koupit

Egypťan Sinuhet / Sinuhe egyptiläinen

Autor: Mika Waltari

Egypťan Sinuhet

Waltariho nejslavnější román nám dává nahlédnout do složité a bouřlivé doby panování osmnácté dynastie egyptských faraónů, kdy došlo k neobvyklému pokusu o sociální a politickou reformu společnosti, jenž se v náboženské oblasti projevil jako zápas dvou bohů: boha starého pořádku Amona a boha lásky a míru Atona. Obraz těchto událostí je nanejvýš spolehlivý, historicky přesný, přitom však Egypťan Sinuhet rámec historického románu značně překračuje, takže v něm najdeme řadu paralel s naší současností(sám autor v jednom z rozhovorů prohlásil "psal jsem v historickém převleku"). V příběhu o životních osudech lékaře Sinuheta, plných zvratů, vítězství i proher, reagoval ve skutečnosti Waltari na vlastní prožitek válečného běsnění(kniha poprvé vyšla těsně po skončení druhé světové války) a vyjádřil v něm svůj humanismus a víru v nesmrtelnost základních lidských hodnot, jako je svoboda a tolerance. (méně textu)

http://www.databazeknih.cz/images/17_/173/egyptan-sinuhet-patnact-knih-ze-zivota-lekare-40384.jpg 4.7887

Žánr: Literatura světová - Romány historické
Rok vydání: 1989, počet stran: 831 ...více

Nakladatelství: Odeon
Překlad: Marta Hellmuthová
Rok vydání originálu: 1945
Autor obálky: Milan Grygar
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Náklad: 125 000 ks
ISBN: 80-207-0120-6

Štítky: Aton, Egypt, finská literatura, starověk, starověký Egypt, zfilmováno

Komentáře

Nejprve se musíte přihlásit.

Komentáře knihy Egypťan Sinuhet:

Evelína Š

Knížka zajímavá, ale na mě některé pasáže moc zdlouhavé a celkem jsem se těšila až ji dočtu.(19.06.2013)

Thanyss

Ať chcete nebo ne, musíte si Sinuheta zamilovat stejně jako já, i když je to člověk velmi osamělý. Čím je vlastně tahle kniha tak vyjímečná? Pro mě je to tím, že vypravěč ukazuje tehdejší dobu zcela bez příkras a my tak můžeme nahlédnout do srdcí a duší těch, kteří žili před tisíciletími.

Vzhledem k tomu, že Sinuhetovo vyprávění pochází z doby vlády faraona Achnatona, nenašla jsem na těch osmiset stránkách jediné hluché místo. Navíc se mi moc líbil styl, jakým je kniha napsána. Z vyprávění je cítit atmosféra tehdejší doby a není problém, představit si ulice Vesetu a cítit sluneční žár, jež byl v zemi Kemet.

Egypťan Sinuhet se jednoznačně stal mou citovou záležitostí.(19.06.2013)

Skjaninka

Pán Waltari, veľké díky za Sinuheta, ktorého príbeh ma pohltil tak, že to nejde vyjadriť slovami. Pri čítaní máte pocit, že ste priamo tam, že zažívate všetko spoločne s nim, nehovoriac o tom nádhernom štýle v akom je písaná(09.06.2013)

Yorika

Kdo má rád historii a především Egypt, přijde si na své.Kniha plná hlubokých myšlenek, psána zvláštním stylem, na který si člověk musí nejprve zvyknout.Jakmile se však tak stane, stává se literárním zážitkem.Příjemná knižní klasika.(23.05.2013)

Hedwik

Kniha, ktera bych rekl byla pro jedna z klicovych. Nez jsem ji precetl hodne jsem o ni slysel a musim rici, ze jsem byl vuci ni diky zvestem imunni. Pak jsem ji vzal do ruky a četl a musim napsat, ze se stala jednou z nejoblibenejsich knih co jsem kdy cetl, zvesti nelhaly a ja podlehl. Cetl jsem ji pred nekolika lety a stale mam v hlave jakousi historii Egypta v kostce a ma pritelkyne, ktera je egyptofil, toto velice ocenuje :) Velice vsem doporucuji.(22.05.2013)

Liyz

Túto knihu máme doma od nepamäti. Zaujala ma niekde na strednej škole. Je v nej nádherne prepletená história s vtedajšími medicínskymi poznatkami, mumifikovaním tiel a pribehom.
Ak máte radi Egypt a históriu určite doporučujem.(21.05.2013)

kryspin66

Vtažení do děje moc nefungovalo. Styl vyprávění autora mi moc neseděl, ale i přesto jsem si z knihy vzal pár pozitivních moudrostí. Kniha je určena pro čtenáře o Egyptě což já nejsem. Přesto knihu nezatracuji, ale ani nedoporučuji.(10.05.2013)

stdriverlc

Jako jeden z mála budu mít spíše negativní názor na knihu. Psaný projev autora a vtažení do děje zafungovalo. Nicméně jen v první třetině knížky, pak už to bylo tak nějak na jedno brdo. Zajímavé to je, to vůbec nepopírám. Ovšem ke čtení jsem se musel nutit a po chvíli mě vyprávění otupilo. Nevím, jestli je to způsobeno pro mě nezajímavým prostředím Egypta, nebo otupělostí letním horkem, ale tahle knížka mě zklamala. Po doporučeních jsem čekal opravdu smršť pocitů a hltání textu. Nekonalo se. Tak třeba příště.(08.05.2013)

Koka

Na této knize je obdivuhodné, že i při té úrovni poznání starověkého Egypta, jaká byla v době vzniku díla, dovedl MW vytvořit natolik hodnověrný příběh (reálie, vztahy, atmosféra doby), že ani dnešní egyptologie jej zásadně nezpochybňuje.(06.05.2013)

Aliii

O Egyptě jsem četla víc knih a musím říct, že některé z nich byly poutavější. Nicméně Egypťan Sinuhet mě nutil k zamyšlení a tím si mě získal. Mika Waltari napsal naprosto uvěřitelný příběh a vytvořil atmosféru starověkého Egypta tak, jako by v té době skutečně žil a za to mu patří můj velký obdiv.(30.04.2013)

ivca001

Musím říct, že tahle kniha mě úplně dostala. Především hlavní hrdina, který je rozhodně zajímavou osobností. Na jednu stranu velmi chytrý pokrokový lékař a na druhou snadno zranitelný muž. Škoda jen, že jsem měla knihu pouze půjčenou, rozhodně bych ji četla vícekrát.(30.04.2013)

julius

koho zaujima historia, pre toho ok, ku koncu mi to uz ale neprislo tak zaujimave ako na zaciatku(21.04.2013)

tatruszka

Tuto knihu mi doporučil strýc, moc ji chválil. Když jsem ji začala číst, tak jsem si nebyla jistá, co od ní můžu očekávat, ale bála jsem se zbytečně. Příběh byl sice mnohdy psaný "těžce", ale krásně a moudře. Myslím, že se k ní ještě někdy v životě vrátím.(15.04.2013)

Kollarovic

Nádherná kniha která patří povinně do každé knihovničky každého zodpovědného čtenáře(sice jí taky nemám,ale koupím). Protože je to ten nejlepší druh knížky na světě,je to totiž knížka ve které budete neustále objevovat nová ponaučení,novou moudrost,nový úsměv,a taky novou sílu do života.Ať Vám slouží.(08.04.2013)

misell58

Skvěle napsaná kniha plná životních mouder a poučení. Určitě se k ní jěště vrátím. Děkuji pane Waltari!(05.04.2013)

Pet007

Úžasná kniha, ke které jsem se několikrát vrátila.(02.04.2013)

barcc85

Milovníci Egypta přečtoku rychle a zaujatě :)(29.03.2013)

Nemerose

Plné historických faktů a životních pravd. Škoda jen, že jsou lidé na sebe tak zlí, kvůli zvůli někoho, kdo pravděpodobně ani není.(25.03.2013)

Targa Dall

Mě moc nenadchla. Kolem tisíce stran bylo na ten příběh moc dlouhé.
Pěkné věci, hluboké myšlenky, to ano, ale moc rozvláčněné. Ve 3/4 jsem knihu odložil asi na půl roku a dočítal později. Prostě me nechytla.(20.03.2013)

dagusa

Kniha se mi moc líbila,četla se skvěle a na to,že má tolik stran jsem ji měla přečtenou docela brzy,protože je napínavá a chtěla jsem vědět,co bude dál?!(16.03.2013)

malazluta

Tato kniha je dokonalá, určitě patří do mojí pomyslné "top 10". K některým myšlenkám v této knize podle mě musí člověk dospět věkem, i zkušenostmi. Když jsem ji četla poprvé, tak mi přišla složitá a teď vím, že to bylo vlastní nevyzrálostí. Pokaždé když ji čtu znovu, tak mě dostane svou nadčasovostí.(14.03.2013)

Honey19

Tohle je moje nejoblíbenější kniha. Úžasně napsaný poutavý příběh, který mne nikdy mne neomrzí. Každé další přečtení knihy je pro mne zážitkem.(08.03.2013)

Ameli

Moje zamilovaná kniha :-)(05.03.2013)

SMITH

Moja najobľúbenejšia kniha .(05.03.2013)

Miťuli

Mám ráda knihy, které něco člověku dají.... A tato kniha člověku dá hodně. Člověk na ní nikdy nezapomene... Doporučuji přečíst, jedna vůbec z nejlepších knih.(04.03.2013)

terkycca

stejně je to moje neoblíbenější knížka :-)
teda prozatím, uvidím, jestli Sinuheta někdo překoná :-)(04.03.2013)

kowalenska.m

Nádherná kniha. Přečetla jsem dvakrát a vždy mě něco překvapí. Na někoho to je možná spousta textu, na mě ne. Rozhodně ne u téhle knížky. Nutila mě přemýšlet a to mě baví. I jeho vztah k ženám je zvláštní. Navíc mám ráda Kaptaha :)(25.02.2013)

Alizon

Cetla jsem nadvakrat - poprve jako hodne mlada - nic mi to nerikalo, u nekterych pasazi me sice zamrazilo v zadech, ale celkove jsem ji vyhodnotila jako prapodivnou, krutou a tezko uveritelno splacaninu. Po letech jsem se k ni vratila a zrejme v nejakem vhodnejsim rozpolozeni a tentokrat jsem ji precetla na jeden zatah. Clovek zrejme na cteni teto knizky musi trosku dozrat.(19.02.2013)

Atuin

Pokud ji člověk jednou přečte, má na vybranou buď si ji zamiluje nebo ne. Pak ji buď nechá volně a navždy ležet vedle sebe nebo ji odloží. Kniha neúnavně hledá člověka ve všech jeho elementárních proporcích, takže je přístůpná úplná ovšem, stejně otevřená na začátku i na konci. Ať už výpravne scény válečné, nebo jiné nuance příběhu, to vše je naplňeno dobrou záminkou, která se nese celou knihou.(15.02.2013)

Luxiee Axony

Přestože mne Egypt v dějepise vůbec nebavil a nezajímal, knihu jsem přečetla. Zdá se až nemožné, jak jsem se do ní "zažrala".(09.02.2013)

DasaN

Velmi zajímavá kniha. Nemůžu uvěřit ,že se někomu může zdát nudná.....(08.02.2013)

mimidra

Nejkrásnější kniha, jakou jsem zatím přečetla. Myslím, že pokud ji člověk přečte ve 20-ti či na sklonku života, vždy se v nějaké její pasáži najde. Kniha je bohatá na životní moudra, řeší etické a mravní otázky a především ukazuje hlavního hrdinu jako obyčejného člověka, který i přes svou moudrost a ryzí srdce často chybuje a to se nám všem tolik podobá.(05.02.2013)

Kapis

Jedna z hodně zásadních knih mého života, nádherná kniha plná životních pravd a mouder, lidského štěstí a zármutku. Mám ještě v hlavě zarytý citát "Lépe když pod tebou žena kvílí slastí nežli strastí" a také to "alibistické" sloužení všem možným božstvům, co kdyby přece jenom...... Knihu mám rozhodně ve své TOP10 a nemohu než vřele doporučit.(04.02.2013)

kamilen

Dlouho jsem se bránila přečtení. Považovala jsem tuto knihu za povinnou četbu. Ale...když jsem se do ní pustila, neodtrhla jsem se. Můj nevidomý kamarád ji měl načtenou na dvacetisedmi kazetách a taky to dokázal. Dodnes používám některá moudra...například..O zítřku předem nikdo nic neví... Úchvatné dílo.(25.01.2013)

lukaflek

knihu jsem nedočetl, přesto dávám 4 hvězdy. příběh se mi velmi líbil, jazyk taky, ale úplně mě odrovnaly dialogy zejména když mluvil kaptah. jedna řeč na půl strany, přitom by se to, co říká, dalo bez zjednodušování říci na třetinovém prostoru. dlouho jsem se s knihou trápil, nechtěl jsem jí odložit, ale nakonec jsem si řek, že nemá smysl nutit se do čtení, když se bojím dalšího odzbrojujícího kaptahova monologu a odložil jí. doufám ale, že se k ní někdy vrátím a dočtu ji(21.01.2013)

farinka

Přidávám se k obdivovatelům.Skvělá kniha.(10.01.2013)

čohynka

Super kniha. Sice jsem ji četla skoro rok, ale líbí se mi knihy, které donutí k zamyšlení...(12.12.2012)

čohynka

Hodně dobrá knížka.(11.12.2012)

Verun

Knihu jsem hodně dlouho odkládala, jednosuše se mi do ní nechtělo kvůli její rozsáhlosti, ale po vysokých hodnocení tady, jsem si řeka, že bych si přece jen měla doplnit vzdělání :) Kniha má příjemné poslání a také jazyk. Očekávala jsem ale větší čtivost, některé pasáže popisující válečné výpravy jsem i přeskočila. Proto snižuji na 4*.(05.11.2012)

tygrilady

Tato hodně opěvovaná kniha,také mou mamčou,pro mě byla trochu zklamáním,protože je to na mě zdlouhavé a místy nudné :-( jedna z mála knih,kterou jsem se nutila dočíst :-((28.10.2012)

anarin

Není rozdílu mezi lidmi a každý člověk se narodí na svět nahý a srdce lidské je jedinou mírou mezi lidmi. A nelze měřit člověka podle barvy jeho pleti či podle jazyka, a nelze měřit člověka podle jeho roucha či šperků, a nelze měřit člověka podle jeho bohatství či chudoby – nýbrž jedině podle jeho srdce. Proto dobrý člověk je lepší než zlý a spravedlivost je lepší než křivda, ale nic jiného nevím – a to je všecko mé vědění.(21.10.2012)

emptyRow

Nadherna kniha. Tajil som dych ked som sa blizil ku koncu tohto diela. Nemam slova ktorymi by som vyjadril to co citim, ked niekto vyslovi slova Egyptan Sinuhe. Najlepsie co som kedy cital. Je absolutne zbytocne vyzdvihovat nejake casti tejto knihy a rozoberat myslienky, ktore tu rozvadza Waltari. Rovnako aj styl jeho pisania. Mam za to ze Mika bol v minulom zivote kralovskym otvaracom lebiek. Slova ktore vklada do viet a do myslienok tak mojmu ponimaniu vzdialanemu moze pochadzat len od cloveka ktory ma dokonale znalosti vtedajsich pomerov a sposobu zivota ludi v starovekom Egypte. Uzasne Excelentne Brilantne.(14.10.2012)

miska2609

Nemám slov chvály...prostě excelentní dílo i když pro mě složitější na čtení! Ještě nikdy jsem nečetla nic takhle dlouho..., ale nelituji a jsem ráda i za oživení slovníku.(03.10.2012)

klarulajda

Přiznávám,že jsem se do čtení musela moooc přemlouvat, kniha mi připadala tlustá a ke všemu historie mě nikdy moc nelákala. Jenže knihu jsem dostal jako dědictví po mém strýci, takže jsem se do ní nakonec pustila z povinnosti. Po pár stránkách jsem pochopila,proč jsem tuto knihu dostala Je prostě ÚŽASNÁ. Měla jsem ji přečtenou během pár dnů a hned jsem měla chuť se pustit do čtení znovu. Je sice pravda,že ke konci už nemá ten spád, poslední kniha je už nudnější a bez napětí. To,ale přesně vystihuje Sinuetův život. Stáří už většinou postrádá spád,děj a napětí a je to doba zúčtování. Teď už přemýšlím komu toto jedinečné staré vydání odkážu já.(27.09.2012)

sarekaslukova

knížka je vážně suprová. Ze začátku jsme jí doslova hltala. Ale ke konci mě sice pořád bavila protože je vážně suprová ale četla se mi děsně pomalu. Ale určitě toho nelituju že jsem is ji přečetla. Je vážně skvělá.(20.08.2012)

Potulný mnich

Opravdu špalek,ale nelituji.Kniha mě doslova dostala do spárů a nepustilo,dokud jsem jí nedočetl a ještě měsíc jsem pak přemýšlel nad celým dějem a o životě Sinuheta. 5 hvězdiček.(18.08.2012)

anisek989

Co k tomu říct ? ..Dokolalost ! Sinuheta mi bylo líto..Ikdyž on sebe nelitoval. A z jeho pohledu byl konec asi šťastný. Pro mě život celý z utrpení zakončený "zradou" přítele.
Cena moudrosti je někdy vysoká. A hlupáci vládnou.
Ale "o zítřku předem nikdo nic neví"..(15.08.2012)

bersek

Ze začátku kniha popisuje dobu, poté cestovani po Syrii, Babylone, Krete a Chati. Mezi tim dobrodruzstvi, lásky, bolesti a utrpeni. A pak to přijde proud myšlenek, nazorů a idealů. nutno vydržet až do druhé půlky. Kdy se z dobrodružného románu stane román popisujici dobro a zlo. Různé pohledy na spravedlnost a všeobjimajici touha po moci a nesmrtelnosti. Je to román o tom že ti chytřejši jsou nejhloupějši, a idealiste musi trpět ...(11.08.2012)

Fuchsie

Je to jedna z mých nejoblíbenějších knih. Mohu ji číst z kteréhokoliv místa kde ji zrovna otevřu a vždycky znova mě uchvátí. Dávám plný počet bodů !(04.08.2012)

stilgar1

Mika Waltari, znechucen zřejmě událostmi 2. světové války (Sinuhet vyšel poprvé v roce 1945), sepsal toto své (jistě ne životní) dílo, aby tak čtenářům sdělil svůj pohled na (lidský) svět, který nepochybně nebyl zrovna nejoptimističtější. Nelze se proto divit, že lze v podstatě z každé strany tohoto románu vycítit mnohdy až skličující dávku cynismu (dodávám, že v následujících dílech autora již tento cynismus není tak citelný - opouští od něho a přijímá za svou jistou formu mysticismu, která je sice nepochybně přítomna i v Sinuhetovi, ovšem pouze v zárodečné podobě). Proto se domnívám, že Egypťana Sinuheta nelze považovat za čistě historický román, ačkoliv tak bývá velmi často prezentován. Historie slouží jako pouhá kulisa pro vykreslení mnoha dalších dimenzí, nad které až neúměrně vyčnívá existenciální rozměr. To je ostatně i důvodem k tomu, že si autor nedělal žádné starosti s překrucováním historie do podoby, ve které mu mohla mnohem lépe posloužit pro naplnění hlavního účelu.
-----------------------
A tak putuje Sinuhet svým životem užívaje k tomu dvou transcendentních darů: prostoru a času. Setkává se s mnoha lidmi, stává se svědkem (i aktérem) různých, často velmi bolestných událostí ...tak Sinuhet roste a roste, avšak zároveň s tím v něm roste jeho nechuť ke všemu a hlavně jeho zklamání. Je zklamán životem i sám sebou, zejména svými rozhodnutími, které v podstatě nikdy nikomu nepřinesly nic dobrého. Zjišťuje tak, že veškeré jeho snahy jsou nicotné a zbytečné. Nejsilnější zjištění však souvisí s poznáním vlastní svobody. Tato svoboda, pojata zřejmě zcela v "sartrovském smyslu", je tím nejtěžším, co na svých bedrech musí nést. Sinuhet však vydrží, věren svým přesvědčením, a neohne se, dokud mu jeho páteř nepovolí...
-----------------------
Je skličující, jak velké množství zde komentujících jedinců román zřejmě (v jeho základních intencích) nepochopilo. Tím nenarážím na případná nízká hodnocení, kterážto samozřejmě často nesouvisí s nepochopením, ale spíše s odlišností osobních preferencí. Zaráží mě spíše poukazování na pomyslnou "Sinuhetovu naivitu" apod. Lidstvo je zřejmě odsouzeno k tomu, aby stále skrze svou nedokonalost opakovalo základní chyby....
-----------------------
Poslední poznámka na závěr: Ač se to zdá zvláštní, jako hlavní postava na mě nepůsobil vyprávěč (tedy Sinuhet), ale spíše jeho věrný otrok/sluha/pán Kaptah, který svou výřečností a smyslem pro humor dokázal zbavit mou mysl chmur, kterými byla zanesena po nemilých příhodách Sinuhetových...(14.07.2012)

zamek

Má nejoblíbenější kniha. Miloval jsem popisování způsobů života lidí tehdejší doby, miloval jsem, když Sinuhet cestoval a poznával nové kraje. Příběh se ani na moment nezastaví na nudné pevnině, neustále je v pohybu a já ho hltal bez přestání. Navíc je kniha brilantně napsaná a rozhodně si zaslouží 5/5. Kdo tvrdí že ne, jeho slova jsou pro mne jako bzukot much u mých uší.(06.07.2012)

kytikyti

Je to hodně dlouhé a rozvláčné, zajímalo mě medicínské hledisko, a dalo se to číst, ale že by byl příběh strhující bych neřekla. Všichni mi jí doporučovali, ale bohužel jsem zde nenašla nic, proč bych to měla dále doporučovat:-/ Třeba si ji někdy přečtu znovu a pochopím.(25.06.2012)

oolinkaa

Bohužel jsem nedočetla..:-( nešlo to.. ale možná se k tomu někdy vrátím!!(14.06.2012)

princesse

Skvělá kniha, zaslouží si místo v každé knihovně! Bezkonkurenční.(11.06.2012)

white

vynikající záležitost...vše co člověk může od knihy žádat(23.05.2012)

trynitrix

Vemu to krátce prostě bomba kniha nejdřív jsem do toho moc nechtělo ale jsem ráda že sem ji přečetla. Komentovat knihu víc nebudu je toho kotel o ni tady. a moje recenze jsou velice kladné .Kdybych se rozepsala musela bych každou knihu popsat zvlášť a to by bylo na hodně dlouho :-D Sinuheta Doporučuji stojí to za to :-)(06.05.2012)

Gabriella Michaela

Krásné, čtivé a poutavé. Moc jsem si to užila, celý příběh od začátku až do konce!(04.05.2012)

hkrat.sn

kniha jenž se dá číst znova a znova prostě špica(11.04.2012)

anthea

Moc jsem se na tuto knihu těšila, jelikož mám ráda knihy ze starého Egypta a všichni ji tak vychvalovali. Bohužel mne tak nenadchla. Zajímavé to bylo, některé věci skoro neuvěřitelné a zarážející. Ale pro mne to bylo moc tragické, bylo tam moc mrtvých, moc krutosti, surovosti, mocichtivosti atd. Je mi jasné, že to je obrázek toho, jak se doopravdy tenkrát žilo, ale radši mám, když je to trošku okrášlené. Žádná kniha ze starého Egypta, co jsem četla, nebyla takhle reálná.(04.04.2012)

Layss

Možná jsem se do četby téhle knihy pustila zbytečně brzy. Kdybych si ji přečetla později, možná bych knihu ocenila ještě lépe. Ale i tak, v pubertálním věku mě to dokázalo zaujmout. I když jsem se občas divila, jak je možné to, či ono. Nechápala jsem Sinuhetovu zaslepenost, to s jakou lehkostí se dokázal vzdát všeho hodnotného pro ženu, která ho jen vodila za nos. Ale právě v tom je kouzlo této knížky. Líbilo se mi putování, popis lékařských praktik té doby. Až bude jednou čas, za pár let, znovu si tento příběh přečtu.(24.03.2012)

Ládja

Tato kniha není lejno u mých noh, ani její slova mi neznějí jako mouchy v uchu. Zajímavý, leč občas zdlouhavý příběh jednoho člověka, který nikdy nikam nepatřil a vždy byl vlastně sám. Chvilku mi trvalo, než jsem se vžil do stylu psaní, ale potom bylo každé nové dobrodružství jednoho Egypťana jen pohodou a krásou v mých očí. V knize existují místa, kde Sinuhetovi nevěřím jeho smutek a nevědomost, ale zas existuje i mnoho dalších míst, kde právě tomu všemu věřím a zasahuje to až do samotné podstaty člověka. Egypťan Sinuhet je výprava po Egyptu a okolí, výprava do jedné společnosti lidí, kdy člověk tak trochu zjistí, že všechny společnosti jsou vlastně stejné a veškeré vlády jakbysmet. Že vládne král či faraón? Nikdy! To kněží...(29.02.2012)

chamyl

Zajímavá kniha, která je zábavným čtením především pro lidi se slabostí pro historické reálie. Styl vyprávění v atraktivních staroegyptských kulisách i použitý jazyk mě bavil a děj vcelku pěkně ubíhal, řada úvah včetně celkového vyznění díla určitě stojí za zamyšlení. Přesto všechno ovšem nemám pocit, že by se jednalo o nějakou výjimečnou knihu bez jejíhož přečtení zůstává člověk zásadně ochuzen. Je to příjemné, je to čtivé, ale někdy i dlouhé - přesně jako řada jiných dobrých a třeba i méně známých knih bez aspirace na výsadní postavení v dějinách literatury.(22.02.2012)

Bránolog

Je mi líto, ale já to nedal. Jedna z mála knih, kterou nejspíš nedokážu dočíst.(07.02.2012)

Wolf_1

Skvělé počteníčko... No prostě klasika...(30.12.2011)

Le Chat

Tomu, že dílo vzniklo za tak krátkou dobu, docela věřím. Je velká škoda, že aspoň stejně dlouhou dobu autor nevěnoval úpravě a vyškrtání desítek zbytečných stran...(30.12.2011)

papaja

Nemám ráda dějepis, ale historickou knihu si přečtu ráda.
Velice propracovaný děj, napínavý příběh, napsaný formou deníku, což dokáže čtenáře opravdu vtáhnout do děje, vřele doporučuji!(01.12.2011)

Armin

Po velmi kladných komentářích se chystám přečíst si tuto podle Vašich komentářů perfektní knihu. Upřímně se na ni velmi těším a doufám, že mě nadchne, tak jako Vás ostatní!(13.11.2011)

Bezejmenný

Pro mě základ domácí knihovny, k Sinuhetovi se po čase rád vracím. Kniha, co pohladí po duši, myslím si, že každý v příběhu našel kousek sama sebe.(05.10.2011)

janacheca

Nesdílím nadšení ostatních čtenářů. Kniha je určitě nadprůměrná, ale znám i mnohem lepší. Za jedno přečtení nicméně rozhodně stojí.(04.10.2011)

martin č.

Waltari (a Egypťan Sinuhet) - to je už od střední školy má srdcová záležitost. Zde je přidanou hodnotou k dokonalému příběhu a Waltariho krásným melancholickým myšlenkám prostředí starého Egypta (a já obdivuji starověký svět obecně). Knihu jsem poprvé shltnul za méně než deset dní a od té doby se k ní rád vracím a kupuji a čtu každou nově přeloženou Waltariho knížku. Od jisté doby mám spolu s Waltarim rád vše finské (nebo jsem měl rád nejprv vše finské a pak až Waltariho?), finskou melancholii a málomluvnost, poslouchám rád finskou hudbu, ve formuli 1 jsou mi nejsympatičtější finští jezdci a tak bych mohl pokračovat dál.(30.09.2011)

Oter

Vynikající kniha zvláště pro milovníky Egypta a jeho historie ;)(28.09.2011)

Ikkju

Ano, výborné! Dlouhé? To je naopak plus: tahle kniha mě naučila si čtení vychutnávat, ne se hnát k poslední stránce... Vzpomínám na bichli se stránkami z tenoučkého cigaretového papíru a výborné čtení, bylo to skoro jako relaxace s nohami pomořenými do konejšivé vody někde na rákosových březích Nilu...(15.09.2011)

DeDe

Když jsem začala číst tuto knihu, pochopila jsem, že se nedokážu odtrhnout. Okamžitě jsem si zařídila dovolenou, obsadila jsem gauč a četla a četla. Uplná magická přitažlivost to byla. A za tu vybranou dovolenou to rozhodně stálo. Prožila jsem tolik dobrodružství v Egyptě a ještě jsem ušetřila za letenku:-) Tato kniha patří mezi moje nejoblíbenější. Bez ní by moje knihovna nebyla úplná.(15.09.2011)

Bowle

Abych pravdu řekla, od té knihy jsem očekávala víc, v první části to bylo ještě trochu napínavé, ale potom už jsem se u toho nudila.(08.09.2011)

Neo1tex

Mě se tahle kniha nikdy nepodařila dočíst - a zkoušel jsem to asi 3x. Vždy jsem se dostal tak na stranu 200 - 250, pořád jsem si říkal, ono to už přijde, už to přijde... A ono to pořád nešlo a nešlo... Takže asi nic pro mě.(06.09.2011)

termitlada

Jedna z mála knih co mi pootevřela cestu.(01.09.2011)

Switch

Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četl a můžu opravdu říct - že jedním dechem.(27.07.2011)

La Fiera

Zatím přečteno jen 150 stránek, ale absolutně bombová knížka. Vždycky mě fascinoval starověký Egypt a tahle knížka je jako průvodce tehdejším životem, zvyky atd. Suprové čtení.(24.07.2011)

Petkon

Jeden z nejlepších a nejkrásnějších historických románů vůbec.(18.07.2011)

Hellou

Naprostý luxus :) Jednoznačně si kniha zaslouží 100 % :)(29.06.2011)

Alexis

Tohle je jedíná kniha, u který jsem jsem cítila zvlaštní pocit od začátku až do konce...prožívala, tešila se z každý stránky. Krásny. Takových knih chceme víc a víc :)(17.06.2011)

Mayanea

Kniha, která navěky poznamenala mé myšlení a slovník, některé obraty jako "bzučení mouchy v mých uších" nebo "zasraní rypáci" mi z opakování v knize straší na jazyku i nyní po dočtení a mé okolí s tím ne vždy soucítí. :-)
Shrnula bych to jako univerzální, již prožitou, životní moudrost pro všechny časoprostory - mohl by to klidně prožít kdokoli jiný v jakékoli jiné době. Jenže pak by to možná nebylo tolik zajímavé jako ve starověkém Egyptě - ve sci-fi máme budoucnost, od Štorcha zase pravěk a knih zasazených do středověku bylo napsáno nepočítaně.
Ztotožnění se se Sinuhetem, proběhlo v pořádku, neb vyšlo najevo že oba jsme takřka stejně prostoduší a po dobru toužící.
Kaptah mi byl sice poněkud nestálým, ale dobrým průvodcem na cestě Sinuhetovým životem.
Čtrnáctá kniha o svaté válce mou maličkost moc nebavila, uvažovala jsem i o škrtu jedné hvězdy, ale nakonec to docela hezky doplnilo ostatní části knihy v jeden kvalitní celek.
A kruh se uzavírá vyhnanstvím...
---------------------------------------------------------------------
,,Je nesprávné ptát se proč ?"
,,Ovšem že je to nesprávné, neboť člověk, jenž se odváží ptát se proč, nemá ani domu, ani přístřeší, ba ani nejchudšího pelechu v celičké zemi Kemet. Vše musí zůstat při starém, vždyť to víš. Chvěl jsem se radostí a pýchou, když jsem vstupoval do školy umění, vzpomínáš si přece, Sinuhete. Byl jsem jako žíznivý, jenž došel k prameni. Byl jsem jako hladový, jemuž se podává chléb. A naučil jsem se mnohému dobrému. Naučil jsem se, jak má umělec držet štětec i jak má zacházet s rydlem, jak ztvárnit model z vosku dříve, než začne z kamene, jak hladit kámen a spojovat barevné kameny i jak malovat na průsvitný kámen. Avšak když jsem chtěl tvořit to, o čem jsem snil, pro radost svých vlastních očí, tu se vztyčila přede mnou zeď a dali mi míchat hlínu pro druhé. Neboť především jest zde zákon. Umění má své zákony jako každé písmeno a každý, jenž jim uhýbá, je proklet. Tak vše má svůj vzor, a kdo uhýbá vzoru, není schopen stát se umělcem. Od počátku věků jest předepsáno, jak kůň zvedá nohy i jak vůl táhne smyk. Od počátku věků jest předepsáno, jak má umělec pracovat, a kdo tomu uhýbá, není schopen pro chrám, i bude mu odňat kámen a dláto. Ach, Sinuhete, příteli můj, i já jsem se ptal proč. Příliš často jsem se ptával proč. A proto sedím zde s boulemi na hlavě."(04.06.2011)

denuska

Souhlasím s Coreheadem, nejlepší kniha, jakou jsem kdy četla. Miluji tématiku Egypt, ale i kdyby to nebyla má parketa, tuto knihu bych milovala úplně stejně.(17.05.2011)

Fabiana

Egypťana jsem četla kvůli povinné četbě, byla to ale jediná povinná kniha, která se mi opravdu líbila. A dějepisářka mě proto miluje ;)(08.05.2011)

Corehead

Jedna z nejlepších knih,jaké jsem kdy četl.Četl jsem ji už 4x a neustále ji se strýcem,také jejím fanouškem,probíráme,glosujeme.Nádherné historické vyprávění,nutí člověka (tedy aspoň mne),si neustále listovat jeho stránkami.V knize je mnoho poučení,která platí do dnešní doby.Nádhera.(03.05.2011)

Frakira

Přiznávám, že jsem tuhle knížku nikdy nedočetla, vždy jsem se někde zasekla...nicméně Waltariho "Čtyři západy slunce", které jsou s Egypťanem úzce spojeny, naprosto zbožňuji a doporučuji!(28.04.2011)

Georgianna

Tato knížka se mi líbila(11.04.2011)

Godzila.007

Kniha je velmi pěkně, čtivě napsaná, to ostatně u jejího autora nepřekvapí. Dějově celkem zajímavé, jen mě překvapila Sinuhetova naivita.(11.04.2011)

Lenka Kadeřábková

Joo, to je stejné jako u Kmotra. Všichni pějí chválu a mě to nijak neoslovuje. Přečetla jsem to poctivě celé a pořád čekala na nějakou zápletku. Uznávám, že je tam moudrost, je to hezky napsané, ale nějak se to nedotklo mého srdíčka(31.03.2011)

Candid

I když mě ještě v dobách povinné školní docházky školní četba nebrala, Egypťan Sinuhet zabodoval ihned. Je to napínavé, dramatické a neskutečně zábavné čtení. Ještě dnes, když si vzpomenu na kapitolu "Minea", leze mi mráz po zádech. Kniha, kterou si rozhodně ještě někdy přečtu.(30.03.2011)

Polly

Egypťan Sinuhet mně doslova okouzlil.Četla jsem tu knihu opravdu hodněkrát a určitě ještě budu.(26.03.2011)

kedalch

Nejlepší Waltariho román plný moudrosti. četl jsem ho už asi 3x a určitě se k němu ještě někdy vrátím.(21.03.2011)

wharewind

Asi vůbec nejlepší kniha, co jsem kdy četla. Je dlouhá, takže mi zabrala asi měsíc, kdy jsem jí četla každý večer kousek, ale nakonec jsem si přála aby byla ještě delší :) I když není Sinuhet kdovíjak kladnou postavou, přiroste k srdci(19.03.2011)

Kvothe

Úžasný historický román, který se jistě pokusím přečíst znova :-) Mika Waltari nikdy nebyl v Egyptě - těžko uvěřit. Délky není třeba se bát - kniha utíká jako egyptský písek mezi roztaženými prsty. Jestli vás však kniha do sté strany nezaujme, už se to asi nezmění. Lze pak zkusit Řeku bohů od Wilbura Smitha. Podobná délka, sice menší kvalita, ale větší čtivost a první díl je přesto velmi dobrou knihou - více popřípadě u knihy samotné ( pro info Řeka - 3-4 hvězdy)(16.03.2011)

valda

Rozsáhlý historický román, ve kterém popisuje v patnácti knihách svůj život Sinuhet, egyptský lékař ze 14. století před naším letopočtem. V době 18. dynastie, kdy na trůn dosedá faraón Achetaton a přichází s novým bohem Atonem, před kterým jsou si všichni lidé rovni. Tato moderní myšlenka se ale ve starém Egyptě nesetká s velkou přízní. V myšlenkách poněkud nepraktický Sinuhet procestuje společně se svým vychytralým otrokem Kaptahem a tvrdým vojevůdcem Haremhebem starověkou Sýrii, Babylón, Mitanni, Chettitskou říši a dostane se až do Minotaurova labyrintu na Krétě. Seznámí se s většinou vládců těchto říší a zároveň také farónů té doby, nechybí ani Tutanchamon.
Autor popisuje historická fakta, ke kterým přidává své fiktivní postavy a nápady.
Z knihy silně čiší atmosféra starověkého Egypta, starobylost, tisíciletá tradice je nadevše, provázanost se smrtí, královští otvírači lebek, … Je plná filozofických úvah a různých ponaučení, ale zároveň jsem měl pocit, že autor se při vypravování děje lehce usmívá, poprvé jsem to začal cítit, když svým úhledným jazykem, jako by se jednalo o hieroglyfy vytesané do skály, popisuje temné ulice Vesetu, a najednou si Ptahhor vylije pivo na hlavu… Celá kniha pak získá až takový forrestgumpovský nádech. Jinak je velmi rozsáhlá a střídá pasáže, které jsou dobré s naprosto výbornýma, jako je popis Haremhebovy války, nebo intrik u dvora. Je velmi čtivá a také popisované období dávného starověku je pro svou exotičnost dost zajímavé.(08.03.2011)

Domenica

Já jsem tuto knihu dostala přečíst jako trest. Když jsem ji poprvé uviděla, v duši jsem našeho češtináře proklela, ale po chvíli čtení jsem přemýšlela kde ten trest je, protože kniha je skvělá. Musím říct, že jsem si ji oblíbila a to doslova. Začátek, průběh a nečekaný konec jsem si opravdu užila. Jediná pasáž, která mě neoslovila, bylo období války, ale Sinuhetova jízda na splašeném oslovi mi tuto část vynahradila.(03.03.2011)

irzi

Je to velice zajímavá kniha. Je plná realizmu. Nepřeceňuje ani nepodcenňuje žádného člověkan ani hlavního hrdinu. Bere prostě život, takový jaký je nebo spíš e byl. Ten náhled do myšlení člověka starověku je vynikající a nevídaný. Velice mě potěšil kontrast humoru s realitou-abolutní nadhled. (Úžasné fráze neustále opakované byly fakt kouzelné) Nejzajímavější jsou ty pasáže, kdy Sinuhet popisuje a následně komentuje svůj život. Ty historické okamžiky už mě ne zrovna nudily, ale zaujaly spíše méně. Celkově mě pak kniha zaujala spíše po té věrně historické stránce a její propojení s hlavním hrdinou jako jednotlivcem a jeho příběhem podobně jako ve Quo Vadis od Senjeviče, jenže tam to bylo ještě dokonalejší, proto 70%(06.02.2011)

dutahlava

právě jsem Sinuheta dočetla a přemýšlím, jak sesumírovat komentář... Vypadá to, že všichni byli knihou velmi nadšeni, proto jsem si ji také přečetla, ale po pravdě jsem asi očekávala víc. Nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo, to určitě ne. Je to pěkné a nenáročné čtivo. Sem tam jsem nad pošetilostí Sinuheta kroutila hlavou, sem tam jsem i slzu uronila (jelikož jsem také rodič)... Je to obyčejný příběh člověka, který se může odehrát v kterékoli době. Myslím, že ji znovu číst už asi nebudu a je mi líto, že nejsem z ní nadšená tak, jako ostatní... Ale nelituji, že jsem ji četla :)(02.02.2011)

Tizoun

Jen dva mně známí prozaičtí autoři mají schopnost naprosto věrně vybarvit ono těžko popsatelné historické prostředí, ve kterém se děj odehrává: Eduard Štorch a Mika Toimi Waltari. Jen dvě mně známé knihy dokážou upoutat mou pozornost po celých 800 stran bez ultra velkých zvratů a napínavých situací: Bible a Egypťan Sinuhet. Akorát že Osamělý k tomu nepotřeboval nadlidské schopnosti :P(23.01.2011)

carasino

Úžasná kniha, čtu ji průběžně tak jednou za dva roky znovu a znovu(06.01.2011)

carasino

Úžasná kniha, stále se k ní vracím, už ani nevím pokolikáté, vždy ji někde náhodně otevřu a zase mne pohltí.(06.01.2011)

bararich8

Začala jsem ji číst kvůli škole, ale dočítala jsem ji náruživě jako skvělé a nenuceně naučné dílo. Jedna z nejlepších, co jsem kdy četla. Klobouk dolů, pane Waltari.(05.01.2011)

lucajda

Bezvadná kniha, rychle přečtená dokonce několikrát i naposlouchaná(23.12.2010)

Ilmarinen

První a poslední pořádný z velkých historických románů M. Waltariho.(21.12.2010)

Alma-Nacida

"Ve svém stáří jsem nicméně zjistil, že všechny národy jsou koneckonců stejné..." Nezapomenutelná "bible" mého mládí, k níž se stále vracím. (Mimochodem AHOJ MOJDO!)

mojda

Výýýborrrnáááá :)

Ariana16

Opravdu nezapomenutelná kniha!!!!

luper

suverénně jedna z knih na mém top ten v první třech pořadí

nier

Některé věci se nemění...moc pěkná a moc chytrá knížka

eleonen

Pokaždé, když ji čtu v ní objevím něco nového. Je plná úvah o životě a přitom nenudí. Také musím pochválit překlad, je to napsáno hezkou češtinou.

Pande

Jsi jako bzučení v mých uších a prach u mých nohou.....geniální kniha - dobrodružná,vtipná ale i smutná,poučná,napínavá,nezapomenutelná.A nechápu,že není v první desítce (ba vůbec v padesátce).Ještě se přihlásí pár lidí a ona tam bude.

idero

Kniha se zdá dlouhá a za týden byla přečtena. Po třech letech zvažuji návrat a znovučtení :-)

Alix

Vynikající a nadčasová kniha. Vracím se k ní docela často.

Vojta

SPOILER: Egypťan Sinuhet je knihou o lékaři, který za svého života pozná mnohé, ale k jeho konci by radši nepoznal nic. Když začínal se svou profesí, chtěl pomáhat lidem, když s ní končil byl zodpovědný za smrt svých rodičů, faraóna a chetitského prince. Špatné činy, kterých se za svého života dopustil jsou pochopitelné, byl do nich často nucen - on si je však vyčítá do konce života. Na konci svého života již nevěří v bohy ani v to, že by se lidé někdy mohli polepšit.
Přestože jsem tuto knihu četl bezmála měsíc, odměnou za moji trpělivost byl naprosto fascinující příběh, který kromě své nesporné literární kvality nepostrádá ani dobovou autentičnost. A to i přestože si Waltari zřejmě občas vymýšlel, přece jenom po druhé světové válce ještě nebylo tolik poznatků o starověkém světě.
To, že byl tento román napsán v poválečné éře má zřejmě rozhodující vliv na jeho neveselý konec. A tak je to i dobře, jelikož s dobrým koncem by román ztratil na kvalitě i na svém významu.
No, zkrátka - Egypťan Sinuhet je úchvatný román a zároveň i zcela pravdivý, co se chování lidí týče. Doporučuji každému přečíst, i těm co se nezajímají o historii, jelikož doba, kdy se román odehrává, není tentokrát tolik důležitá. Sám Waltari řekl, že tuto knihu psal v "historickém převleku".

Vavča

Úžasná kniha, přečetl jsem ji za týdne jedny prázndiny na střední, Waltari ji prý napsal za dva měsíce!!!!!! Waltari je prostě Bůh. opět dokonalé vylíčení a vžití se do jedné epochy, jímavý osud hlanví postavy, zákeřné osidla lásky, tohle vidím jako typický motiv autora, který vážně musí mít aspoň jednu silně negativní ženskou hrdinku, ze které se zvedá kufr určitě nejen i mě.

Márinka

Výborná kniha, výborný Waltari. Šesté místo v anketě Kniha mého srdce hovoří za vše :o)

adams

Dlouhá, předlouhá knížka. Ale po celou dobu velice napínavá, čtivá a přitom tak fantasticky reálná. Skoro jako by jste žili za časů Achnatonových...

Jíťa

Úžasná knížka, nebyla jsem schopná se od ní odtrhnout a pokaždé, když jsem už opravdu musela knihu odložit, tak jsem se jen divila, kde to jsem. Vřele doporučuji i těm, kdo zrovna nemilují Egypt či Starověk, protože i pro ně tohle dílo má spoustu věcí k nabídnutí.

Iwory

"Jako člověk budu žít vněčně v člověku - a proto netoužím po obětech u svého hrobu ani po nesmrtelnosti svého jména" - jedna z mála knih,ze kterých si člověk může vzít (a neustále brát) pounaučení o životě ... Děkuji Vám, pane Waltari

Caddy

Dobrá kniha na dlouhé zimní večery :-)

Matthias

Umělecké Dílo :) Nezapomenutelná kniha!

pajonek

nejlepší Waltari - 15 knih ze života lékaře Sinuheta stojí za přečtení

sir Premious

Jsem rád za ty příznívé komentáře a doporučení. Teď začínám vážně uvažovat o tom,že si jí půjčím.

anton

Velmi dobře napsaná historická kniha (nebo snad dobová)... sice už je to nějaký ten pátek, co jsem ji měl v ruce, ale jsou knížky, na které se nezapomíná.

mareq

Velice čtivá a vůbec výborně napsaná kniha. Přečetl jsem na jeden zátah. Doporučuji.

DatabazeKnih.cz na Facebooku DatabazeKnih.cz na Twitteru DatabazeKnih.cz na Google+