Druhý dech habsburské monarchie

Druhý dech habsburské monarchie https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13589/bmid_druhy-dech-habsburske-monarchie-Oaw-13589.jpg 4 24 7

Vojensko-historická mystifikace o tom, jak český národ pomohl zachránit monarchii a českoslovenští legionáři zachránili svět před bolševismem Vojensko-historická mystifikace vychází z předpokladu, že dohodové mocnosti přijaly myšlenku rozbití monarchie na konci 1. světové války a následník Františka Josefa I., Karel I., se nechal v Praze korunovat svatováclavskou korunou. [Autor ad absurdum domýšlí situaci na konci roku 1916, kdy se Karel I. Habsburský snažil stabilizovat rozvrácenou monarchii a neúspěšně hledal kontakty ke Spojencům. V autorově pojetí se energický panovník nechal na Václavském náměstí v Praze korunovat Svatováclavskou korunou, se spojenci se dohodl a s pomocí Čechů a Chorvatů se snaží uskutečnit zásadní reformu monarchie. Tím se mění i směr veřejného mínění a dochází k oslabení pozic Masarykovy zahraniční politiky. Velkou roli za této situace hrají zahraniční legie, nasazené na podporu zájmů dohodových spojenců. Stejně jako v dříve vydané mystifikaci (Žáby v mlíku) vychází i zde ze subjektivní interpretace autentických historických materiálů a poskytuje svou fiktivní historií možnost zamyslet se nad alternativním průběhem událostí 1. světové války. I zde formu dokonalé mystifikace podporují závěrečné poznámky, vysvětlivky a bibliografie.... celý text

Přidat komentář

Argos
25.12.2020

Karel I nemohl už nic zachránit. Přišel pozdě.Starej Procházka se držel trůnu jak veš košile. Takže podobné knihy o alternativní historii jsou pohádkou pro dospělé. Co by kdyby .. Co kdyby Anglie zastřelila Hitlera?

Racek213
01.11.2020 5 z 5

No, Drnek , jako vždy nám vše vyšlo. Ale nebylo to jednoduché. A jeho svět je tak podrobně stvořený že to snad nemá ani obdoby. Tisíce historických postav a všechny jednají tak jak je známe z historie i při přesunu do Drnokovy fantasie. Úžasné.
Samozřejmě, srdce čecha zaplesá nad našimi kluky. A o to přece jde, ne?


hanak_v_exilu
02.03.2018 3 z 5

Kdyby byl Karel I. geniální panovník s vizemi budoucnosti, kdyby při Československých legiích stáli všichni svatí, kdyby Ústřední výbor KSSS byla banda neschopných pitomců jak o nich tvrdil autor, kdyby náhoda vždy zasáhla ve prospěch preferovaného vývoje situace a kdyby všechny kladné postavy byly racionální, tak by se popsané stát mohlo. Ergo, je to možná zajímavá vize, ale nestojí ani na vodě, ale přímo ve vzuchoprázdnu. Drnkovi přiznám, že se jeho alternativní historie krásně čte. Nevěřil jsem jí ovšem ani minutu.

prostejov1201
08.05.2017

Jako nápad hezký a kdyby přály hvězdy, tak se to mohlo stát. Ale ten kdo dělal korekturu by zasloužil pár facek. Je tam slovo obylí. A když se snažíte orientovat v hodnostech některých postav, tak nemáte šanci. na jedné stránce má postava dvě různé hodnosti.

Nonosbawsut
13.06.2016 1 z 5

U dobré alternativní historie buď očekáváte silný příběh, v němž je svět prostředkem vytvoření volnosti s jeho zacházením, anebo takovou míru plauzibility, že během čtení nepoznáte místa, v nichž se časové linky začínají vychylovat a vše se nádherně spojuje a propojuje, až se nakonec s překvapení octnete zmatení a dezorientovaní a neskutečně zvědaví na místě, které vůbec nepoznáváte, bez zjevné konstrukce lešení autorových zbožných přání. Tady je jen to lešení. Čtivé, pravda.

Boby17
26.03.2016 4 z 5

Při zpětném ohlédnutí na události 20. století je to pěkná pohádka, ale bohužel jen pohádka ...

Ronin Roujin
16.06.2013 4 z 5

Alternativní verze dějin, kdy se Rakousko Uhersko nerozpadne, Česká vojska v Rusku hubí bolševickou lůzu po statisících, zachrání cara a ruský státní poklad, potlačí revoluci. Zabijí Stalina i Haška (toho spisovatele ne brankáře) a obsadí Moskvu. Rakousko Uhersko zůstane sjednocené, jen jednotliví národové mají více samostatnosti a později neuspěje ani snaha Hitlera ujmout se moci, prostě samé úspěchy a sociální jistoty .) Autor vychází z reálných dějin, jen sem tam, změní nějakou událost, chování některého významného člověka a nakonec z toho je naprosto jiná a mnohem krásnější historie, závěrečné shrnutí děje je fajn ale mnohem více bych uvítal, kdyby zde byla chronologicky shrnuta reálná hostorie a čtenář (který není tak velký znalec dějin 1. svetové války +/- mohl porovnat obě verze dějin) a vůbec nejvíc bych uvítal, kdybych žil v RU z této knihy a četl si o Čechách, které se osamostatnili, pak je okupovali Němci, pak Rusové....