Encyklopedie komiksu v Československu 1945–1989 [1]

Encyklopedie komiksu v Československu 1945–1989 [1] https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75204/bmid_encyklopedie-komiksu-ceskoslovensko-jYe-75204.jpg 4 25 8

Autoři předkládají přehled o historii československého komiksu v letech 1945–1989, a toto stále značně nezřetelné místo v historii kreslených příběhů co nejvíce doplňují a obohacují. Především chtějí ukázat, že se tu nerodila jen díla poplatná režimu, tematicky slabá či obsahově špatná, nebo dokonce určená prakticky bez výjimky dětským čtenářům. Poukazují na tvorbu konkrétních autorů, jejichž jména by se rozhodně neměla zapomínat jen proto, že žili a tvořili v té či oné době. A často i za cenu osobního hrdinství, ze kterého neměli většinou vůbec žádný prospěch. V prvním díle Encyklopedie komiksu se seznámíme s komiksy, které vycházely v časopise ABC.... celý text

Přidat komentář

Ivan Kučera
05.03.2024 4 z 5

Za mňa neuveriteľná práca. Dlhodobo X rokov pracujem na podobnej encyklopédii (napriek tomu, že je mi jasné, že to nikto nikdy na 99% nevydá) a teda viem, čo je s tým práce, aká neskutočná (až nechutná) piplačka to je. Musíte dať dokopy nie desiatky, nie stovky, ale TISÍCE informácií. A celé to navzájom prepliesť a zapliesť aby tam bolo „všetko“, ale zároveň aby čitateľa po prvých dvoch stranách nezačala úpenlivo bolieť hlava. Vydavateľstvo nešetrilo, takže je to v tvrdej väzbe, je to hrubé, má to plno farebných fotiek a to dokonca takých, že sa dočkáme vskutku fajnových detailov typu modely vesmírnych lodí z ABC. Ak sa aj tvorcovia pri tvorbe nezbláznili, nemali k tomu ďaleko, je to proste monštrum, ale v dobrom. Jediné, čo ma rušilo, bolo na konci sa nachádzajúcich 14 strán venovaných Janovi Paulovi v čele s dlhým rozhovorom. To som fakt nepochopil. Prečo práve s ním? Čím zanechal natoľko nezmazateľnú stopu v dejinách česko-slovenského komiksu, že je mu venovaný taký obrovský priestor v encyklopédii zameranej na komiks z rokov 1945 – 1989? Rušilo ma to.

mirec88
10.12.2023 5 z 5

Tak toto som potreboval prečítať. Krásna publikácia s komiksami, ktoré som ako dieťa v ábecéčku doslova hltal a pri komikse Galaxia som mal z tých pavúkov aj nepríjemné sny. Dozvedel som sa kadečo aj o komiksoch, ktoré som vôbec nepoznal a boli mnohé fakt zaujímavé. Dúfam, že tak ako nakladateľstvo XYZ vydalo Zlatú knihu komiksů Václava Šorela, 2x Vlastislava Tomana a Neprakty a Švandrlíka vydá aj tú od pani Heleny Kholovej. Ten prešľap týkajúci sa finálnej úpravy, kde fakt sú chyby v texte, sa dá prepáčiť. Určite odporúčam všetkým milovníkom komiksu, či už tým, čo sa narodili pred rokom 1989, tak aj tým, čo neskôr.


Afilada
29.01.2021 5 z 5

Časopis ABC mne silně poznamenal, jsem moc rád, že autoři dali tehdejší tamní komiksy dohromady.

Disease
09.04.2018 4 z 5

Možná až zbytečně moc podrobné, ale oceňuji tu práci, méně už práci redaktora/korektora.

PeťkaW.
21.03.2017 2 z 5

Pro někoho, kdo se o podobné věci zajímá, je to určitě velmi zajímavá a přínosná kniha. Já po ní sáhla jen kvůli státnicím, protože mi podobná tématika v seznamu četby chyběla. Jinak mě komiks upřímně moc nezajímá, tím pádem ani čtení knihy mě moc nebavilo a dost často jsem přeskakovala. Navíc - ty chyby a překlepy jsou opravdu hrozné a dost ruší při četbě.

Kapis
05.03.2013 4 z 5

Tááák, trvalo mi to jen něco málo přes 2 roky a konečně jsem postupně přečetl první díl této Encyklopedie spolu s Velkou knihou komiksů (VKK) 2 a VKK 3. Vždycky jsem si přečetl povídání o daném komiksu a ten si pak následně dal, takže jsem vlastně louskal dohromady tři knihy. Bylo to celkem příjemné, ale nedalo se to dělat pořád a v kuse, takže jsem to kouskoval tak dlouhou dobu. Ale stálo to za to.

Samotná Encyklopedie je dle mého záslužné dílo, občas mi přišla až hnidopišsky puntičkářská, kdy se řešilo skoro každé písmenko a odstín barvy. Nejčastěji byl pak řešen chybějící text v záhlaví a zápatí, které měly původní vydání v ABC a bez kterých jsou opravdu některé komiksy dost chaotické, protože jsou zhusta kresleny poměrně zkratkovitě a bez doplňujícího textu člověk neví co se “ve škarpě mezi panely“ stalo. Trochu jsem zalitoval, že jsem povyhazoval staré z ABC vystřihané stránky, ale zase tak moc času nemám, abych to kutil až takhle do hloubky a byt taky není nafukovací.

Osobně nesouhlasím s pány Prokůpkem a Krejčím a jejich zprzněním této Encyklopedie na Komiksáriu. Přečetl jsem si po roce a něco pozorně znovu všechny tři díly jejich recenze + odezvu autorů i všechny komentáře včetně Tomanova a mám neodbytný pocit “žárlivosti z lezení do zelí“. Pro zajímavost, kdo to nesledoval, zde je první část recenzce - (http://www.komiksarium.cz/index.php/2011/05/encyklopedie-komiksu-v-ceskoslovensku-vzbuzuje-u-ctenaru-ostalgii-1-cast/) – zbylé pokračování si každý jistě najde sám.

V lecčems mají autoři dozajista i pravdu, ale ve výsledku je to spíš takové maskované ublížené “oni nás předběhli a my bychom to udělali lépe a profesionálněji“. Vyčítají autorům nedostatek kritického odstupu, nedehonestování vyšlých, režimem ovlivněných děl, neserióznost v poplatnosti vůči socialismu a nevymezování se vůči komunismu jako takovému. Proboha, vždyť by v publikaci, mapující ABC od roku 1957-1989 nedělali nic jiného! Já to chápu jako encyklopedickou práci, která by měla být prosta emocí a subjektivních komentářů k době, kdy daný komiks vznikl, ač to byla doba tak pohnutá a rány jsou ještě poměrně čerstvé. Uvedu příklad co mě první napadne, i když je to jistě značně nepřesné - je to jako by se v Encyklopedii Britanica vymezovali vůči pojmům, které vznikly dejme tomu v době otrokářství a v nových vydáních je dobově zabarvovali svými nad míru osvícenými pohledy na věc. Autoři recenze hledali holt chyby za každou cenu na každém šprochu aspoň trochu.

No, ale nejsem odborník, s tvořením podobných publikací mám nulové zkušenosti, Prokůpek dělá pro český komiks a jeho studium a prezentaci opravdu hodně, v komentech i reakcích autorů či p. Tomana je napsáno snad vše a tak ať si každý najde ten svůj bližší břeh, já už radši toho polemizování nechám a za mně subjektivně musím říct, že jsem si knihu i přes určité mouchy užil, rozšířila mi obzory a přinutila mě si přelouskat VKK 2 a VKK 3. I když mi to trvalo už zmíněné dva roky. Za ten závan dětství a sentimentu ze starých časáků, které jsem si pod postelí chránil jako pak už jen první kalendáře s kozama ven a roztrhané Leo čtení, jsem nesmírně vděčný.

Čemu nerozumím je rozhovor s J. Paulem a zařazení jeho komiksu, který byl celkem zajímavý sám o sobě, ale do téhle publikace mi nesedl, tady musím souhlasit s recenzenty na Komiksáriu, lépe by bylo udělat “medailonky jednotlivých tvůrců“.

Takže celkově za mně musím pochválit, je to záslužný čin, i když není dokonalý, ale kdo a co je, že? Já to oceňuji čtyřmi hvězdami a díky za něj, teď už mám pocit, že mám ábíčko obsahově zmáknuté a jsem za to rád. Díky za toulky krajinou dětství:-)

Bránolog
07.02.2012 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jako dítko školou povinné jsem hltal Ságu Žluté planety, Tvrz, Vpouru mozků a dokonce (a to přiznávám jen nerad) i Kroniku Strážců, tohle jsem prostě musel mít.

OldaB
24.04.2011 4 z 5

Rozhodně záslužné dílo, které je potřeba a je připraveno s převelikou pečlivostí, co se týká faktů. Bohužel redakční práce už tak zdařilá není. Chyby v Y to už se dneska příliš nevidí a také některé fráze by rozhodně bylo záhodno přeformulovat. Autoři zjevně některé texty psali v delším časovém odstupu, a proto se celkem dost opakují. Jinak ale palec nahoru, už se těším na souhrn Sedmičky pionýrů.

Štítky knihy

komiksy encyklopedie

Autoři knihy

Robert Pavelka
česká, 1963

Kniha Encyklopedie komiksu v Československu 1945–1989 [1] je v

Přečtených26x
Doporučených1x
Knihotéce43x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x