El Negro

El Negro https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23138/el-negro-23138.jpg 4 9 3

Osou knihy je příběh vycpaného černocha zvaného prostě El Negro, na kterého autor narazil jako student v provinčním španělském městečku Banyoles v roce 1983. Píše o tom: „Vlastně jsem se o něm chtěl dozvědět úplně všechno. Kdo byl. Ale také: kdo ho vycpal, s jakým úmyslem? Kdo ho dopravil do Evropy, prodal, vystavil v muzeích? Představovali ho jako vzorek primitivního člověka? Jak se během doby změnil pohled, jakým na něj nazírali?“ El Negro nenechává autora v klidu ani později, když pracoval jako odborník na tropické zemědělství. Stále naráží na otázky a příběhy s ním spojené. Nakonec byl El Negro v roce 2003 vrácen do země svého narození a pohřben. Vycpaný křovák je pro autora ovšem především důvodem i příležitostí pro řadu úvah týkajících se prosazování vlastní kultury, ale protože se nesnaží situaci zjednodušovat, nevedou jím pokládané otázky k jednoznačným závěrům. Nepředkládá hotová řešení, ale podněcuje k zamyšlení a hledání vlastních odpovědí. V kombinaci s poučeným líčením nejrozličnějších prostředí, v nichž Westerman konfrontuje i zdánlivě vzdálené a exotické jevy s každodenní praxí Evropana, je kniha velmi zajímavým a podnětným čtením. ... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

El Negro en ik , 2004


více info...

Přidat komentář

puntaumbria
23.12.2017 5 z 5

S autorem cestujete Španělskem, Peru a Afrikou. Reálná tématika a reflexe, kterou zprostředkovává, Vás bude nutit k vlastnímu zamyšlení. Velmi zajímavá kniha, ne nadarmo byla oceněná.

učtese
21.01.2016 3 z 5

Na pozadí příběhu vycpaného černocha El Negra, který autor popisuje jako novinář a jak sám zdůrazňuje nezaujatě a s nadhledem, můžeme vypozorovat obecný náhled na přístup tzv. vyspělé části světa k té tzv.méně vyspělejší. Velkým kladem knihy je, že nám autor (jak se píše v anotaci) nepředkládá žádná řešení a vše nechává na našem svědomí a našich morálních hodnotách.
Zvlášť vhodná četba v současné situaci s uprchlickou krizí.


Koka
06.05.2013 5 z 5

Jak si vysvětlit, že EVROPSKÁ, tzv. CIVILIZOVANÁ země ve XX. století připustí, že lidská bytost je vystavena v regionálním přírodopisném muzeu jako vycpaný exponát?! Mladý Holanďan při svých toulkách po Španělsku na tento exponát narazí a jeho příběh ho natolik zajímá a šokuje, že mu věnuje značnou část svého života a profesního zájmu. A to až natolik, že jeho aktivita vyvolá řetěz událostí (včetně ovlivnění průběhu olympijských her!) , který vede k jedinému možnému a jakž takž důstojnému ukončení příběhu: pohřbení "El Negra" v jeho rodné zemí (odborníky vytipované Botswaně) .
Chcete se dozvědět něco bližšího o tom, jaké různé podoby může mít evropská kultura? Doporučuji přečíst si tuto knihu.
Autorovi patří můj dík za nelhostejnost a vydavateli za překlad.

Štítky knihy

nizozemská literatura

Autorovy další knížky

Frank Westerman
nizozemská, 1964
2007  87%El Negro
2012  89%Zvíře, nadzvíře

Kniha El Negro je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x