Dýchání pod vodou

Dýchání pod vodou https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165169/dychani-pod-vodou-165169.jpg 4 304 70

Dýchání pod vodou série

1. díl >

Nick je jedním z vyvolených. Studuje vysokou školu, je inteligentní, oblíbený, bohatý. Lidé si myslí, jak snadný má život. Až na jednu věc. Nick nikdy nikomu neřekl o otcově násilnické povaze. Když se Nick setká s Caitlin, myslí si, že se všechny jeho problémy vyřeší. Caitlin má všechno, co Nick kdy chtěl - je krásná, talentovaná a miluje ho. Najednou se všechno změní. Nick se musí smířit s tím, že mu jeho otec dal víc než jen zelené oči a peníze. V trýznivé cestě sebeobjevování se Nick dozví pravdu o sobě samém – věta „jaký otec, takový syn“ v sobě může skrývat i cosi děsivého.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Breathing Underwater , 2001


více info...

Přidat komentář

Nathally
06.11.2023 5 z 5

Knížka se krásně četla. Mrazilo mě, co vlastně Nick Caitlin dělal a při představě, že se tohle děje i doopravdy, mě mrazilo. Od autorky Alex Flinn jsem přečetla všechny knížky a všechny se mi líbily.

Barun
27.01.2021 4 z 5

Tuto knihu jsem četla za účelem, že nevím pomalu do čeho jdu - anotace, která je zezadu na knize nic moc neprozradí. Nechala jsem se překvapit, neočekávala jsem samozřejmě nic složitého, spíše nějakou oddechovější četbu, což bylo z větší strany pravda.
Kniha se četla celkem rychle, hlavní postava – Nick – byl vykreslený ve dvou „fázích“, v jedné byl milující a skvělý přítel, ve druhé byl žárlivý a násilnický blb. Působilo to dost reálně. Víc k ději říkat nebudu, protože by si knihu měli přečíst všichni bez ohledu na věk, protože tahle problematika může nastat jak v takovém pubertálním věku i v dospělosti.
Knihu hodnotím lepším průměrem, a to hlavně za téma.
______________________________________________________________________
Hodnocení knihy: 3,5/5


seabook04
20.05.2020 3 z 5

Nečekaná.

Kdybych měla knihu popsat jedním slovem, rozhodně zvolím slovo nečekaná.
Naprosto miluji to, že anotace vám o knize absolutně nic neprozradí. Jsem čtenář, který anotace zásadně celé nečte, protože vám většina vyzradí první polovinu nebo dokonce celou knihu (ano, včetně zápletky a zvratů). Za tento fakt má kniha u mě obrovské plus.

Každopádně - její obsah.
Opět nečekaný. Do knihy jsem šla s tím, že se bude jednat o YA romantiku - znáte to, taková ta klasika v tomto žánru. Na začátku velké zamilování, uprostřed zvrat - rozdělení páru a finále - sjednocení páru. Ne. Toto v knize rozhodně nenajdete.

Ačkoliv knihu hodnotím 3,5/5*, autorka má můj obrovský obdiv. Proč?
Zpracovala neskutečně problematické a čím dál více aktuální téma, na příběh pohlížela realisticky, hlavní postava příběhu je více méně "ten zlý" a podala to pro mladší čtenáře a to přímo SKVĚLE!
Pro tzv. puberťáky, kterým tato kniha slouží nejen jako velice čtivý a poutavý příběh, ale také jako jakýsi návod a vlastně vysvětlení toho, co je může v partnerském vztahu potkat.

Pokud máte v okolí čtenáře ve věkovém rozhraní 13 - 16 let (samozřejmě záleží i na mentalitě jedince), dejte mu tuto knihu. Věřím, že po dočtení bude seznámen se skutečnostmi, které v "reálném světě" často najdete až je příliš pozdě a na tyto situace bude minimálně připraven ať už bude na jakékoliv straně.

HODNOCENÍ: 3,5/5*

prcek19
06.09.2019 3 z 5

Na Caitlin se mi líbilo, že Nickovi dokázala odolat a nezůstala pod jeho vlivem..akorát mi přišlo přehnaný řešit to zákazem styku

Niky91
30.06.2019 4 z 5

Zajímavá kniha.

TaLu
04.06.2019 4 z 5

Odlišná kniha od těch, co běžně čtu. Ale zajímavě odlišná. Sice mi způsobilo trochu problémy číst "psané slovo" , kterým se odlišoval deník od dalšího děje, ale zvládla jsem to. Sám příběh o skrytých tajemstvích a násilí v rodinách, které formuje dospívajícího a vtahuje ho stále více do násilí, kterého se dopouští on sám, byl opravdu zajímavý. Pohled na práci terapeutické skupiny také. Chci věřit, že alespoň někdy se pokřivený výchozí bod dá časem napravit. Vnímám smutek po dočtení i naději...a to není málo. Pro tu odlišnost mohu doporučit. Líbilo se mi, zamyslet se nad problémy, se kterými se nesetkáváme běžně. Jako bonus vnímám úvahy na téma přátelství a jeho důležitost pro život.

Monni
13.02.2019 5 z 5

Super knížka, která je vhodná pro starší i mladší čtenáře. Rozhodně člověku něco dá. Mladším čtenářům (čtenářkám) dá hlavně to, aby si dávaly ve vztazích pozor. Hlavně první zamilování a lásky. A starší čtenáře, hlavně rodiče, upozorní na to, jak se mají ke svým dětem chovat, protože jejich chování k nim je ovlivní. Ať už pozitivně nebo negativně. Kniha rozhodně stojí za přečtení i když hlavní hrdina mi ze začátku moc nesedl, ale snažil se změnit a to se cení. Rozhodně se mi na konci hrozně líbil citát od profesora Maria: ,,Člověku můžeš říct, že je na nebi padesát miliard hvězd, a on ti uvěří. Ale jestliže uvidí nápis ČERSTVĚ NATŘENO, musí si to ověřit." Rozhodně to je od teď můj oblíbený citát. Dala bych asi 4,5*

oblakaknih
12.02.2019 2 z 5

Námět sice super, ale nesedl mi styl psaní. Příběh jako takový mě nezaujal a kniha mě vůbec nebavila.

ladaol
10.02.2019 5 z 5

Po knize jsem sáhla kvůli černobílé obálce do výzvy, ale jsem z ní unešená. Takovou hloubku jsem nečekala, to z toho kousku na obalu není zřejmé. Doporučuji přečíst hlavně rodičům...

Nicolka77
07.12.2018 5 z 5

Je pravda, že že začátku jsem se do knihy nemohla vůbec zacist..a hned první kapitola se odehrávala u soudu, už po první kapitole jsem si říkala že toto nebude asi typická love story, jakou jsem očekávala. A bylo tomu tak. Celý příběh byl opravdu zvláštní, až z něj mrazilo.uvedomovala jsem si, že toto se opravdu deje..násilí na ženách či dívkách je skutečné a autorka to v knize bajecne popisovala. I když je pravda že Nickovo deník se mi četl trošku hůř.. než celkový příběh..tak byla knížka opravdu skvělá. Čekala jsem tedy že nakonec to bude ta "love story", že se Nick s Caitlin zase dají dohromady. Ale stačilo mi asi i to, že se Nick zase znova začal přátelit s Tomem.

Holumar
11.04.2018 5 z 5

Knížka byla velice příjemný překvapení. Žádná běžná romantika žádnej sladkej konec. Surová dívčí romantika. Přestože je z pohledu kluka.
Nejprve jsem ho litovala že ho určitě musela schválně "pohanět". Pak jsme si říkala jak je možný že je mi tak děsně nesympatický a stejně čtu dál. a na závěr jsem stejně jako Nick došla ke smíření.

pecinka21
11.04.2018 3 z 5

Tak jsem velmi překvapena z děje, byl zajímavý a překvapil. Kniha úplně nebyla můj šálek kávy a malinko mi vadil deníkový styl písma v knize, ale celkově dobré čtení.

Ila117
01.03.2018 5 z 5

Mě se kniha líbila, i když možná se neodvíjela typická zápletka s vyvrcholením jako v jiných knihách, ale podle mě to byl i tak hluboký příběh o emocích, kdy "hrdina" nevěděl, co si počít se svými city, sklony k násilí, které ani nechápal a a následné činy, které pochopil až na konci. Při čtení knihy se dá pozorovat jeho měnící se názor na svoje chování. Je to zajímavý, nutí mě přemýšlet, zda se opravdu aresor může změnit či nikoliv.

Marekh
07.02.2018 4 z 5

Kniha se mi celkově líbila, ačkoliv je určená pro mladší čtenáře.

Jaké poučení plyne z této knihy? Pokud někdo stáhne ruku na ženu anebo ji psychicky terorizuje, žena by měla okamžitě od takové chlapce (muže) odejít, pokud je to samozřejmě proveditelné. Je neodpustitelné a nedá se to ničím omluvit, když se takto muž (chlapec) k ženě chová.

Nita17
15.01.2018 5 z 5

Hluboký námet, a jsem ráda, že je příběh zpracován z této strany. Pro mě hodně čtivá a velmi zajímavá kniha, což jsem opravdu nečekala.
Druhý díl a druhý pohled už však nejsou tak povedené.

MarKy95
07.01.2018 2 z 5

No, těšila jsem se, až knihu dočtu. Stránky jsem musela přeskakovat, a byla jsem ráda, že mám dočteno.. :) Jinak námět knihy skvělý, takový lidi mezi námi opravdu jsou... bohužel.

hroneczek
27.10.2017 4 z 5

Dobře vystavěný příběh, kdy v průběhu vůbec nevíte, na čí stranu se postavit, komu věřit. Bohužel takoví manipulátoři a bájní vypravěči mezi námi opravdu jsou.

Jass
21.05.2017 4 z 5

Bohužel jsem si knihu maximálně nevychutnala kvůli tomu, že jsem ji četla nadvakrát, a tak mi unikly nějaké detaily. I přesto ovšem knihu vnímám jako skutečně podařenou sondu do duše kluka, kterému život nerozdal právě ty nejsluníčkovatější karty a on se nezachoval zrovna tím nejobdivuhodnějším způsobem. Nick rozhodně není žádný sympaťák a většinu knihy se chová jako sráč (to jsou jeho vlastní slova, ne moje...), ve výsledku vám ho ale musí být líto, protože život prostě není fér.
P.S. Vážně nechápu, že knihy autorky tu nejsou moc dobře hodnocené, protože dle mého názoru patří mezi relativně hluboké, přesto, že jsou určeny mládeži.

martina5069
24.04.2017 5 z 5

Tenoučká knížka přečtená za 2 dny tak moc mě zajímal děj že sem jen četla a četla při volných chvílích. Najivně jsem si myslela že půjde o romantickou knihu takovou tu přeslazenou a ono prd. Kniha pojednává o tom, jak rodiče dokáží tvrdě vychovávat svoje děti a ty děti se nakonec stávají násilnými stejně jako oni. Docela mě mrzí,že si Caitlin nechala všechno líbit ale tak to bohužel je i ve skutečném životě.Posloucháte, že se změní a že už to nikdy neudělá a vždycky to sou jenom keci a většinou to vyhustí v něco ještě horšího. V tomto případě jde říci, že je láska slepá ale nakonec si člověk uvědomí. že je to špatně. Za mě kniha super a měli by si ji přečíst všichni koho toto téma zajímá. Určitě sem tentokrát nesáhla špatně. Za mě 5* z 5.
"Je snadné uvěřit tomu, co čteme v knihách, dokonce i tomu, co slyśíme v televizních reklamách, ale nikdo nás neučí věřit sami sobě. Naši rodiče něco propásli nemyslíte? "

Recenze zde : http://knizkypodleelfika.blogspot.cz/2017/04/utery-25duben-2017.html

EvikU.
04.04.2017 3 z 5

Kniha se mi líbila. Vžila jsem se do toho, že všechny vztahy s lidmi tě nějakým způsobem ovlivňují i v chování pak v dalším roce. Bylo dobře, že si to nakonec uvědomil, že své přítelkyni ubližoval.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány domácí násilí

Autorovy další knížky

Alex Flinn
americká, 1966
2013  76%Netvor
2013  73%Dýchání pod vodou
2014  71%Hvězda
2015  70%Čarovná

Kniha Dýchání pod vodou je v

Právě čtených2x
Přečtených482x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených28x
Knihotéce285x
Chystám se číst174x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x