Edita Steinová jako žena modlitby

Edita Steinová jako žena modlitby https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65455/mid_edita-steinova-jako-zena-modlitby-ely-65455.png 5 11 4

Edita Steinová (1891-1942) byla svatořečena r. 1998 a jako spolupatronka Evropy patří k nejvýznamnějším světeckým postavám nejen naší doby, ale i dějin církve. Kniha Joanne Mosleyové představuje čtenářům Editu jako ženu, jež svou odvahu čerpala z každodenního setkávání s Bohem. Svým vnímáním podstaty duchovního života daleko předběhla svou dobu, například v tom, že modlitbu nestaví do protikladu k angažovanosti pro svět, ani nevnímá zasvěcený život jako „útěk ze světa“ nebo „zřeknutí se světa“, ale jako službu pro druhé a pro svět. Kniha je zaměřena především na vnitřní život Edity Steinové, který byl podstatnou hybnou silou všeho jejího konání ještě dávno před vstupem do kláštera. Ukazuje její hluboký život modlitby, hledání pravdy a Boží vůle, které vyústilo až v naprosté sebedarování. Druhá část knihy přibližuje čtenáři některé vzory svatosti, které světici inspirovaly po celý život. V první řadě jsou jimi Ježíš a jeho matka Maria, ale také prorok Eliáš, starozákonní královna Ester, svatý Jan od Kříže, svatá Terezie z Lisieux a další velikáni dějin církve.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Edith Stein: woman of prayer , 2010


více info...

Jana512
Jana512
07.08.2022 5 z 5

Edita Stein byla výjimečná osobnost. Po objevení křesťanství se dává pokřtít a prožívá hluboký vztah k Bohu, který ji vedl k zasvěcenému životu. Stává se velmi citlivou pro potřeby lidí, a zvláště se obětuje za židovský národ, který je tolik zkoušený nacisty. Sama také se svou sestrou, podstoupila osud Židů. Kniha krásně vystihuje, jaký vztah měla ke každému člověku, kterého si vážila a všem se snažila vyprošovat u Boha, co viděla potřebné, nebo o co ji požádali.

Citát z knihy: " Edita vyslechla obavy a starosti lidí a snažila se je utěšit. Když návštěvník odešel, vyšla z hovorny do kaple, poklekla před svatostánkem a předložila vše, co jí ztrápení hosté svěřili. Žádný z nich nebyl pro ni cizí. Patřili jí, byli součástí jejich bytosti. Říká: Přímluva se nikdy nezastaví u našich dveří. Naše srdce jsou totiž dočasná přístřeší na cestě k pravému domovu v Bohu. Bez Boha bychom všichni byli bezdomovci."
Edita nereprezentuje židovský národ jen proto, že je sama Židovka. Zastupuje svůj národ - Židy i Němce, svou rodinu i své přátele, církev a svět - neboť je všechny přijala do svého srdce.

martunka
martunka
14.03.2016 5 z 5

Perfektně zpracovany životopis. Také oceňuji to, že autorka v knize uvádí, co všechno mělo vliv na Editin život. Knihu vřele doporučuji!


liskarysava
liskarysava
23.08.2012 5 z 5

Nadchla mě - knížka, život i myšlenky Edit.

Faustynka
Faustynka
02.11.2011 5 z 5

Krásně zpracovaný životopis sv. Terezie Benedikty od Kříže. Vzletné myšlenky i návod, jak žít svůj duchovní život.

Štítky knihy

křesťanství světice duchovní život modlitby spiritualita

Autorovy knížky

2011  100%Edita Steinová jako žena modlitby

Kniha Edita Steinová jako žena modlitby je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst10x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x