Drobné perly české architektury

Drobné perly české architektury https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142860/drobne-perly-ceske-a-142860.jpg 5 18 7

Výtvarně výrazná kniha postavená na barevných fotografiích Pavla Friče, krátkých výstižných textech historika umění Jiřího T. Kotalíka a rýmovaných postřezích architekta Davida Vávry představuje veletucet, tj. 144 staveb na území celé České republiky, které jsou sice svým typem nebo rozsahem "drobné", ale přesto představují skutečné umělecké perly či zajímavé až téměř bizarní perličky. Ať už se k jejich projektům hlásí významní tvůrci a stavebníci, nebo vznikly anonymně, drží krok s "velkou" architekturou. Výběr "perel" zahrnuje všechny kraje a oblasti naší vlasti včetně Prahy, časové období od prehistorie po dnešek a pestrou škálu typů drobných církevních, šlechtických, lidových i městských staveb včetně infrastruktury, od kaplí a oltářů k industriálním památkám přes kašny a garáže, zastávku autobusu nebo kolotoč, repliku funkcionalistické kavárny, mosty, arkýře, brány, tunel, bunkr, včelín, chaty i vily, zahradní pavilony i hřbitovní stavby typu márnice, karner či krematorium, Boží hroby a Boží muka, městské osvětlení, vodárny, větrný mlýn i vinné sklepy, kryptu, menhir, pomníky, morový sloup či útulek pro snowbordáře a mnohé další. Účelem publikace je popularizovat architekturu a podpořit její fanoušky v hledání, jak se na architekturu dívat a rozumět jejímu historickému poselství i současným snahám o jinakost. Poslouží také jako zábavný průvodce po České republice s množstvím tipů na výlety a cestami za poznáním i jako svěží učební pomůcka k poznání historie architektury a jejích kategorií i odborné terminologie. ... celý text

Přidat komentář

Barticek
18.04.2021 5 z 5

Knížku doporučuji jako skvělý tip všem, kteří rádi cestují a zároveň mají rádi architekturu.

MilBart
08.10.2020 5 z 5

Opravdu skvost.


Afilada
25.09.2020 5 z 5

Precizní kniha, fotografie, text, tisk. Můžeme být pyšní, kolik krásných drobných perel u nás máme.

ZuzaP
11.05.2020

144 různorodých architektonických záležitostí, od uměleckých skvostů po bizarnosti, od pravěkého menhiru k současným stavbám.
Každá drobná perla je doplněna alespoň jednou fotkou a krátkým popisem, který shrnuje historii stavby a případně její současné využití.
Jako jediné mínus bych vypíchla, že v knížce chyběla použitelná mapa. No tak jsem si udělala vlastní, kterou můžete v případě zájmu zneužít taky :)
Mapa zde: http://bit.ly/2X2Jt1s
Některé perly jsou totiž opravdu drobné a proto se hodí objet jich víc najednou a nebo se u nich třeba stavit po cestě někam jinam. Akorát to u některých míst podle špatně napsané adresy skoro vypadalo, jako by autoři nechtěli, aby je někdo našel, takže chybička se v mapě mohla vloudit.

Messilina
06.04.2019 5 z 5

Je skvělé, že vznikla kniha, která ukazuje, že architektura nejsou jen paláce a mrakodrapy, ale i vodojem, hřbitov, boží muka atp...

Clara del Valle
16.09.2015 5 z 5

Krásná kniha. Veliké potěšení ze čtení a listování v ní. Více takových knih.

kristleko
07.09.2015 5 z 5

To není jen další kniha o zajímavých budovách, to je nádherný manifest lásky a něhy k architektuře. Výběr „drobných perel“ je vskutku pestrý – od fragmentů románských rotund přes řadu kaplí, kostelů a zámečků až po vzorkovnu okenních vitráží a hrob Michala Tučného. Za řadou těch budov stojí zajímavé příběhy a vše doplňuje vtipná poezie Davida Vávry.

Autoři knihy

Pavel Frič
česká, 1955
Jiří T. Kotalík
česká, 1951 - 2020
David Vávra
česká, 1957

Kniha Drobné perly české architektury je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce19x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x