Emma

Emma https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47416/mid_emma-QSh-47416.jpg 4 173 27

Když na první pohled bohatý otec přiveze dceru jménem Matilda Fitzgibbonová do školy ve vesnici Clinton St James, nikdo by se nenadál, že během pouhého čtvrt roku se z domnělé dědičky značných statků stane opuštěné, bezprizorné dítě. Naštěstí se dívky ujme milá vdova Chalfontová z téže vesnice. S pomocí výmluvného pana Ellina začíná pátrat po dívčině minulosti, o níž sama dívka zarytě mlčí. Kdo je Matilda Fitzgibbonová, odkud pochází a jaké je spojení mezi ní a krásnou, leč nespoutanou Emmou s havraními vlasy, jejíž jméno je vyryto na náramku ve tvaru hada, který představuje jedno z mála vodítek? Více odhalí romantický i tajemný příběh plný nečekaných zvratů, v němž pravda vyjde najevo až v úplném závěru.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Daranus
Originální název:

Emma , 1854


více info...

Maki229
Maki229
21.03.2024 5 z 5

I když je kniha napsána před 170 lety, je pro mě lehce čtivá. Líbí se mi příběh a charaktery jednotlivých postav jsou dobře vykresleny, sympatické jsou mi ty citlivé z nich. Mírná detektivní zápletka dodá všemu nádech tajemna.

BáraLind.
BáraLind.
27.09.2023 5 z 5

Tak tuhle knížku jsem si opravdu užila, měla spád, byla napínavá, lehce záhadná, měla šmrnc a dopadla dobře. Co více si od odpočinkové literatury přát?:-)


evismaior
evismaior
19.12.2022 3 z 5

70% - Do vesnické školy přiváží zdánlivě zámožný otec tichou dívku Matildu Fitzgibbonovou a zanechává ji zde v péči sester Wilcoxových nadšených z nového přírůstku. Jenže záhy vyjde najevo, že žádná rodina toho jména neexistuje a že toužebně očekávané školné nebude mít kdo zaplatit. Tolik první dvě kapitoly, jejichž autorkou je Charlotte Brontëová a čtenář se tak těší na další povídání ve stylu Jany Eyrové. Brontëová ovšem v psaní nepokračovala (a nedlouho poté zemřela) a té první dvacítky stran se až mnohem později chytla britská autorka Constance Saveryová a v době, kdy jí v roce 1980 bylo již přes osmdesát let, knížku anonymně dokončila, přičemž z původního rukopisu Brontëové využila jak osobu tajemné dívky, tak i přítele slečen Wilcoxových sympatického pana Ellina a především vypravěčku, vdovu Arminel Chalfontovou, jíž stvořila nelehký osud dívky provdané ve velmi mladém věku a sužované manželovými dětmi z předchozího manželství, a to především krutou a divokou Emmou. Právě paní Chalfontová se Matildy ujme a společně s panem Ellinem začnou pátrat po jejím původu. A to, že jednou z Matildiných věcí je náramek se jménem Emma, které je pro paní Chalfontovou opředené tak bolestnými vzpomínkami, asi nebude jenom náhoda...
"Náhradní" autorka se do textu Brontëové pustila se ctí a vytvořila vcelku čtivé dílko s příjemnou detektivní zápletkou, temným příběhem někdejšího rodinného rozvratu a intrikami v pozadí a nakonec i milou romantickou linkou, které si s povedeným scénářem umím velmi dobře představit ve filmu nebo v televizi. Přesto mi tam mnoho věcí připadalo jaksi nedotažených, překombinovaných a nepravděpodobných (nikdo nezkontroluje mrtvé novorozeně atd.) a závěrečné rozuzlení, které by mně osobně, být na místě vypravěčky, přivodilo slušný infarktový stav, je přijato v podstatě v míru, pohodě a všeobjímajícím odpuštění. Přála bych si vědět, jak měla příběh vymyšlený samotná Brontëová, protože její knihy zkrátka zanechávají mnohem větší dojem.

Zuzvil
Zuzvil
03.02.2022 5 z 5

Absolutně by mě nenapadlo, že se mi tato knížka bude až tak moc líbit, a přece. Je to společenský historický román, kde opravdu chcete číst dál a dál a rozkrývat rodinná tajemství z minulosti. Čte se s velkou lehkostí, překlad se mi zdá být také zdařilý a závěrečné rozklíčování příběhu se mi velmi líbilo. Ač je kniha z většiny dopsána až po smrti autorky, tak přesto jsem tam cítila i Janu Eyrovou a prostě autorčin rukopis. Za mě můžu určitě vřele doporučit, knížka má vše potřebné a podstatné, příběh, pointu, rozuzlení, najdeme tam lásku, nenávist, pochopení, odpuštění, vysvětlení, prostě všechno.

Bubo19
Bubo19
14.10.2021 4 z 5

Začátek knihy mě trochu vyděsil dlouhými popisy charakterů jednotlivých postav a to tak, že si autorka párkrát dokonce i protiřečila. Naštěstí popisovat brzy přestala a z knihy se vyklubala detektivka z 19.století. A to detektivka, která se čte velmi dobře. V závěru do sebe samozřejmě zapadlo všechno až moc dobře, ale to pro ten skvělý styl vyprávění autorce odpustím.

IVANA0123
IVANA0123
22.03.2021 4 z 5

Knížka se mi moc pěkně četla a strávila jsem u ní příjemné chvíle. Tento romantický a napínavý příběh jsem odkládala jen nerada. A i když ne vše je uvěřitelné, tak se mi příběh ztracených a znovu nalezených nadějí, lásky a smíření líbil. Krásně jsem si u knihy odpočinula. 4,5*
(3/21)

Эva
Эva
27.01.2021 5 z 5

Tohle bylo tak hezký! Miluji sestry Bronteovy a Jana Eyrová je moje naprostá srdcovka. Vždy se k nim ráda vracím pro pohlazení po duši. Emmu jsem vůbec neznala, netušila jsem, že ji Charlotte napsala, nebo tedy spíše nenapsala. Ale tenhle román o lásce, odpuštění, nenávisti.. se mi moc líbil! A ta detektivní zápletka byla super!

Micha-Él
Micha-Él
04.09.2019 5 z 5

Nepsala bych, že autorkou knížky je Brontëová, protože od ní jsou jen první dvě kapitoly. Nicméně i tak se mi moc líbila. Myslím, že Constance Savery se pera ujala skvěle a sestavila příběh, který rozhodně stojí za přečtení! Děj je hezky zapletený a čtenář celou dobu nedočkavě čeká, jak to vlastně s Mathildou/Martinou je? Navíc je zajímavé, jak románem prostupuje postava Emmy, ačkoliv se tam osobně vyskytuje jen zřídka. Zrovna ona pro mě byla jedna z méně sympatických postav a za její chování jsem jí měla chuť dát facku. Nejlépe propracovaná pro mě byla Arminel Chalfontová, která spolu s Martinou tvořila roztomilou, hezkou dvojici. Za sympatického považuju také pana Ellina. Nevlastní děti není tak snadné posoudit, což je jedině dobře, protože mají kladné i záporné vlastnosti. Navíc opravdu krásně je tu zobrazen motiv odpuštění, který knize také dodává na jejím kouzlu. Jediná malá výtka z mé strany je prakticky absence popisů krajiny. To mohla Savery více propracovat, protože zrovna Brontëová se popisům věnovala docela podrobně. Ale vzhledem k převažujícím pozitivům to na moje hodnocení nemá vliv. :)

akdar72
akdar72
21.07.2019 5 z 5

Další z krásných knih, plné soucitu, pochopení a odpuštění. Opět nechápu, proč jsem se k ní dostala až nyní....

pip11
pip11
10.06.2018 5 z 5

Tajemná, napínavá a velmi čtivá. Slupla jsem ji během jednoho dne. Byla místy předvídatelná ale to ničemu neubralo na zajimavosti.

Kozel
Kozel
25.05.2018 4 z 5

Nedokončený, nebo možná lépe řečeno sotva započatý román Charlotty se po víc jak sto letech od smrti autorky rozhodla dokončit Constance Savery. A řekl bych, že se činu ujala vkusně a čtivě. Líbila se mi - a vždy mě zaujme - zápletka stojící na konceptu "každá rodina ukrývá temný příběh". Taková příjemná viktoriánská detektivka s napětím a šťastným brontëovským koncem. Snad budu mít v budoucnu možnost porovnat s druhou dokončenou variantou vydanou pod názvem Emma Brownová.

Nejvíc fascinující jsou ovšem ty první dvě kapitoly sepsané Charlottou. Nikde totiž není zmínky o nikom jménem Emma a vyprávění se ujala zdánlivě nezávislá osoba, vdova Chalfontová, která v zápletce nemusela hrát tak významnou roli, jako v této verzi. Mám takovou myšlenku, že tahle kniha měla být pravděpodobně odlišná od ostatních Charlottiných románů. A když si znovu pročítám koncept a formu těch prvních třiceti stran, nemohu se zbavit dojmu, že finální podoba mohla být velmi dobře někde na pomezí Dvojího života Heleny Grahamové a Větrné hůrky, dvou velmi silných knih a temněji zbarvených příběhů. Tak aby se nakonec Charlotta literárně spojila se sestrami stejně jako na začátku, kdy společně psaly básně. Kdo ví=o)

Kikina100
Kikina100
15.03.2018 5 z 5

Moc pěkná a napínavá knížka. Dobře se četla.

Radkab.
Radkab.
03.01.2018 4 z 5

Nečekala jsem, že bude kniha tak napínavá a strhující. Jediné, co bych vytkla, je až příliš ideální závěr.

Danickaz
Danickaz
07.12.2017 2 z 5

Charlotte, najproduktívnejšia z troch sestier Bronteových, napísala len 20 strán z románu Emma. Preto niekotré zdroje tento román vôbec nezaraďujú do zoznamu jej tvorby. Román bol dokončený inou autorkou a vydaný až 5 rokov po Charlottinej smrti.

Peta1607
Peta1607
06.07.2017 4 z 5

Nečekala jsem že se mi kniha bude tak líbit - anglická klasika není zrovna můj šálek kávy, ale tahle mě mile překvapila.

Ivana255
Ivana255
28.11.2016 5 z 5

Nečekala jsem, že se mi kniha bude tolik líbit. Možná i malinko víc než Jana Eyrová. Krásné čtení.

AndyK
AndyK
28.01.2016 5 z 5

Krásné a poutavé vyprávění, které mě vzalo za srdce. Ani jsem nečekala, že se mi bude knížka tak líbit, protože můj vyloženě oblíbený žánr to není - nebo spíše do této doby nebyl. Takže děkuji ti, Emmo, za rozšíření obzorů :-)

Viky.Tejralova
Viky.Tejralova
26.12.2014 5 z 5

Úžasná kniha a přestože ji prý nenapsala Charlotte celou, ale byla dokončena anonymní autorkou, vůbec jsem to nepoznala. Úžasný námět, skvělý příběh a zajímavé zvraty :-)

hastings
hastings
26.06.2014 4 z 5

Velmi milá kniha s poutavým dějem. Překvapivým a tááák romantickým.

Lucka Most
Lucka Most
14.04.2014 4 z 5

Libila se mi - hezky se to četlo, dokonce s kriminální zápletkou - po Janě Eyrové, asi má nejoblíbenější od Brontëové :)

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Charlotte Brontë
britská, 1816 - 1855
1973  91%Jana Eyrová
1991  90%Sirotek lowoodský
1990  76%Villette
1975  75%Shirley
2010  84%Emma

Kniha Emma je v

Přečtených266x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených11x
Knihotéce50x
Chystám se číst125x
Chci si koupit37x
dalších seznamech1x