Esej o daru, podobě a důvodech směny v archaických společnostech

Esej o daru, podobě a důvodech směny v archaických společnostech https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63991/esej-o-daru-podobe-a-duvodech-smeny-v-archaickych-spolecnostech-63991.jpg 4 25 4

Esej o daru z roku 1925 je reprezentativní prací tzv. Durkheimovy školy, která významně ovlivnila vývoj sociologického a sociálně antropologického myšlení a bádání nejen ve Francii, ale i v anglosaských zemích. Je první systematickou srovnávací prací o výměně darů a prvním dílem pojednávajícím o vztazích mezi vzorci směny a sociální strukturou, prací, jež se pohybuje na pomezí antropologie, ekonomie a sociologie. Tato esej je prvotřídním příkladem studia toho, co se v durkheimovské škole (díky Maussovi a Halbwachsovi) označuje jako „totální sociální fakt“. Mauss se v tomto díle zaměřil na srovnávací zkoumání forem smlouvy a směny v Polynésii, Melanésii a severozápadní části Ameriky, s dílčími odkazy na právní systémy římské, germánské a klasické indické společnosti.... celý text

Žánr:
Fejetony, eseje , Literatura naučná , Sociologie, společnost

Vydáno: , Sociologické nakladatelství (SLON)
Originální název:

Essai sur le don. Forme et raison de l'echange dans les sociétés archaiques , 1925


více info...

Přidat komentář

HansEdelmann
13.01.2023 5 z 5

Pokud pochopíte tuto knihu, pochopíte tento svět…

Kopta
06.11.2022 3 z 5

Esej o daru je jedno z těch děl, u kterých jsem si nebyl jistý, co mi chce autor sdělit. Věděl jsem o co se bude přibližně snažit již skrze doporučení nebo anotace, každopádně tím bych nedokázal proniknout do větší problematiky. V mnoha úhlech pohledu mi přišlo, že to co Mauss píše na několik stran, by šlo v celku zřetelně shrnout jednou nebo lehce více větami. Rozumím ovšem, že chtěl ke svým tezím připojit nějaký půdorys, který by byl důležitější pro akademickou obec – tím pádem i pro mě. Jak už to ale mnohdy bývá, tak čím více času jsem v textu trávil, tím spíš jsem mu rozuměl a dokázal chápat Maussovy pointy. Slova doktora Samka tvrdila, že po přečtení eseje budeme nahlížet na koncept obdarování zcela jinak a to si myslím, že jednoznačně platí.


freejazz
28.12.2018 5 z 5

téma, ktorá ma dlhodobo zaujíma. ale čítalo sa mi veľmi zle, pretože som mal k dispozícii iba zle oskenovnú kópiu - zohnať totiž túto knihu je dosť ťažké a dať za ňu aj s poštovným 30 eur je nonsens. ak ju má niekto na Slovensku a chce sa jej zbaviť za rozumnú cenu, rád sa dohodnem.
a k veci. smutné konštatovanie, že naša slávna civilizácia nikdy nikomu nič nedarovala, že dar a darovanie sú vlastne len výmenný obchod a ten bakalársky príbeh o kolobehu bonboniéry nie je vôbec za vlasy pritiahnutý, ale naozaj zo života. naivne som si myslel, že iných ľudí obdarúvam preto, aby som im urobil radosť a ich radosť je aj mojou radosťou. až v tejto knihe som si natvrdo prečítal, že v obdarovaných vlastne vytváram tlak a oni ten dar pociťujú ako záväzok, že mi to musia vrátiť... nejako blbo ma tá moja mama vychovala a v jej rodine panujú naozaj divné zvyky - dary z lásky, pomoc bez očakávania revanšu... som nielen v inom storočí, ale zdá sa, že aj na inej planéte.

hellena1523
30.01.2017 5 z 5

Jedna z nejlepších odborných knih! Doporučuji přečíst i ne-antropologům. :-D Musím říct, že jsem se místy hodně pobavila tím, jak to vlastně chodí, aniž bychom si to připustili, nebo vůbec uvědomili.

Štítky knihy

eseje kulturní antropologie

Autorovy další knížky

Marcel Mauss
francouzská, 1872 - 1950
1999  78%Esej o daru, podobě a důvodech směny v archaických společnostech
2016  60%Velkorysost. Umění obdarovat
2020  0%Rhizomatic Spell

Kniha Esej o daru, podobě a důvodech směny v archaických společnostech je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x