Dublin. Počátky

Dublin. Počátky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12445/bmid_dublin-pocatky-Cey-12445.jpg 5 67 19

Dějiny Irska série

1. díl >

Rozsáhlý dvoudílný historický epos o založení a postupném rozvoji Dublinu ve své první části popisuje historii Irska zhruba od pozdní doby ledové až po reformaci za Jindřicha VIII. v 16. století Prostřednictvím lehce nahozených dramatických příběhů řady smyšlených hrdinů se čtenář stává svědkem vzniku tohoto města a jeho narůstající moci od éry mýtů a legend až do historických mezníků v jeho rozvoji. Autor se snaží přiblížit etapu zápasů o moc mezi jednotlivými královstvími úsilí o sjednocení pod ústřední vládou a především jeho snahy o samostatnost. Ve velkolepé mozaice provází čtenáře nejen dějinami Irska, ale snaží se zachytit i neopakovatelné kouzlo tohoto kraje a postihnout svérázný charakter lidí, kteří jej od nepaměti obývají. Jako ve svých předcházejících románech i zde autor postupoval na základě dochovaných historických pramenů, třebaže musel některé detaily ze starších historických období fabulovat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Dublin: Foundation , 2004


více info...

Přidat komentář

Janizoun
14.09.2023 5 z 5

Krásná kniha, opět nádherný historický výlet, tentokráte do Irska, do Dublinu. Osudy mnoha generací, mnoha rodin v průběhu staletí jsou hodně čtivé. Bylo to úžasné čtení o krásném městě, o krásné zemi.
Má první přečtená kniha byla o Londýně a pokud bych měla srovnávat, tak obě knihy jsou krásné a velmi unikátní, ale Londýn se mi líbil o chloupek víc, ani nevím proč, možná proto, že to byl můj "první výlet" a něco tak úžasného jsem vůbec nečekala. Každopádně i tato kniha patří do těch nejlepších co jsem četla.

evineckY
07.07.2023 5 z 5

Nádherná kniha svým zpracováním s obrovským přesahem !
Autor pojal toto dílo z gruntu - od úplného počátku a vzniku Dublinu.
Mnoho a mnoho příběhů, legend, válek, dat a důležitých historických událostí.
Moc krásná kniha a doporučuji.


danka13
06.03.2022 5 z 5

Báječná kniha, tyto knihy mám ráda, skoro jako od pana Michenera

lis-elis
26.01.2021 5 z 5

Můj oblíbený spisovatel mě opět nezklamal. Naprosto báječná kniha! Dějiny Irska znám, ale spíše z encyklopedického hlediska (kdo potřebuje takové informace, ať sáhne po jiné knize). Je ovšem úžasné vidět některé významné události z pohledu "dobových" lidí a vnímat, jak je oni prožívali. Ať už jako potomek Keltů, Vikingů či Angličanů.
Navíc si cením, že jako Angličan, dokázal mít autor nadhled a být vůči Angličanům kritický ;-)

MAVIS66
28.07.2020 5 z 5

Stejně, jako Londýn... strhující a monumentální.

Lolila
03.11.2018 5 z 5

Opäť skvelý román od tohto autora. Páči sa mi štýl jeho písania, tentokrát o Írsku - jeho histórii, krajine a živote ľudí. Na vymyslených postavách a rodoch opisuje dávnu históriu od doby druidov, Keltov, Vikingov, tiež zjednotenia jednotlivých kráľovstiev až po vládu Henricha VIII. v dobe reformácie a vplyvu (nielen) Anglicka na životy obyčajných ľudí v tejto krajine. Zameriava sa hlavne na vznik Dublinu z malého nevýznamného miesta na mesto s významným postavením.

bookcase
06.07.2018 5 z 5

Zajímavý pohled na historii Irska. Místy zdlouhavé, přeskakovala jsem, protože politické pletichaření mě neba, ale jako celek se mi to líbilo, autor si s tím dal dost práce.

Finn69
05.05.2018 4 z 5

Na Ruthefurdův Dublin jsem se těšil, a zklamaný jsem nebyl. Je to další monumentálně pojatá historická mozaika, začínající téměř jako staroirský epos a pokračující staletími v klasickém autorově stylu - na osudech několika rodin ilustruje historii celého města. Poznáte život Gaelů, Vikingů, Normanů, Angličanů ... z nichž všech se postupně stali dnešní Irové. Je to krásně, plynule napsané, dobře se to čte, navíc se dozvíte spoustu věcí o irské historii.
Oproti Londýnu je zejména druhá polovina knihy trošku natahovaná, ale to může být jen můj osobní pocit. Nenechte se tím odradit :-)

JeKa
03.08.2017 5 z 5

Kniha mi pomohla pochopit kořeny vztahů jednak mezi katolíky a protestanty, jednak mezi Iry a staro- a novoangličany. Rozhodně doporučuju každému, koho dějiny Irska aspoň trochu zajímají - je to rozhodně zajímavý podnět k dalšímu poznání. Jediná nevýhoda: čtení vyvolává neodbytnou touhu vydat se do Irska!

pajaroh
30.12.2016 3 z 5

Román o dějinách Irska (podtitul)... spíše hromada střepů z povrchních příběhů popisující povětšinou milostné vztahy na pozadí historických reálií dle vzorce: lepá děva (popsána jako necudná modelka snažící se svést ubohého mladika - přemýšlivého filozofa/mnicha) a chrabrý, svalnatý, pohledný muž. Tak to za dob pohanů, křesťanů, Vikingů... asi nefungovalo.
Hvězdičku navíc za pěkný popis známých míst (Wicklow, Glendalough), bohužel je těchto popisů v knize málo.

Hustoles
26.12.2016 5 z 5

Trocha toto vím o Irsku více, šup na druhý díl...

zuzana13
07.03.2016 5 z 5

Kniha je moc krásně napsaná. Je to moc krásný román.

martina9957
11.01.2016 5 z 5

Kniha je nádherně psaná. Každé období tak výborně popsané skrz určité postavy, že má člověk pocit jako by tam pokaždé byl. Letos do Irska pojedu a už se těším až navštívím některá místa o kterých se v knize píše. Asi pojede s námi.. :-)

kazatell
22.05.2015 5 z 5

Kniha o mé oblíbené zemi a navíc obsahuje krásný popis místa

Nel-ly
11.11.2014 5 z 5

Miluju Edwarda Rutherfurda... prostě miluju. Narazila jsem na tu knihu náhodou v knihovně a neodradilo mě,jaká je to bichle, a jsem za to ráda.
Nenáročnými, ale velmi zajímavými a výborně napsanými, příběhy vymyšlených postav putujeme historií a sledujeme, jak na pustině vyrostlo velkolepé město s úžasnou historií.

Marika Vanova
14.09.2014 4 z 5

Tak jsem to konečně dolouskala. Přes 600 stran mi nedělalo úplně potíže, spíš pro mě byl těžší jazyk a vyjadřřování autora, že se mi to četlo pomaleji a taky jsem z těch všech O'Byrnů a Doyelů trochu mimo. Ale historie Irska mě zajímá, tak půjdu i do druhého dílu a taky bych se do této země chtěla někdy podívat.

Lenka.Vílka
04.06.2014 5 z 5

Skvele a uchvatne...zacinam mit tohohle autora rada...doporucuju precist uplne kazdeme, komu nevadi tluste knihy, protoze pridana hodnota je nekonecna...

Ginny86
22.10.2012

Kniha nesklamala, pekne a s rozhľadom rozpracované dejiny Irska, dokonalý relax, môžem len doporučiť!

michtry
20.12.2011

Kniha pro mě byla výzvou a měla jsem od né velké očekávání. Určitě je skvělá, ale bohužel jsem se i přes několik pokusů, nedokázala přenést přes způsob autorova psaní. Musela jsem ji bohužel odložit.