř pohřešovaných žen. FBI vraha dopadne a zastřelí. Je to mnich s ďábelskými symboly vypálenými na kůži. O několik dní později ve Vatikánu zjišťuje hlava Kongregace pro zázraky kardinál Oscar Camano, že čtyři zavražděné mladé ženy jsou ve skutečnosti jeptiškami, které do Spojených států před nedávnem poslal vyšetřit vlnu vražd, jež postihla velice starý řád poustevnic. Ten už od středověku opatruje a studuje zakázané křesťanské rukopisy. Camano povolá svého nejlepšího vymítače, jezuitu Alfonsa Carza, aby se vydal po stopě evangelia, které církev před šesti stoletími ztratila. Cesty Parksové a Carza se protnou a vyšetřování je zavede ze Skalnatých hor až do bolzanského kláštera a tajné vatikánské knihovny. Co se v tomto evangeliu, jež se zdá být pro církev takovou hrozbou, vlastně skrývá?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

L Evangile selon Satan , 2005


více info...

Přidat komentář

veronika4001
03.04.2024 5 z 5

Rukopis vázaný v kůži černého kozla, původně svázaný v lidské kůži.
Znamení satanistů.
Z obálky rukopisu vystupuje červený vodotisk, spleť krvavě rudého žilkování poskládaná do světélkujících písmen.
Latinský nápis.
Evangelium podle Satana.
Sériový vrah, křižující vrah.
Líbí se mi myšlenka se vstupováním zvláštní agentky Marie Parksové do lidí a vracením se zpět do svého těla. Čtenář se dozvídá, jak se cítí oběť, v jakém je pnutí a strachu.
Křížový vrah se pohybuje nepřiměřenou rychlostí, nejsou ale slyšet jeho kroky. Nepohybuje se po zemi.
Kožený plášť, rukavice, široká mnišská kápě.
Káleb.
Nápis INRI s pentagramem kozohlavého démona uprostřed. Je to znamení Bafometa, nejmocnějšího rytíře zla, Satanova archanděla.
Zohavená těla jeptišek ocejchovaná tímto způsobem.
Vraždy pokračují.
Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum - Ježíš Nazaretský, král židovský.
Ianus Nazarenus Rex Infernorum - Janus, král pekel.
V žaludku Kábela se nachází "tuberculis perenis, lesní kořenová zelenina, která se nepěstuje už od 15. století a jediné usušené exempláře jsou v muzeích a botanických laboratořích. Tenhle kousek je ale skoro zelený...".
"Potvrzena přítomnost dalšího typu bacilu, je to odlišný druh bacilu, kontinentální bacil typu Medievalis." ... Černý mor...
Začínají se množit případy posedlosti ďáblem, sochy Panny Marie v kostelích různých částí světa roní krvavé slzy, při bohoslužbách se vzněcují krucifixy. Opojná a nasládlá vůně fialek.
Pach ďábla.
Příběh je putovním výkladem od kláštera, kostely, přes vatikánské sídlo papeže, amazonský prales, aztécké sídlo, kostel, kde "zemřela" matka představená Izolda Trentská, apod.
Příběh není lehké číst, snadno se zamotáte a ztratíte se v ději a částečně i v čase. Knihu je asi dobré číst na jeden zátah. Příznivci hororu si přijdou na kvalitní čtení; mě kniha přitáhla satanskými znameními, bezmocí, strachem, nevyjasněnou temnotou a postižitelností celého světa.

DzordanoChruno
29.01.2024 odpad!

Hlúposť, pre čo len trocha náročnejšieho čitateľa je to strata času. Podobných kníh som už prečítal viac; i tu som bol zvedavý na nový pohľad. No toľko nezmyslov a nelogickostí už od začiatku knihy buď beriete ako paródiu, alebo knihu po 20 stranách odložíte nedočítanú.


Daduna
16.12.2022 5 z 5

Opět se mi potvrdilo rčení "Nesuď knihu podle obalu". Zajímavá a napínavá kniha, kterou jsem rychle přečetla.

Eva1693
23.09.2022 5 z 5

Vynikající kniha. Nedokázala jsem se od knihy odtrhnout.
Patří mezi knihy, ke kterým se po letech ráda vracím.

zdenek6705
31.07.2022 5 z 5

Strhující čtení!
Výborný styl autora, skvělý příběh proložený reáliemi. Je na každém, do jaké míry věří různým konspiračním teoriím obsaženým v knize.

modroocko
21.05.2022

Bohužel jsem se nedostala dále, než za 20stran.
Není to chyba autora, ale nedokázala jsem číst dál, tak silně na mne zapůsobilo těch několik stran, že jsem knihu musela odložit. Je to už 10let, ale pořád si ten děj živě vybavuji. Nevím, jestli ji někdy ještě budu číst, byl to opravdu silný zážitek, jako bych tam byla. Něco podobného se mi ještě nestalo.

Nibiru
30.04.2022 5 z 5

Vynikající román, napínavý od začátku do konce, několik dějových linií, které se navzájem prolínají, a musím říct, že mě nejvíce oslovila ta temná, z raného středověku.
Autor studoval dějiny náboženství a tak se určitě dostal i k různým dokumentům a spisům, které jsou pro veřejnost zapovězeny. Protože dějová linie, kolem které se celý příběh hlavních protagonistů točí, až příliš přesně připomíná dnešní svět. A ten, kdo není slepý a hloupý, tak si klade ty správné otázky a chápe, že skutečná historie musela být o dost jiná, než jak hlásá oficiální mainstreamový narativ. Nakonec, znaky tajných spolků jsou všude doslova na očích, pouze když tomu nerozumíte, neumíte je přečíst. Jeden příklad za všechny: Jednodolarová americká bankovka. Další příklad: celosvětová propaganda multikulti a zvrácených, amorálních aktivit, které dříve byly trestné a dnes jsou považovány za "normální". Změny pohlaví na denním pořádku, propagace satanismu jako "oproštění se od kultu upjatosti a pokání". NWO chce prosadit satanismus jako ofiko náboženství pro masy. A jeho hlavní heslo: "Dělej si co chceš, neneseš za to žádnou zodpovědnost!". Tento proces už začal a je jen na nás, kdo se probudili, zda se ho podaří zastavit. Autor tudíž psal s nadčasovým předstihem, je to stejné, jako s produkcí Holywoodu: vše, co nám ukazovali ve sci-fi, už je dnes pravda. Odkud to jen mohli vědět??? Náhody neexistují.

Noctua8
27.12.2021 5 z 5

Je nutné, nenechat se převálcovat velkou silou konspiračních teorií, kterých je kniha plná. Ani ve smyslu: "... to je hrozné, jak se něco takového může dít !!" ani ve smyslu: "Tak to je naprostá blbost ...".
Podstatné je, užít si skvěle vystavěný příběh a jeho plynoucí děj. Užít si postavy s jejich emocemi, nadějí a prožitými dobrodružstvími. Nechat se okouzlit těmi šílenými nápady, konspiracemi a tajemstvími, u kterých stejně nikdy nebudeme vědět jestli jsou pravdivé nebo ne, protože všechno je tajný plán v plánu jiných plánů.
Já jsem si knihu náramně užila. Jako příběh, fantazii, tajemství. A přestože mám načteno spoustu jiných prací o tajných společnostech a tudíž mám pochybnosti o spoustě myšlenek tohoto příběhu, přesto mě bavil celou dobu. No a na druhou stranu, ve Vatikánu je možné - cokoliv.

Ladinek
21.06.2021 4 z 5

Tato kniha se mi dostala do ruky shodou okolností v jakési sérii knih na podobné téma a musím podotknout, že byla z nich nejlepší. Samozřejmě se nevyhnula některým klišé (jako například jméno zlovolného papeže Petr II), ale celkově se trochu vymyká. Takže stojí rozhodně za přečtení.

Azshaya
27.12.2020 3 z 5

Určitě si přečtu i další díl.

Rav3n
08.06.2020 3 z 5

Ač jsem milovnice podobných konspiračních fantasmagorií, toto dílko nepatří mezi skvosty, byť má červené hodnocení.
Dosti předvídatelné, bez výrazných postav, bez úskoků v úskocích. Žádný WOW efekt ani dojezd po dočtení se nekonal.

kamila5406
04.03.2020 5 z 5

Napínavý super příběh mě se líbí

Rassmussen
26.12.2019 4 z 5

Po dlouhé době kniha, u které mi naskakovala husí kůže. Autorovi se povedlo napsat slušný mysteriózní triler, kde se prolíná minulost a přítomnost s konspiračními teoriemi kolem papežství a Vatikánu. Začátek skvělý, uprostřed se příběh trochu natahoval a pokulhával, závěr napínavý, ale docela uspěchaný, proto 4 hvězdy.

makis4279
11.11.2019

Nejlepší knížka co jsem kdy četla a že jsem jich četla opravdu hodně. Skvělý námět a výborně napsané. Napínavé od začátku až do konce. A Káleb byl fakt drsnej.

renefer
18.01.2019 5 z 5

Takhle si představuji "mysteriózní thriller" , žádná hluchá místa, děj jede jak po másle, dvakrát se mi stalo, že jsem přejela zastávku v MHD, prostě se nešlo odtrhnout. Moc často mě kniha takhle nepohltí a to jsem ji četla podruhé. Kam se hrabe Šifra mistra Leonarda....

jfialova
24.08.2018 3 z 5

Tři hvězdy s odřenýma ušima. Čekala jsem tedy víc. Téma knihy a la Dan Brown, potenciál ze začátku velký-z této jedné knihy by autor mohl napsat klidně tři zajímavé nepřeplácané romány (a udělal by líp). Ale pak to nějak začalo váznout, příběh se stále komplikoval a nabaloval na sebe další a další souvislosti. Když se v něm po FBI objevuje ještě Cosa Nostra, už se těším, až to celé skončí. Konec pro mě předvídatelný, celou dobu mi bylo jasné, že se Káleb ještě někde vynoří-jak by taky ne, když se ho od středověku pořád nedaří zlikvidovat. Postava Marie mi přijde úplně mimo, člověk s takovými psychickými problémy by nedostal do ruky zbraň snad ani v Americe, natož aby patřil k elitním vyšetřovatelům FBI. Navíc její neskutečná fyzická odolnost, kdy po probdělých nocích honí vrahy v rozpadlých klášterech, přežije ukřižování a za týden letí do Evropy... No, trochu jsem se rozjela, ale fakt mi to nedalo. Radši skončím, že tu poslední hvězdu budu muset sejmout :-)

KuroHaru
20.06.2018 4 z 5

Čtyři hvězdičky s odřenýma ušima za povedený konec. Jinak se to neskutečně vleklo, což je škoda, protože námět měl potenciál a šlo by z něj rozhodně vytřískat víc. Taky mi trochu vadila ta předimenzovanost: satanské spiknutí v církvi, ilumináti, mafie, FBI? Uff...

HonzaBohm
20.03.2018 5 z 5

Kniha bych doporučil všem, který mají v oblibě konspirační teorie z historického/církevního zaměření. Přirovnal bych jí trochu k Šifra Mistra Leonarda od Daniela Browna.
Knížka nabízí skvělí a nevyzpytatelný příběh, kde mrazení v zádech je zaručeno, toto se píše na obalu knížky a já s tím musím ze 100% souhlasit.

Knížku jsem četl déle něž je obvyklé, ale jen proto, že bych tuto knížku zařadil do těch knížek, kde příběh musíte vstřebat...na jeden dech bych to ani nedoporučoval spíš hezky dávkovat 2x denně jednou po ránu a navečer :D :D
a na závěr ten konec byl BOŽÍ.

stepanka000
14.05.2017 2 z 5

Kniha jede na módní vlně církevních konspiračních teorií. Příběh mi připadal překombinovaný, i když mu nelze upřít, že měl celkem spád. V poslední třetině knížky už jsem se ale těšila na konec.

trudoš
28.12.2016 3 z 5

Zajímavý a dobře napsaný konspirační thriller s náboženskou tématikou, který však v mém případě zhřešil hned ve dvou bodech. Především se základní tajemství vyzradí hned v počátku, takže informační omáčka kolem působí už zbytečně. A to druhé souvisí s prvním - nakolik se Patrick Graham zaměřuje na podrobné vysvětlování utajené historie, samotný děj mu nečekaně vázne. Rozdají se karty, čeká se šrumec a ona z toho žádná akční podívaná není. Komplikací se do cesty moc nestaví, takže při zpětném pohledu je těch čtyři sta stran dost nastavovaných, což ještě podtrhuje uspěchaný konec.
Co bych však nerad příběhu upíral, je skvěle zpracovaná atmosféra strachu, jenž postavy po celou dobu provází. Navíc to celé působí velmi důvěryhodně a autenticky, tedy jak jen to je u podobné literatury možné. Je sice trochu nepochopitelné, proč všichni ti strůjci lží jednoduše usvědčující materiály nezničí, ale to by pak asi nebyla taková sranda dokazovat světu, že všechno bylo ve skutečnosti úplně jinak.