Ekonomie měst

Ekonomie měst https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183408/ekonomie-mest-183408.png 4 4 2

Proč některá města bohatnou, zatímco jiná chudnou, a jak jejich růst či úpadek ovlivňuje celou ekonomiku? Právě těmito otázkami se zabývá jedna z nejdůležitějších knih americko-kanadské autorky, uznávané především za své teorie v oblasti rozvoje měst a komunit. V Ekonomii měst přichází Jane Jacobs s myšlenkou, že jsou to právě města, co nejvíce hýbe ekonomickým rozvojem. Dřívější téma měst a jejich rozvoje nyní autorka analyzuje spíše z pohledu ekonomických procesů, které ve městech probíhají a zároveň tak upozorňuje na důležitou a přitom opomíjenou provázanost urbánního a ekonomického vývoje.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Mox Nox
Originální název:

The Economy of Cities , 1970


více info...

Přidat komentář

Dejf_ano
15.09.2023 4 z 5

Kniha nabízí řadu myšlenek k zamyšlení a retrospektivní pohled na řešenou problematiku. V roce 2023 jsou myšlenky z knihy zformovány před více než 50 lety a každý se může zamyslet, v čem se autorka mýlila nebo nemýlila.
Za mě nejzásadnější myšlenka je ta, že "hospodářský růst země (města) závisí na vlastní práci obyvatel". V dnešní době opět tolik diskutované téma přerozdělování a podobně. Zároveň tuto myšlenku autorka opírá o velmi obsáhlou a logickou analýzu.

Jonny
10.10.2019 4 z 5

Kniha popisuje teorii jak vznikl (vzniká) obchod, řemesla, produkty a jejich export a rozvoj a na to navázaný vznik a rozšiřování měst. Nejvíc mě bavil popis fiktivního města Nového Obsidiánu.
Konec knihy je poměrně pesimistický, ale podle všeho odpovídá skutečnosti.


Štítky knihy

architektura ekonomie urbanismus, urbanizace společnost města

Autorovy další knížky

Jane Jacobs
americká, 1916 - 2006
2013  90%Smrt a život amerických velkoměst
2012  80%Ekonomie měst
2013  90%Města a bohatství národů

Kniha Ekonomie měst je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x