Dům u mešity

Dům u mešity https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74536/bmid_dum-u-mesity-ObO-74536.png 5 63 13

V domě u mešity žije už po osm století rodina vlivných obchodníků s koberci a duchovních vůdců. Po staletí obchodníci s koberci udávali směr dění na bazaru a imámové vládli městu skrze kazatelnu mešity. Obchodník Aga Džan, hlava domu i bazaru, udržuje v domě i ve městě řád vycházející z dávných tradic a moudrosti koránu. Ani bohabojné město Senedžan a tradiční dům u mešity se však nevyhnou divokým společenským změnám a osudovým zvratům, které způsobí hospodářská a sociální politika šáha Rezy Pahlavího a následné nastolení islámské republiky ajatolláhem Chomejním. Čas se neúprosně zrychluje, hodnoty se devalvují a absence řádu v lidech odhaluje nejtemnější stránky. Přátelé se stávají nepřáteli, láska se mění v nenávist. Ani Aga Džan se svou moudrostí a statečností nedokáže běhu dějin zabránit… „Tuto knihu jsem napsal pro západní svět. Vypráví o lidech, o umění, o náboženství, o sexualitě, o filmu, o významu rozhlasu a televize. Pokusil jsem se poodhrnout závěs a ukázat islám jako způsob života. Co se přitom zobrazilo, překvapilo i mě samotného. V Domě u mešity zpracovávám pasáže z koránu. Jde mi především o duch koránu a svět, který okolo této knihy vzniknul, tedy ne o korán v náboženském smyslu.“ - Kader Abdolah... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Het huis van de moskee , 2005


více info...

Asterixxka
Asterixxka
25.02.2023 5 z 5

Mám ráda knihy, které přibližují další kultury ve světě. Ideálně ve spojení s historickými událostmi, o kterých člověk slyšel a četl (islámská revoluce), ale pohled ze života lidí, kterých se bezprostředně týká, o tom moc nevíme. A právě to je nastíněno v této knize - sice fiktivní formou, ale velice realisticky. Největší drama přichází s poslední třetinou knihy, která je opravdu strhující.

Pavlina50
Pavlina50
15.08.2022 4 z 5

Zajímavé nahlédnutí do jiné kultury, do jiné mentality lidí, do země, kde pokrok znamená rouhačství a kde jsou naše naprosto běžné formy kultury, jako například obyčejná návštěva kina, jen zvrhlé a urážlivé činnosti.
Kniha popisuje rozpad jedné íránské rodiny v důsledku náboženské radikalizace a dopadů náboženského fanatismu.
První dvě třetiny knihy plynou v poklidném tempu - seznamujeme se s vlivnou rodinou správců místní mešity a s jejich vesměs klidnými osobními životy, do kterých v poslední třetině drsně vstoupí dějinné události nástupu islámského státu.
Tato poslední třetina knihy je ve srovnání s těmi dvěma předchozími strhující. Proměny dosud obyčejných lidí ve fanatické islamisty, ztrácející veškerou lidskost a pro víru se dokážou zříct třeba i vlastních dětí…v kontextu dnešního světa bohužel vlastně nic neznámého.

Tyto nepochopitelné proměny lidí vystihuje zdrcený povzdech hlavní postavy románu – Aga Džana: „Není jasné, jestli si lidé nasadili masku, nebo ji naopak odložili…“

Opět hodně drsné a těžké čtení, bohužel zde se ta brutalita a strašlivé činy neurodily pouze v hlavě autora jako v případě krvavých thrillerů.
I toto je náš svět.
Čtení mi zpočátku ztěžovala ta krkolomná jména, musela jsem se hodně soustředit, těžko se mi zapamatovávala, ale když jsem si na ně zvykla, do příběhu jsem se ponořila a nechala se unášet tímto smutným a silným příběhem.
Kniha měla pro mě i bonus v podobě dalšího rozšíření obecného přehledu – dějiny Íránu, což vždycky chápu jako velký přínos.


IvaKo
IvaKo
22.06.2021 5 z 5

V poutavě vyprávěném příběhu jedné rodiny se projeví dvě tváře islámu : první - tradiční mírná a druhá - fanaticky nepřátelská. Drsné poznání, že nikdy, ani u těch nejbližších nelze zcela odhadnout, jak se zachovají v krajní, resp. v politicky vypjaté situaci, zde při přechodu od monarchie Rézy Pahlavího k islámské republice. Zajímavé a poučné čtení.

MV111
MV111
28.10.2020 5 z 5

Není to lehké čtení, ale doporučuji velmi. Jiný svět, jiné zvyky, ale stejný chaos v zemi, když stojí v čele hnutí fanatici.

lencin
lencin
19.09.2020 5 z 5

Autor je íránského původu, ale od roku 1988 žije v Nizozemí.
Výborná kniha o rodině obchodníků s koberci Aga Džan. Výborné.
(2011)

Oliinecka
Oliinecka
30.01.2020 5 z 5

Příběh poetický a přitom napínavý. Několikrát dovede čtenáře k slzám, otevírá dveře do světa, který zvenku nelze poznat a pochopit.

Penicuik333
Penicuik333
18.11.2019 2 z 5

Velice zajimave tema a pro me osobne naprosto nezname obdobi iranskych dejin, takze jsem se z historickeho hlediska hodne dozvedela.
Jen pribehove me kniha dost zklamala. Na zacatku trochu vonela magickym realismem, Marquezem, tesila jsem se na liceni rodinnych osudu a pribehu, ktere me chyti za srdce, ale postavy mi pripadaly ponekud ploche, nepropracovane. Jenom nahazene pro potreby posunu historickeho pribehu.

asam
asam
02.12.2018 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha. Nahlédneme do každodenního života úplně jiné kultury než je ta naše. Jiné vztahy mezi mužem a ženou, mezi mladými a starými. Duchovní život. Dodržování zvyků po staletí a do toho nové společenské změny, moderní přístup k životu, technické vynálezy. Jak se s tím vyrovná obchodník s koberci , hlava domu u mešity, zastánce starých osvědčených tradic a koránu?
Doporučuji.

000nugatovej
000nugatovej
12.05.2018 4 z 5

Po poklidné (chvílemi až rozvleklé) první části s malými každodenními příběhy spojenými s rodinou pečující o mešitu v jednom z íránských měst, která je napsaná jednoduchým až strohým jazykem, najednou přichází zvrat spojený s islámskou íránskou revolucí. Tady je kniha strhující. Spolu s hlavním hrdinou zjišťujeme: "Lidé jsou schopni dopouštět se strašlivých činů. Podívej se kolem sebe, všichni se změnili. Člověk už skoro nikoho nepoznává. Není jasné, jestli si lidé nasadili masku, nebo ji odložili." (str. 292) Té zloby, krve a bezmoci! Bláznivé, děsivé... A pak přece jen zklidnění - kontinuita lidského života přetrvává.
I ty změny rytmu dělají tuhle knihu velikou.

parvitas
parvitas
26.01.2016 5 z 5

Neviem, či to cítite aj vy, ale ja mám vždy pri čítaní kníh z takéhoto prostredia pocit, že cítim vône ich kuchyne, vnímam počasie, teplé slnko a ťažký dym. Je to úplne iný svet, založený na tradíciách, kde novinky prenikajú len veľmi ťažko a potajomky...
Dom pri mešite je príbehom domu a rodiny, ktorá v ňom žije. Zároveň je to aj obydlie pre imáma, no keď ten zomrie, na jeho miesto nastúpi mladý zať s radikálnymi názormi. Práve pre ne musí neskôr utiecť. Je zaujímavé vidieť vývoj rozbrojov medzi islamskými tradicionalistami a umiernenými. Na tomto malom mieste, v jednom dome, sa udejú veci, ktoré nie sú zvyčajné (erotická báseň od poetky, či tajný sex, alebo schované rádio a televízor). Spočiatku som mala zmiešané pocity. Vcelku poetické začiatky opisu domu pri mešite a jeho obyvateľov sa striedajú s vecnými popismi politickej situácie. No keďže všetko sa týka aj postáv v knihe, takže to s nimi totálne prežívam... Páčia sa mi vône a opisy tradícií, ale najmä stručne ale výstižne vyjadrené postavy, kde ich najlepšie spoznávam cez ich konanie. Mám však zimomriavky pri opise zmeny v spoločensko-politickom systéme a keď prevzal vládu Chomejní... :(. Celkovo z knihy výborne vidieť postavenie žien a mužov, vplyv náboženstva a to, čo znamená pre nich náboženstvo a bazár. Úplne som si zamilovala tú časť, kde sa opisovalo, ako pán domu získaval vzory na tkanie kobercov. Takisto aj príbeh o dvoch starých matkách. Na prvý pohľad sa zdá, že v hlavnej úlohe sú muži, ale ženy podľa mňa majú rovnako silnú úlohu. Aj keď mi chýbalo, že nedozviem viac o ich citovom živote dopodrobna, o vnútornom prežívaní, ale dá sa to domyslieť cez ich správanie...
Jedna veľmi zaujímavá a silná kniha. Odporúčam všetkým, kto sa rád dozvedá o tradíciách, o imánoch, o mešite, o bazári a o situácii v Iráne od 60-tych rokov 20. storočia.

Ili81
Ili81
30.08.2015 5 z 5

Krásný a hodně citlivý příběh o životě. Nahlédnutí do života jedné rodiny vás ponoří do hloubky citů a moudrosti. Jak hodně těžký občas bývá rozhodnuti a ještě těžší přijmout zodpovědnost za svoje rozhodnuti. Obdivuhodná nezdolnost íránského ducha, lidskost a krutost, našlo se všechno. Kniha která rozhondně zanechála pocit pohlazení na duši.

valentýna
valentýna
21.12.2013

Mě se kniha líbila, četla se velice dobře a myslím si, že je to jedna z mála knih, která vypovídá o dění v Iránu před a po nastolení islámské republiky.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
18.04.2012 3 z 5

Kniha je zajímavá, ale občas mi připadala rozvleklá. Některé postavy, třeba Ještěrka, se dostanou do centra dění, a pak se jejich odchod z knihy i ze života odbyde pár řádky... Nevím, celkový dojem: rozpačitý.