Erotická inteligence

Erotická inteligence https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138602/bmid_eroticka-inteligence-nqN-138602.jpg 3 8 3

Kniha zabývající se dnes velmi aktuálními problémy: proč se z dlouholetých partnerských vztahů (nejen manželských) vytratila touha po vášni, vzrušení, poetický sex a erotický náboj. Autorka se neomezuje jen na ženský pohled, ale sympatizuje též s muži a jejich pocity ohledně sexu. Díky tomu je tato publikace přínosným zdrojem informací pro ženy, které chtějí porozumět příčinám stížností svých nepříliš spokojených partnerů. Na základě příběhů ze své praxe párové terapie předkládá k poznání zákonitosti, jimiž se touha řídí. Snaží se partnerům pomoci rozeznávat komplikace, před kterými se ocitli a poskytnout jim nástroje, s nimiž by mohli odhalit pravdu o vztazích, sexu i lásce a vypořádat se s ní. Perelová se zabývá kulturními tlaky, které formují sex mezi dlouholetými partnery a zároveň mají na svědomí mnoho znuděných dvojic. Vzdor všem tlakům ale věří, že je možné si uchovat touhu k jednomu člověku po mnoho let. Člověk může svou volbou překonat biologický pud. Důležité je přijít na to, jak ji obnovovat, bojovat s nudou (kterou přináší stres, péče o děti atd.) a zmrtvěním vášně, přestože tyto nepříznivé podmínky si vytváříme my sami. Tato kniha tedy pojednává o erotice a poezii sexu, o podstatě erotické touhy a s ní spojenými dilematy.... celý text

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , Štrob, Širc & Slovák
Originální název:

Mating in captivity , 2006


více info...

painthers
painthers
31.05.2022 3 z 5

Uplně přelomový čtení to nebylo, ale bylo to čtivý. Jsou to případy z autorky terapeutické praxe, které se dotýkají nevyjasněných otázek společnosti - je nevěra vždycky špatná? Co s absencí sexu po porodu? Proč někdy sex nefunguje?

jaroiva
jaroiva
01.02.2020 3 z 5

Autorka nepodává žádné všeobecné návody. Příklady, kde se údajně najdeme všichni, pocházejí z případů konkrétních párů z její praxe.
Možná dobře, že jsem se v žádném nenašla. Kniha mi nic moc nového nepřináší. Ale částečně to bylo i zajímavé čtení.


niika
niika
09.09.2014 3 z 5

Zajímavá kniha o vztazích, především o jejich sexuálním náboji a jeho úpadku. Po přečtení této publikace se čtenář dozví, že není možné shrnout zmíněný problém obecně. Proč se to děje a jak to vyřešit? Autorka zvolila přístup, kdy popisovala jednotlivé příběhy svých pacientů, kteří navštívili její psychoanalytickou poradnu, ať už v páru nebo odděleně. Shodným rysem byl fakt, že se partneři stále milovali, avšak v posteli už to neklapalo. U každého z klientů pak odhalovala příčinu poklesu libida. Někdy za to mohla výchova, náboženství, často předsudky, jindy zase traumatický zážitek nebo příchod potomka. Pro každého klienta pak autorka navrhla terapii a popisovala její účinek.
V knize jsou obsaženy patrně všechny možné příčiny ztráty touhy a navrhnutá řešení můžou být inspirativní. V celé knize jsem se ale nemohla porovnat se stylem vyprávění. Někdy byl nudný, informace se opakovaly nebo byl nesrozumitelný text. Což knize ubralo jednu hvězdičku. Myšlenka dobrá, provedení horší.