Draci z ráje

Draci z ráje https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87201/bmid_draci-z-raje-OtG-87201.jpeg 5 26 8

Kniha legendárního amerického astronoma Carla Sagana Draci z ráje se zabývá vývojem lidské inteligence a ve strhujícím příběhu vtahuje čtenáře do doby příchodu člověka na Zemi a jeho postupného "procitání k dnešku". O významu a úspěchu knihy vypovídá i skutečnost, že za ni autor - jako vůbec první vědec v dějinách USA - získal prestižní Pulitzerovu cenu. Jedná se o volné pokračování knihy Stíny zapomenutých předků; trilogii vědecky pojaté beletrie uzavírá Testament: Miliony milionů.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Eminent
Originální název:

The Dragons of Eden , 1977


více info...

Přidat komentář

Hobo
13.11.2022 5 z 5

Kniha, která překvapivě nezastarala. Snad jen v předposlední "počítačové" kapitole už je trochu mimo, nicméně i v tomto případě jsou závěry v pořádku.
Výhrady mám jen k úvaze o potratech. Jako by zde zapomněl na mravní stránku věci.

jik60
11.11.2019 5 z 5

Stíny zapomenutých předků jsou o společenské organizaci, tato kniha o vývoji inteligence. Tuto knihu hodnotím o chloupek hůře, než Stíny zapomenutých předků, protože se svými zkušenostmi s domácími zvířaty jsem získal pocit, že je otázkou, nakolik je pro inteligenci a vznik osobnosti nezbytné určité množství informací a velikost mozku. A právě toto v této knize zcela chybí.


ly237
27.06.2018 4 z 5

Přes občasné vědecké větné konstrukce je to docela čtivé a nabízí zamyšlení nejen nad mozkem a jeho vývojem, ale i společností jako takovou. Dokáže krásně dávat věci do souvislostí.

Mimir
17.04.2018 5 z 5

Myslím, že v tomto prípade platí pravidlo - "čím niečo lepšie poznáš, tým ťažšie sa Ti vysvetľuje, prečo je to tak." Sagan nie je kognitívny vedec a preto je kniha krásne zrozumiteľná a moc toho nepostráda v porovnaní s dnešnými zisteniami (na margo prekonaných resp. "úsmevných" epizód v knihe, ktoré nie sú časté a mnohé sú aj dnes - 40 rokov a posteriori elementárnou platformou mnohých výskumov - Lashley, Penfield, Rosenzweik, Gazzanigga et c.). Kniha sa zaslúžene hrdí Pulitzerovou cenou.

kralika
20.03.2017 4 z 5

Místy lehce úsměvné, což je ale vzhledem k době napsání knihy (před čtyřmi dekádami) zcela logické. Přesto se však jedná o mimořádně podnětnou studnici myšlenek, které mě obohatily. A navíc elegantní styl, jakým to je napsáno - no zkrátka bravo!

opic 12
06.01.2016 4 z 5

Tuto Saganovku,jsem neplánovaně otevřel zrovinka letos,po 20 letech od prvního přečtení,ano tenkrát v roce 1996 kdy jsem v ní listoval,nás také C.S. opustil do věčnosti. Je stále fascinující i závratně myšlenková jako tehdy. Saganova pout lidského tvora,vyjádřená v kosmickém kalendáři ke konci roku a to doslova v posledních vteřinách do které se vměstnají veškerá lidská konání,jako protipol v užasně nepředstavitelném stáří kosmu. Uvahy o mozku,inteligenci nejenom lidské,zákoutí snu,dědictví plazích i jiných předku,pamět přírody a další. Carluv odkaz je stále živý v myšlenkách i v jeho ryzím optimismu. Imaginárně smekám klobouček,nejenom jako autorovy,ale i jemu samotnému člověku.

učtese
04.11.2012 5 z 5

Kniha je vhodná i pro naprosté laiky (jako jsem já). Nehemží se odbornými výrazy ( třeba Hawkingovu Stručnou teorii času jsem musel cca v půlce odložit pro nestravitelnost...). Carl Sagan nám, podle mého pocitu, nenutí žádnou svoji jedinečnou teorii, spíše dává dohromady výsledky z různých oborů a provedených pokusů a výzkumů a dává nám tak šanci mnohé lépe pochopit.

lazarus
25.02.2012 5 z 5

Skvěle napsané pojednání o vývoji lidského mozku od počátku dějin do dneška. Není to jednoduché čtení a místy jsem se musel k vyřčeným myšlenkám několikrát vracet, abych je vstřebal.
Sagan probírá lidské myšlení z mnoha pohledů a v zajímavých souvislostech vzhledem k historickému vývoji lidstva od předchůdců člověka až po dopady dnešní civilizace na naše myšlení.
Některé názory se na dnešní dobu zdají lehce úsměvné a překonané, ale vesměs se jeho vývody dle mého názoru zdají správné.
Ke konci knihy je hezká kapitola o vývoji počítačů a umělé inteligence, která ale, vzhledem k roku napsání knihy,
končí u prvních jednoduchých krůčků techniky. Je zajímavé tyto myšlenky porovnat s momentálním stavem techniky, která od napsání knihy velmi pokročila.
Ocenění, které knížka obdržela, je podle mě zcela zasloužené a měla by patřit k povinné četbě ve školách.
Věřím, že čtenáři dají Draci z ráje mnohem víc námětů k přemýšlení, než třeba Babička od B.Němcové.

Štítky knihy

Pulitzerova cena

Autorovy další knížky

Carl Sagan
americká, 1934 - 1996
1997  83%Kontakt
1998  98%Kosmos
2000  92%Draci z ráje
1998  89%Stíny zapomenutých předků
2008  87%Druhy vědecké zkušenosti

Kniha Draci z ráje je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených6x
Knihotéce19x
Chystám se číst81x
Chci si koupit31x
dalších seznamech1x