Ema a ja

Ema a ja https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93301/bmid_ema-a-ja-H8R-93301.jpg 5 24 7

Román anglickej spisovateľky je vyrozprávaním vlastného životného príbehu. Príbehu dieťaťa, dievčaťa, neskôr ženy – slepej. Román sa začína zvláštnym detstvom malej Sheily, ktorá postupne stráca zrak a svet vníma akoby zatiahnutý hustou hmlou. Napriek tejto skutočnosti si Sheila nachádza miesto v spoločnosti, vďaka slepeckému psovi Eme. Ema čiastočne nahrádzala Sheile zrak a orientačný zmysel, no zároveň sa stala jej nerozlučnou priateľkou a družkou a pomáhala jej proti citovému odcudzeniu, otupenosti a zanevreniu na život.... celý text

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Smena
Originální název:

Emma and I , 1978


více info...

markulina711
markulina711
06.07.2023 4 z 5

Tuto útlou knížku jsem objevila kolem 12.roku v knihovně mojí mamky. Tenkrát se mi moc líbila. Bylo to něco úplně jiného než jsem do té doby četla. Emmu jsem si zamilovala. Sheila mi doslova otevřela oči, člověk si neuvědomuje jak se žije nevidomým, co já dělám denně nevědomky, to pro ně kolikrát není snadné.Po letech jsem po knize sáhla znovu,z nostalgie, chybí mi pondělky z Bratislavy.Jsem Husákovo dítě a z jedné osminy slovenka, žiju na Moravském Slovácku, takže kontakt se slovenštinou neztrácím. Hodně mne mrzí,že moje děti už jsou na tom o poznání hůř a za řekou Moravou se v jejích očích rozprostírá cizina.

Viaby
Viaby
15.02.2022 5 z 5

Čítala som ju v puberte každé prázdniny. Táto kniha ma utvrdila v tom, že dobrá kniha nesie v sebe posolstvo. Ako slepá Sheila navlieka niť do ihly? Dovtedy, kým sa netrafí. Táto kniha je lekciou z pokory.


Han-nah
Han-nah
03.04.2019 5 z 5

Životní příběh dívky Sheily, jiné dětské poznávání světa, když postupně ztrácí zrak až do dospělosti, kdy zůstane úplně slepá. Osamostatní se, začne i pracovat, dostane vodícího psa Emu. Ta ji částečně nahrazuje zrak, sdílí s ní každodenní radosti, starosti, je pro ni nepostradatelná přítelkyně, ochránkyně a pomocník v běžném životě. Podaří se, že po operaci se jí navrátí zrak a teď se zase Ema učí obyčejnému volnému psímu životu. Nám, kteří máme zrak to ani nepřijde, jaký je život bez něj.
Já si často opakuji větu: Dívám se a vidím - vidím a vnímám - vnímám a pociťuji - pociťuji a děkuji za to, že VIDÍM.

jluky
jluky
07.04.2016 5 z 5

Čítala som pred mnohými, mnohými rokmi a dodnes si pamätám, že som mala z knihy krásny pocit....

debe
debe
26.09.2015 5 z 5

Četla jsem ji jako malá a doteď si na ní pamatuju, i na to, že jsem nerozuměla některým slovenským výrazům - hoci :-) a i po téměř třiceti letech vím, že kniha měla žlutý přebal. A že byla úžasná!

lentilki
lentilki
21.08.2014 5 z 5

Krásná, pozitivně laděná kniha, no nejvíc mě dojímala úžasná Emma a vztah jí a její paní :-)

lusila
lusila
09.07.2013 4 z 5

Sheila je neskutočne silná žena. V knihe rozpráva príbeh o hľadaní práce, o nádeji na opätovné videnie, ukazuje na maličkosti, ktoré nám vidiacim nevadia. Po oslepnutí našla dokonca lásku. Po prečítaní mám lepší prehľad o každodenných bojoch ľudí bez zraku a úprimne ich obdivujem.

Štítky knihy

slepota nevidomí

Autorovy knížky

1982  92%Ema a ja

Kniha Ema a ja je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x