Druhá světová válka. I. díl, Blížící se bouře

Druhá světová válka. I. díl, Blížící se bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147630/bmid_druha-svetova-valka--147630.jpg 5 53 7

S autorovou anotací „jak anglosaské národy svou nemoudrostí, bezstarostností a dobrosrdečností dovolily nositelů zla, aby se znovu ozbrojili“. V první části svazku s názvem Od války k válce se Churchill zabývá obdobím postupné přípravy válečného konfliktu v letech 1919 až 1939 (nástup Hitlera k moci, obsazení Rakouska, Mnichovská dohoda) a v druhé části tzv. podivnou válkou, ke které došlo na francouzsko-německých hranicích v době od přepadení Polska do začátku května roku 1940. ISBN 80-7106-067-4 (soubor)... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Second World War. The Gathering Storm , 1948


více info...

Přidat komentář

xulij01
23.05.2022 5 z 5

Hodnocení se dá vztáhnout na všechny díly. Kniha obsahuje velké množství memorand, telegramů, nót, konceptů, návrhů, úvah… Dá se říci, že valná většina jeho rozhodnutí či myšlenek je právě doložena nějakým dobovým dokumentem (občas čerpá i z archivů ostatních mocností). Taktéž využívá mapky a různé statistické souhrny (například počet potopených či vyrobených lodí, sestřelených letadel atd.). V knize jsou i fotografie. Obrovskou výhodou takového přístupu je, že to má písemně podložené nějakým dobovým dokumentem a díky tomu nedochází ke zkreslení skutečnosti, samotná paměť nebývá spolehlivá (sepisoval to po válce, kdy měl mnohem přesnější informace než v průběhu války…).

Skoro mě napadlo slovíčko „grafoman“, když jsem jeho knížku četl, v jeho případě ale pouze ve smyslu množství (telegramy opravdu nešetřil). Jeho myšlenky mají hlavu a patu a dokáže to napsat i velmi čtivě. Klidně tam napíše i chyby, kterých se dopustil, takže se nejedná o nějakou oslavnou ódu.

jadran
24.06.2021 5 z 5

Snad nejzajímavější a svým způsobem nejobjevnější část celé šestidílné série. Fascinující je charakteristika Hitlera, která v obecné rovině je vlastně charakteristikou každého psychopata podobného typu. A nejen těch "záporných", ale dost často i těch kladných, i když nezřídka kdy jenom zdánlivě a nebo ne jednou provždy. Bohužel vládnoucí vrstvy v oněch tak vzývaných demokratických zemích byly vlastně vždycky stejné - druhá světová válka nebyla nejzbytečnějších, ze všech válek, tou byla už válka první a s tou vinou za ní bych zdaleka jenom Německo neviděl. Jinak je na této části cyklu pozoruhodné, jak odlišně Churchill k událostem přistupoval, pokud nebyl u moci a jak se jeho náhled a postoje změnil, jakmile se stal ministerským předsedou.


konicekbily
27.09.2019 5 z 5

Autor dílo pravděpodobně napsal neprodleně po skončení Druhé světové války a tak můžeme předpokládat, že uváděná fakta odpovídají skutečnostem. Počátek díla se odráží od konce První světové války a Churchill v něm kritizuje poválečná ujednání - včetně reparací - a způsob kontroly plnění těchto dohod. A tak jsem uzavřel: Liknavost Francie a Velké Británie je na první pohled nepochopitelná, ale podíváme-li se na otázku financování NSDAP a zbrojení Německa - potom to muselo být i z prostředků Západu, neboť Německo bylo po První Velké válce finančně zruinováno. A když to financování zbrojení tak pěkně vynáší, proč ho zastavovat! A tak se Stalin přiživoval na územních nárocích. A ti dva naši "přátelé" - Francie a Anglie si mysleli, že se jich to až tak moc netýká. Však si pan Hitler s těmi bolševiky nějak poradí. A nakonec bylo všechno jinak: Rakousko, Československo, Polsko, Norsko, od Sovětů Polsko a Finsko - a oni stále nic - pouze Podivná válka. Moc pěkná literatura faktu, jdu na díl druhý.

milan2310
26.03.2019 5 z 5

Velmi čtivé a poučné.

Regger
02.01.2019 5 z 5

Vynikající!

fojtikjirik
24.03.2017 4 z 5

Tak tomu říkám nadčasová kniha. A to ještě jde teprve o první díl z celkem šestidílného svazku. Ale co očekávat, když je autorem člověk, který během událostí v díle popsaných nesl na svých bedrech břemeno odpovědnosti za britský lid. Přitom to všechno byly následky činností (nebo spíše nečinností) jeho předchůdců. Pořád nemůžu uvěřit, že západní země, ač viděly v Německu nacisty porušující jednu mezinárodní smlouvu za druhou, zůstaly úplně nečinné. Churchill si už dlouho před válkou uvědomoval vážnost hrozby, kterou Třetí říše představovala pro Evropu. Bohužel byl jeden z mála.

MartinezZ
11.05.2014 5 z 5

Winston je grafoman, to zaprvé. Psané je to ale velmi čtivě a zajímavě a čtenář dostává příležitost nahlédnout za politickou oponu činů, které předcházely Druhé světové a také za jejího průběhu. Nejsou to zdaleka jen politické vzpomínky, ale i vzpomínky na bitvy a události, kterých byl ze své tehdejší role nepřímým účastníkem. je pravda, že ke konci bych už asi uvítal kratší či žádné uvádění všech těch proslovů, nót a veřejných i neveřejných prohlášení, ale v těch, které pouze neshrnovaly už dříve řečené, byly také zajímavé informace. Ve výsledku tedy čtivý a dost podrobný průřez předválečným a raným válečným obdobím nejen, ale hlavně, Velké Británie, byť je samozřejmě nutno brát v potaz, že jde o paměti samotného účastníka a tedy, už z principu, o vzpomínky alespoň částečně selektivní :)

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) nacismus sudetští Němci Mnichovská dohoda Winston Churchill, 1874-1965

Autorovy další knížky

Winston S. Churchill
britská, 1874 - 1965
1992  91%Druhá světová válka. I. díl, Blížící se bouře
1996  92%Zrození Británie
1998  96%Nový svět
1999  97%Velké demokracie
1996  96%Mé životní začátky

Kniha Druhá světová válka. I. díl, Blížící se bouře je v

Právě čtených2x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených7x
Knihotéce66x
Chystám se číst29x
Chci si koupit5x