Duch pohraničí

Duch pohraničí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23542/duch-pohranici-23542.jpg 4 39 5

Dobrodružný příběh o bojích bělochů s Indiány a o snaze misionářů přivést indiánské kmeny ke křesťanství.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Návrat
Originální název:

Spirit of the Border , 1906


více info...

Přidat komentář

Blue
15.07.2019 3 z 5

Poněkud kostrbaté vypravování, pasáže, které řekněme ujdou, byly střídány pasážemi, které nedávaly tak úplně smysl, nebo byly dost naivní. Ale nehledejme v tom žádné umění, je to Zane Grey. Kterému se ovšem myslím "kovbojské" příběhy, alespoň některé, podařily více.

mira.l
02.05.2017 3 z 5

Jestliže autorova prvotina, Betty Zane, zaujala tím, že celý příběh měl reálný podtext v podobě skutečné události, tak tady už nějak nevím, co si o tom mám myslet. Nečte se to špatně, ale nic převratného to prostě není, nějaký ten greenhorn, co si myslí, že na Západě najde dobrodružství (a taky že ho našel), nějaký ten "profesionální" pobíječ Indiánů, věčně nasraní rudoši, u kterých nikdo nepozná, co si vlastně myslí a co v příští chvíli vykonají, nějaký ten kazatel slova Božího, který si myslí, že zkultivuje Indiány... No jak to mohlo asi dopadnout...
Jako pokračování Betty Zane se to dá nazvat jen s velkou dávkou nadsázky, jméno Betty Zane se tam objeví všehovšudy asi třikrát a jména ostatních členů tohoto průkopnického rodu jsou tam tak nějak spíš proto, aby to nějak drželo pohromadě.
Přečet jsem to podruhé po mnoha letech, ale víckrát to asi do ruky nevezmu. A trochu se začínám obávat, jestli budu mít morál na to, abych přelouskal znovu další asi tři knížky, které tu od Greye mám.


tenax
12.08.2013 4 z 5

Napínavý a velice pěkně napsaný román z období pronikání na Západ. Dobře se čte, a zároveň nutí k zamyšlení. Kdo byl tehdy v právu, ti, co hájili svůj starý domov, nebo ti, kteří hledali domov nový? Těžko soudit. Každopádně stojí za přečtení. Vynikající Burianovy ilustrace.

kusma
30.11.2011 5 z 5

Jako malá (druhý stupeň základní školy) jsem tuto knížku milovala. Nedávno jsem jí znovu vyndala a bohužel jsem se nemohla donutit jí dočíst (přesto neubírám hvězdičku)... Každopádně na ní i přes to ráda vzpomínám.

Francoa
30.11.-0001 5 z 5

Výborná indiánka ze života předků Zane Greye.Vyšlo také v dobách socialismu v okleštěném překladu pod názvem Vítr smrti. Knihu jsem četl mezi 12 až 13,potom ještě několikrát i vydání Vítr smrti pro porovnání.Příběh mi nadchnul a odsunul na druhé místo knihu Poslední Mohykán,kterou jsem miloval a četl již několikrát.Byl jsem hrdý,že právě my jsme šířili křesťanství mezi indiány,ale vadili mi německá jména Zeisberger a Heckewelder ,až teprve v 17,když jsem se dozvěděl pravdu,že jsou skutečná a opravdu se zasloužili o křesťanství mezi indiány , cítil jsem ještě větší hrdost na nás.Stále jsem přesvědčen,že je to jedna z nejlepších indiánek. .Nádherné ilustrace od Zdeňka Buriana v sešitu Vítr smrti..Volné pokračování je kniha Na pokraji civilizace.

orig.náz.knihy Duch pohraničí zní The Spirit of the Border.