Eleanor & Park

Eleanor & Park https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217489/bmid_eleanor-a-park-sza-217489.jpg 4 1731 381

Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Eleanor and Park , 2014


více info...

simca9342
simca9342
16.12.2023 4 z 5

Vztah dvou mladých lidí v jiné době, kdy se až příliš hleděli na to jak se kdo chová nebo kdo s kým něco začíná mít.
Je rok 1968 a tichá Eleanor a ještě osamělejší, ale průbojný Park se sluchátky na uších, aby nevnímal nepříjemné poznámky od vtíravých a útočných spolužáků se seznámí za neobvyklé situace. Na místě, které není běžné, ale v dopravních prostředcích se může dít ledacos.
Zrzka Eleanor, ze které si ve třídě utahujíkvuli jménu a vzhledu se stane brzy s Parkem vášnivou čtenářkou komiksů. Vzájemné dlouhotrvající půjčování dělá s dvěma lidmi divy . Hlavně, když je ten druhý spolužák ze třídy :)

Příběh je psaný humorně a jednotlivé kapitoly stylem vypravěče tedy er-formou.

Blatty
Blatty
13.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Nevím. Bylo to super a smutný,ale vlastně strašně fajn.
328 stran není zas tak moc
A tak trochu jsem čekala šťastně až navěky. Ale když se tak nad tím zamyslím asi se ten konec hodil líp než Happy end.


Nathally
Nathally
06.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi hned od začátku hrozně líbila a bylo těžké se od ní odtrhnout. Dokonce jsem se v některých věcech viděla v Eleanor. Moc krásný román pro dívky. Jen ten konec, achjo, proč to nemohl být happyend? Ale ne všechno, musí mít šťastný konec :)

Barbara182
Barbara182
16.08.2023 4 z 5

Neuvěřitelně dobře napsaná kniha o lásce ne zrovna typických knižních hrdinů - Park je outsider, který se jakž takž drží nad hladinou a jen o chlup není terčem šikany, a Eleanor je nově příchozí holka s nadváhou a nápadnými zrzavými vlasy. Čtivě napsané, byť i o ne úplně lehkých tématech (i když spousta věcí zůstala přeci jen nabarvená růžověji, než by tomu v reálu bylo, ale s ohledem na cílovou skupinu náctiletých to beru), a hrozně se mi líbila ona něžná láska mezi ústřední dvojicí. Za mě rozhodně milé a příjemné překvapení, bylo to napínavé, takže jsem musela číst dál a dál, abych zjistila, jak to celé vlastně dopadne, a ve výsledku se mi kniha líbila asi víc než Fangirl, protože byla intenzivnější a zabývá se mnohem závažnějšími tématy.

Lenka2533
Lenka2533
05.08.2023 3 z 5

Abych řekla pravdu, byla to zvláštní kniha. Bylo to úplně něco jiného, než jsem předpokládala. Ale ne úplně špatného, jen jsem byla překvapená jaká témata mi tato kniha naservírovala.
Vztah mezi Eleanor a Parkem byl zajímavý, ale hezký. Ze začátku mi to bylo tak nějak jedno, moc mě to nezaujalo, až jsem si říkala, že knihu odložím. Ale nakonec jsem se začetla a postupně jsem si na postavy začala zvykat. Z konce mi bylo smutno. Takový si vůbec nezasloužili.
Za mě tři hvězdičky, bylo to fajn čtení, ale nezaujalo mě to tolik a už se k tomu určitě nikdy nevrátím.

ReniHan
ReniHan
18.05.2023 3 z 5

Aspoň byla čtivá! Příběh je však o ničem a postavy si určitě nebudu pamatovat.

lawyered
lawyered
29.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Tuhle knížku jsem poprvé četla už dlouho zpátky. Teď jsem se k ní vrátila a zaskočilo mě, jak drsná je hned od samého začátku - měla jsem pocit, že to celé bylo tak nějak růžovější.
Ten příběh vlastně vůbec není veselý, konec není hezký, ani ten jejich vztah se mi až tolik nelíbí. Přesto jsem celou knihu přečetla takřka jedním dechem a vyvolala ve mně dost silné emoce.
Takže pokud si chcete snadno a rychle poplakat, s Eleanor a Parkem určitě neuděláte chybu. :)

PetraBery
PetraBery
05.03.2023 3 z 5

Krátké kapitoly, střídání vypravěčů a příjemný příběh první lásky Eleanor a Parka. Konec mírně překvapil, celkově se kniha četla moc dobře.

ovsemzectu
ovsemzectu
13.02.2023 5 z 5

Knihu jsem dlouho odkládala, ale naštěstí jsem ji dala šanci a jsem za to ráda. Nevím jak to popsat, ale asi takhle: bylo to tak divný až se mi to líbilo.

Přála bych si pro ně šťastnější konec...

Karlík27
Karlík27
29.01.2023 3 z 5

Za mě příběh utíkal a kniha byla čtivá a i přez prostředí a věci co se v knize odehráli to pro mě byla oddechovka.

Lassie777
Lassie777
24.01.2023 3 z 5

Příběh sám o sobě nebyl špatný. Děj hezky utíkal a knížka se dobře četla. Mně ale vadilo to velké množství sprostých slov. Chápu, že do některých částí příbehu sprostá slova patří a nevadí mi, když se občas nějaké objeví, ale tady jich už bylo moc. Je to škoda, protože jinak by to mohla být fajn knížka pro náctileté.

aquaver
aquaver
14.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Nádherná, zajímavě a celkem i zvláštně napsaná kniha. Líbilo se mi, že to bylo psaný z obou pohledů, a jak bylo skvělé ukázané, že často se nejedná o lásku na první pohled... Byli i skvělé napsané postavy... Fakt nechápu proč jsem tuto knihu odkládala tak dlouho. Jediný za mě takový menší mínus je rozhodně konec. Jsem trošku zmatená z toho, jestli jsem s koncem spokojená nebo ne. Na jednu stranu to byl zase jiný konec a ne ten klasický... Ale mohlo to přeci jen skončit aspoň trošku jinak... A ne tak otevřeně? Hádám, že mě teď čeká zase nějakou chvilku dumaní, jak to tedy pokračuje... Nejsem si úplně jistá, jestli se k příběhu někdy zase vrátím. Jestli to třeba není jedna z těch knih, kterou si stačí přečíst jednou. Ale kdo ví... třeba se budou vracet aspoň k nějakým pasážím. Rozhodně ji ale zařadím ke speciálním knihám... Doporučuji.

_Brunetka_
_Brunetka_
20.07.2022 4 z 5

Málokdy si dávám rereading knížek. Vlastně skoro nikdy,tohle je můj druhý. Tuhle knížku jsem četla poprvé v loni a dokonce ve stejnou dobu jako letos. No,ale teď už pojďme k samotnému hodnocení. Předem ale upozorňuju,pokud se tuhle knihu na mé doporučení rozhodnete přečíst,může vzniknout závislost.Autorka má totiž úžasný a návykový styl psaní. Stránky mi doslova mizely pod rukama. Rainbow Rowell píše totiž krátké kapitoly,ve kterých se ještě navíc několikrát vystřídá pohled Eleanor a Parka,což se mi mimochodem hrozně líbilo. A postavy? Ty jsem si i přes jejich nevšednost (možná právě kvůli ní) zamilovala. Líbila se mi silná,sarkastická a stydlivá Eleanor,která má srdce na pravém místě a taky nenápadný a milý Park,který je jiný než ostatní. Oba dva to v knížce nemají jednoduché a to se mi líbilo. Na základě tohohle a dalších milionu věcí mi tenhle příběh taky narozdíl od většiny YA přijde i velice skutečný/uvěřitelný. A co musím ještě vyzdvihnout je určitě doba a prostředí,ve kterém se knížka odehrává. Miluju prostředí střední školy a to,že příběh není z dnešní doby plné telefonů a sociálních sítí (kniha se odehrává v roce 1986),beru jako velké plus. Lidi tu totiž spolu musí MLUVIT. Zároveň je tohle knížka,která potěší ty,kteří nemají rádi klišé. Tady nic takového není (což jde poznat už z anotace). Co se mi však nelíbilo,byl konec. Mám jednu otázku. Proč to skončilo takhle? Podle mě se to dalo zakončit tisíci jinými způsoby a nejsem jediný člověk,který si to myslí,ale dobrá stalo se. Konec jsem trochu nepochopila a naštval mě. Ale jinak bych vám tuhle milou, místy smutnou a hezkou knížku mohla s klidným svědomím doporučit a to hlavně, pokud chcete zkusit něco jiného.

E.T.007
E.T.007
20.06.2022 4 z 5

Táto kniha vám síce nevyrazí dych, no príbeh je to pekný. Taký iný. Mňa zaujal. Navyše sa číta ľahko. Ani Eleonor a ani Park nepatria medzi elitu školy, čo mne osobne imponovalo, lebo v zahraničných knihách zo stredoškolského prostredia takmer vždy aspoň jeden z hlavných hrdinov je buď športovec alebo roztlieskavačka. A ten druhý z nich zas outsider a akousi zhodou náhod sa to medzi nimi akosi zomelie a zamilujú sa do seba.
V tomto smere je táto kniha výnimočná. Odporúčam.

Hanncha
Hanncha
06.05.2022 4 z 5

Knihu jsem začínala číst s nejedním předsudkem a byla jsem připravená ji odložit hned po první stránce. Ale to jsem se zmýlila.
Kniha se až překvapivě krásně a lehce četla a úplně mě v táhla do děje, který je, pravda, vhodnější pro trochu jinou věkovou kategorii, než do které spadám já.

Nicméně když se člověk přehoupne přes "banalitu" školního prostředí a s ním spojených trablů bandy puberťáků, dostane se k pěkné oddechové četbě.

Místy mi postavy a prostředí trochu připomínalo "Ten, kdo stojí v koutě." Možná to bylo jen časovým zasazením, ale atmosféra a jazyk na tom jistě měly také svůj podíl.

Troufám si říct, že mě kniha opravdu příjemně překvapila a ráda ji doporučím.

ElInWonderland
ElInWonderland
14.02.2022 3 z 5

Začátek knihy mě hodně bavil a skoro jsem si myslela, že to bude moje oblíbená kniha, ale potom to jen upadalo až do samého konce. Povaha Eleanor byla vážně matoucí a pak už jsem měla jen pocit že Park má vůči ní silnější pocity než ona. Autorka měla dobrý námět s uvěřitelnými postavami, ale po tom nadějném začátku jsem očekávala mnohem víc.

TéraČte
TéraČte
28.01.2022 4 z 5

Tahle lovestory je odlišná od většiny jiných, a to svojí odzbrojující reálností. Není to láska na první pohled, ani jeden z hlavních hrdinů nebyl nějak extra sexy, neprahli po sobě od prvního okamžiku, v jejich vztahu se nachází určitá neohrabanost, nejistota, tak jako to u prvních vztahů bývá. Charaktery obou postav jsou dokonale propracované, což podtrhovalo reálnost celého příběhu.
Ve všech ohledech je to svižné, chvílemi snad trochu banální čtivo o dvou puberťácích, jejich první lásce a objevování sexuality. Děj téměř žádný, což nebylo na závadu, tahle kniha byla prostě o vztazích. Je to skvěle napsaný text s vtipnými slovními obraty a Eleanořina linka mu navíc dodává na dramatičnosti, která v závěru špičkově vyvrcholí. Co bych nakonec vypíchla byl autorčin styl psaní. Přišel mi jednoduchý, a přesto upřímný a podmanivý.

DominaCZ
DominaCZ
26.01.2022 1 z 5

Sexy romance?? To ze které strany? Otravné tlusťošky nebo Korejce, který je takový, jací už bývají- slušný na všechny strany a nekonfliktní?
Nuda a šeď.
A jen tak mezi námi- Park je příjmení, tak proč je v názvu, proč je mu tak říkáno, vám snad někdo říká Šlechtová, Hrazdile nebo Nováčku?

natalie6257
natalie6257
02.11.2021 2 z 5

Kniha se moc táhla, ale konec byl překvapivý. Za mě nic moc :(

heliiinka
heliiinka
13.10.2021 1 z 5

Ten konec? Hrozný, děsný. Eleanor mě trošku štvala po celou dobu, ale chápala jsem to, vždyť měla těžký život. Ale na konci si zasloužila facku a to mi zkazilo pohled na celou knihu.
Aspoň Park je sympaťák.
Ale ne, nečtěte to, nestojí to za to.